Пут ружама посут у Центру за културу

Играно-документарни филм „Пут ружама посут", редитеља Марка Новаковића, од четвртка је на редовном репертоару биоскопа Центра за културу Смедерево.

 

Филм је снимљен с благословом Његове светости Патријарха српског Иринеја и говори о судбини принцезе Оливере, кћери  кнеза Лазара и књегиње Милице, која је након Косовске битке као залог за мир дата у харем султана Бајазита Првог, који јој је погубио оца.  Приликом одласка из родног Крушевца, народ  ју је испратио бацајући пред њу латице ружа, а често је кроз живот болно, али вешто, газила по трњу.

 

Овај филм оживљава недовољно познат део српске средњовековне историје прожет судбинама принцезе Оливере, њених родитеља, брата Деспота Стефана, сестре Јеле Балшић и сестрића Ђурђа Бранковића.

 

Сниман је на аутентичним локацијама широм Србије, између осталих и у Смедеревској тврђави.

 

Филм ће се приказивати једном дневно, у вечерњем термину од 20 сати, до 6. новембра. Цена улазнице је 150 динара.

 

Планиране су и посебне школске пројекције, са циљем да се овај, пре свега едукативни филм, прикаже ученицима смедеревских основних и средњих школа по много повољнијим условима од редовне цене биоскопске улазнице.

 

Центар за културу је изразио спремност  да одређени број улазница обезбеди гратис за оне ученике који нису у могућности да плате ни цену улазнице са попустом.