Епископ дао благослов за почетак радова на црквеном објекту у Тврђави

Пуну тридесетједну годину чекало се на данашњи дан да са молитвом започну радови на конзервацији и презентацији изузетно  вредног  црквеног објекта, средњевековне цркве у Тврђави. У присуству министра културе, Предрага Марковића, представника локалне самоуправе Смедерева, установа у култури, и грађана Смедерева,  данас је његово преосвештенство, епископ браничевски господин Игњатије, дао благослов за почетак радова .
Најстарији су остаци цркве трикохалне основе која је највероватније саграђена у десетом веку, што је знатно пре изградње саме Тврђаве. У оквиру турских освајања  1459. Године, а и касније, средњевековна  црква је претрпела велика оштећења, интервенције и доградње приликом претварања у џамију. Крајем седамнаестог и почетком осамнаестог века, овај комплекс је претворен у католичку цркву. Након што су је Турци поново срушили више обнављања није ни било. На основу Пројекта који су 2011. године урадили стручњаци из Регионалног завода за заштиту споменика Смедерево у сарадњи са члановима Комисије за смедеревску Тврђаву. Пројектом је приоритет дат најзначајнијој фази , а то је средњевековна црква. На основу података са очуваних делова техничке и фото документације са истраживачких радова и студијских анализа реконструисана је црква у претпостављеној модуларној мрежи. При извођењу радова водиће се рачуна да се висином видно назначи фазност у изградњи.
„Данас је велики дан за Тврђаву, Смедерево, историју,културу и духовност нашег краја. Свега тога не би ни било да нисмо имали велико разумевање Министарства културе, информисања и  информационих система Републике Србије и града Смедерева. Они су у овом изузетно тешком времену препознали вредности  и заједнички обезбедили средства да се реализује овако значајан пројекат, не само за Смедерево, већ за целу Србију. Драги пријатељи, нека ово буде почетак за стварање услова за могућу потпуну обнову ове наше светиње“- између осталог је рекао директор Регионалног завода, Верољуб Ранковић.

У свом обраћању градоначелник Смедерева, Предраг Умичевић је данашњи дан означио као један од најзначајнијих за грађане Смедерева  и Србије јер је у Тврђави била српска престоница. Две године је припремана само документација документација. Сви заједно, грађани, Регионални завод, Министарство, локална самоуправа и многи други, заслужни су за овај Пројекат.
Градоначелник је искористио прилику да све присутне подсети на још један важан пројекат за Смедерево:
„Представници црквене власти Смедерева су са његовим преосвештенством, владиком Игњатијем покренули питање парохијског дома, који је почео да се гради у порти Храма Св. Луке, на задовољство свих верника. У име свих оних који су дали свој допринос, у име града Смедерева, ја се захваљујем и желим да све протекне у најбољем реду.“

Министар културе у Влади РС, Предраг Марковић је у свом обраћању, између осталог рекао да морамо имати на уму да се тврђаве граде око цркава, око душе народа, онда се то брани од свих. Тако настаје држава. Свакоме коме то није јасно може да дође у Смедерево и видеће голим оком да је то управо тако.  Свима који су одредили тачан редослед корака ове рестаурације Тврђаве треба изразити захвалност на преданом раду, сматра министар. Изразио је задовољство динамиком трошења новца и радова на Тврђави и обећао наставак финасирања. Како је рекао, овај објекат ће ускоро бити под заштитом УНЕСКО-а,  јер Смедерево и његова Тврђава то заслужују.
На крају се присутнима обратио и сам епископ Игњатије, који је данашњи чин овако описао:
„ Човек се вазда трудио и радио својим рукама, био је ствараоц, али се увек, у последњем тренутку уздао у Бога. Поред свих дела, он се надао Божијем делу, знајући да ништа од онога што он учини не може бити постојано, ни бити вечно, чему он , уствари тежи, ако то Бог не благослови. Зато су увек духовни споменици, и ови други, државнички, ишли заједно. „
Данас су радови на овом Пројекту добили и Божији благослов, те се надамо да ће вечно трајати и сећати на кључне историјске тренутке у српском постојању.