ПАТОСИНЕМА! ове недеље приказује чак 6 филмова!

У четвртак и петак у госте нам поново долазе филмови из GOETHE института, док су субота и недеља резервисани за савременe кинескe филмове, обезбеђене у сарадњи са институтом KONFUCIJE из Београда.

 

Кинески радови нас селе из филмске Европе у филмску Азију и тиме се јулска ПАТОСИНЕМА! приводи крају, најављујући август са 19 различитих светских филмских наслова.

 

ЧЕТВРТАК у 21:00

 

Филм: ЖИВОТ ДРУГИХ (Das Leben der Anderen, Немачка, 137', 2005) - драма

Режија: Флоријан Хенкел фон Донерсмарк

Улоге: Мартина Гедек, Улрих Мие, Себастијан Кох...

 

Источни Берлин осамдесетих година. Капетана Герда Визлера, специјалисту за прислушкивање, агента источнонемачке тајне полиције Штази боје се и сопствени људи. Његов надређени, и пријатељ из младости Грубиц, поставља га да прислушкује позоришног режисера Георга Дрејмана осумњиченог за непослушност режиму. Оно што почиње као рутински случај преокренуће Визлеров живот. Зато је заслужна и животољубива глумица Криста-Марија Зиланд, Дрејманова партнерка коју жели и министар културе. Детаљно истражена драма Флоријана Хенкела вон Донерсмарка која не говори о носталгији него о изгубљености индивидуе у тоталитарном систему.

 

 

ПЕТАК у 21:00

 

Филм: СЛЕПЦИ (Blindgänger Немачка, 88', 2004) - драма

Режија: Бернд Залиг

Улоге: Рикарда Раминке, Доминик Хорвиц, Марија Ротер...

 

Мари и Инга се не разликују пуно од осталих девојака њиховог узраста, осим што су слепе. За њих је то нешто сасвим нормално, али не и за обичне "Гукијеве". То су осетиле на својој кожи када су се пријавиле за школски састав, коме су потребни нови људи. Дечаци су изненађени како Мари свира на гитари, а Инга на саксофону. Нажалост, слепе девојке нису нимало медијски привлачне. Сусрет са једним дечаком из Казахстана промениће њихов живот. Док се на крају не прославе као "Слепци" и оставе дубок музички траг, морају да прођу многе препреке.

 

 

СУБОТА у 20:15

 

Филм: КИНЕСКО МОДЕРНО СЛИКАРСТВО (Кина, 28', 2007) - документарни

 

У овом филму ћете имати прилику да сазнате о модерном сликарству Кине, на који начин се оно развијало и које су то теме које окупирају савремене кинеске уметнике. Бекство од традиционализма и повратак, могу ли наћи заједнички језик у кинеској данашњици?

 

 

СУБОТА у 21:00

 

Филм: ДИРЕКТАН ПРЕНОС (Da Wan, Кина, 100', 2001)

Режија: Ксиоганг Фенг

Играју: Доналд Сатерленд, Розамунд Кван, Јоу Ге

 

Доналд Сатерленд у овој комедији игра редитеља Дона Тејлора који у Пекингу снима римејк Бертолучијевог "Последњег кинеског цара". Његова визија представља нови, смео осврт на ову причу, са аутентичном средином и глумцима. Бар је то оно што Дон мисли. Када у помоћ редитељу стигне кинески камерман Јо Јо, римејк бива "сахрањен" и почиње да се креће у сасвим необичном смеру. Кога то Јо Јо сахрањује и зашто, сазнајте у овој сјајној комедији.

 

 

НЕДЕЉА у 20:15

 

Филм: ЈЕДАН ДАН У УМЕТНИЧКОЈ ШКОЛИ (Кина, 26', 2007)

 

Уметност везује народе и повезује појединце. Проведите један дан у уметничкој школи једног кинеског градића и сазнајте колико сличности постоји између вас и њених полазника.

 

НЕДЕЉА у 21:00

 

Филм: ПРИЧА О ИП МАНУ (Yip Man, Кина, 106', 2008)

Режија: Вилсон Ип

Играју: Дони Јен, Сајмон Јам, Ка Тунг Лам

 

Тридесетих година прошлог века у граду Фо Шан, у јужној Кини, на сваком кораку можете наћи школу борилачких вештина. А опет само једну од њих држи човек по имену Ип Ман. Ово је прича о њему, легендарном Винг Цун Кунг Фу учитељу, између осталог и ментору великог Бруса Лија. Радња је смештена за време јапанске инвазије Кине. Од Ип Мана се захтева да пренесе своју вештину јапанској војсци. Може ли један човек сам пркосити великој сили и победити?