Локална самоуправа подржава вантелесну оплодњу

Градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић, уручила је у четвртак поклон честитке накнадно пријављеним паровима за децу рођену из успелих поступака вантелесне оплодње, финансиране из буџета Града Смедерева.

 

„Локална самоуправа је до сада подржала 51 пар, када говоримо о вантелесној оплодњи. Ове године смо за ове намене одвојили 3.800.000 динара, 19 парова је потписало и два пара су већ кренула на вантелесну оплодњу. Честитам вам, са жељом да добијемо још деце", рекла је градоначелница.

 

Др Јасна Аврамовић уручила је поклон честитке породицама Жегарац и Јањић из Смедерева, а посебну пажњу посветила је четворогодишњој Милици Жегарац, која ће прославити рођендан у суботу.

 

Град Смедерево је 19. септембра 2008. године донео Одлуку о остваривању права на надокнаду трошкова за вантелесну оплодњу.

 

Од 2008. године до 30. децембра 2013. године, из буџета Града за надокнаду трошкова за вантелесну оплодњу исплаћена су средства у укупном новчаном износу од 11.913.935 динара.

 

Градоначелница Смедерева потписала је крајем прошле године уговоре са 19 парова који су остварили право на надокнаду трошкова за вантелесну оплодњу. Реализација ових уговора је у току, а од почетка ове године за четири брачна пара исплаћено је укупно 800.000 динара.

 

Из успелих вантелесних оплодњи 11 парова, рођено је 15-оро деце.