Зимска служба - Извештај 27.11.2013.

Снег је почео да пада у уторак, 26. новембра у 12,00 часова, а екипе зимске службе су одмах почеле са рашчишћавањем по утврђеним приоритетима.

 

Тренутно је на снази други степен приправности, а то значи ангажовање два велика камиона носивости преко 8 тона, са свом потребном опремом за зиму (раоник, посипач), један мали камион носивости до 3,5 тоне, са раоником и посипачем и мали камион без раоника и посипача.

 

Са већим интервенцијама кренуло се у уторак, 26. новембра у 16,00 часова, на улицама првог приоритета, а нарочито саобраћајницама којима се креће јавни градски превоз, непрекидно до 6,00 часова у среду, 27. новембра. Улице другог приоритета обрађене су у јутарњим часовима, а због повећања температуре дошло је до отопљења снега на улицама. Возила су приправна и, по налогу надзорног органа, спремна су за деловање на терену.

 

Превазиђени су проблеми који су се појавили са преклапањем надлежности градских и републичких путева, односно приоритета. Проблем је превазиђен на путним правцима Петријевски и Коларски пут, а биће договорено како ће се поступати у наредном периоду.

 

Тренутно је и даље на снази други степен приправности ангажовања механизације. Све улице у граду су проходне, уз молбу да се користи зимска опрема.

 

Што се тиче локалних путева, механизација је од 20,00 часова у уторак, 26. новембра обишла све путеве првог приоритета - Сеоне, Удовице, Друговац, Бадљевица, Врбовац и другог приоритета - Вучак, Ландол, Биновац, Луњевац, Колари и Добри До.

 

У шумадијском делу још увек пада снег, камиони су на терену и почели су да третирају путне правце трећег приоритета - преко Гаја (локални пут Мало Орашје-Бадљевица и Раља-Колари-Водањ), а у моравском делу, пошто се топи снег, није било интервенција.

 

Током интервенција у поменутом периоду, утрошено је укупно 22,5 т соли и 15 т агрегата.

 

ЈКП Зеленило и гробља, које је надлежно за одржавање јавних пешачких површина - тргова, тротоара и степеништа, радило је у три смене, са 30 људи, два камиона и малим возилом са раоником.

 

ЈКП Зеленило и гробља обавештава да ће и ове зиме бесплатно снабдевати грађанство калцијум-хлоридом, који се користи искључиво за третирање тротоара од бехатон плоча, штампаног бетона и другог плочастог материјала. Моле се грађани да са собом понесу амбалажу за преузимање количине од 2 литра калцијум-хлорида, који може да се преузме у просторијама ЈКП Зеленило и гробља у Улици Народног фронта број 4, радним данима од 12,00 до 14,00 часова.

 

Привредни субјекти-правна лица могу да набаве калцијум-хлорид на истом месту, с тим што ће са собом понети одговарајућу амбалажу за пет литара течности и идентификациони лист предузећа. Правна лица калцијум-хлорид плаћају 50 динара по литру.