Оснаживање самозапошљавања и новозапошљавања

Градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић, на пригодној свечаности у Великој сали Градске управе у Смедереву, поздравила је кориснике субвенција за самозапошљавање и ново запошљавање у 2013. години, којима су претходно уручени Уговори.

 

„Желим да вас поздравим у своје и у име Града, да вам честитам и пожелим да добро радите и да посао који сте одабрали обављате дуго. Ми вам стојимо на располагању за сваку врсту помоћи и надам се да ћемо наставити са овим и сличним активностима, са жељом да средства која улажемо буду и већа", поручила је градоначелница.

 

Она је рекла да је, без обзира на недостајућа средства из буџета Републике, локална самоуправа одлучила да издвоји додатна средства, око 11 милиона динара за оснаживање и помоћ свим корисницима који су испунили тражене услове.

 

Градоначелница је такође изразила наду да ће ускоро бити реализоване нове инвестиције које ће, поред отварања нових радних места, обезбедити и боље пуњење буџета, па ће бити и више средстава за овакве и сличне програме.

 

Уговоре је корисницима субвенција доделила члан Градског већа и председница Локалног савета за запошљавање града Смедерева, Љиљана Животић Живановић, напомињући да је подршка дата и трговини, али да производне и услужне делатности чине гро послова који се субвенционишу.

 

За програме самозапошљавања и новозапошљавања у 2013. години, Град Смедерево је из буџета издвојио 10.680.000,00 динара, 9.000.000,00 по Споразуму и недостајућих 1.680.000,00 динара ребалансом буџета, а Национална служба, од првобитно предвиђених 4.500.000,00 динара, издвојила је 510.000,00 динара за реализацију ова два програма.

 

На основу Одлуке Локалног савета за запошљавање града Смедерева о расписивању конкурса за Програме новог запошљавања и самозапошљавања, потписан је Споразум  између Града Смедерева и Националне службе за запошљавање требало је да се обезбеде средства у износу од девет милиона из буџета града Смедерева и четири и по милиона из средстава Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, тј. Националне службе за запошљавање.

 

Овим средствима, у укупном износу од 13,5 милиона, требало је да буде субвенционисано самозапошљавање 70 лица, са износом од 150.000,00 динара и новозапошљавање 25 лица са износом од 120.000,00 динара. Међутим, средства у износу од 4.500.000,00 динара, која је требало да уплати Министарство, нису уплаћена и одустало се од суфинансирања, те је предложено да се изврши анексирање постојећих споразума на такав начин да се програми и мере активне политике запошљавања финансирају само из средстава локалне самоуправе.

 

Национална служба за запошљавање је извршила пресек стања и евидентирала 11 корисника чије је износе субвенције финансирала са једном трећином, 7 програма самозапошљавања и 4 новозапошљавања.  Од 70 потенцијалних корисника субвенције за самозапошљавање, до истека рока од 45 дана, документацију је доставио  61 корисник, а од 25 програма новог запошљавања документација је комплетна за 17 лица.

 

Локална самоуправа ће тако финансирати комплетну разлику са пуним износима субвенције, 54 самозапошљавања са износом од 150.000,00 динара и 13 новозапошљавања са износом од 120.000,00 динара.

 

Градоначелница је позвала кориснике субвенција за самозапошљавање и новозапошљавање да буду добри домаћини на предстојећој Смедеревској јесени и свима уручила поклон, мајицу са знаком манифестације.