У Горанском гају одржана 13. косидба на Плавинцу

У Косидби на Плавинцу учествовало 165 косача

Под покровитељством града Смедерева, Косидбу  су организовали Удружење косача „Плавинац“ и МЗ Плавинац. На овогодишњој, 13. манифестацији „Косидба на Плавинцу“ учествовало је 165 косача из 30 градова Србије, Црне Горе и Републике Српске што чини Косидбу на Плавинцу најмасовнијом у Европи, тврде организатори.
Горански гај је 4 километра удаљен од центра Смедерева, на путу за Београд у непосердној близини Дунава. У близини је и Вила Обреновића са краљевим виноградма. Споменик у Горанском гају подигнут је када су горани на тој локацији засадили 400.000 - ти хектар шуме у Србији. Манифестација је уобичајено почела подизањем заставе и певањем косачке химне. Присутне је поздравио Бранче Стојановић, председник Скупштине града.

Косидба на Плавинцу прерасла је оквире локалне манифестације како по броју чесника, тако и по посећености. Ово Удружење је показало како се стрпљивим и вредним радом  постиже циљ. Косидба на Плавинцу озбиљно конкурише да постане бренд Смедерева, истакао је Стојановић.

Ово су најлепши предели Смедерева. Сваке године у Горанском гају је све лепше и уредније. Кроз време, Косидба је постала веома значајна манифестација не само за Смедерево већ и за Србију. Ово је национално богатство Смедерева и Србије, сматра заменица градоначелника др Јасна Аврамовић

Косидба је и ове године била празник за очи. Живописне народне ношње, везене кошуље, сламени шешири, преко рамена шарене плетене торбице...
Повришину од два хектара косачи су и ове године покосили за мање од 20  минута. Била је то прилика да покажу своју вештину. Највештији косачи су се брзо издвојили а остали су се трудили  да „краду“ занат. Након ревијалног, уследио је такмичарски део манифестације.
Такмичари су се надметали у кошењу обележених једнаких парцела на падинама Горанског гаја. Комисија је имала тежак задатак да од десет финалиста изабере најбољег. Оцењивала се вештина, брзина, величина откоса, квалитет обављеног посла. Најбољи је био Милорад Газдић из Пљеваља, други је био Радмило Ђоковић из истог места, док је трећепласирани био Бошко Миљуш из Вранова. Победник 13. Косидбе на Плавинцу је за 1,05 минута покосио површину дугу 22 а широку 2,20 метара.
Конкуренција је била јака. Свој успех приписујем петнаестогодишњем искуству и оштрој коси а не снази, како многи посматрачи мисле, каже победник косидбе Милорад Газдић. У женској конкуренцији прво место припало је Вери Миуљуш. Успели смо да  ову манифестацију доведемо до тога да по броју косача буде међународна и највећа у Европи.
Прошле године имали смо 164 косача, чувена Косидба на Рајцу имала је 30-ак учесника што је пет пута мање, тврди Драган Роган председник Удружења косача Плавинац. Ове године постигли смо апсолутни рекорд са 165 косача међу којима је било 20 жена, истакао је Роган.
Поред централног догађаја, косидбе, у оквиру манифестације одржана су такмичења у надвлачењу конопца и бацању камена с рамена. Организована је етно изложба актива жена, презентација старих заната  и избор најукуснијих домаћих јела.  За најуређенији штанд, прво место освојиле су жене из Скобаља, друге су биле Липљанке, док су треће место заузеле жене Актива МЗ Славија.
Сви посетиоци, по добром старом обичају, имали су прилику да се послуже рибљом чорбом, пасуљем и посластицама које су припремиле чланице бројних актива жена. У прогаму су наступили фолклорни ансамбли Семендриа и Јерина и ученици Музичке школе Коста Манојловић.