НУШИЋЕВА НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО МИЛЕНИ ДРАВИЋ

Према једногласној одлуци жирија, који су чинили Љиљана Стјепановић, драмска уметница (председник жирија), Радмила Живковић, драмска уметница, др Зоран Максимовић, театролог, и Миљана Кравић професор мастер српског језика и књижевности и члан Градског већа за ресор образовања, Милена Дравић, доајен српског глумишта, овогодишњи је добитник награде за животно дело глумцу-комичару. Признање ће бити уручено на овогодишњем фестивалу „Нушићеви дани".

 

            У образложењу жирија наводи се следеће: „Милена Дравић, филмска, телевизијска и позоришна глумица највиших уметничких домашаја, обележила је српско глумиште друге половине 20. и првих деценија 21. века. Својевремено, са оправданим разлогом, понела је и титулу прве даме југословенског филма.

            Током своје готово шездесетогодишње уметничке каријере одиграла је око сто шездесет улога на филму и телевизији и двадесетак у позоришту. Њен велики таленат и занатска професионалност, подржани спољашњом лепотом, задивљујућом појавом, ходом, покретом, гестом и гласом, и надасве експресивном мимиком и изражајним очима, резултирали су изузетним глумачким постигнућима. Једнако врхунска и особена у готово свим глумачким жанровима, од драме до комедије, од психолошке студије до импровизације, Милена има дуговеку и богату глумачку каријеру коју карактерише свестраност у изразу, особен сценски језик, речита прецизност у покрету, дубока сугестивност, маштовито поигравање... Играла је најразличитије типове жена, а нарочито је препознатљива по карактерним улогама са комичним валерима. Уз велике драмске и историјске роле и публици и критици посебно су упечатљиве оне из романтичних комедија.

            Безрезервно предана, посвећена и одана свом великом таленту и глумачкој уметности, Милена Дравић је и на животном и на хистрионском путу, градећи себе лично и професионално, постављала највише стандарде, и етичке и естетске, у својој бранши. Стварајући своју особену, вансеријску каријеру, овенчану најпрестижнијим домаћим и иностраним наградама и признањима, узносила је и чувала и достојанство своје професије.

            Дубоко се клањајући Милени Дравић на глумачком опусу који је подарила нашем театру, телевизији и кинематографији, са највећим задовољством и поштовањем дарујемо Милени Дравић, Милени национале, Нушићеву награду за животно дело глумцу-комичару."