Смедерево као добар пример решавања проблема интерно расељених лица

Специјални известилац УН за људска права интерно расељених лица, Чалок Бејани, обишао је данас Смедерево, као пример добре сарадње централног и локалног нивоа власти који активно учествује у решавању стамбених и других проблема интерно расељених.

 

Након колективног центра у Радинцу, специјални известилац УН за људска права интерно расељених лица, Чалок Бејани, у друштву градоначелнице Смедерева др Јасне Аврамовић, заменика градоначелника Бојана Теофиловића и председника Скупштине града Смедерева Бранчета Стојановића, посетио је две породице интерно расељених лица. на Ковачићеву и у Радинцу.

 

Градоначелница Смедерева је специјалном известиоцу представила напоре и планове локалне самоуправе на решавању питања ове угрожене групе људи, у конкретним случајевима, приликом данашње посете четворочланој породици кориснику стамбене јединице за социјално становање у заштићеним условима на Ковачићеву и  тринаесточланој породици кориснику програма за економско оснаживање у Радинцу.

 

Др Јасна Аврамовић је овом приликом истакла намеру да се 2014. године и коначно затвори колективни центар у Радинцу, у којем је данас смештено 30-так породица.

 

Специјални известилац УН за људска права интерно расељених лица, Чалок Бејани, констатовао је приликом данашње посете Смедереву, да се сви у Србији јако труде у решавању питања интерно расељених лица.

 

Такав утисак је стекао после разговора са премијером Дачићем, свим службама Владе Републике Србије, као и у сусретима са челницима локалних самоуправа које је обишао. Веома је свестан комплексности проблема у Србији и чињенице да донатори губе интересовање за овај део света, али ће учинити све како би могао кроз буџете УН и друге донаторске фондове да се помоћ интерно расељеним лицима не обустави, односно да се макар задржи на овом нивоу.

 

Након састанка са државним врхом Србије и пријемом код премијера Дачића и државног секератара Министарства спољних послова госпође Маврић, у оквиру посете терену, Бејанију су предочени примери добре праксе на решавању егзистенцијалних питања интерно расељених лица са КиМ-а у Смедереву.

 

Полазећи од дугогодишње сарадње Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и Града Смедерева и имајући у виду да Смедерево представља добар пример сарадње централног и локалног нивоа власти, другог дана посете Србији, Бејани је после неформалног насеља Чукаричка падина, посетио колективни центар у Радинцу, као и породицу корисника стамбене јединице за социјално становање у заштићеним условима и породицу корисника програма за економско оснаживање.

 

Специјални известилац УН за људска права интерно расељених лица Чалок Бејани, након посете Смедереву, отпутовао је у Приштину.