Пројекат Тврђава театра

Из фондова ЕУ одобрено 118.000 евра за пројекат  “Драмска едукација за интеркултурално учење”
 
Позоришни фестивал Тврђава театар је, заједно са партнерима из Србије  и Европе, почетком године аплицирао према партнерском ЕУ пројекту  “Support to Civil Society” са заједничким пројектом “Драмска едукација за интеркултурално учење” То је програм обуке намењен наставницима и педагозима који раде у школама и драмским групама са децом и младима, како да примене драмске технике за развијање толеранције међу младима.
Циљ пројекта је да се унапреди култура дијалога међу младима, да се развије њихово разумевање различитости и узајамна толеранција, како насиље међу младима не би било најчешћи одговор на конфликтне ситуације.
Циљ је такође да пружимо стручну подршку драмским педагозима, који тешко налазе теоријски и практични ослонац за свој рад, који би им помогао да развију и унапреде своју педагошку праксу.
У пројекту, осим Тврђаве театра, учествују и драмски педагози из Београда, Зрењанина и Ниша, и експерти из Дрездена (Немачка) и Коркасона и Марсеја (Француска).
Програм би укупно трајао 12 месеци (октобар 2011. - октобар 2012), и обухватио би 4 (четири) радионице које би се одржале у Смедереву као регионалном центру пројекта.
Планирано је да се Четврта – завршна радионица – одржи  у оквиру фестивала Тврђава театар у августу 2012. године, где ће се сусрести представници свих група из Србије (Београд, Зрењанин, Ниш) и иностранства (Француска, Немачка). На овој радионици предвиђено је присуство младих чланова драмских група који ће радити на развоју уличне позоришне представе са редитељима из Француске и Србије. Представа, која ће имати за тему толеранцију медју младима, биће премијерно изведена као део пратећег програма фестивала Тврђава театар.
И оно што је најважније, за реализацију пројекта одобрено нам је 118 000 евра из ЕУ фондова. Ово представља добар пример како фестивал Тврђава театар стратешки и дугорочно планира активности које су усмерене ка томе да дух и обичаји Фестивала почну да живе и изван стриктно зацртаних датума - сазнајемо од директора фестивала Драгољуба Мартића.