Спектакл на небу изнад Ђурђевог града

 
 
На аеродрому у Смедереву почеле припреме америчког Националног тима за Светско падобранско првенство.

Припреме падобранске репрезентације САД пред одлазак на светско првенство трајаће целе ове недеље на аеродрому у Смедереву.  Национални амерички тим стигао је за викенд у наш град а његови чланови нису крили одушевљење оним што су видели.
Вођа америцке репрезентације  Цхерyл Стеарнс, рекла је да је на овом простору била још 1978. у Југославији и да јој се чини да је данас све много "европскије" него што је било, поготово људи.Она се захвалила Смедереву на указаном гостопримству и истакла да су ове, финалне, припреме изузетно важне за резултат њеног тима на Светском првенству.
Чланове Репрезентације поздравили су градоначелник Предраг Умичевић и Ненад Максић члан Градског већа за спорт и омладину.

Припреме за светско првенство које ће бити одржано у Никшићу у Црној Гори подразумевају скокове на циљ са 1.200 м, и изводјење самосталних фигура на висини од 2.200 м.
 " Вежбамо леви и десни заокрет, салто уназад и све треба да урадимо за што краће време, каже Шерил, коју смо са осталим члановима тима срели у шетњи  смедервском тврђавом.

О спортској дисциплини којом се бави већ 40 година Шерил каже
"Рец је о класичном падобранству. Са 1.200 м падобранац треба да стане на циљ велицине 2цм, који мора да дотакне специјалном обуцом. Друга дисциплина је извођење самосталних фигура у којој они најуспешнији за мање од 6 секунди одраде 4 пуна заокрета за 360 степени и 2 салта уназад."

Десеточлани амерички тим намерава да у Смедереву изведе укупно 250 скокова.
Реч је о искусној екипи која ће како кажу, с поносом представљати своју земљу на светском првенству.
"Припреме у Смедереву биће нам од изузетног значаја. Имамо времена да се одморимо, навикнемо на временску зону и прилагодимо на све остале услове, као и да прикупимо позитвну енергију пред такмичење. На томе смо изузетно захвални Смедереву које нам је дало несебичну подршку, рекла је Шерил захваљујући се такође и предсенику смедеревског Савеза спортова, Владимиру Милосављевићу, на позиву.
 Цхерyл Стеарнс, жива је легенда америчког падобранства. По образовању је машински инжењер (магистар ваздухопловног смера) са Ембрy Риддле Университета на Флориди и професионални пилот. Запослена је као капетан на Б-737 у Америчкој ваздухопловној компанији.
Овај спорт препоручује младима јер бавећи се њиме млади људи врло брзо сазру,  науче да поштују живот и спознају његову вредност. "У овом спорту морате да имате безусловно поврење у особу која је поред вас. Изаов је огроман, нема места грешкама, нула толеранције, тако да у тренутку научите да поштујете живот и оно што вам пружа", искусно тврди Шерил изражавајући наду да ће присуство њеног тима у Смедереву, допринети да се више људи заинтересује за падобранство.

 У уторак у 18.00 часова грађани Смедерева моћи ће да виде падобранце на небу изнад Тврђаве.Они ће извести скокове а пре него што отворе  падобране направиће звезду или неку другу заједничку фигуру у ваздуху у слоодном паду, што Смедеревци до сада нису имали прилике да виде код нас. Град Смедерево, Аеро клуб и гости из Америке позивају грђане да у то време буду у Твђави. Такође могу посматрати њихове вежбе свакодневно до краја недеље на, односно изнад Аеродрома на Првој липској рампи.

 
"Изазов, самоконтрола, поштовање свог и живота других људи, самопуздање", речи су којима Шерил описује свој доживљај када је у ваздуху. Такође тврди да је осећај готово исти данас након 4 деценије бављења падобранством као онда када се одлучила за ову врсту спорта. Верујумо јој на реч, а вас поштовани читаоци позивамо да у уторак од 18.00 часова будете у Тврђави и видите како то раде професионалци , те да се,  уколико пожелите да се и сами уверите какав је осећај, јавите смедеревском Аеро клубу, где можете да почнете да се бавите падобранством.

Аеродром Смедерево има предиспозиције за развој ваздухопловних спортова и пословне авијације , томе у прлог свакако говори и то што је амерчки Национални тим, за извођење финалних припрема за светско првенство, изабрао баш ову локацију.