Смедеревка осма у Европи

Јуниорска репрезентативка Смедерева у стрељаштву, Ана Алентијев, освојила је осмо место на Европском шампионату у Осијеку у дисциплини МК пиштољ и остварила лични рекорд.

 

Алентијев је у финале ушла са 572 круга (285 прецизно, 287 брза паљба)  и имала је четврти разултат. У полуфиналу је имала пет „хитова" и пала је на осму позицију.

 

Ово је Анино прво велико финале, до сада је два пута учествовала на Првенству Европе још док је била млађа јуниорка: Ковилово 2011. и Болоња 2012. Ово јој је прва година у јуниорској конкуренцији у којој ће наступати и наредне две године.

 

"Веома сам задовољан оствареним резултатом у основном делу од 572 круга. Резултат који је за јуниорске категорије јако висок, што је показао и пласман на четврто место пре финала. Ана Алентијев је на најбитнијем такмичењу успела да оствари најбољи резултат у сезони, уједно и лични рекорд. Финале по новим правилима која се примењују од ове сезоне је веома стресно и Ана није успела да се избори са притиском, правила је грешке које су је коштале доброг пласмана и због којих је заузела осмо место у финалу. Да ми је неко понудио овај резултат унапред оберучке бих га прихватио. Ана Алентијев је млада такмичарка пред којом су још две године наступа у јуниорској категорији и ово је за њу одличан резултат. Као њен тренер надам се да ће јој овај резултат бити подстрек да и у будућности постиже запажене резултате", каже Бобан Маринковић, Анин тренер.

 

Златну медаљу освојила је Анастасија Ризхик (Русија) победивши са 7:3 Николету Михалко (Мађарска). И у мечу за бронзу било је 7:3 у победи Јоане Томале (Пољска)  против Дорен Венекамп (Немачка).  Финале је вредело 567 кругова. Венекамп је пре финала била прва са 578 кругова, Томала друга са 575 док је трећи резултат имала Ордина (Русија) са 567 кругова. Николета Михалко била је  седма са 569 кругова.

 

Такмичење је одржано 23. јула на на стрелишту „Пампас" у Осијеку у Хрватској. У олимпијској дисциплини спорт пиштољ 30+30 метака наступиле су 34 такмичарке из 15 земаља.

 

Сезона малокалибарским оружјем завршава се 4. августа на државном шампионату у Новом Саду.