ПАТОСИНЕМА! овог викенда

ПАТОС - Покретни алтернативни театар омладине Смедерево приказаће овог викенда три филма у оквиру летњих биоскопских пројекција.

 

ПЕТАК У 21:00

 

Филм: УДАЛА САМ СЕ ЗА СРБИНА (Велика Британија, 45', 2012) - документарни

Режија: Анберин Пасха Стевановић

Продуцент: Лавинија Давенпорт

 

Ана Николић, Франческа Опачић, Валерија Крагуљ, Шила Ковачевић и Шила Софреновић причају причу о једном времену из јединствене британско-српске перспективе. Документарац прати јединствено искуство ових пет сјајних жена које су напустиле Британију у периоду између шездесетих и осамдесетих да би дошле да живе у Југославију. Њихово пресељење, често веома драматично, протеже се короз комунистички период, Титову смрт 1980. године, југословенски постепени економски и политички распад, деведесете, санкције, НАТО бомбардовање 1999. године, петооктобарске промене 2000. па све до данашњих дана. Приче ових изузетних жена - које само представљају многе друге - ће вас засмејати и расплакати. Најважнији делови филма су срећа и проблеми заједнички свим паровима у мешовитим браковима било где на свету и дају другачију слику о Србији од уобичајене.

 

 

СУБОТА У 21:00

 

Филм: ТРАГОВИ У ПЕСКУ (Бугарска, 89', 2010) - комедија

Режија: Ивајло Христов

Улоге: Иван Барнев, Јана Титова

 

Епски замах, занимљии ликови, страст у сликању епохе, све то допринело је да овај филм буде један од најгледанијих у Бугарској у последњих десетак година...

 

 

НЕДЕЉА У 21:00

 

Филм: ТУЂИНА (Немачка, 115', 2010) - драма

Режија: Фео Аладиг

Глумци: Сибел Кекили, Низам Шилер

 

Умај живи са мужем Кемалом и сином Цемом у једном предграђу Истанбула. Кемал је редовно насилан према својој жени и детету. Код Умаје се буди чежња за родним градом, Берлином и њеним родитељима. Умај из очаја пакује своје ствари и покушава побећи од свог живота у Истанбулу и свог брака.