Београдско - смедеревска јесења регата

Руководство Града Смедерево поздравило је договор о покретању Београдско - смедеревске јесењерегате, која би требало да постане традиционална од наредне "Смедеревске јесени".

 

Смедерево је у оквиру манифестације „Смедеревска јесен" у суботу угостило веслаче и кајакаше Наутичког клуба „Лиман" из Земуна. Реч је о Београдско - смедеревској јесењој регати, која ове године није званично уврштена у програм Смедеревске јесени, али стоји као предлог и могућност да постане традиционална активност на свакој следећој манифестацији.

 

Градоначелница др Јасна Аврамовић је подсетила на компаративне предности близине Дунава, поздрављајући сваку иницијативу која има за циљ квалитетнију презентацију Смедерева.

 

"Политика ове власти је да се град отвори према Дунаву, да искористимо капацитете Дунава. Такође, овај простор мора да се уреди и ми смо већ почели са сређивањем Веслачког клуба. Све ово је почетак дешавања која су планирана и у Смедеревској марини. Сваке године смо ближи сну који морамо да досањамо, а то је потпуно ангажовање Дунава и искоришћење свих капацитета, као и долазак "белих лађа" у наш град", рекла је градоначелница.

 

Она је додала да Смедерево има предност у односу на друге градове јер се налази на обали велике међународне реке, која нам пружа велике могућности представљања и умрежавања на путу ка Европи.

 

Председник Организационог одбора „Смедеревске јесени", Бранче Стојановић, захвалио се Бродарском клубу „Металац" из Смедерева и Наутичком клубу „Лиман" из Земуна, од којих је потекла иницијатива о поменутој регати.

 

„Нама Смедеревцима је увек био циљ да Дунав користимо да нам дођу драги гости и желео бих да то озваничимо данас свечано пред свим овим људима који су дошли. Туристичка организација Смедерево потписаће Споразум са Наутичким клубом „Лиман" и са Бродарским клубом „Металац", како би ово био почетак једне лепе сарадње са жељом да клуб „Лиман" који има искуства у регатама, доведе у Смедерево и неке градове из Европе", истакао је Стојановић.

 

Слично размишљају и чланови Наутичког клуба „Лиман" и очекују да ова регата постане традиција међународног карактера.

 

''Наша жеља је да људи схвате да постоје други путеви , да се не путује само аутомобилом. Ипак је Смедерево град на Дунаву, на међународној реци која пружа изузетне могућности за развијање како туризма уопште, тако и наутичког туризма и то је сада једна од мисија коју желимо да направимо овде'', рекао је председник Наутичког клуба ''Лиман'' из Земуна, Борис Пурјаков.