Октобарски дани ослобођења Смедерева у Првом и Другом светском рату

Свечаном академијом и Гала концертом мецосопрана Драгане Дел Монако Шобајић, првакиње Опере Народног позоришта у Београду, синоћ су у Центру за културу обележени октобарски дани ослобођења Смедерева у Првом и Другом светском рату.

 

Химном Боже правде, почела је Свечана академија, а у част хероја који су свој живот дали за отаџбину и у част свих учесника у Првом и Другом светском рату, Уметнички ансамбл Министарства одбране Станислав Бинички, под диригентском палицом Војкана Борисављевића извео је две инструменталне музичке нумере.

 

Председник Организационог одбора обележавања дана ослобођења Смедерева у Првом и Другом светском рату, Бранче Стојановић, подсетио је на ослободилачке ратове од 1912. до 1918, као и од 1941. до 1945. године, када је Смедерево са околином поднело велике жртве.

 

Овом приликом, градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, одала је признање фотографу Радославу Жики Ранисављевићу, који је као фотограф листа Вечерње новости, био сведок многих значајних тренутака у новијој историји нашег града и уручила пригодан поклон,  као признање за целокупан рад. Поклон представља признање и свим смедеревским фотографима, који нису међу нама, а својим фото апаратима су отргли од заборава бурна дешавања током Првог и Другог светског рата.

 

Примадона Драгана Дел Монако Шобајић, првакиња Опере Народног позоришта у Београду, рођена Смедеревка, потом је песмом употпунила свечаност. Оперска дива је наступила уз пратњу Уметничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички", којим је дириговао Војкан Борисављевић и тенора Душана Плазинића, првака Опере Народног позоришта, као солисте и у дуету „Очи чарније", који је изведен и на бис. На репертоару су се нашле познате оперске арије и популарне романсе, чије је извођење дало особену ноту свечаности и разгалило посетиоце, који су дуготрајним аплаузом испратили уметнике.

 

Претходно су, током преподнева, положени  венци и цвеће код Споменика Три хероја, борцима Другог светског рата и код Споменика борцима Првог светског рата 1914-1919. године. У име Града Смедерева венце су положили заменик градоначелника Бојан Теофиловић и секретар Скупштине града Верица Живановић, као и делегације Градског одбора Социјалистичке партије Србије, СУБНОР-а Смедерево, Удружења ратних добровољаца и поштовалаца 1912-1918, Удружења резервних војних старешина и Удружења потомака ратника 1912-1918. године.