Високошколско образовање особа са инвалидитетом у Смедереву

Град Смедерево и Београдска пословна школа (БПШ) организовали су у понедељак информативни састанак са представницима социјално-хуманитарних организација на територији Града, који су упознати са иницијативом о бесплатном школовању особа са посебним потребама.

 

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић је истакла потребу стицања нових знања и усавршавања и оценила да је Смедерево међу ретким градовима у Србији, ако не и једини, који ће одређеном броју поменутих особа омогућити бесплатан упис у ову високошколску установу.

 

„Одређеном броју особа са посебним потребама ћемо омогућити бесплатно високошколско образовање на Београдској пословној школи, на основу договорених критеријума", рекла је градоначелница и додала да смо дуго чекали овај тренутак.

 

Др Јасна Аврамовић је нагласила да је то напредак у пружању квалитета услова живота и особама са инвалидитетом и омогућавање квалитетнијег укључивања ових особа у заједницу.

 

„Образовање је веома битно код запошљавања и у том смислу подсећам да је Београдска пословна школа већ присутна у Смедереву, а 30 наших студената је завршило прву годину. Надам се да ћете и ви наћи место у систему образовања", поручил је градоначелница.

 

Професор на Београдској пословној школи др Миле Самарџић рекао је да поменута иницијатива представља наставак сарадње која, већ дужи временски период успешно траје и постаће редован начин комуницирања и са другим циљним групама које могу да нађу интерес у задовољењу посебних потреба.

 

„Сада смо у прилици да представимо иницијативу и да вас упознамо са могућностима које ће особе са инвалидитетом моћи да искористе. Моћи ћете да приступите стручном усавршавању, у смислу завршетка високошколског образовања и увећању животног стандарда", казао је Самарџић.

 

Он је оценио да Град Смедерево стоји чврсто на становишту да свим категоријама становништва пружи максималну могућност да се побољша стандард и кроз образовање.

 

„Ми у Београдској пословној школи дајемо максималну подршку тој иницијативи. Све особе које ће се укључити од септембра у систем школовања имаће могућност да се детаљније упознају и уђу у тај процес", изјавио је Самарџић.

 

У редовној комуникацији и партнерском приступу са представницима удружења особа са инвалидитетом, до септембра би требало да буду идентификовани потенцијални студенти, заинтересовани за упис на неки од програма Београдске пословне школе. Друга фаза подразумева успешно студирање, чуло се данас, док се у трећој фази очекује континуирана подршка апсолвентима у комуникацији са послодавцима, када изађу на тржиште рада.

 

Састанку, који је настављен разговором са представницима удружења особа са инвалидитетом, од којих се очекују повратне информације у вези са уписом, као што је број заинтересованих студената,  присуствовали су заменик градоначелника Бојан Теофиловић и помоћник градоначелника за привреду, инвестиције и развој, Првослав Недељковић.