Потписан меморнадум о разумевању са АСБ-ом

 

Данас је у Плавој сали Скупштине града, градоначелник Смедерева, Предраг Умичевић, потписао са представником немачке невладине организације АСБ, Иваном Марином, Меморандум о разумевању. Повод је донација европске уније укупне вредности од седамдесет и две хиљаде евра.

Данашњем потписивању присуствовали су: Иван Марин, менаџер програма АСБ, Живота-Вито де Лука, координатор пројекта ИПА 2008, Олгица Данковић, архитекта, градоначелник Смедерева, Предраг Умичевић, и чланови градског већа, др Весна Јеремић-Драгојевић и Саша Момић.

Градоначелник Смедерева је изразио захвалност организацији АСБ, и свим осталим организацијама које учествују у програмима ИПА. Кроз константну координацију са градом у оквиру пројекта ИПА 2007 реализовани су пројекти у укупној вредности од шездесет и четири хиљаде вера, а програмом ИПА 2008 биће реализовани у вредности од осамдесет и две хиљаде евра.
 
АСБ је друга по величини хуманитарна организација у Немачкој. У сарадњи са градом Смедерево и Комесаријатом за избеглице РС реализује пројекат „Подршка избеглим и интерно расељеним лицима у Србији“, који финансира Европска унија преко Делегације Европске уније у Републици Србији, а циљ му је да, у складу са Националном стратегијом за решавање питања избеглих и интерно расељених лица.
Овом приликом биће подељено двадесет и пет пакета. Петнаест пакета грађевинског материјала за завршетак започетих стамбених објеката или адаптирању неадекватних простора за живот у вредности до четири хиљаде евра и десет пакета за покретање и унапређење сопствених послова у вредности хиладу и двеста евра.

У овим пројектним активностима град Смедерево учествује у кофинансирању са пет хиљада евра.

Кориснике ће бирати, према усвојеним условима и критеријумима, Комисија састављена од представника Града, Комесаријата за избеглице, АСБ-а и УНХЦР-а. Одабрани корисници ће са АСБ-ом  склапати уговоре о коришћењу горе наведених пакета грађевинског материјала и грантова за покретање и унапређење сопствених послова.