Потписани уговори о суфинансирању програма верских заједница

У присуству градоначелнице др Јасне Аврамовић и председника Скупштине града Бранчета Стојановића у уторак су, први пут на основу расписаног конкурса, потписани уговори о суфинансирању програма од јавног интереса које реализују цркве и верске заједнице на територији града Смедерева у 2013. години.

 

„Ова локална самоуправа жели да помаже развој локалних верских заједница, јер мислимо да су вера и традиција нешто што не сме да се изгуби. Спремни смо да помажемо све вероисповести и у следећој години ћемо помоћи Католичкој цркви и Музичкој школи да набаве оргуље за њихов храм, а које ће уједно служити за едукацију", истакла је градоначелница.

 

Она је додала да ће локална самоуправа и у наредним годинама помагати верске заједнице.

 

„Са жељом да верски објекти буду бољи, да имају више верника, јер вера у Бога, у бољи живот, у постојање, мора да постоји да бисмо тешке тренутке превазишли. Захваљујем се што сте били стрпљиви да сачекате време за ваше субвенције, из разлога конкурса. Од ове године средства за те намене распоређујемо путем конкурса, што је и најреалније и најправичније. Желим да послове које сте започели уз помоћ Града Смедерева и завршите, а позивам вас да следеће године поново конкуришете како бисте ове послове и окончали, попут храма светог Луке на Царини. Са жељом да ћемо помагати све верске заједнице онолико колико можемо, вашим породицама и верницима желим срећну 2014. годину", поручила је др Јасна Аврамовић.

 

Председник Скупштине града Бранче Стојановић оценио је да је за сваку похвалу колико је последњих година учињено на изградњи нових цркава - у Водњу, Лугавчини, Раљи, Малој Крсни..

 

„Велики број цркава, као што је градоначелница рекла, захтева и санацију. Наша обавеза да расподељујемо средства путем конкурс је мало и у духу православља, да то што имамо поделимо заједнички и опредељена средства равномерно расподелимо. Искористио бих прилику да вам, у предвечерје наших великих хришћанских празника, честитам Нову годину и Божић, са жељом да живимо у миру, толеранцији и разумевању", рекао је Стојановић.

 

Буџет града Смедерева у 2013. години учествује у  суфинансирању програма  од јавног интереса које реализују цркве и верске заједнице на територији града Смедерева у 2013. години са средствима у укупном износу од 1.600.000,00 динара, која су обезбеђена Одлуком о  буџету града Смедерева за 2013. годину

Дотације верским заједницама одобрене су, поред осталог, за суфинансирање програма изградње, обнове и одржавање верских храмова и објеката, за суфинансирање програма подршке богослужбеним и верским обредима везаним за значајне историјске догађаје или личности, неговање православне традиције, као и за унапређивање сарадње локалне самоуправе са црквама и верским заједницама на образовном, културном и социјално-хуманитарном плану.