Посебне мере заштите становништва од заразних болести

17.јул 2020.

На основу Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести  COVID-19  („Службени гласник Републике Србије", број 66/2020, 93/2020, 94/2020 и 100/2020), Градски штаб за ванредне ситуације града Смедерева, на 151. седници, одржаној дана 17.07.2020. године донео је Одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији града Смедерева, број 87-1-32/2020-02.

С тим у вези Градски штаб за ванредне ситуације града Смедерева доноси следеће

  

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Примењују се следеће посебне мере заштите становништва од заразних болести:

- забрана окупљања у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите,

- у јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет лица, уз одговарајуће мере личне заштите,

- у свим затвореним просторима обавезно ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра,

- забрана организовања свечаности, као и организовања спортских и других забавних манифестација,

- ограничава се радно време угоститељских објеката који немају башту и ноћних клубова, тако да ти објекти неће радити од 21.00 часа до 06.00 часова наредног дана,

- ограничава се радно време угоститељских објеката који имају башту, тако да ти објекти неће пружати угоститељске услуге у затвореном делу објекта од 21.00 часа, а у отвореном делу објекта (башти) од 23.00 часа до 06.00 часова наредног дана,

- прилагођавање рада угоститељских објеката тако да за једним столом не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова,

- пуна примена свих превентивних мера у установама предшколског васпитања и образовања,

- у основним и средњим школама и високошколским установама одложити окупљања, а пријемне и друге испите организовати уз примену свих мера личне заштите (физичка дистанца од два метра, обавезно ношење маске и/или визира и рукавица),

- у јавном превозу обавезно ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила,

- забрана коришћења отворених и затворених базена, спа и велнес центара,

- спровођење мера заштите у верским објектима и приликом вршења верских обреда,

- спровођење мера заштите у козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама (маске и рукавице),

- честа дезинфекција свих јавних објеката,

- дезинфекција најмање једанпут дневно заједничких просторија у стамбеним зградама (препорука),

- што чешће прање улица и јавних површина уз употребу дезинфекционих средстава.

Напред наведене мере прописане су Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 („ Службени гласник Републике Србије", број 66/2020, 93/2020, 94/2020 и 100/2020).

                                                                                                                        

Комадант Градског штаба за

                                                                             ванредне ситуације града Смедерева                     

                                                                                             

                                                                                                            др Јасна Аврамовић

 

ДОНЕТА ОДЛУКА О ПРОГЛАШЕЊУ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА

17.јул 2020.

На основу члана 38. став 1. и члана 39. став 1. тачка 3. Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама ( „Службени гласник Републике Србије", број 87/2018) и члана 41. Статута града Смедерева („Службени лист града Смедерева", број 2/2019 - пречишћен текст), на предлог Градског штаба за ванредне ситуације града Смедерева са 151. седнице, одржане 17. јула 2020. године,

 

Градоначелница града Смедерева доноси

 

 

 

О Д Л У К У

О ПРОГЛАШЕЊУ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА

 

 

1. Проглашава се ванредна ситуација на територији града Смедерева, због елементарне непогоде проузроковане ширењем епидемије заразне болести COVID-19, на територији града Смедерева.

 

2. Ванредна ситуација се проглашава ради даљег спровођења превентивних мера заштите безбедности и заштите живота и здравља становништва.

 

3. Ова Одлука ступа на снагу даном доношења и биће објављена у „Службеном листу града Смедерева".

 

            Број 020-65/2020-07

У Смедереву, 17. јула 2020. године           

     ГРАДОНАЧЕЛНИЦА

     ГРАДА СМЕДЕРЕВА

                                   

                                                                                                          др Јасна Аврамовић

 

ПУ „Наша радост“ добила сагласност за пријем у радни однос на неодређено време за укупно 167 радних места

29.мај 2020.

На основу Закључка Комисије за давање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање корисника јавних средстава, број 112-4181/2020 од 26. маја 2020. године, Граду Смедереву - ПУ „Наша радост", дата је сагласност за пријем у радни однос на неодређено време за укупно 167 радних места и то:

- 46 радних места (висока стручна спрема), број извршилаца 46;

- 39 радних места (виша стручна спрема), број извршилаца 39;

- 34 радна места (средња стручна спрема), број извршилаца 34 и

- 48 радних места (нижа стручна спрема), број извршилаца 48.

 

Смедерево добија јединствен стадион у региону

28.мај 2020.

Ширење инфраструктуре у Србији за краљицу спортова се наставља. Српски Атлетски Савез / САС / данас је потписао уговор о суфинансирању пројекта за реконструкцију атлетске стазе у Смедеревској тврдјави. Уговор су потписали градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић и генерални секретар САС-а, Слободан Бранковић.

 „Очекујемо да радови почну у јулу и да се заврше током августа ове године. То ће бити јединствен атлетски објекат на свету и врло атрактиван за организацију медјународних и домаћих такмичења, јер ће бити измедју зидина Смедеревске тврдјаве“, рекао је Слободан Бранковић.

“Захваљујући упорности Српског атлетског савеза коначно ћемо успети да реализујемо овај пројекат. Пре осам година, ударили смо камен темељац (2012) , а овог августа ће сви градјани Смедерева добити један стадион на који ће бити поносни”, рекла је, поред осталог, градоначелница нашег града, др Јасна Аврамовић.

Средства за овај пројекат је поред града Смедерева дало Министарство омладине и спорта РС. као и Српски атлетски савез који ће део покрити из својих спонзорских и донаторских средстава. Поред поменутих институција огромну подршку пружио је и председник Атлетског клуба Смедерево, Дарко Савић.

 

Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем

31.март 2020.

 

     Предшколска установа

     „ Наша радост "

     Смедерево

 

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

 

 

 

      Конкурс за пријем деце у целодневни боравак (у трајању од 11 сати) за радну 2020/2021.годину Предшколскa установa „Наша радост" Смедерево је расписала од 1.априла 2020.године (пуштање услуге електронске пријаве, такође креће од 1. Априла 2020.године)

       Због актуелне епидемиолошке ситуације у Републици Србији, као и проглашења ванредног стања, захтев за упис деце у предшколску установу подноси се ИСKЉУЧИВО ЕЛЕКТРОНСКИМ ПУТЕМ ПРЕКО Е-ПОРТАЛА.

       Упуство за отварање налога на порталу можете погледати на следећем линку.

 

 

Рок пријаве се продужава до 15.05.2020.године

 

      У  циљу утвђивања приоритета за упис за децу самохраних родитеља, децу жртава насиља у породици, децу са сметњама у развоју, децу из породица које користе неки облик социјалне заштите и др. потребно је документацију фотографисати или скенирати и доставите путем мејла на  upisvrticsd@gmail.com, којом се доказује наведени статус.

   Захтеве за премештај деце из једног објекта у други објекат  доставите такође скениран путем мејла: upisvrticsd@gmail.com.

     Сва питања  Конкурсној комисији могуће је поставити електронским путем на мејл адресу: upisvrticsd@gmail.com или телефонским позивом, од 9-13 часова: 064/65-77-417 - контакт особа Јасна Реџић, телефон Установе: 026/4622-158.

     Родитељи ће имати могућност да лично поднесу захтев за упис, по завршетку ванредног стања, и то у року од 7 дана, од дана ступања на снагу Одлуке о укидању ванредног стања, сваког радног дана од 9-13 часова, објекат "Хајди" (на благајни) ул. Војводе Мишића бр. 4, Смедерево.

 

      Важна напомена:

      - деца која су корисници услуга вртића не подносе пријаве за упис

      - здравствене потврде за децу,доставиће се приликом поласка у вртић

 

      *** Линк за електронско подношење уписа преко портала Е-управе.

 

24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије

24.март 2020.

Данас се навршава 21 година од почетка НАТО агресије на нашу земљу. За 11 недеља бомбардовања погинуло је 14 припадника војске и полиције из Смедерева. То су Бранислав Николић, Радиша Ђорђевић, Млађан Радојковић, Адем Бериша, Станиша Павић, Драган Комарица, Роберт Лајчак, Благоја Радић, Ивица Серафиновић Чивија, Топлица Илић, Бојан Радојковић, Дејан Седларевић, Мирослав Милошевић и Милутин Добрић.

 

ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ

20.март 2020.

Поштовани за време трајање ванредног стања све информације о раду, одлукама, препорукама и предузетим мерама у нашем граду можете пратити на порталу:

stab.smederevo.org.rs.

 

 

 

ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката

17.март 2020.

Република Србија
ГРАД СМЕДЕРЕВО
ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Број: 87-1-3/2020-02
17. март 2020. године
Смедерево
На основу Одлуке о проглашењу ванредног стања на територији Републике Србије („Сл.гласник РС", број. 29/2020) и члана 41.став 4. Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама („Сл. гласник РС", број 87/2018), Ерадски штаб за ванредне ситуације града Смедерева, на својој 124. седници, одржаној 17. марта 2020. године, доноси

ДОПУНУ ОДЛУКЕ

која се односи на ограничавање радног времена свих угоститељских објеката (ресторана, кафића , барова и осталих угоститељских објеката) на територији града Смедерева од 08,00 до 20,00 часова. У угоститељским објектима током радног времена дозвољено је присуство највише 50 (педесет) особа, заједно са особљем објеката.
У угоститељском објекту размак између особа мора бити најмање 2( два) м, а за 1 (једно) лице које борави у објекту мора бити обезбеђен простор од 4 ( четири) м2
Власници угоститељских објеката су у обавези да испред објекта назначе укупан број лица која могу боравити истовремено унутар објекта.

 

НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА

17.март 2020.

У  Смедереву  нема  заражених вирусом  КОВИД 19 и то је добра информација. Добра је и вест да се  градски штаб за ванредне ситуације  налази у сталном заседању.

Штаб за ванредне ситуације града Смедерева  донео  је одлуку о формирању Стручно оперативног тима  и мини кризних штабова у јавним предузећима и установама , како би се обавештавали запослени о насталој ситуацији, изјавила је градоначелница и командант штаба  др Јасна Аврамовић на конференцији за новинаре.

Градоначелница је рекла да је наложено  свим  оперативним штабовима у Болници и Дому здравља  као и  ХЕС-у да што више и што чешће  контактирају са  локалкним  медијима и презентују грађанима информације које могу да им буду од  користи.

Кол центар  за све грађане којима је потребна помоћ волонтера у допремању хране или лекова, налази  се у Црвеном крсту Смедерево и његов број је 026/4622-543.

 

Ограничење рада свих угоститељских објеката

16.март 2020.

Дана 16.03.2020. одржана је 123. седница Градског Штаба за ванредене ситуације града Смедерева. Седницом је председавала Др Јасна Аврамовић градоначелница и командант Градског Штаба, Дејан Стошић заменик градоначелнице и заменик команданта Штаба. На седници је донета одлука:

 

Република Србија
ГРАД СМЕДЕРЕВО
ГРАДСКО ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Број: 87-1-2/2020-02
16.март 2020.године
Смедерево

На основу проглашења ванредног стања на територији Републике Србије, Градски штаб за ванредне ситуације града Смедерева, на својоj 123. седници, одржаној 16.марта 2020. године, доноси

ОДЛУКУ

којом се ограничава радно време свих угоститељских објеката (ресторана, кафића, барова и осталих угоститељских објеката) на територији града Смедерева од 08:00 до 20:00 часова. У угоститељским објектима током радног времена дозвољено је присуство највише 50 (педесет) особа, заједно са особљем објеката.

КОМАНДАНТ ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Др Јасна Аврамовић
 

 

 

У Смедереву нема оболелих нити инфицираних

16.март 2020.

Након што је одржан састанак градоначелнице др Јасне Аврамовић и њеног заменика у оквиру Радно-оперативне групе града Смедерева, у чијем саставу су још директори Опште болнице, Дома здравља, Центра за социјални рад, секретар Црвеног крста, начелник Градске управе и представник Сектора за ванредне ситуације, данас су и новинари, и јавност, информисани о тренутном стању у вези са епидемиолошком ситуацијом у граду и околини. Оно што је битно, у Смедереву нема оболелих нити инфицираних, један број људи се налази под стручним надзором, само једна особа је тестирана а резултат је негативан.

Сви који имају температуру, сув кашаљ и симптоме респираторних инфекција, по речима градоначелнице Смедерева, која је по струци баш специјалиста инфектолог, требало би да се јаве телефоном., да би добили све информације које су потребне за даље праћење њиховог здравственог стања. Инфективно одељење болнице у Смедереву има посебан улаз, где се примају сви пацијенти са високим температурама и симптомима респираторних инфекција, а на свим улазима су бесконтактни топломери, како би се урадила тријажа. Сва тестирања иду преко Завода за јавно здравље са седиштем у Пожаревцу, у чему помажу и два епидемиолога у Смедереву и Смедеревској Паланци. Градоначелница се као трећи инфектолог, ставила на располагање, у случају да буде потребе за ангажовањем.

Ово је била прилика и да се јавност обавести о броју телефона Завода у Пожаревцу, који је на овом подручју надлежан, а то  је 012/22-22-568. Иначе, један оболели је регистрован у Пожаревцу и он се налази на болничком лечењу.

Што се тиче смедеревске привреде, ПКЦ већ две недеље спроводи мере дезинфекције, и ту је у употреби бесконтактни топломер, свим радницима се мери температура. Током дана се пет пута дезинфикује радни простор, а сваки радник је добио гел за дезинфекцију руку и маску.  У ХБИС-у имају, по информацијама које је пренела градоначелница, довољно дезинфекционих средстава, а пре две недеље су их донирали и Ласти, која превози њихове раднике, али и остале грађана Смедерева. Аутобуси се дезинфикују после сваке туре. Уз то и информација да ће Ласта редуковати своје поласке, а сходно смањеном броју путника, с обзиром на престанак рада школа, вртића, као и да мањи број пензионера, осетило се то већ данас, користи превоз.

Када је у питању подела оброка у Народној кухињи, данас би требало да буде направљен списак свих корисника старијих од 65 година, којима ће храна бити ношена практично на кућни праг. Отворене су, у сарадњи са Црвеним крстом, и три телефонске линије за оне старије од 65 година који живе сами, не могу да се брину о себи када су набавке и све друго у питању. Бројеви телефона су: 026/4622-349, 026/4622-543 и 062/80-30-870. О старима и болеснима и свима којима треба такав вид помоћи бринуће и десет геронто-домаћица. Оне ће бити обучене у Дому здравља, након чега ће бити на терену, а локална самоуправа ће им на располагање дати одређен број возила, да би у што краћем року могле да обиђу што више оних којима су потребне.

У свим установама у граду појачана је дезинфекција свих металних површина што би требало да учине и сва предузећа, продавнице и остали, у сваком случају да то раде чешће него до сада. Апотекарска установа Смедерево, по информацијама које је изнела градоначелница, сама прави дезинфекциона средства, а добили су и извесну количину маски. Инспекцијске службе и Комунална полиција ће контролисати цене, како би се спречило њихово неоправдано повећање.

Током дана требало би да буде донета одлука о редуковању рада кафића и других угоститељских објеката, а у складу са оним што је прописала Влада Србије.

Упућен је апел Смедеревцима да без преке потребе не долазе у Градски услужни центар, да се не праве редови, с обзиром да у Градској управи функционише електронска управа и већина послова може да се заврши на тај начин.

 

 

ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ 2020

16.март 2020.

ЗАПИСНИК СА 122. СЕДНИЦЕ ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУAЦИЈЕ ГРАДА СМЕДЕРЕВА, ОДРЖАНЕ 15. МАРТА  2020. ГОДИНЕ

  

  

            Седница је почела у 22:45 часова.

            Седница је одржана  у Плавој сали Градске управе града Смедерева.

 

            Седницом је председавала др Јасна Аврамовић, градоначелница и командант Градског Штаба. Затим је констатовала да је на седници присутна већина чланова Штаба и да Штаб може пуноважно да ради и да одлучује.

 

                        Седници су присуствовали:

 

1.      Дејан Стошић, заменик градоначелнице и заменик команданта Штаба,

2.      Андријана Симоновић-Столић, начелник штаба, представник одељења Сектора за ванредне ситуације,

3.      Милко Мишковић, начелник Градске управе Града Смедерева, члан Штаба,

4.      др Ненад Ђорђевић, в.д. директора Опште болнице Смедерево, члан Штаба,

5.      др Светлана Јовановић-Михић, в.д. директора Дома здравља, члан Штаба,

6.      Томислав Живановић, секретар Црвеног крста Смедерево, члан Штаба,

7.      Милош Ђорђевић, в.д. директора Центра за социјални рад Смедерево, члан Штаба,

8.      Мирослав Илић, начелник Одељења за инспекцијске послове и послове комуналне полиције, члан Штаба.

 

            Осим чланова Штаба, седници је присуствовао и Владан Абрамовић, помоћник градоначелнице.

 

                        За седницу је једногласно утврђен

 

Д н е в н и   р е д

 

 

  1. МЕРЕ ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ВИРУСА ПОВОДОМ НОВОНАСТАЛОГ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

 

1.

 

            Седницу је отворила и председавала др Јасна Аврамовић, градоначелница Града Смедерева и командант Штаба за ванредне ситуације.

На самом почетку седнице др Јасна Аврамовић је апеловала да се у свакодневном кретању сви морају придржавати мера санитарног растојања, а посебно да се у потпуности примени наредба Владе Републике Србије, која се односи на забрану окупљања у затвореном простору са више од 50 људи.

            Такође је предложила да се оформе центри где се могу добити све додатне информације, који би били намењени за комуникацију са старим и изнемоглим лицима, старијим од 65 година, у циљу пружања неопходне помоћи при достављању најпотребнијих животних намирница и медикамената, као и то да се организује радно оперативна група.

            Томислав Живановић, секретар Црвеног крста Смедерево и члан Штаба је изјавио да ће се сви запослени Црвеног крста укључити у неопходну помоћ старим лицима, која је потребна ради превенције настанка вируса.

            Др Светлана Јовановић-Михић, в.д. директора Дома здравља Смедерево, члан Штаба, је констатовала то да се старија лица морају што мање кретати и бити у кућној изолацији.

 

            На основу наведених дискусија, Штаб је једногласно донео

 

ЗАКЉУЧАК

 

  1. Препоручује се начелнику Градске управе да у организационим јединицама Градске управе града Смедерева, у којима због природе посла долази већи број људи, организује рад и остваривање права грађана сходно препорукама Министартсва здравља, као и да обезбеди следеће:

-          већу количину дезинфекционих средстава;

-          рукавице и маске за рад службеника на шалтерима;

-          да радницима који болују од малигних и хроничних болести омогући вршење рада од куће.

  1. С' обзиром да Град Смедерево има е-Управу, препоручује се свим грађанима да своје захтеве упућују електронским путем.
  2. Препоручује се начелнику Одељења за инспекцијске послове и послове комуналне полиције да редовно контролише наредбе Владе Републике Србије и ресорних министарстава.
  3. Препоручује се в.д. директора Центра за социјални рад Смедерево да, на основу евиденције коју води Центар, утврди број корисника који би имали потребу за доставом лекова и хране и да Црвени крст Смедерево изврши доставу истих.

 

 Поводом проглашења ванредног стања на територији Републике Србије, градски Штаб за ванредне ситуације Града Смедерева је једногласно донео и следећи

 

ЗАКЉУЧАК

 

1.      Обуставиће се рад свих предшколских установа, школа и факултета до даљњег.

2.      Препорука је свим грађанима старијим од 65 година да посебно ограниче своје кретање и да у што мањој мери излазе из својих кућа будући да су они најугроженија група стновништва.

3.      Јавна предузећа и установе у складу са Одлуком о проглашењу ванредног стања на територији Републике Србије организоваће процес рада. У обавези су да примењују мере санитарног надзора за заштиту запослених.

4.      „Ласта" Смедерево руковаће своје линије у смислу укидања школских аутобуса и међуградског саобраћаја.

5.      Градски штаб ће редовно извештавати о раду свих служби, установа и предузећа и благовремено обавештавати јавност.

 

            Седница је завршена у 00:45 часова.

 

ЗАПИСНИЧАР

 Милијана Пантелић

 

 

 КОМАНДАНТ ГРАДСКОГ  ШТАБА

Др Јасна Аврамовић

 

 

 

 

Обавештење учења на даљину

16.март 2020.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ

 

 

   ОД 17.03. 2020. НА КАНАЛУ РТС 3 ПОЧЕВШИ ОД 8:00 ЧАСОВА, ШЕСТ ДАНА У НЕДЕЉИ, НА КАНАЛУ РТС 3. БИЋЕ ЕМИТОВАНИ АДАПТИРАНИ ОБРАЗОВНИ САДРЖАЈИ У СКЛАДУ СА ПРОПИСАНИМ ПЛАНОМ И ПРОГРАМОМ ЗА ПРЕДМЕТЕ СА НАЈВЕЋИМ ФОНДОМ ЧАСОВА (СРПСКИ ЈЕЗИК, МАТЕМАТИКА...)

 

   РАСПОРЕД ЕМИТОВАЊА ПО РАЗРЕДИМА ЋЕ ДАН ПРЕ ЕМИТОВАЊА БИТИ ДОСТУПАН:

   - НА САЈТУ МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ ( www.rasporednastave.gov.rs ),

   - НА САЈТУ ШКОЛЕ ( http://www.cvijiceva.edu.rs/ )

   И БИЋЕ ИСТАКНУТ НА УЛАЗУ У ШКОЛУ.

 


 

   СВИ ЕМИТОВАНИ ЧАСОВИ БИЋЕ ДОСТУПНИ И НА ПЛАТФОРMAMA РТС ПЛАНЕТА ГДЕ СЕ МОГУ НАКНАДНО И ВИШЕ ПУТА ПРЕГЛЕДАТИ, ИСТОГ ИЛИ НАРЕДНОГ ДАНА.

  ВАЖНО: ОПЕРАТЕРИ НЕЋЕ НАПЛАЋИВАТИ ПРОТОК И ПРЕНОС ПОДАТАКА ЗА НАВЕДЕНЕ ЕДУКАТИВНЕ САДРЖАЈЕ.

  НАСТАВНИЦИ И ОДЕЉЕЊСКЕ СТАРЕШИНЕ ЋЕ БИТИ ДОСТУПНИ ЗА СВАКУ ВРСТУ МОГУЋЕ ДОДАТНЕ ПОДРШКЕ И ПОМОЋИ УЧЕНИЦИМА, У САВЛАДАВАЊУ ПРЕДВИВЕНИХ САДРЖАЈА.

  У СКЛАДУ СА ДОГОВОРОМ СА НАСТАВНИЦИМА, ДОМАЋИ ЗАДАЦИ, ДОДАТНА ВЕЖБАЊА, КАО И КОНСУЛТАЦИЈЕ ЋЕ СЕ ОБАВЉАТИ ПРЕКО ГРУПА НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА ИЛИ ПУТЕМ СМС ПОРУКА.

  РОДИТЕЉИ СУ У ОБАВЕЗИ ДА САРАЂУЈУ И ДАЈУ ПОДРШКУ ОДЕЉЕЊСКИМ СТАРЕШИНАМА И НАСТАВНИЦИМА У ОСТВАРИВАЊУ КОМУНИКАЦИЈЕ СА УЧЕНИЦИМА (доступност вибер групи, фејсбук групи и сл.)

   ОВАЈ ВИД НАСТАВЕ НА ДАЉИНУ ЈЕ ОБАВЕЗАН ЗА СВЕ УЧЕНИКЕ.

  ПО ОСМИШЉАВАЊУ ОПЕРАТИВНОГ ПЛAНА НАСТАВНИЦИ ЋЕ И САМИ ДОСТАВЉАТИ ЕДУКАТИВНЕ МАТЕРИЈАЛЕ НА ОСНОВУ КОЈИХ ЋЕ ПОСТИГНУЋА УЧЕНИКА БИТИ ПРОВЕРАВАНА И ВРЕДНОВАНА.

 

Фестивал нових аутора 2

10.март 2020.

    У Народној библиотеци Смедерево се другу годину за редом одржава Фестивал нових аутра, гости су Љиљана Николић, Тамара Кучан, Милан Аранђеловић, Стефан радовић, Данило Тодоровић и Никола Думитрашковић. Сви програми почињу од 18 часова, а програме води библиотекар и писац Урош Тимић.

 


 

 

Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа

14.фебруар 2020.

 

      Град Смедерево                                                                                                             Предшколска установа

                                                                                                                                         „Наша радост" Смедерево

 

 

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

 

 

     Обавештавамо Вас да  пријаву за упис у Предшколску установу „Наша радост" Смедерево можете урадити електронским путем.

    Град Смедерево у сарадњи са Владом Републике Србије - канцеларија за ИТ и еУправу омогућила је ЕЛЕКТРОНСКУ пријаву за упис деце у Предшколску установу „Наша радост" Смедерево.

     


      Пријава се може обавити електронски на Порталу  еУправа.

      Електронско подношење пријаве се врши попуњавањем обрасца (online) на Порталу еУправе а прилагање извода из матичне књиге рођених, пребивалишта и уверења о запослењу, није потребно јер се АУТОМАТСКИ прибавља.

 

Зимска бајка у нашем граду

11.фебруар 2020.

 

 

   Обавештавамо наше суграђане да је почело са радом клизалиште на главном Градском тргу - све информације у вези цена и условима коришћења клизалишта, можете погледати овде. 

 

Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину

01.фебруар 2020.

    У скупштинској сали Градске управе одржана је свечана додела признања најбољим спортистима са територије Града Смедерева за 2019. годину. Награде су уручили чланови Градског већа, Јасмина Војиновић и Саша Бранежац.

 

 

    За најбољег спортисту проглашен је Александар Менковић светски шампион у кик боксу, члан Кик бокс клуба СД Комбат, најбоља спортисткиња Јасмина Миловановић која је испунила олимпијску норму и сви су изгледа да ћемо је гледати у Токију. Тренер годије је Дејан Павић, тренер кик бокс репрезентације Србије и светског шампиона.

    Што се клубова тиче, за најбољу мушку екипу проглашен је ОК Смедерево-Царина, за најбољу женску екипу ЖРК Млади Радник Радинац. Спортски колектив године, Рукометни клуб Смедерево.

    Награђене су и надолазеће младе наде, најбољи млади спортиста је Никола Солдативић из Веслачког клуба Смедерево, а спортисткиња Јована Ивановић из Џудо клуба Младост Царина.

    Најбоља млада женска екипа је она коју чине пионирке Планинарског клуба Челик, а мушка, четверац Веслачког клуба Смедерево.

    Награду за животно дело добио је Драгоје Чикарић из Планинарског клуба Челик, за спортски подвиг године, за организацију 10. Меморијалног турнира Воја Вакуловић награда је припала Стонотениском клубу Смедерево. Први пут је додељена награда за допринос развоја смедеревског спорта и та награда припала је Николи Стевановићу (први српски ски летач).

    Спортска личност године је Ненад Мартић који је заслужан што је Смедерево било домаћин највећих рукометних такмичења и најмасовнијег турнира за младе у Европи – Трофеја Смедерево.

    Нису заборављени ни спортисти са инвалидитетом који се такмиче у клубовима и постижу изванредне резултате. Признања су добили Зоран Петковић ДСРИ, Весна Јовановић СКОСИ „Деспот Ђурађ Бранковић“, Јелена Пантовић Стрељачки клуб Р50, Илија Петковић СУГН „Деспоти“ и Данијела Лучанин СТИКС.

 


 


 

 

 

Светосавска академија

27.јануар 2020.

     У Центру за културу, у петак 24. јануара 2020.године у оквиру Светоавских свечаности је одржана академија на којој су додељена традиционална признања Града Смедрева, Светосавска повеља и награде за стваралаштво младих.Добитник повеље је Дражен Драшковић, а награде за стваралаштво младих су додељене Шћепану Чукићу, Александри Цветковић и Александри Радојковић.Они су својим радом померили границе и својим успесима прославили име Смедерева.

    О Светој личности и светосављу је говорио беседник проф. др Александар Милановић, управник Катедре за српски језик са јужнословенским језицима на Филолошком факултету Универзитета у Београду.
Културно- уметнички програм су припремили ученици и наставници ОШ ,,Јован Јовановић Змај", овогодишњи домаћини Светосавских свечаности.Наступио је и црквени хор,,Слога" и Уметнички ансамбл Министарства одбране ,,Станислав Бинички".
 
 

 

Срећни новогодишњи и божићни празници

31.децембар 2019.

 

Идентификација напуштеног пољопривредног земљишта у државном власништву

27.децембар 2019.

Kако би помогла да се пољопривредно земљиште у Републици Србији ефикасније користи, Управа за пољопривредно земљиште, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, последњих неколико месеци интензивно је радила на идентификацији напуштеног пољопривредног земљишта у државној својини у локалним самоуправама  Алексинац, Александровац, Смедерево и Беочин. Наиме, процењује се да се од 5,6 милиона хектара пољопривредног земљишта у Републици Србији, између 200 и 350 хиљада хектара обрадивог земљишта и ливада не користи сваке године, док је површина напуштеног пољопривредног земљишта под пашњацима много већа.

Према речима, Марка Врањковића, стручњака који је учествовао у идентификацији земљишта, разлози за напуштање земљишта су вишеструки: „У појединим општинама постоје природна ограничења као што је неприступачан терен, а један од проблема је и деградација земљишта. Осим тога, постоје и разни други разлози као што су социо-економски фактори, демографска структура и институционални оквир."

Једна од мера којом надлежно Министарство подстиче пољопривредну производњу је давање пољопривредног земљишта које није било предмет пољопривредне производње три агроекономске године у закуп путем лицитације по почетној цени од 0 динара. Пољопривредници који су тим путем добили у закуп пољопривредно земљиште истакли су да им је та мера аграрне политике значајно помогла, јер су велика финансијска средства потребна да се такво земљиште приведе намени.

Циљ Управе за пољопривредно земљиште је да унапреди постојећи информациони систем за пољопривредно земљиште са подацима о напуштеном пољопривредном земљишту, а идентификација у наведене четири општине представља почетни корак.

„Теренска верификација урађена је за 1484 парцеле, од укупно 1779 предвиђених. Од тога 501 парцела може да сматра напуштеном у складу са дефинисаним критеријумима. Иако нас је време послужило за теренски рад, велики је изазов идентификовати парцеле у одређеним подручјима. Свакако, подаци до којих смо дошли говоре да се од утврђеног броја чак 983 парцеле узурпирају, односно користе за производњу. Морам да истакнем да просечна величина парцела износи око 0.7 хектара. У Смедереву је урађена идентификација највећег броја парцела (853). Такође, урадили смо и анализу земљишта одређеног броја парцела како бисмо утврдили могућности за органску производњу. Циљ нам је био да направимо базу података која ће унапредити конкурентност у руралним подручјима и привући потенцијалне инвеститоре" - наводи Врањковић.

Пројекат је заједничка иницијатива Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у оквиру програма "Подршка произвођачким капацитетима агро-индустријског сектора у Републици Србији". 

 

Дан смедеревског спорта

15.децембар 2019.

    "Дан смедеревског спорта", манифестација која за циљ има пропагирање бављења овом, за све, а поготово млађе узрасте, најздравијом активношћу, одржан је данас у Спортској хали Смедерево. Пред другарима, родитељима, родбином, комшијама и поштоваоцима спорта уопште, представило се безмало хиљаду младих спотриста из преко четрдесет клубова који делују у Смедереву и околини. Младе спотристе, међу њима готово извесно и неке будуће шампионе, исперд Градске управе поздравио је Саша Бранежац, члан Градског већа задужен за ресор спорта и пожелео им много здравља и успеха у спортским дисциплинама којима се баве. Била је ово прилика да се представе и покажу главне особине свих спортских грана заступљених на територији града Смедерева и да се спортисти међусобно упознају и друже.
 
 

 

Звонар богородичине цркве

14.децембар 2019.

    Представом "Звонар богородичине цркве" у извођењу Крушевачког позоришта, отворен Смедеревски новогодишњи програм, под покровитељством града Смедерева. Програм ће трајати до 10. јануара 2020. године. Улаз на све програме је бесплатан.

 


 

 

Годишње саветовање пчелара

30.новембар 2019.

    Годишње саветовање пчелара Подунавског округа у Скупштини града Смедерева. Присутне је поздравила Јасмина Војиновић, члан Градског већа за локални-економски развој, инфраструктуру и МЗ и пожелела им успешан рад.

 

 

 

 

 

Делегација кинеских привредника у посети Смедереву

30.новембар 2019.

    Делегација кинеских привредника и еминентних уметника је у четвородневној посети граду. Свечани пријем делегације уприличен је у Градској управи Смедерево. Разговарали су о будућој привредној и културној сарадњи двеју земаља које веже искрено пријатељство.

 

 

 

 

 

Златни одбојкаш у Смедереву

27.новембар 2019.

    Данас је у Градској управи приређен пријем Николи Пековићу, репрезентативцу Србије у одбојци и освајачу златне медаље на недавно завршеном првенству Европе у Паризу, коме су присуствовали Јасмина Војиновић и чланови Градског већа. Након тога, пехар шампиона Европе, који је освојила мушка одбојкашка репрезентација Србије, данас је могао да се види у Техничкој школи. Као и приликом боравка у ОШ "Др Јован Цвијић", и овога пута присутни ученици на трибинама Техничке школе могли су да присуствују показном тренингу одбојке који су одрадили одбојкаши и одбојкашице Смедерева, Смедерево Царине и Техничара. Либеро одбојкашке репрезентације Србије Никола Пековић захвалио се на пријему и нагласио да се сећа дана када је сала Техничке школе била једино место где се играла одлична одбојка. Поред директора школе Симе Ђорђиоског, у сали Техничке школе били су и чланови Градског већа, Саша Бранежац и Марина Тирнанић. Већ сутра пехар ће бити у сали ОШ "Димитрије Давидовић", а након тога и у ОШ "Бранко Радичевић" и на крају у ОШ "Доситеј Обрадовић".
 
 

 

Завршна манифистација књижевног конкурса

26.новембар 2019.

    На позајмном одељењу Народне библиотеке Смедерево, одржана је завршна манифестација књижевног конкурса "Реци Доста!". Госте је поздравила Марина Тирнанић, члан Градског већа задужена за ресор културе, а у име града Смедерева награде и дипломе победницима конкурса уручила је госпођа Јасмина Војиновић, члан Градског већа задужена за ресор локални-екомомски развој, инфраструктуру и МЗ. На овај начин прикључили смо се обележавању Међународног дана борбе против насиља над женама.
 
 

 

Међународни дан борбе против насиља над женама

25.новембар 2019.

     Насиље над женама представља најчешћи облик кршења људских права. Генерална Скупштина Уједињених нација је 1999. године прогласила 25. новембар за Међународни дан борбе против насиља над женама. Град Смедерево се прикључује акцији обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама, како би се подигла свест да су жене како широм света, тако и код нас жртве сексуалног, психичког, физичког, породичног насиља, злостављања и многих других видова насиља. Жене на својим пословима, руководећим местима, у политици, породици, изложене су разним видом насиља. Данас ћемо посебан акценат ставити на један вид насиља, то је породично насиље. Поражавајући податак је да је у Србији више од 30 жена убијено због насиља у породици. Стручна оргнизација цивилног друштва, које се баве питањима насиља над женама имају велики значај о спровођењу превентивних активноси у локалној заједници са циљем спречавања насиља али као и подстицај жена да пријаве насиље.

 

 

 

 

 

Веома су важне едукације грађана о правима и начинима на које да их остваре, како да препознају насиље и одговоре на адекватан начин.

 

На ту тему говорила је Весна Емершић. 

 

 

 

Смедеревци претрчали највише

24.новембар 2019.

    Данас су на 8. Сајму спорта у Београду проглашени победници изазова "Трчим за школу" у оквиру TreninGo апликације, а у организацији ОКС и делегације ЕУ. ОШ "Бранислав Нушић" из Смедерева заслужено је освојила 1. место, са претрчаних 3121 км и понела са собом вредну награду, ваучер у износу од 300.000 динара који су им уручили министар омладине и спорта Републике Србије Вања Удовичић и представник делегације ЕУ господин Енстром. Завршној церемонији присуствовали су ученици из ОШ "Бранислав Нушић", гимназијалци - ђаци репортери, иницијатори и организатори проф. Владан Живковић, Милош Дабулханић, Јелена Дабулханић, директор школе Драган Јовичић, координатор за школски спорт Подунавског округа Сандра Папић, као члан Градског већа задужен за ресор спорта Саша Бранежац.

 

 

 

Лопте на поклон школама

22.новембар 2019.

    У шопинг центру "Stop Shop" у Смедереву отворено је продајно место еминентне светске компаније "Intersport". Том приликом је Снежана Јосифовски, менаџер продаје, у присуству чланова Градског већа Марине Тирнанић и Саше Бранежца, свим основним и средњим школама са територије града Смедерева уручила пригодне поклоне у виду лопти за више врста спортова.

 

 

 

Обележен Дан града Смедерева

21.новембар 2019.

Свечаном седницом Скупштине града  обележен је Дан града Смедерева, 21. новембар.

 

Међународни дан детета

20.новембар 2019.

    Поводом Међународног дана детета у ОШ "Др. Јован Цвијић" одржана је пригодна манифестација посвећена промоцији одбојке. Пред препуном трибином ученика ове школе, на паркету фискултурне сале, нашли су се представници млађих категорија готово свих клубова у нашем граду. Посебна атракција за све присутне био је пехар европских шампиона мушке одбојкашке репрезентације Србије, специјално донет за ову прилику.

Популаризацији одбојкаског спорта присуствовали су чланови градског већа Светлана Михајловић и Саша Бранежац, као и капитен ОК Царина Петар Петровић, а све присутне поздравила је директорка школе Драгица Голубовић.

Акција се наставља посетом још 4 школе и то:

26.11. Техничка школа

27.11. ОШ "Димитрије Давидовић"

28.11. ОШ "Бранко Радичевић"

29.11. ОШ "Доситеј Обрадовић"

 

 

 

 

 

Хитна помоћ добила мобилни апарат дефибрилатор

20.новембар 2019.

    Град Смедерево је преко Савета за безбедност саобраћаја на путевима на територији града Смедерева обезбедио мобилни апарат дефибрилатор, чија вредност са пдв-ом износи око 600.000,00 динара. Апарат је намењен Хитној помоћи за случајеве приликом збрињавања настрадалих у саобраћајним незгодама. Схватајући значај ефикасне хитне помоћи за смањивање најтежих последица саобраћајних незгода, заједно са овим, у протекле 3 године донирано је укупно 5 мобилних апарата и то два дефибрилатора, два ЕКГ апарата и један аспиратор. Данас су у просторијама Хитне помоћи Дома здравља у Смедереву у присуству директорке Светлане Михић Јовановић и начелнице др. Јасмине Максимовић, апарат уручили Јасмина Војиновић, члан Градског већа града Смедерева, ресорно задужена за локални-економски развој, инфраструктуру и МЗ и Бранислав Дробњаковић, члан Градског већа града Смедерева, ресорно задужен за саобраћај и безбедност.

 

 

 

 

 

Обавештење ЈКП Водовод Смедерево

15.новембар 2019.

    ЈКП Водовод Смедерево вас обавештава да од 15-ог новембра 2019. године, можете склопити Споразум за отплату дуговања на рате без учешћа, уместо досадашњег обавезног учешћа од 20%. Такође смо омогућили да Споразум можете склопити без обзира на висину дуговања, што до сада није било могуће и важи за све категорије потрошача. Ово је још једна у низу планираних мера, са циљем да по повољним условима измирите дуговања за утрошену воду и одвођење отпадних вода. Наглашавамо да је квалитетна услуга и задовољан корисник, увек, наш примарни циљ.

    Такође напомињемо, да редовно измиривање ваших обавеза, доводи до развоја и унапређења водоводне и канализационе мреже и услуге које вам пружа јавно комунално предузеће. Позивамо вас, да нам се за сва додатна питања обратите на адреси 17. Октобра бр. 3, канцелкарија бр.3 у приземљу или нас контактирате на број телефона 026/672-960 локал 113.

 

Обновљена столарија и спортски терени у ОШ Иво Андрић у Радинцу

14.новембар 2019.

    У ОШ "Иво Андрић" у Радинцу замењена је столарија, обновљени су спортски терени у матичној школи као и издвојеном одељењу у Раљи. Средства су обезбеђена из буџета Града Смедерева.

 

 

 
 
 

 

 

Одржана студијска посета Лиону у вези са стварањем приступачног окружења

13.новембар 2019.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије је у сарадњи са Заштитником грађана организовао студијско путовање у Лион, намењено представницима и представницама јединица локалне самуправе које су 2019. године добиле Награду за допринос развоју свих облика приступачности. Студијска посета организована је како би представници/е јединица локалне самоуправе разменили/е искуства и били/е у прилици да сазнају више о примерима добре праксе града Лиона у погледу стварања окружења које је приступачно свим грађанима и грађанкама. Лион је град који је Европска комисија наградила за унапређење приступачности за 2018. годину.

 

Тхéрèсе Рабател, заменица градоначелника Лиона задужена за права особа са инвалидитетом и родну равноправност, представила је учесницима/ама састанка нормативни оквир који се тиче приступачности, као и институционалне механизме који су успостављени у Лиону. Град Лион приступачност посматра као хоризонтално питање које би требало да буде предмет јавних политика у свим областима и улаже значајне напоре у стварање подстицајног окружења за све грађане и грађанке. Како би се на адекватан начин бавили различитим аспектима приступачности, град Лион је успоставио саветодавно тело на нивоу града чија је основна надлежност рад на обезбеђивању приступачности града. Ово тело се састаје два пута годишње, а у његовом раду учествују одборници/е, представници/е лионских квартова, представници/е различитих градских служби као и представници/е преко 50 удружења грађана. Такође, успостављене су и три радне групе, чији се представници чешће састају. Прва радна група је фокусирана на објекте јавне намене, друга на различите градске просторе, а трећа на институције и садржаје у области културе.

 

Валерие Фоует, која ради на пословима у вези са унапређењем приступачности објеката јавне намене и руководи радном групом која се бави унапређивањем приступачности објеката јавне намене у Лиону, поделила је информације о Агенди за приступачност, програму за унапређење приступачности који Лион спроводи од 2016. до 2024. године. У првој фази мапирани су сви јавни објекти (школе, болнице, позоришта, музеји) и простори (паркови, баште, гробља) на чијем ће се прилагођавању радити, а циљ је да до краја трајања програма сви јавни објекти и простори у Лиону буду доступни свима.

 

Представници/е делегације су имали прилику да обиђу Музеј ликовне уметности (Мусéе дес беауx артс) и виде примере добре праксе у погледу унапређивања приступачности музеја, међу којима су информације писане једноставним језиком (енг. еасy то реад) и крупним словима, штампане на Брајевом писму, различита тактилна помагала, коришћење музике и мириса како би се дочарала атмосфера различитих уметничких дела. Такође, представљено је и неколико иницијатива које су биле намењене већем укључивању људи ниског социоекономског статуса у садржаје које музеј нуди. Францоис Флорес и Франçоис Валлин, задужени за послове који се тичу јавног саобраћаја у Лиону, спровели су делегацију кроз град користећи различите врсте превоза (аутобус, трамвај, метро) и приказали све елементе приступачности јавног превоза на којима је Лион радио у протеклом периоду. Истакли су да је градски превоз у Лиону други по величини јавни транспортни систем у Француској (након Париза) и да је мрежа јавног превоза широка - састоји се од четири метро линије, пет трамвајских линија, две линије жичаре и 122 регуларне аутобуске линије (1000 аутобуса), при чему је превоз у потпуности приступачан особама са инвалидитетом.

 

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Заштитник грађана и Стална конференција градова и општина установили су 2016. године награду за јединице локалне самоуправе које су у претходној календарској години највише допринеле развоју свих облика приступачности на њиховој територији. Циљ је промовисање примера добре праксе и јавна похвала активности локалних самоуправа које воде ка унапређењу урбаних окружења, како би она постала приступачна, безбедна и угодна за све грађане и грађанке. Такође, циљеви ове иницијативе су утврђивање стања у области приступачности и узрока због којих се у пуној мери не примењују прописи који гарантују права на приступачност јавних објеката, служби и услуга особама са инвалидитетом и тешкоћама у кретању или комуникацији, као и формулисање препорука и планова за унапређивање стања у овој области.

 

Куп Србије у каратеу за полетарце, наде и кадете почео је данас у Смедереву

09.новембар 2019.

    Куп Србије у каратеу за полетарце, наде и кадете почео је данас у Смедереву. У Дворани Смедерево током дводневног надметања продефиловаће више од 1200 српских карате нада из близу 130 клубова. На свечаном отварању, којем је поред осталих присуствовао и Слободан Пипер, потпредседник Спортског савеза Србије и председник Карате Србије, присутне учеснике поздравила је члан Градског већа Јасмина Војиновић. Она је учесницима такмичења пожелела угодан боравак у нашем граду и много успеха на овом великом такмичењу. Свечаном отварању присуствовао је и Саша Бранежац, члан Градског већа задужен за спорт који је био одушевљен амбијентом у нашој дворани, али и податком о броју карате клубова у Србији.

 

 

 

 

 

 

Завршена санација котларнице у објекту Весели цветови на Царини

08.новембар 2019.

    Чланице Градског већа града Смедерева, Јасмина Војиновић и Светлана Михајловић, данас су присуствовале обележавању завршетка друге фазе пројекта санације котларнице у објекту "Весели цветови" Предшколске установе "Наша радост", на Царини. У нову котларницу су уграђени најсавременији, дигитални уређаји, а пошто се као енергент користи биоразградива маса - пелет, задовољава и стандарде заштите животне околине.

 

 

 

 

    Санација котларнице финансијски је подржана преко Програма ЕУ ПРО и средствима буџета града Смедерева. Укупна вредност пројекта износи 87.628,40 евра, од којих је 72.585,00 евра донација ЕУ ПРО, а 15.043,40 евра је обезбедио град Смедерево.

    Подсећамо да је прву фазу санације објекта, у виду замене столарије и енергетске ефикасности, обезбедила Фондација "Новак Ђоковић". Да би прича била заокружена, средствима града Смедерева, биће замењен комплетан намештај у том објекту. Такође, Нацртом буџета града Смедерева предвиђена су средства за реновирање зграде "Монопола" и објекта у Скобаљу, како би се проширили капацитети за обављање предшколског васпитања и образовања, без листе чекања.

 

 

 

 

 

Пријем и награда за кик-боксере после успеха на Светском првенству

07.новембар 2019.

    У смедеревској Градској управи данас је приређен пријем за освајаче медаља на Светском сениорском првенству у кик-боксу, недавно одржаном у Сарајеву: Александра Менковића, освајача златне медаље у категорији до 81-ог килограма, бронзаног Николу Стошића, капитена репрезентације и Дејана Павића, главног тренера репрезентације Србије, који је на Светском првенству проглашен за најбољег тренера.

 

 

 
 

 

    На оствареном успеху, у име Града Смедерева, честитали су им чланови Градског већа, Јасмина Војиновић и Саша Бранежац, уједно им се захваливши на томе што наш град на најбољи могући начин представљају у Србији и свету.

    Овом приликом, саопштена је и одлука Града Смедерева да ове спортисте за остварени успех награди износом од 100.000 динара који ће бити уплаћени на рачун матичног клуба.

 

 

 

Десет година Регионалног центра за професионални развој

06.новембар 2019.

    Регионални центар за професионални развој је обележио пригодним програмом десет година рада. У име оснивача Града Смедерева присутне је поздравила Светлана Михајловић, чланица Градског већа за просвету и образовање. "Локална самоуправа зна вредности и значај ове установе, прати ваше активности и помаже да будете најуспешнији у Србији. Уверена сам да ћете и наредних година бележити овакве резултате јер уколико сви одговорно обављамо своје радне обавезе, успех свакако неће изостати", истакла је она и честитала десетогодишњицу рада установе.

 

 

 

 

Сајам запошљавања

06.новембар 2019.

    Национална служба за запошљавање - филијала Смедерево организовала је сајам запошљавања 06.11.2019. године са почетком у 10:00 у холу Центра за културу Смедерево. Своју понуду слободних послова представило је 17 послодаваца са потребама за више од 400 радника различитих профила и степена квалификације. Сајму је присуствовала члан Градског већа за локални-економски развој, инфраструктуру и месне заједнице Јасмина Војиновић и в.д. директор Националне службе за запошљавање Јасмина Беочанин.

 

 

 

 

 

Завршетак радова у ОШ Вожд Карађорђе у Водњу

06.новембар 2019.

    Приводе се крају радови у ОШ „Вожд Карађорђе“ у Водњу. Замењени су кровни прозори, сређен плафон, под и окречен хол школе. Преуређена је и канцеларија стручног сарадника. Купљен је комплетан намештај, клупе и столице за целу школу као и неопходна наставна средства. Средства су обезбеђена из буџета Града Смедерева.

 

 

   
           

 

Санација и рестаурација фасаде капеле Дине Манчића на Старом гробљу

05.новембар 2019.

    Радове друге фазе на реализацији Пројекта конструктивне санације и рестаурације фасадe капеле Дине Манчића на Старом гробљу у Смедереву обишао је члан Градског већа за локални-економски развој, инфраструктуру и месне заједнице Јасмина Војиновић и члан Градског већа задужен за културу Марина Тирнанић. Радови су почели дана 14.10.2019. године. Рок за завршетак радова је 90 (деведесет) календарских дана и зависиће од временских услова. За другу фазу радова Град Смедерево је обезбедио средства у износу од 4.131.930,00 динара.

 

 

 

 

 

Радови на замени столарије на Економско-трговинској школи

04.новембар 2019.

    У току су радови на замени столарије на Економско-трговинској школи. Вредност радова је 5.579.040,00 динара. Средства су обезбеђена из буџета града.

 

 

 

 

 

Рехабилитација коловоза на општинском путу Раља-Колари

02.новембар 2019.

    У току су радови на рехабилитацији коловоза на општинском путу Раља-Колари. Вредност радова је 14.922.450,00 динара без ПДВ-а. Средства су обезбеђена из буџета града, а извођач радова је "Шумадија пут". Радове је обишао члан Градског већа за локални-економски развој, инфраструктуру и месне заједнице Јасмина Војиновић. Завршетак радова планиран је до 07.11.2019. године.

  

 

Дан ослобођења Смедерева у Првом светском рату

31.октобар 2019.

Поводом 30. октобра, Дана ослобођења Смедерева у Првом светском рату, одржано је комеморативно окупљање на Градском тргу.

Венце су на Споменик борцима палим у Првом светско рату положили представници Гарнизона у Пожаревцу, Града Смедерева, Градског одбора СПС, Удружења потомака ратника 1912-1999, СУБНОРа док су парастос погинулима одржали свештеници Српске православне Црквене општине Смедеревске.

 

Чиме су грађани задовољни у раду локалне самоуправе, а шта желе да буде боље

28.октобар 2019.

            Истраживање јавног мњења о задовољству грађана квалитетом живота у локалној заједници и услугама локалних самоуправа представљено је 23. октобра 2019. године у Скупштинској сали града Смедерева.

            Истраживање је спровео је CeSID, у оквиру програма Swiss PRO који подржава Влада Швајцарске. Драган Младеновић, саветник за добро управљање на програму SWISS PRO, истакао је да ово истраживање локалним самоуправама пружа конкретне информације које могу да послуже за даљу реформу интерног локалног управљања и унапређење одговорности и транспарентности у раду јавног сектора. Он је најавио да ће SWISS PRO локалним самоуправама понудити техничку подршку за усвајање или унапређење локалних политика, нормативног оквира и контролних механизама.

            Анкетирање је спроведено од 15. марта до 20. априла ове године, лицем у лице у оквиру домаћинства, на случајном, репрезентативном узорку од 11.387 пунолетних грађана у 50 локалних самоуправа. На територији града Смедерева, истраживање је обухватило 300 испитаника.

            У изјави за медије, градоначелница града Смедерева др Јасна Аврамовић нагласила је чињеницу да је граду Смедереву, изузетно значајно мишљење грађана, али и свих корисника услуга које пружају органи града, уз истицање основног циља да се те услуге пружају благовремено, одговорно, делотворно и транспарентно.

            Извршни директор CеSID-a Бојан Клачар током представљања налаза истакао је да постоји тренд повећања задовољства људи услугама које пружа локална самоуправа. Док је 45 одсто људи у централној Србији оценило да је задовољно услугама које добију им пружа локална самоуправа, у Смедереву је 57 одсто испитаника исказало задовољство. Највећи број испитаника сматра да у раду локалне самоуправе најбоље функционише Општа управа, а инспекцијска и пореска служба су најслабије оцењени. Када је реч о поверењу грађана Смедерева у локалне институције, највеће је у градоначелницу (19%), следе градска администрација и Скупштина града (по 18%) и Градско веће (17%). У Смедереву је скоро сваки други испитаник изјавио да је користио рођаке или пријатеље који раде у Градској управи да лакше обаве неке административне послове. Такође, 92 посто испитаних грађана Смедерева сматра да није упознато са приоритетима градског буџета.

            Нешто око трећине испитаника каже да живе боље, највећи број људи се изјаснио да живи идентично, а свака десета особа у Смедереву сматра да живи лошије него што је живела пре три године, навео је Клачар. У погледу свакодневног живота у граду, Смедеревци су највише задовољни доступношћу места за куповину, а најмање задовољни доступношћу места за паркирање.

            На догађају су представљени налази за Подунавски, Поморавски, Браничевски и Борски округ, а скупу су пристуствовали и представници градова и општина из ових округа.

            Активности програма Swiss PRО подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО).

 

Октобар - Међународни месец борбе против рака дојке

25.октобар 2019.

Октобар се као међународни месец борбе против рака дојке обележава широм света, те је Град Смедерево организовао трибину која има за циљ да укаже на важност превенције код ових обољења која се могу излечити уколико се открију на време.

 

 

 

О овој теми на Градском тргу у Смедереву, говорила је докторка Соња Дунчић уз симболично пуштање розе балона у небо.

 

 

 

 

Почетак радова на проширењу капацитета

24.октобар 2019.

Градоначелница града Смедерева др Јасна Аврамовић је, са представницима PKC Wiring Systems и представницима  ИТГ Смедерево- извођача радова, јуче присуствовала свечаном обележавању почетка радова на проширењу капацитета, тј. изградњи нових 11000 м2 и 1000 нових радних места у компанији PKC Wiring Systems у Смедереву.

Градоначелница је истакла да ће ово проширење утицати на побољшање стандарда и бољу егзистенцију смедереваца, што доводи и до повећања наталитета.

„После ХБИС-а, компанија PKC Wiring Systems је најбитнија фабрика, тј. постројење за град Смедерево, фабрика без димњака, са еколошки здравом причом", рекла је др Јасна Аврамовић.

 

ГИЗ у посети Смедеревској тврђави

15.октобар 2019.

Дана 14. октобра др Јасна Аврамовић, градоначелница града Смедерева је са представницима немачке организације ГИЗ и директором Регионалног завода за заштиту споеника културе, Дејаном Радовановићем обишла радове на ревитализацији дела Смедеревске тврђаве.


У оквиру Инструмента за претприступну помоћ ИПА 2018, Европска комисија подржава пројекат јачања конкурентности економије кроз развој туризма у Рeпублици Србији. Европска Унија овај пројекат подржава са 15 милиона евра кроз инвестиције у ревитализацију културног наслеђа и комуналну инфраструктуру које доприносе развоју туризма и јачање капацитета заинтересованих страна.


 Немачка организација за међународну сарадњу (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit - GIZ) је изабрана да спроводи овај пројекат у име Европске Уније уз финансијску контрибуцију Федералног министарства за економску сарадњу Немаћке (Bundesministerium fur wirtschafliche Zusammenarbeit und Enwicklung - BMZ). Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије је главни корисник и координатор пројекта на страни Републике Србије.
Циљ посете је упознавање са локацијама, степеном припремљености пројектне документације, процесом прибављања неопходних дозвола за градјевинске радове, детаљним предметима радова и евентуалним потешкоћама у претходно наведеним активностима а све у вези што адекватније припреме за почетак спровођења пројекта.
 

Градоначелница симоболично уручила кључеве хале

11.октобар 2019.

Министар привреде у Влади Републике Србије данас је у Смедереву обишао  фабрику у којој се производе кабловски снопови за ауто индустрију ПКЦ у Смедереву и након тога присуствовао  церемонији предаје кључева хале тој финској компанији.  Обраћајући се присутнима министар  Кнежевић  је изјавио  да је најава новог инветирања од 20 милиона евра  у проширење производних капацитета и  упошљавање нових 1200 радника  велики дан за Смедерево и Србију. ПКЦ је, како је истакао 36. компанија   по реду, од укупно 200 која је одлучила да реинвестира у Србији. Србија ће ове године, како је истакао остварити  преко 4 милијарде евра инвестиција, што је више него што су оствариле укупно све земље у окружењу. Раст бруто друштвеног производа  биће између 3,5 и 4 одсто, а стопа незапослености смањиће се испод 10 одсто, најавио је министар привреде и додао да је ова инвестиција и реинвестиција показатељ да Србија има добар пословни амбијент.  Иво Волков потпредседник операција  ПКЦ  групе за Европу и Јужну Америку, коме је градоначелница симоболично уручила кључеве хале рекао је да је захваљујући подршци коју су добили од Владе Србије и од руководства града,   ПКЦ у Србији, фабрика која се највише развија у Европи.


Тудор Октавиан Керц генерални директор  ПКЦ Wиринг системс доо је за досадашња постигнућа у фабрици захвалио Влади Републике Србије, руководству града и својим радницима, јер је пре неколико дана из ове фабрике једном од купаца испоручен двадесет    милионити производ. Он је најавио и нова улагања од 20 милиона евра у проширење постојећих производних капацитета и упошљавање нових 1200 радника. Честитајући годишњицу постојања финској компанији,  градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић пожелела  је да из  њихове фабрике у Смедереву изађе и двадесет милијардити производ. Она је том приликом подсетила да је  2013. године  руководство града донело одлуку да се из кредитних средстава изгради хала за инвеститоре, добило огромну подршку  Владе Републике Србије, тадашњег премијера Александра Вучића и ресорних министарстава.  Град Смедерево је халу у којој  финска компанија ПКЦ производи кабловске снопове за возила   у Слободној зони у Смедереву,  површине око 20.000 квадрата са пратећим објектима и инфраструктуром, као и земљиштем на коме се налази,  продао за 6,3 милиона евра.

 

Санација крова Музеја

10.октобар 2019.

     Започети радови на санацији крова Музеја у Смедереву. Вредност уговорених радова износи 2.094.052,80 динара. Рок за завршетак радова је 19. новембар 2019. године. Музеј ће док трају наведени радови бити затворен за посетиоце.


 

 

 

Дечја недеља

07.октобар 2019.

    Данас је на градском тргу почео програм у оквиру обележавања Дечје недеље који ће трајати до краја седмице.

 

 

    Предшколска установа ,,Наша радост" је организовала маскенбал под слоганом ,,Добри људи здраво, имам своје право". Костимирана деца и васпитачи су измамили осмехе Смедереваца. Радосном догађају је присуствовала Светлана Михајловић, чланица Градског већа задужена за ресор просвете и образовања.

 

Јесењи сајам цвећа, меда, зимнице и вина

04.октобар 2019.

Под покровитељством града Смедерева, данас је отворен јесењи сајам цвећа, меда, зимнице и вина.

Ове године смо спојили излагаче свих наведених производа са циљем да представимо Смедерево као град у коме је традиционално, осим грожђа, вина и воћа, у све већој мери заступљена и производња цвећа, меда и зимнице.

Од данас, па све до 31. октобра, град Смедерево ће угостити бројне реномиране цвећаре, произвођаче меда, винаре, као и вредне домаћице са зимницом.

 

 

 

Чувена пословица гласи: "у вину је истина" А истина је да је ово сајам где на једном месту можемо да уживамо у најлепшем споју, мирису цвећа и укусима меда, зимнице и вина.

На овогодишњем сајму учествује око 70 излагача. Потрудићемо се да наредне године  број оних који ће доћи на сајам буде барем још два пута већи. У недељу, 6. октобра, свим излагачима ће бити уручене пригодне Захвалнице за учешће.

 

Имамо укус меда, вина, зимнице и мирис цвећа. Како би утисак био комплетан придодаћемо и лепе звуке традиционалне музике и уживаћемо у песми и игри нашег реномираног Ансамбла народних игара и песама Смедерево.

 

Отворена нова фабрика Мајекава Срб

04.октобар 2019.

У Смедереву  је данас отворена нова фабрика Мајекаwа Срб за производњу великих расхладних система. Отварању су присуствовали амбасадор Јапана у Београду Ђунићи Марујама, градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, директори јапанске компаније из Европе  и друге званице.  Јапанска  фабрика  налази се у Слободној зони града Смедерева и за сада у постојећој хали ради 33 радника који су обучавани у Белгији.  Како је најавио генерални директор  предузећа  Жикица Андрејевић,  у плану је да  се поред постојеће  изграде још две хале у којима ће се упослити  укупно 270 радника.   Као симбол заједништва и пријатељства Србије и Јапана  у кругу фабрике,   дрво  јапанске трешње  посадили су  амбасадор Јапана у Београду  Ђунићи  Марујама, затим градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, власник  компаније Син Мајакава,  затим  директори,  за  Мајекаwа Србија  Жикица Андрејевић, његов заменик Хатанда Цујоши  и директор  Мајакава Јуропе Јан Боне. 

 

Радови на реконструкцији Кајмакчаланске улице

01.октобар 2019.

Јасмина Војиновић, члан Градског већа за инфраструктуру и Месне заједнице обишла је радове на реконструкцији Кајмакчаланске улице. Вредност радова је 18.911.722,00 са ПДВ-ом

 

 

 

Потписан уговор са ПКЦ-ом

01.октобар 2019.

Градоначелница града Смедерева Др Јасна Аврамовић и генерални директор "PKC Wiring sistems doo" Тудор- Октавиан Кертз су данас, 1. октобра 2019. године, потписали Уговор о купопродаји хале и земљишта.

 

РОМАЦТЕД Смедерево

30.септембар 2019.

Данас је у градској управи организована прва у низу  креативних  радионица у оквиру "ROMACTED" програма  чија је тема била насиље у породици. Учеснице радионице биле су чланице ЛАГ-а, као и будуће чланице ЛАГ-а "ROMACTED" програма.  У делу радионице присуствовала је и градоначелница града Смедерева др Јасна Аврамовић .  

 

Донета одлука о продаји хале и земљишта у индустријској зони

28.септембар 2019.

Одборници Скупштине града донели су  одлуку о отуђењу хале и земљишта у индустријској зони једином понуђачу - компанији „ПКЦ" за 6,3 милиона евра. Како је раније најављено, „ПКЦ" ће на овом простору проширити своје произвдоне капацитете изградњом још једне хале и у наредном периоду отворити нових 1.000 радних места.

 

 

Наиме, након што је спроведен поступак прикупљања писмених понуда, а року стигла само једна, и након разматрања Комисије,  Скупштини града је предложен нацрт одлуке којом ће „ПКЦ"-у бити продата 4 објекта и грађевинско земљиште, за 6.292.000 евра. Уговор о продаји, како се чуло током расправе, биће потписан већ у понедељак, а очекује се да одмах након тога купац уплати понуђену суму. Предвиђено је да ће за овај новац купац добити производну халу површине 19.000 метара квадратних, затим зграду портирнице, пословну зграду површине 290 квадрата и зграду Царинског терминала слободне зоне површине 114 квадрата, као и грађевинско земљиште укупне површине 5 хектара и 75 ари.

 

Град Смедерево организује Јесењи сајам цвећа, меда, зимнице и вина

27.септембар 2019.

Град Смедерево у периоду од 4. до 31. октобра 2019.године на Градском тргу организује Јесењи сајам цвећа, меда, зимнице и вина.

Свечано отварање је планирано за 4. октобар 2019. године, на Градском тргу са почетком у 14.00 часова.

Позивамо све заинтересоване излагаче да своје учешће на Сајму пријаве Милану Јовановићу на тел: 064/844 9258.

 

Посета граду Охриду

20.септембар 2019.

 

   Данашњом посетом граду Охриду је настављена сарадња културно уметничких друштава са територије града Смедерева, како на успостављању учвршћивања културних веза на бази очувања традиционалних српских и македонских фолклорних игара, тако и у другим сегментима.

 

 

    Представнике града Смедерева, на челу са Јасмином Војиновић дочекао је заменик градоначелника града Охрида, г-дин Ристо Василевски.

 

Пројекат Инклузивно предшколско васпитање и образовање

20.септембар 2019.

На Конференцији која је данас одржана у Клубу народних посланика у Београду, којој је присуствоао и Младен Шарчевић, министер просвете, науке и технолошког развоја, градононачелница града Смедерева др Јасна Аврамовић је потписала уговор о гранту са Министарством просвете, науке и технолошког развоја,  а у склопу Пројекта "Инклузивно предшколско васпитање и образовање" (Early Childhood Education and Care - ECEC). Пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање" (ЕЦЕЦ) финансира се средствима зајма (8693-YF) Светске банке (Међународне банке за обнову и развој).

Општи циљ програма грантова јесте унапређење координације и сарадње релевантних учесника у пружању холистичких и квалитетних предшколских услуга, укључујући и оне у области здравствене заштите, здраве исхране, раног откривања промена у понашању и заостајања у развоју и стимулације и учења у периоду раног развоја, родитељима и деци од рођења до узраста од 6,5 година, с нагласком на оне из најосетљивијих друштвених група. Такође, циљ програма грантова јесте оснаживање родитеља и породица деце најмлађег узраста, тј. од рођења надаље, за стварање услова за холистички развој деце кроз подизање свести о значају стимулације у периоду раног развоја код куће и кроз обезбеђивање приступа одговарајућим услугама у заједници.

Пројекат ће се реализовати у наредне три године.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ

18.септембар 2019.

Данас је у Смедереву одржан састанак Институционалне радне групе града Смедерева ROMACTED програма. Састанку су поред чланова ове групе присуствовали заменик градоначелнице господин Дејан Стошић, контакт особа Савета Европе за Србију Драган Грачанин и фасцилитатор Бајрам Мурина.

 


 

 

            У првом делу представљена је методологија ROMACTED програма, а у наставку су презентовани резултати рада Институционалне радне групе.

 

 

 

 

            Према речима контакт особе Савета Европе, град Смедерево је један од градова који је различитим мерама допринео побољшању положаја Рома у локалној заједници.

 

Градоначелница потписала Уговор за радове на рехабилитацији коловоза дела локалног пута Раља-Колари

18.септембар 2019.

Градоначелница града Смедерева др Јасна Аврамовић је данас са групом понуђача коју чине "Шумадијапут" ДОО Београд и "Еxтра-ауто транспорт" ДОО Врбас потписала Уговор за радове на рехабилитацији коловоза дела локалног пута Раља-колари.
Предмет уговора је извођење радова на рехабилитацији коловоза дела локалног пута Раља-Колари.
Рок за извођење радова је 10 календарских дана, од дана увођења у посао. Укупна вредност за изврђење набавке из овог Уговора износи 17.906.940,00 динара, са обрачунатим порезом на додатну вредност.

 

Посета Словачке делегације граду Смедереву

17.септембар 2019.

 

 

 

     Град Смедерево, данас 17. септембра 2019. године,  посетила је Словачка делагација града Лученец, коју је преводила градоначелница др Александра Пивкова.

     Са наведеном делегацијом заменик градоначелница господин Дејан Стошић је обишао центар Града и Смедеревску  твђаву.

     Приликом посете заменик градоначелника разговарао са Словачким привредницима и градоначелницом Пивковом о будућој сарадњи два града, како на нивоу локалних самоуправа тако и привредника.

 

Гости градоначелнице Смедерева представници словачког града Лученец

17.септембар 2019.

Гости градоначелнице Смедерева, Др Јасне Аврамовић, данас су били представници  словачког града Лученец, предвођени градоначелницом Александром Пивковом.

Поред  представљања  привредних и туристичких потенцијала овог словачког града, у великој Сали скупштине града Смедерева, представлајена је и монографија о војводи Јану Јискри, који је на страни угарске војске учествовао у борбама за одбрану Смедерева од Турака 1437. године.

-       Велико ми је задовољство да се налазимо у Смедереву, граду, који заузима значајно место и у историји Лученеца, јер је поред битке за Лученец, наш национални јунак, Јан Јискра, предводио  словачке витезове и у борби за Смедерево. - рекла је градоначелница Лученеца, Александра Пивкова. - Такође, жеља нам је да наша два града почну да сарађују и на другим равнима, у  привредном и туристичком повезивању, јер за то постоје објективни потенцијали. Уживамо у гостопримству градоначелнице Смедерева и искористисемо време да се ближе упознамо са историјом и културом овог значајног  српског града. - рекла је Пивкова.

Градоначелница Смедерева , др Јасна Аврамовић, такође се обратила гостима из Словачке.

-       Велико ми је задовољство да поздравим драге госте из Словачке и њихову градоначелницу, која је пожелела да током свог боравка у Србији,  посети Смедерево као посебно место у историјском и емотивном памћењу грађана Лученеца. Њихов  национални јунак, Јан Јискра, ратовао је на страни  европских краљева и царева, против Турака 1437.  године у одбрани Смедерева. Ми смо поносни на ову чињеницу, али и на  податак да Смедерево није познато у далекој  Словачкој само по  историји и култури, већ и по  привредном развоју , виногорју и туризму, о чему су гости  желели да разговарамо. Делегација из Словачке је посетила  тврђаву, а биће и гости наших винарија, са којима ће разговарати о узгоју вина, јер  су и сами почели  да се баве озбиљним виноградарством. Наравно,, наша жеља је да што више гостију из Словачке и у будућности посећује Смедерево. - рекла је на пријему за делегацију из словачког Лученеца, градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић.

На крају, после  представњања туристичких потенцијала и природних лепота овог словачког града, домаћинима и представницима  смедеревских медија представљена је и монографија о Јану Јискри, аутора Јозефа Клинде, у којој значајно место  заузима и  прича о борбама за Смедерево, против Турака, далеке 1437.  године.

 

Шаховски турнир слепих и слабовидих шахиста Србије

16.септембар 2019.

У понедељак 16.септембра 2019.године у периоду од 10-15часова Градска организација савеза слепих Србије Смедерево и Национални спортски савез слепих Србије, уз подршку Министарства за рад, запошљавање борачка и социјална питања и Града Смедерева су  организовали једнодневни појединачни шаховски турнир слепих и слабовидих шахиста Србије.

 

 Турнир је одржан у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево, Горанска б.б.

Турнир је игран у  5 кола по Швајцарском систему Југословенска кружна варијанта темпо 2 пута по 30 мин по играчу (1 сат партија).

На турниру је учествовало 14 такмичара из Београда, Велике Плане, Пожаревца, Куршумлије и Лесковца, а најбољи су били Београђани. За све такмичаре организатори су обезбедили медаље, а пехари и новчане награде припали су тројици најбољих и то: Луки Булатовићу за освојено треће место, други је био Стефан Митровић, а прво место и овога пута припало је доајену у овој древној игри Милораду Вулину.
Циљ организовања овог шаховског турнира је оснаживање слепих и слабовидих особа кроз спортске активности као и подизање свести јавности о могућностима и способностима ових особа.

 

 Овакви  турнири ће се организовати минимум једном годишње, најавили су организатори, а овогодишњи су својим присуством увеличали представници локалне самоуправе и Националног спортског савеза слепих Србије.

 

 

 

 

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

16.септембар 2019.

Дана 16. септембра 2019. године, одржана је 177. седница Градског већа града Смедерева, којом је председавао Дејан Стошић, заменик градоначелника града Смедерева.

            На данашњој седници Градског већа разматран је већи број тема које ће бити предмет разматрања на једној од наредних седница Скупштине града Смедерева.

Међу битнијим темама из надлежности Скупштине града је прихватање нацрта и утврђивање предлога:

·         ОДЛУКЕ О ДОНОШЕЊУ ПРОГРАМА ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА и

 

·         ОДЛУКЕ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О ОСТВАРИВАЊУ ПРАВА НА НАКНАДУ ТРОШКОВА ЗА ВАНТЕЛЕСНУ ОПЛОДЊУ

 

Градско веће је на данашњој седници разматрало и већи број тема из своје надлежности од којих треба истаћи доношење:

·         ОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОГРАМА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА КОЈЕ РЕАЛИЗУЈУ ЦРКВЕ И ВЕРСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА У 2019. ГОДИНИ и

 

·         ПРАВИЛНИКА О ИЗМЕНАМА ПРАВИЛНИКА О ФИНАНСИРАЊУ, НАЧИНУ РАДА И УСЛОВИМА ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА НА БЕСПЛАТАН ОБРОК (НАРОДНА КУХИЊА) НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА,

 

            Такође, Градско веће је дало сагласност на:

 

·         ЗАХТЕВ ЈАВНОГ КОМУНАЛНОГ ПРЕДУЗЕЋА ПАРКИНГ СЕРВИС СМЕДЕРЕВО ЗА ПОКРЕТАЊЕ ОТВОРЕНОГ ПОСТУПКА ЈАВНЕ НАБАВКЕ РАДОВА - УРЕЂЕЊЕ ПАРКИНГА И МАНИПУЛАТИВНОГ ПРОСТОРА (простор иза „Амана")

 

 

 

 

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

16.септембар 2019.

Градско веће града Смедерева на 177. седници одржаној 16. септембра 2019. године, којом је председавао Дејан Стошић, заменик градоначелника града Смедерева, утврдило је ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О ОСТВАРИВАЊУ ПРАВА НА НАКНАДУ ТРОШКОВА ЗА ВАНТЕЛЕСНУ ОПЛОДЊУ.

Наведеним Предлогом одлуке стварају се повољнији услови за парове који желе да се остваре као родитељи.

Наиме, изменама и допунама Одлуке предвиђа се да право на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу могу да остваре и парови који већ имају једно дете; уместо два покушаја вантелесне оплодње, убудуће би се о трошку Града суфинансирала четири покушаја вантелесне оплодње; а парови који се одлуче за поступак вантелесне оплодње, исту би могли да остваре у свим здравственим установама у Републици Србији које пружају здравствене услуге лечења неплодности поступцима биомедицински потпомогнутог оплођења.

Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о остваривању права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу, биће прослеђен Скупштини града Смедерева на разматрање и доношење.

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

16.септембар 2019.

Градско веће града Смедерева на 177. седници одржаној 16. септембра 2019. године, којом је председавао Дејан Стошић, заменик градоначелника града Смедерева, дало је сагласност на Захтев Јавног комуналног предузећа Паркинг сервис Смедерево за покретање отвореног поступка јавне набавке радова - Уређење паркинга и манипулативног простора (простор иза Амана).

 

 

 

              Процењена вредност јавне набавке је до 10.000.000,00 динара без ПДВ-а, а средства за реализацију ове набавке обезбедило је Предузеће из сопствених средстава.

             Реализацијом предметне набавке, Предузеће наставља активности на решавању дугогодишњих проблема паркирања у граду, а пре свега у самом центру, где је и највећа потреба за паркирањем.

             Уређењем простора иза Амана изградиће се паркинг са великим бројем паркинг места.

 


 

 

 

Градонацелница града Смедерева отворила једнодневни појединачни шаховски турнир слепих и слабовидих шахиста Србије

16.септембар 2019.

Градонацелница града Смедерева, др Јасна Аврамовић је повлачењем првог потеза отворила једнодневни појединачни шаховски турнир слепих и слабовидих шахиста Србије који је данас организовала Градска организација савеза слепих Србије Смедерево и Национални спортски савез слепих Србије, уз подршку Министарства за рад, запошљавање борачка и социјална питања и Града Смедерева.


Турнир се игра 5 кола по Швајцарском систему Југословенска кружна варијанта темпо 2 пута по 30 мин по играчу (1х партија).

Циљ организовања овог шаховског турнира је оснаживање слепих И слабовидих особа кроз спортске активности као И подизање свести јавности о могућностима И способностима ових особа.

 

Једносменски рад у Основној школи ,,Сава Ковачевић' - Михајловац

13.септембар 2019.

    

     У Дому ученика у Пожаревцу, дана 13.9.2019.године, одржан је састанак представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја и основних школа Школске управе Пожаревац које су у пројекту једносменског рада.У овом пројекту је и Основна школа ,,Сава Ковачевић'' из Михајловца, једина из нашег града.

    Састанку је присуствовао помоћник градоначелника за образовање Миша Ивковић и директорка школе Биљана Тодоровић.

     Овај пројекат је обухватио 204. школе у Србији. Након годину дана пилот пројекта, школа у Михајловцу биће модел школа која ће бити подршка осталим образовим установама у увођењу једносменског рада.

 

 

Уговори за 84 незапослена лица

13.септембар 2019.

Градоначелница града Смедерева др Јасна Аврамовић је, са представницима Националне службе за запошљавање Смедерево, данас уручила уговоре за 84 незапослена лица.

 

ПОЧЕТАК РАДОВА У ЂУШИНОЈ УЛИЦИ

12.септембар 2019.

Град Смедерево као инвеститор и Министарство привреде као наручилац, увели су у посао извођача радова на реконструкцији Улице војводе Ђуше у Смедереву, конзорцијум који предводи „Арбаг" д.о.о. Аранђеловац, а остали чланови су „Манес" д.о.о. Топола, ДОО Коп градња Плочица - Ковине и ГП ЛН Градња д.о.о. Костолац. Увођење извођача у посао обављено је у присуству Градоначелнице Града Смедерева Др Јасне Аврамовић, представника испред Града Смедерева као и инвеститора, представника Министарства привреде, као и именованих надзорних органа.

Радови на реконструкцији обухватају уређење Улице војводе Ђуше у целој дужини, као и тротоар Карађорђеве улице од раскрснице са Улицом Кнез Михаиловом до раскрснице са Улицом војводе Ђуше.

Према Уговору о извођењу радова ан реконструкцији, који је закључен између Града Смедерева, Министарства привреде и извођача радова, рок за завршетак посла је 45 дана.

 

Градоначелница града Смедерева је данас потписала уговоре за запошљавање незапослених лица

11.септембар 2019.

Градоначелница града Смедерева је данас потписала уговоре за запошљавање незапослених лица, а поделиће их на свечаном пријему који ће бити организован у петак, 13. септембра 2019. године, у Пленумској сали Градке управе, са почетком у 10.00 часова.

Град Смедерево је за то из локалног буџета определио 15.000.000,00 динара, а Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је на основу Локалног акционог плана за 2019. годину, одобрило додатних 9.818.181,82 динара, што  укупно износи  24.818.181,82  динара.

У току ове године, износ опредељен за мере активне политике запошљавања, биће утрошен на три мере - програм јавних радова, самозапошљавање и запошљавање лица из категорије теже запошљивих на новотвореним јавним местима.

 

Уколико буду утрошена сва опредељена средства, на краћи или дужи рок, биће упослено око 150 незапослених лица.

 

          Распоред средстава по програмима или мерама је следећи: 

 

1.    Јавни радови - 3.000.000,00 динара. За ову меру, пошто се она НЕ СУБВЕНЦИОНИШЕ ОД СТРАНЕ РЕПУБЛИКЕ , за локалне самоуправе првог и другог степена развијености, град Смедерево је определио средства из буџета.

2.    Субвенција за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих- 12.726.945,47 динара - износ довољан за запошљавање 84 лица, у појединачном износу од 150.000,00 динара.

3.    Субвенција за самозапошљавање - 9.091.236,35 динара - износ довољан за запошљавање  45 лица, у појединачном износу од 200.000,00 динара.

 

До сада  су закључени Уговори по Јавном позиву за јавне радове,  за 26 лица и њихова реализација је почела.

 

Овом приликом дели се први део Уговора по  конкурсима за самозапошљавање и новозапошљавање.

1.    Уговоре за самозапошљавање у 2019. години, за 41 лице

2.    Уговоре за новозапошљавање лица из категорија теже запошљивих,  за 37 послодавца који ће упослити 43 лица.

 

 

НАБАВЉЕНА ДВА НОВА ТЕРЕТНА ВОЗИЛА

10.септембар 2019.

Данас је Руководство града свечано уручило кључеве ЈКП Зеленилу и гробља Смедерево за два нова теретна возила Iveco kiperi носивости од 3,5 тона. Возила се финансирају из буџета града Смедерева у износу од 6 милиона динара као капитална субвеницја и предата су на управљање ЈКП Зеленилу и гробља Смедерево на даље коришћење.

 

 

 

Ово је још један у низу капиталних пројеката који је град Смедерево реализовао чиме се у великој мери побољшава стање возног парка јавног комуналног предузећа за обављеање поверених делатности.

 

 

 

 

Примопредаја изведених радова на Атлетској стази

10.септембар 2019.

Дана 02.09.2019.године градоначелница града Смедерева донела  је решење о именовању Kомисије за примопредају изведених радова на изградњи атлетске стазе у Смедереву.

            Изградња атлетске стазе је донација  ПЗП "ПОЖАРЕВАЦ" А.Д. Пожаревац.

Изграђена је по стандардима IAFA што ће омогућити организовање европских и балканских такмичења и биће стављена на располагање свим спортскимј клубовима и школама у договору са Атлетским клубом Смедерево.

            Извођач радова ПЗП "ПОЖАРЕВАЦ" А.Д. Пожаревац је дана 23.08.2019.године обавестио Град Смедерево да је окончао радове на изградњи атлетске стазе у Смедереву.

            У складу са наведеним, именована је Комисија за примопредају изведених радова коју чине представник Инвеститора, представник стручног надзора и представник Извођача радова.

            Следеће године је планиран наставак радова у сарадњи са Министарством омладине и спорта, када ће стаза бити пресвучена тартаном.

            Министарство омладине и спорта ће у овом пројекту учествовати са 17.000.000 динара док ће учешће града бити 5.000.000 динара.

 

ДАН БОКСА У СМЕДЕРЕВУ

10.септембар 2019.

Смотра младих снага бокса Србије увеличала је овогодишњу манифестацију „Смедеревска јесен" која је у нашем граду одржана по 132. пут. У славу вина и грожђа, овај пут и у славу племените вештине, преко сто учесника (боксера) био је део јавног тренинга у организацији Боксерског савеза Србије и Града Смедерева у самом центру некадашње престонице наше земље.

 


Након свечаног бокс дефилеа учесници смотре „Дан бокса у Смедереву", али и сви љубитељи племените вештине преселили су се у Спортску халу Смедерево где су са почетком од 19 часова одржане врхунске борбе. Мечевима је присуствовао председник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин који се захвалио граду Смедереву на сјајном гостопримству и што је заједничким снагама направљена једна бокс манифестација за памћење.

 

 

 

 

Мали град

07.септембар 2019.

Манифестација "Смедеревска јесен", 132. по реду је свечано отворена синоћ у дворском комплексу тврђаве деспота Ђурђа Бранковића концертом Хора и  Симфонијским оркестром РТС-а, под управом диригента Бојана Суђића.

 

 

 

Публика је уживала у репертоару "топ класикa" који укључује неке од најпопоуларнијих композиција класичне музике.

Концерт је завршен спектакуларним ватрометом.

 

 

 

 

Дефиле

07.септембар 2019.

,,Смедеревска јесен'', једна од најстаријих манифестација у Србији, почела је јуче дефилеом учесника.

 

 

 

Бројни привредници, гости, Смедеревци су уживали у поворци коју је чинило више од две хиљаде учесника. После проласка градским улицама, наступили су на централном тргу.

 

 

 

 

Привредна изложба

07.септембар 2019.

У Центру за културу 6.септембра 2019. године отворена je Привредна изложба као традиционални део привредно-туристичке манифестације ,,Смедеревска јесен''. Изложба је окупила фирме из Смедерева и околине. Било је присутно једанаест излагача, HBIS Group Serbia, највећи српски извозник, компанија ПКЦ, Желвоз, бројни привредници и велики број гостију.

 

 

Добродошлицу привредницима и гостима је пожелео Богољуб Спасојевић, председник Скупштине Смедеревa.

 

 

 

 

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

05.септембар 2019.

Дана 5. септембра 2019. године одржана је 21. седница Скупштине града Смедерева.

 На наведеној седници Скупштина града је донела Закључак о покретању поступка за отуђење из јавне својине Града Смедерева путем прикупљања писмених понуда, непокретности у Улици шалиначкој бб у Смедереву и објавила Оглас за прикупљање писмених понуда ради отуђења непокретности из јавне својине Града Смедерева, чији ће текст бити објављен у Дневном листу Курир и на званичној интернет страници града Смедерева.

 

Програмом у Винском граду почела је манифестација „132. Смедеревска јесен“

05.септембар 2019.

Синоћ су посетиоци „132. Смедеревске јесени", у оквиру програма у Винском граду, уживали у наступу тамбурашког оркестра „Банатски кицоши". Простор Винског града је био препун посетилаца који су певали и играли уз звуке оркестра.Концерт тамбурашког оркестра у Винском граду, уочи Смедеревске јесени, је већ постао традиционалан. Овим програмом, организатори су, између осталог, желели да да подсете грађане Смедерева и њихове госте на начин како се то некада давно празновало у част вина и грожђа.Та традиционална форма прослављања задржала се и до данашњих дана управо захваљујући концертима тамбурашких група у Винском граду.  Концерт „Банатских кицоша" је трајао пуна два сата.

 

 

 

 

ПОДРШКА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ИНКЛУЗИЈИ РОМА-Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома

04.септембар 2019.

            Дана 3. септембра 2019. године у просторијама Сталне конференције градова и општина у Београду, потписан је Уговор о гранту за Програм ,, Подршка Европске Уније инклузији Рома"- оснаживање локалних заједница за инклузију Рома, између Сталне конференције градова и општина и града Смедерева. Висина гранта за имплементацију пројекта ,, Ромлнк-инклузија младих Рома на тржишту рада и у заједници" је 56,390.00 евра.

            Пројектом је предвиђено отварање  Едукативно-предузетничког  центра у којем ће се обезбедити подршке младим Ромима на једном месту, кроз организовање  различитих обуке .

           Такође пројекат ће допринети запошљавању младих Рома и уопште Ромске заједнице у Смедереву, примарно кроз успостављање сета информативних алата и редовно информисање о могућностима едукације, запошљавања и услугама подршке, али и оснаживање међу-секторске сарадње свих кључних актера као предуслова за успешније мере и програме из ове области у будућности.

         У име града Смедерева Уговор о гранту потписала је градоначелница града  Смедерева др Јасна Аврамовић.

 

Отварање школе у Сараорцима

02.септембар 2019.

      Нова школска година у ОШ,, Херој Света Младеновић'' у Сараорцима је почела у комплетно реконструисаном објекту.

 

 

      Канцеларија за управљање јавним улагањима је финансирала свеобухватну реконструкцију објекта и издвојила 71 000 000 динара са ПДВ-ом. Реконструкција објекта је обухватила санацију и термоизолацију фасаде, санацију подова, зидова и плафона, реконструкцију водоводне и канализационе мреже са санацијом санитарних чворова, замена спољашње и унутрашње столарије, санација електромреже.У току су преговарачки радови за осветљење.

 

 

     Град Смедерево је издвојио 1 700 000 динара и опремио комплетан школски простор.Школа је опремљена новим намештајем, савременим наставним средствима и тиме је омогућена мултимедијална настава.На овај начин су се стекли услови да ученици похађају наставу само у једној смени што је један од циљева у образовању које је истакло Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

 

Одржана седница одбора за безбедност саобраћаја поводом одржавање 132. Смедеревске јесени

02.септембар 2019.

    

       Дана 02. септембра 2019. г., у склопу припрема за одржавање 132. "Смедеревске јесени", одржан је састанак представника града госпође Јасмине Војиновић и Бранислава Дробњаковића, чланова Градског већа града Смедерева ресорно задужених за месне заједнице и рурални развој односно саобраћај и безбедност, са представницима ПУ Смедерево на челу са начелницима Полиције и Саобраћајне полиције и руководиоцем Сектора за ванредне ситуације, представницом Хитне помоћи, представником ЈКП "Паркинг сервис"  као и представницима Градске управе, начелником Одељења за инпекцијске послове и комуналну полицију и начелником Одељења за урбанистичко-комуналне и имовинско-правне послове са сарадницима.

       

 

     На састанку су договорене мере за безбедно одвијање манифестације, јавни ред и мир, одвијање и безбедност саобраћаја, против-пожарну заштиту, интервенцију медицинсих служби и друго. Сви присутни су изразили спремност, и задовољство  да, као и ранијих година, остваре максимално ангажовање и пруже сваку помоћ у циљу успешности "Смедеревске јесени".

 

ОБАВЕШТЕЊЕ

31.август 2019.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Да је 21. седница Скупштине града Смедерева, заказана за четвртак 5. септембар 2019. године са почетком у 10 часова, са следећим

  

Д н е в н и м   р е д о м

  

1. ПРЕДЛОГ ЗАКЉУЧКА О ПОКРЕТАЊУ ПОСТУПКА ЗА ОТУЂЕЊЕ ИЗ ЈАВНЕ СВОЈИНЕ ГРАДА СМЕДЕРЕВА ПУТЕМ ПРИКУПЉАЊА ПИСМЕНИХ ПОНУДА, НЕПОКРЕТНОСТИ У УЛИЦИ ШАЛИНАЧКОЈ ББ У СМЕДЕРЕВУ И ПРЕДЛОГ ТЕКСТА ЈАВНОГ ОГЛАСА

 

НАБАВЉЕНА ТРИ ВОЗИЛА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ СЛУЖБЕ

29.август 2019.

Локална самоуправа набавила је три "Шкоде фабије" које ће у свом раду користити инспекцијске службе Градске управе.  Вредност набавке је 1,7 милиона динара, а купљена су три половна возила, чије стање и карактеристике одговарају потребама функционисања на терену. Аутомобиле је овим службама на коришћење предао заменик градоначелника Дејан Стошић.

 

 

 

-Ово је прва набавка возила за инспекцијске службе још од 2008. године, када су купљене "Заставе". Возни парк је у изузетно лошем стању и због тога је било неопходна његова обнова. У претходном, већ дужем временском периоду, инспекције Градске управе, због недостатка исправних и безбедних возила, биле су готово онемогућене да обављају свој посао на терену. Од сада ће им у том делу бити знатно лакше, јер су набављени аутомобили који су у врло добром стању, могу да користе гас и бензин, што ће допринети и извесним уштедама - рекао је заменик градоначелника Дејан Стошић.

Возила ће користити комунална полиција, комунална инспекција и грађевинска инспекција.

 

 

 

 

Конференција за новинаре поводом 132. Смедеревске јесени

28.август 2019.

Конференција за новинаре поводом 132. Смедеревске јесени

27. август 2019.

Мали град смедеревске тврђаве

Програм 132. Смедеревске јесени, која ће бити одржана од 5. до 8. септембра, представљен је на данашњој конференцији за новинаре у Малом граду Смедеревске тврђаве.

 

На конференцији, уз присуство бројних представника медија, говорили су Дејан Стошић, заменик градоначелника и председник Организационог одбора манифестације, као и чланови Одбора, Марина Тирнанић, члан Већа града Смедерева задужена за ресор културе, Јована Лукић, члан Већа задужена за ресор пољопривреде, Славиша Стошић, члан Већа задужен за ресор финансија и Драгољуб Мартић, директор Центра за културу Смедерево.

Дејан Стошић је рекао да је обавеза овог Организационог одбора да кроз манифестацију покуша да валоризује све вредности нашег града и покаже их гостима, које је позвао да посете некада престоно Смедерево од 5. до 8. септембра.

 „Смедеревска јесен" је привредно-туристичка манифестација која се одржава 132. година у Смедереву и спада у најстарије манифестације тог типа у Србији. Од свог настанка 1888. године, више пута је мењана садржина манифестације, али оно што је остало као основно обележје јесте изложба грожђа и вина.

 

 

 Марина Тирнанић је нагласила да се Организациони одбор максимално потрудио да овогодишња манифестација превазиђе по квалитету све претходне и буде импозантна, са садржајима за узрасте од 7 до 77 година и изразила наду да ћемо на прави начин представити своје воће, вино, етно село, уз бројне концерте за све укусе.

 "Програми 132. Смедеревске јесени конципирани су тако да задовоље све укусе, желимо да се дружимо са нашим гостима и желимо да покажемо све оно што ово поднебље пружа и може да произведе, а истовремено да се презентује шта је Смедерево данас и какви су потенцијали"истакао је Мартић.

 

 

 

Јована Лукић је истакла да ће у период од 6 до 8. септембра бити одржана привредна изложба, презентација села под називом "Сеоска дворишта", као и представљање градских месних заједница.У програмским активностима активну улогу имају и бројна удружења жена.

 Током трајања градског фестивала, занимљив програм, осмишљен у славу грожђа и вина, биће организован на неколико атрактивних локација, као што су репрезентативни Мали град смедеревске тврђаве, на Градском тргу, дуж обале Дунава, у просторима установа у култури и спортским теренима

 

 

 

 Поред занимљивог програма за најмлађе, планирани су и наступи фолклорних група, изложбе, радионице али и наступи афирмисаних извођача  етно и народног мелос, поп - рок музике и камерних нота - Валентино, Коло, Џенан Лончаревић, Хор и оркестар РТС-а, Биља Крстић и Бистрик, Ђорђе Давид и Ивана Негатив, Ван Гог, Амадеус, Драгана Мирковић...

 

 

 

 

ЗАВРШНО ВЕЧЕ ДОДЕЛЕ НАГРАДА “ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ СМЕДЕРЕВО 2019”

26.август 2019.

Након више од 40 пројекција актуелних филмских остварења, позитивне енергије, дружења и одличне атмосфере у протеклих шест дана и ноћи, синоћ је пред препуним простором Малог града смедеревске тврђаве, доделом награда и пројекцијом филма Педра Алмодовара „Бол и слава", за који је главни глумац Антонио Бандерас награђен на претходном филмском фестивалу у Кану, завршено друго издање ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ-а!

 

 

 

 

Нa церемонији затварања додељене су следеће награде.

 Овогодишњи млади жири у саставу Марко Грабеж, Маја Шуша, Марко Васиљевић једногласно је одлучио да  престижно признање ДУНАВСКА ЛАЂИЦА, која се додељује за најбољи филм у такмичарском програму, однесе филмско остварење ОТАЦ, бугарски филм редитеља Кристине Грозеве и Петар Валцханов

Друга награда коју додељују наши млади глумци јесте Награда за најбољег младог аутора, којем је у филму приказаном у такмичарском програму ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ-а прво или друго присуство у дугометражном играном филму током каријере. Млади жири одлучио је да ову награду однесе Милорад Крстић, за мађарски филм РУБЕН БРАНТ, КОЛЕКЦИОНАР.

Следећа награда коју је изгласао млади жири је Награда за најбоље глумачко остварење, која се додељује за глумца или глумицу коме је улога у филму, приказаном у такмичарском програму ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ-а, дебитантска односно друга улога у каријери у дугометражном играном филму. Млади жири одлучио је да награди младог глумца Франтисека Белеса, за улогу Адама у словачком филму НЕКА БУДЕ СВЕТЛОСТ.

Овај жири посебно истиче и Јонаса Даслера, који је остварио улогу Фриц Хонка у немачком филму ЗЛАТНА РУКАВИЦА, редитеља Фатиха Акина.

 

Главни жири фестивала у саставу председнице Нивес Иванковић, Радивоја Буквића и Јанка Поповића-Воларића, донео је следећу одлуку о овогодишњим главним категоријама ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ-а.

Награду за најбољу режију добио је Корнелиј Порумбоиу за филм Звиждачи који је публика имала прилику да погледа на отварању фестивала. Награду за најбољи сценарио добиле су Маја Тодоровић и Ана Марија Росси за филм АЈВАР.

Награда за најбоље глумачко остварење одлази у руке младе Хелене Зенгел, за улогу девојчице Бенни у филму ИЗВАН СИСТЕМА

И на крају, најважнију награду, која је и симбол овогодишњег фестивала, а која носи назив „Дунавска лађа" главни жири је једногласно доделио мађарском филму РУБЕН БРАНТ, КОЛЕКЦИОНАР за најбољи филм фестивала.

Након церемоније доделе награда, приказан је филм Педра Алмодовара „Бол и слава.

 

 

 

 

Поднета иницијатива за покретање поступка продаје хале у слободној зони

26.август 2019.

Градоначелница града Смедерева, др Јасна Аврамовић је 26. августа 2019. године поднела иницијативу Одељењу за урбанистичко- комуналне и имовинско- правне послове за покретање поступка отуђења непокретности у јавној својини града Смедерева, са захтевом да, у складу са важећом Одлуком, спроведе прописану процедуру.

 

Граду Смедереву обаратио  се потенцијални (заинтересовани) купац, компанија PKC WIRING SYSTEM D.O.O. за куповину парцеле 233/60 у Смедереву и објеката на наведеној парцели  (Производна хала са управном зградом, корисне површине 18.478 m2 и грађевинске површине 19.062 m2, Помоћна зграда - портирница, корисне површине 11 m2 и грађевинске површине 17  m2, Објекат електропривреде - средње напонско разводно постројење, Зграда пословних услуга - Слободна зона, корисне површине 235 m2 и грађевинске површине 290 m2 и Зграда пословних услуга - Царински терминал слободне зоне, корисне површине 88 m2 и грађевинске површине 114 m2).  Град Смедерево је закључио Уговор за набавку услуге процене тржишне вредности непокретности, комплекс објеката осталих индустријских делатности - производне хале са управном зградом са присутним саобраћајницама, помоћне зграде портирнице и две зграде пословних услуга, као и портирнице и вагарске кућице и земљишта на К.П. број 233/60, по наведеном Уговору овлашћени и изабрани проценитељ извршио је процену наведене парцеле и објеката у износу од 6.292.000 евра, односно 741.037.783 динара.

 

Како је град Смедерево приходовао по основу закупа хала на катстарским парцелама 233/60 и 233/70 укупно 416.730.385 динара и потенцијални мининални приход од продаје катастарске парцеле 233/60 и објеката на истој износи 741.037.783 динара, финансијски je оправдано извршити наведено отуђење непокретности. Граду Смедереву остаје у власништво хала на натастарској парцели 233/70 као и сва пратећа инфрструктура која је изграђена из средстава кредита.

 

 

ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ ОБИШЛА ЗАВРШНЕ РАДОВЕ НА ИЗГРАДЊИ ТЕРЕТНЕ ПРУГЕ У СМЕДЕРЕВУ

23.август 2019.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, у пратњи начелника Подунавског управног округа Небојше Павловића, заменика градоначелника Дејана Стошића и чланице Градског већа Јасмине Војиновић, обишла је завршне радове на изградњи нове станичне зграде и теретне пруге у Смедереву.

Захваливши се присутним представницима извођача радова, округа и локалне самоуправе, потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић истакла је да је изградња 7,5 километара пруге, којом је повезана индустријска зона са коридором 10, стратешки најважнија ствар за овај део Србије. То је, навела је, значајно и за развој туризма у нашем граду, јер је потребно, како је истакла, да о Смедереву не размишљамо само као о граду челика, пошто овде има толико тога што треба и може да се види. Важно је и то, додала је, да ће на овај начин бити измештена и пруга из центра града.

„Стратешки гледано, оно што ми радимо у сектору саобраћаја у нашој земљи јесте да покушамо да повежемо бар неколико видова саобраћаја и за нас ово много значи, јер значи повезивање и водног и железничког саобраћаја. Ми смо земља која је коначно 2104. године почела да улаже и у водни саобраћај, тога није било раније, улагања су била једнака нули. Ми данас улажемо 380 милиона евра у водни саобраћај, а ова веза нам говори и значи много, због тога што ће се врло брзо почети са изградњом и луке у Смедереву. Ова железничка веза и изградња луке, за коју очекујем за 20-ак дана расписвање тендера и почетак радова у марту, омогућиће практично да овај део Србије буде чвориште када говоримо управо о овој врсти теретног саобраћаја. Са друге стране, свака врста улагања у путеве, железницу и воднои саобраћај доводи до тога да људи остају овде, али и да нам нове инвестиције долазе у сваки део Србије, па и овде" рекла је потпредсеница Владе Србије Зорана Михајловић.

 

 

 

Додала је и да је реч о пројекту о чијем значају су говорили многи претходници, али је он тек сада реализован.  

„Подсетићу вас само, о овој прузи је говорио рецимо и Коштуница како је треба изградити када је био премијер, па је причао и Тадић када је био председник, на крају, ево изградили смо је ми. Када је Александар Вучић био председник Владе, тада је покренута  прича о изградњи ове пруге, јер се схватио њен стратешки значај. Ово није локална тема, ово је државна и националана тема и веома важна за развој Србије - истакла је потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

„Коначно смо добили нову теретну пругу у Смедереву. То је велика ствар за наш град и за грађане Смедерева, јер ћемо коначно, после 50 година, иселити пругу из центра града. Ангажовањем нашег председника Александра Вучића и државе, обезбеђивањем партнера за Железару, вратили смо сигурност грађанима Смедерева. Овим инфраструктурним пројектом, као што су железница и лука, и као што ће бити нови кинеско-српски индустријски парк, чија изградње почиње следеће године, је велика ствар за грађане Смедерева, јер ће омогућити бољи живот у нашем граду", рекла је Јасмина Војиновић, чланица Градског већа задужена за месне заједнице, инфраструктуру и рурални развој.  

О техничким детаљима пројекта за чију реализацију је држава издвојила 9 милиона евра говорио је руководилац на саобраћајницама „Штрабага" Марко Дишић.

„Ми смо овде изградили пројекат јавне железничке пруге, од постојеће пруге Смедерево-Мала Крсна до индустријског колосека луке Смедерево. Дужина је 5.530 метара јавне железничке пруге и 1.15о метара индустријског колосека. Завршена је контактна мрежа, електрифицирана је, пројекат се приводи крају. Урађен је и објекат нове станичне зграде, као и четири објекта скретничких блокова који служе за сигнализацију као и три железничка моста, различитих распона од 15 до 24 метра, и пет пропуста", рекао је Дишић.

Обраћајући се присутнима начелник Подунавског управног округа небојша Павловић истакао је да је ово већ трећа посета потпредседнице Владе Србије Зоране Михајловић нашем округу, а да је пре шест месеци овде био и председник Србије Александар Вучић.

„То је била иницијална каписла за покретање многих пројеката, од којих се један данас реализује, други су у припреми, неки су завршени, и то је оно што је за кратак временски период покренуто - од путне инфраструктуре, деоница Велика Плана-Смедеревска Паланка, до локалних путева, и то је прави пример како се држава односи према локалним самоуправама у Подунавском округу. То грађани Подунавског округа препознају и то је оно што на крају цене и поштују", рекао је Павловић.

 

 

 

 

Смедерево рукометна престоница Европе

23.август 2019.

По седми пут Смедерево ће од среде до недеље угостити близу 2000  рукометаша и рукометашица узраста од 9 до 19 година. Са 105 екипа из 17 земаља Европе и Африке, међу којима ће се по први пут надметати и сениорке,   "Трофеј Смедерево" спада у један од најмасовнијих турнира не само на Балкану, већ и на целом континенту.

Поред четвородневног такмичења организатор РК Смедерево, уз свесрдну помоћ Градске управе, планира и садржаје забавног карактера. У четвртак ће се од 20 часова на градском тргу одржати пена парти, а на истом месту и у исто време за петак је после дефилеа заказана велика журка. Затварање турнира обавиће се у недељу, по окончању финалних утакмица, а поред уручења признања, планиран је и велики ватромет.

 

 

 

 

Потписан уговор о донацији за Пројекат ,,Без алата нема ни заната“

23.август 2019.

22.08. 2019. године градоначелница града Смедерева, др Јасна Аврамовић потписала је уговор о донацији са организацијом Swiss PRO за Пројекат ,,Без алата нема ни заната" којим је Град Смедерево конкурисао код UNOPS a у оквиру програма Swiss PRO и који ће се спроводити са Савезом социјално хуманитарних организација.

 Донатор је одлучио да финасира пројекат града у износу од 12.540,00 долара.

   Пројекат има за циљ обучавање особа са инвалидитетом за рад на производњи предмета ручних радиности, вођење посла и израду бизнис плана као и за израду пројеката њихових организација. Такође, организоваће се сајам произведених предмета особа са инвалидитетом на којем би требало да производи пронађу свој пут до тржишта.

Пројекат ће се спроводити у наредном периоду. Заинтересовани полазници ових обука могу се јавити Савезу социјално хуманитарних организација на телефон 4631-536 ili  email: info@savezosi.org.

 

 

 

 

Свечано отварање Дунав филм феста

21.август 2019.

Пројекцијом филма "Звиждачи" румунског редитеља Корнелија Порумбојуа, у Малом граду смедеревске тврђаве, у уторак вече је почео "Дунав филм фест", а публика ће до 25. августа имати прилике да види више од 40 остарења. 

На отварању фестивала, у име града Смедерева, публици се најпре  обратила Светлана Михајловић, чланица Градског већа задужена за ресор просвете  образовања која је истакла значај фестивал за град.

"Славимо уметност и културу, поштујмо их, јер су они најбољи део свих нас.  Због тога је град Смедерево препознао филмску уметност и овај фестивал као један од најбољих начина да се промовишу културни и туристички потенцијали града.

Дунав филм фест се родио у нашем граду са циљем да промовише не само филмску уметност, већ и вредности нашег града, а пре свега Смедеревску тврђаву." рекла је Светлана Михајловић.

 

 

 

Идејни творац фестивала Игор Станковић казао је да Дунав филм фест већ надилази локалне и државне оквире. 

"Ово је јако важан фестивал који има изузетан програм. Сјајну идеју о филмској смотри на смедревској трврђави успели смо да претворимо у стварност", реко је Станковић.

Публици се обратио и директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић који је уједно и гост селектор "Дунав филм феста". 

"Велико ми је задовољство што имамо изузетан избор филмова у Смедереву. Осим остварења из подунавских земаља имамо неколико разлицитих пратећих програма међу којима су Алмодоварово остварење, филмови из Југословенске кинотеке, нови филм једног од најзначајнијих европских аутора Фатиха Акина", рекао је Пантелић.


Пре пројекције филма Звиждачи публика на смедеревској тврђави имала је прилику да види кратки филм из 1915., чији су протагонисти српски војници, Арчибалд Рајс и један од најодликованијих српских официра Александар Срб. То је први сачувани филм на коме је снимак Смедеревске тврђаве.Пројекција овог филма је поклон Југословенске кинотеке фестивалу.

 

Награду "Дунавска лађа", за најбољи филм у такмичарској селекцији, бираће трочлани жири који чине Јанко Поповић Воларић, Радивоје Раша Буквић и Нивес Иванковић. Поред официјелног жирија другог "Дунав филм феста", ове године о најбољима први пут одлучиће и млади фестивалски жири. 

Најбољи филм, најбољег младог аутора и глумачко остварење у Смедереву ће одабрати трочлани жири који чине Марко Грабеж, Марко Васиљевић и Маја Шуша.

 

 

 

 

 

ГРАД ПРОДУЖАВА СЕЋАЊЕ НА МИЊУ

16.август 2019.

Меморијални турнир Милутин Поповић - Миња одржава се четрнаесту годину заредом. Уз помоћ Мињиних пријатеља, подршку локалне самоуправе и заљубљеника у баскет одржава се успомена на њега. Турнир ће се одржати од 16. до 18. августа. Уз додатне напоре које је уложио сам град Смедерево, реновиран је терен и успомена на преминулог смедеревског баскеташа наставља да живи и живеће још дуги низ година.

 

 

 

 

 

Уређење и модернизација путних прелаза

16.август 2019.

Град Смедерево је у сарадњи са предузећем ''Инфраструктура Железнице Србије'' обезбедио да се у наредном периоду на територији града уреде и модернизују три путна прелаза преко железничке пруге, чије ће радове финансирати ''Инфраструктура Железнице Србије''. Реч је о савременој хоризонталној и вертикалној саобраћајној сигнализацији, која се - према речима надлежних из ''Инфраструктуре Железнице Србије'' - до сада показала као врло ефикасан начин обезбеђења путних прелаза и повећања безбедности, како друмског тако и железничког саобраћаја. Сигнализација подразумева сет флуоресцентних вертикалних саобраћајних знакова који ће бити постављени на саобраћајницама обострано испред путних прелаза, као и постављање вибро трака на коловозу, које служе за успоравање друмског саобраћаја у близини путних прелаза. Уређењем и осавремењавањем неких од најкритичнијих и најпрометнијих путних прелаза на територији града - чије ће локације бити утврђене у сарадњи са стручним службама ''Инфраструктуре Железнице Србије'' - безбедност одвијања друмског саобраћаја преко ових прелаза, али и безбедност железничког саобраћаја подићи ће се на знатно виши ниво.  

 

 

 

РЕКОНСТРУКЦИЈА ДОДАТНИХ 500 МЕТАРА У КОЛАРСКОЈ УЛИЦИ

13.август 2019.

Радови на реконструкцији Коларске улице биће изведени на деоници укупне дужине 3,3, уместо 2,8 километара, колико је првобитно планирано.

Наиме, за реализацију овог посла обезбеђена су средства у износу од 26,5 милиона динара, али је, Влада Србије издвојила додатна 3 милиона динара (укупно 29,5 милиона динара), што омогућава да се уради реконструкција на још 500 метара Коларске улице.

 

 

 

На овој саобраћајници ради се санација постојећег коловоза, биће постављен нови хабајући слој асфалта, а планирана је израда хоризонталне сигнализације, банкине и аутобуског стајалишта.

Очекује се да ће радови бити завршени 27. августа.

 
 

 


 

Обавештење

13.август 2019.

Обавештавамо грађане Смедерева да почињу радови на чишћењу водотока II реда на територији града Смедерева. Извођач радова је "Gradcoop"doo, Београд.

Вредност радова је 2.946.660динара, са ПДВ-ом.

 

Завршено првенство у баскету Рода 3х3 у Смедереву

11.август 2019.

Победник првог 3х3 Рода првенства Србије у баскету, који је јуче одржан у Смедереву на главном Градском тргу, је екипа Сарајева која је у врло узбудљивом финалу победила Анонимусе из Смедерева резултатом 18:17. Треће место припало је кинеској репрезентацији до 23 године, а четврто седмоструком освајачу турнира у Србији екипи Армагедон. У јуниорској конкуренцији победила је екипа Смедерево 1953.

 

1

 

Први турнир овакве врсте у Смедереву, иако организован пред крај сезоне (следеће недеље се у Новом Саду игра финални турнир), изазвао је велико интересовање. Пријавило се 13 екипа, десет из Србије и три из иностранства. Осим Кине U23 која је до полуфинала стигла супериорно и показала да ће ускоро и у овом спорту играти значајну улогу, љубитељима 3х3 баскета у Смедереву представиле су се екипе из Сарајева и Македоније. Значајно је да су се појавиле и четири екипе из Смедерева, а Анонимуси, у саставу Стојановић, Торбица, Костић и Шпаровић, су уз велику подршку многобројне публике која је у вечерњим сатима испунила Градски трг, стигли до саме завршнице. У мечу за прво место мало више среће било је на страни одличне екипе из Сарајева.

Турнир у Смедереву оправдао је очекивања организатора, али и учесника који из нашег града носе лепе успомене. Иницијатива Савеза спортова Смедерево да се овако нешто организује у Смедереву, прихваћена је од градских власти, а Национални спортски савез 3х3 одушевљен је амбијентом на Градском тргу. Слике са терена и дрона то најбоље потврђују. 

Наградни фонд за овогодишњи турнир био је 160.000 динара. 120.000 динара за прво место, 20.000 динара за друго место и 10.000 динара за победника у јуниорској конкуренцији. Трећепласирана екипа у сениорској конкуренцији добила је вечеру у неком од смедеревских ресторана.

 

2
 

 

Током посете Смедереву челни људи Националног спортског савеза 3х3 су у разговору са руководством Савеза спортова Смедерево изразили жељу да се прво Балканско првенство у 3х3 баскету организује у смедеревској Тврђави, односно Малом граду.

 

3х3 Рода баскет првенство Србије

09.август 2019.

Смедерево ће у суботу 10. августа, од 10 до 23 сати по први пут бити домаћин 3x3 Рода баскет првенства Србије. Турнир Б категорије одржаће се на главном Градском тргу уз учешће 16 екипа (12 у сениорској и 4 у јуниорској конкуренцији). Учешће је потврдило неколико најбољих наших екипа, које се припремају за завршни турнир у Новом Саду, а смедеревским љубитељима овог спорта представиће се и кинеска репрезентација у овом спорту до 23 године. Очекује се и наступ неколико домаћих екипа.

 

РОМАЦТЕД СМЕДЕРЕВО

09.август 2019.

Дана 9. августа у просторијама градске управе Смедерево одржан је састанак Институционалне радне групе Програма Ромацтед. Циљ Програма "РОМАЦТЕД"  је  јачање посвећености институција, њихових капацитета, знања и вештина у раду на инклузији Рома и Ромкиња, Састанку су у име институционалне радне групе присуствовали Јасмина Војиновић координаторка радне групе , Виолета Максимовић, Весна Киш Костић, Ђулијета Сулић. Такође састанку су присуствовали и чланови локалне акционе групе Дејан Стојковић, Јелена Радуловић и фасцилитатор  Бајрам Мурина. На састанку је усвојен заједнички акциони план који ће се спровести у наредном период.

sl5 

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е - ЈКП ВОДОВОД

08.август 2019.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

 

 

 

Због најаве високих дневних темепература у наредном периоду, ЈКП Водовод Смедерево ће на локацији код Градске пијаце у улици 17.Октобра поставити цистерну пијаће воде, сваког дана у времену од 10 до 17 часова.  На локацијама испред Центра за културу, Опште болнице Свети Лука у Кнез Михајловој улици и на раскрсници улица Карађорђеве и Кнез Михајлове , на постојећим надземним хидрантима постављене су чесме које грађани могу користити.  Такође све јавне чесме на територији Града су у функцији и могу се користити.

 

sl1

 

 

sl2

 

 

sl3

 

 

 

ЈКП Водовод Смедерево

 

Доспеће III квартала за плаћање пореза на имовину

07.август 2019.

 

     ГРАД СМЕДЕРЕВО                                                                           

     ГРАДСКА УПРАВА

     Одељење за финансије и локалну пореску администрацију

     Број: Службено/2019-04

     Дана: 06. август 2019.године

                               

 

                               Доспеће III квартала за плаћање пореза на имовину

 

 

Подсећамо грађане да се порез на имовину плаћа квартално током године, а доспеће сваке рате је средином квартала. Трећи квартал за текућу годину доспева за плаћање 14. августа 2019.године. Сви грађани могу до овог датума да измире своје обавезе без обрачуна затезне камате. За све уплате после овог рока зарачунаваће се затезна камата која износи 13% на годишњем нивоу.

Висина треће рате пореза на имовину за 2019.годину износи једну четвртину прошлогодишњег задужења. Са измиривањем треће рате потребно је измирити и евентална дуговања уколико постоје како би се избегао поступак принудне наплате.

Обвезници пореза на имовину могу стање својих обавеза да провере у Локалној пореској администрацији сваког радног дана у периоду од 7,30 – 15,30 часова лично или путем телефона 026 / 613-269.

Непријављена имовина подлеже кажњавању !

Позивамо све грађане који до сада нису поднели пореску пријаву за плаћање пореза на имовину ( објекти и земљиште ) да то учине у најкраћем року обзиром да непријављивање имовине представља порески прекршај из члана 180. Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

 

 

 

                                                                                                               НАЧЕЛНИК

 

                                                                                                  Дамњан Стајић, дипл.економиста

 

 

 

Одржана церемонија полагања камена темељца за иградњу новог постројења Агломерације компаније „Хбис гроуп Сербиа" у Железари Смедерево

24.јул 2019.

Данас је у Смедереву одржана церемонија полагања камена темељца за иградњу новог постројења Агломерације компаније „Hbis group Serbia" у Железари Смедерево.

            Свечаној церемонији су присуствовали Председник Републике Србије Александар Вучић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре др Зорана Михајловић, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар за заштиту животне средине Горан Триван, амбасадорка Кине у Србији Чен Бон, градоначелница града Смедерева др Јасна Аврамовић.

            Ова велика инвестиција је од изузетног значаја, не само за град Смедерево, већ и за све грађане Србије.

 

Одржана 10 седница Савета за безбедност саобраћаја на путевима града Смедерева

18.јул 2019.

           Дана 16 јула 2019. године, у Регионалом центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево је одржана 10 седница Савета за безбедност саобраћаја на путевима града Смедерева на којој су, поред чланова Савета, присуствовали представници Агенције за безбедност собраћаја Републике Србије, Ауто-мото савеза Србије, Националне академије возача, Савета за безбедност саобраћаја града Пожаревца, чланице Градског већа града Смедерева, госпође Светлана Михајловић и Марина Тирнанић, представници Саобраћајне полиције ПУ Смедерева, ЈП „Урбанизам" Смедерево, ЈКП „Паркинг сервис" Смедерево, ЈКП „Зеленило и гробља", Групе за саобраћај и Одељења за инспекцијске послове ГУ Смедерево као и представници Д.О.О. „Селма" Суботица и „МРГ" Београд. Председавао је Бранислав Дробњакоић, председник Савета и члан градског Већа задужен за ресор саобраћаја и безбедности.

 

Том приликом су присутни упознати са стањем у безбедности саобраћаја у првој половини 2019. године од стране представника Саобраћајне полиције ПУ Смедерево. Констатовано је да је безбедност саобраћаја ове године била на знатно већем нивоу него у истом периоду претходне године. Ни једно лице није погинуло (претходне године 2) а такође је смањен број повређених лица. Само је у малом проценту порастао број саобраћајних незгода само са материјалном штетом. Од стране Саобраћајне полиције је откривено и санкционисано више прекршаја.

 

Савет је усвојио извештај о раду и реализацији Програма коришћења средстава за финансирање безбедности саобраћаја на путевима на подручју града Смедерева у првих шест месеци ове године као и усвојио свој Програм рада до краја године.

 

Донет је предлог измена и допуна Програма коришћења средстава за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима на подручју града Смедерева за 2019. годину који ће, заједно са другим материјалима, бити достављен Градском већу града Смедерева на усвајање.

 

Представници Агенције за безбедност саобраћаја на челу са г. Бранком Стаматовићем, начелником Одељења за локалне самоуправе, и г. Душком Пешићем, начелником Одељења за превенцију, су изразили задовољство радом и резултатима рада Савета за безбедност саобраћаја града Смедерева истакавши да се он, као Координационо тело за безбедност саобраћаја на локалном нивоу, налази међу најбољима у Републици. Такође су истакли да је Смедерево на првом месту у Србији по подели ауто-седишта за новорођене бебе и по управљању брзинама кретања возила системом камера али су истакли и потребу још већег ангажовања у области саобраћајног васпитања и образовања, едукацији свих категорија учесника у саобраћају као и у научном раду у овој области.

 

Руководилац Центра за возила Ауто-мото савеза, др. Драгослав Кукић, је изнео пример добре сарадње локалног тела за безбедност саобраћаја и АМС Србије и изразио наду да ће се то и наставити у обостраном интересу.

 

Г. Благоје Милинић испред НАВАК-а је изнео изузетно позитивне оцене о раду Савета за безбедност саобраћаја Смедерева и организацији и реализацији ове седнице.

 

На седници је извршена презентације развоја система за управљање брзинама у граду Смедереву - система за аутоматску детекцију саобраћајних прекршаја са препознавањем регистарских таблица и наставка развоја система - мерење просечних брзина возила и комбинованог стационарног и мобилног сстема за аутоматску контролу и документовање саобраћајних прекршаја. Презентације су извршене од стране представника Д:О:О: „Селма" Суботица и Д:О:О: „МРГ" Београд, реномираних произвођача и испоручиоца најмодернијих система у овој области. Обе презентације односно презентовани системи су оцењени од стране присутних са највећим оценама.

 

 

Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву

05.јул 2019.

Смедерево је у петак, 5. jула 2019. године посетила висока делегација HBIS Group, предвођена председником Групе, г-дином YU Yongom.  Осмочлану делегацију, поред г-дина YU, чинили су и представници HBIS Serbian Company и Tangsteel subsidiary. Госте из Кине примила је Градоначелница Смедерева Др Јасна Аврамовић са сарадницима и представницима Министарства привреде. Градоначелница је изразила захвалност председнику Групе, а посебно председнику Народне Републике Кине г-дину  Xi Jinpingu и председнику Републике Србије г-дину Александру Вучићу. Истакла је да је доласком HBIS Group у Смедерево 5.000 радника добило сигурност, миран сан и осмех на лицу. Град Смедерево ће увек подржавати рад HBIS Serbian Company, захвалан је на свему што кинеска корпорација чини за локалну заједницу, са жељом да HBIS Serbian Company сваке године бележи раст у производњи челика. Г-дин YU Yong се захвалио радницима железаре на стручности, марљивости и преданости у раду, као и подршци председника Александра Вучића и Xi Jinpinga. Посебну захвалност је изразио Градоначелници, као и локалној самоуправи на великој подршци, у уверењу да ће се таква подршка наставити и у будућности.

 

Граду Смедереву додељена је награда за допринос развоју информационо-комуникационе приступачности

21.јун 2019.

            Јуче у посланичком клубу у Београду додељене су награде градовима и општинама од стране Заштитника грађана за залагање и рад на уклањању баријера ка нормалном приступу особама са инвалидитетом односно бољој приступачности одређених места и услуга.

Награђен је град Смедерево за бесплатан знаковни језик за све глуве и наглуве особе и за постављење индукционих уређаја у свим важнијим институцијама.

            Заштитник грађана, у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина, додељује награде градовима, општинама и градским општинама у Републици Србији који су у претходној години највише допринели развоју свих облика приступачности на својој територији, односно у свом окружењу.

            Заштитник грађана је желео да промовише примере добре праксе у области приступачности на локалном нивоу, као и да оствари бољу међусобну сарадњу  са градовима и општинама у Републици Србији у циљу утврђивања стања у области приступачности и узрока због којих се, у пуној мери, не примењују прописи који гарантују права на приступачност јавних објеката, служби и услуга особама са инвалидитетом и тешкоћама у кретању или комуникацији, као и на формулисање препорука и планова за њено унапређивање у оквиру своје надлежности.

 

На јавни позив за награду пријавило се 17 градова, општина и градских општина. Награде су добили  градови Лесковац, Сомбор, Смедерево, Лозница и ГО Врачар.

 

Градоначелница др Јасна Аврамовић потписала је Меморандум о разумевању са програмом Свис ПРО у области доброг управљања

03.јун 2019.

Дана 29. маја 2019. представници 96 локалних самоуправа из Србије, међу којима и град Смедерево, потписали су Меморандум о разумевању са програмом Свис ПРО (Swiss PRO) у области доброг управљања, који подржава Влада Швајцарске.

Тај документ ће бити основа за изградњу капацитета за добро управљање у раду локалних администрација, што би за резултат требало да има побољшано и квалитетније пружања услуга грађанима.

У локалним самоуправама биће формирани сервиси за добро управљање који ће стално да  унапређује рад ЈЛС у смислу повећања одговорности и транспарентности, као и унапређења учешћа грађана.

Стална конференција градова и општина (СКГО) и Министарство државне управе и локалне самоуправе развили су Индекс добре управе на локалном нивоу, који пружа објективну слику стања и конкретне препоруке за унапређење рада локалних самоуправа, док програм Свис ПРО, у сарадњи са овим институцијама ради на унапређењу поступања локалних самоуправа у складу са принципима доброг управљања рекао је Министар.

Директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу при Амбасади у Србији, Урсула Лојбли, истакла је да је добро управљање велики изазов, да је веома корисно за локалну заједницу и њену економију. „Добро управљање је предуслов за развој. Ми то добро знамо из швајцарског искуства дугог више од 200 година", казала је она и додала да добро управљање подразумева квалитетније и праведније услуге за све грађане.

Шеф програма Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у Србији Марко Вујачић оценио је да увођењу начела доброг управљања у свакодневну праксу омогућава реформу јавног сектор што води ка бољитку читавог друштва.

Национална менаџерка програма Свис ПРО Ана Недељковић Беља казала је да ће се посебно радити на унапређењу еУправе, а конкретизација доброг управљања у пракси спровешће се кроз ПАКЕТЕ ПОДРШКЕ општинама како би се покренуле реформе локалног управљања.

Пројекти одабрани путем јавних позива, ће се у највећој мери спроводити у складу са методологијом доделе бесповратних средстава. На овај начин институције кориснице средстава имају пуну контролу над реализацијом пројекта, док УНОПС прати спровођење и пружа техничку подршку.

Програм се ослања на добре праксе и остварене резултате својих претходника, развојних програма  ЕУ ПРОГРЕС-а и Европског ПРОГРЕС-а.

Наставиће се и са активностима примене доброг управљања у спровођењу инфраструктурних пројеката - област по којој је Свис ПРО препознатљив.

Програм подршке Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености - Свис ПРО треба да допринеце побољшању квалитета живота грађана Србије, нарочито оних који припадају рањивим друштвеним групама, кроз унапређење владавине права на локалном нивоу, јачање друштвене кохезије и повећање одговорности, транспарентности, ефикасности и делотворности локалних самоуправа, као и учешћа становништва у процесима доношења одлука.

Програм Свис ПРО се спроводи у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије.

Активности програма Свис ПРО, Влада Швајцарске подржава са укупно 5,8 милиона евра, а спроводи УНОПС у партнерству са СКГО.

У име града Смедерева Меморандум о разумевању у области доброг управљања потписала је градоначелница, др Јасна Аврамовић. На свечаности је локалним самоуправама, тако и граду Смедереву,  додељен Сефтификат о сарадње у области доброг управљања.

 

 

Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево

15.мај 2019.

            На основу дописа Општег удружења предузетника Смедерево, градоначелница града Смедерева, др Јасна Аврамовић, дана 13. маја 2019. године одржала је састанак са представницима наведеног Удружења, којем су присуствовали и начелник Градске управе града Смедерева, начелник Одељења за урбанистичко-комуналне и имовинско-правне послове и начелник Одељења за инспекцијске послове и послове комуналне полиције.

            Том приликом је разматрана Одлука о накнадама за коришћење јавних површина за територију града Смедерева и одлучено је да Радна група размотри сугестије, примедбе и предлоге и да након тога да своје мишљење о евентуалним изменама и допунама наведене Одлуке.

 

Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше

14.мај 2019.

Град Смедерево, уз суфинансирање Министарства привреде Републике Србије, покренуо је активности на реконструкцији Улице Војводе Ђуше у Смедереву.

Пројекат реконструкције израдило је у 2018. години Јавно преузеће ''Урбанизам Смедерево'', а почетком 2019. године Министарство привреде је у оквиру свог годишњег позива за учешће у пројекту ''Градимо заједно'' одобрило средства за суфинансирање радова на реконструкцији.

Након спроведеног  избора извођача радова од стране Министарства, 7. маја градоначелница града Смедерева Др Јасна Аврамовић потписала је Уговор о извођењу радова између Министарства, Града Смедерева и изабраног извођача радова.  

Почетак радова на реконструкцији очекује се до краја маја, а трајање радова је предвиђено 45 дана.

 

У великој сали Скупштине града Смедерева извршена је по 18. пут подела ауто-седишта родитељима новорођених беба

25.април 2019.

Дана 24. априла 2019. године у великој сали Скупштине града Смедерева извршена је по 18. пут подела ауто-седишта родитељима новорођених беба. Овог пута је подељено 137 седишта односно све укупно од почетка акције 2687. Акција се спроводи већ трећу годину за редом. Ова акција, коју спроводи град Смедерево преко Савета за безбедност саобраћаја на путевима, има за циљ како да да подстрек односно награди родитеље за допринос наталитету града тако и да родитеље превентивно усмери на обавезу коришћења ауто-седишта приликом превоза те исте деце аутомобилима пре свега из разлога њихове безбедности.

 

У том смислу град Смедерево убедљиво предњачи у Србији како због броја подељених седишта  тако и због континуитета а нарочито због свеобухватности јер се не прави разлика по томе да ли родитељи имају возила или не. Једини услов је да је беба рођена на подручју града односно да су родитељи житељи истог.

 

Присутне је поздравио у име града и у име Савета за безбедност саобраћаја Председник Савета и члан Градског већа града Смедерева задужен за саобраћај и безбедност, господин Бранислав Дробњаковић. Подели је присуствовала и госпођа Јасмина Војиновић, чланица Градског већа задужена за месне заједнице и рурални развој.     

 

С обзиром на значај правилне употребе ауто-седишта за бебе за њихову безбедност а с обзиром на чињеницу да је утврђено да већина родитеља не користи седишта на правилан начин то је Савет за безбедност саобраћаја приликом ове поделе организовао, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја републике Србије и Центром за промоцију безбедности саобраћаја из Новог Сада, обуку родитеља за њихову правилну употребу. Предавачи, госпођа Ивана Михајловић из Центра за промоцију безбедности саобраћаја и господин Душко Пешић, начелник Одељења за превенцију и едукацију у Агенцији за безбедност саобраћаја, су одржали изузетно интересантна и квалитетна предавања на ову тему која су побудила велико интересовање присутних родитеља.

 

Родитељима је, поред седишта, подељена и брошура Агенције за безбедност саобраћаја о њиховој правлној употреби.

 

Акција ће се наставити и даље уз организовање обавезне обуке за коришћење ауто-седишта.

 

Локални медији су и овог пута пратили реализацију акције дајући на  тај начин велики допринос њеном промовисању а све у циљу повећања безбедности деце у саобраћају.

 

 

Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја

14.фебруар 2019.

 

      Дана 12 фебруара 2019. године, у Регионалом центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево је одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја на путевима града Смедерева на којој су, поред чланова Савета, присуствовали представници Агенције за безбедност собраћаја Републике Србије, Ауто-мото савеза Србије, Саобраћајне полиције ПУ Смедерева, ЈП „Урбанизам“ Смедерево, ЈКП „Паркинг сервис“ Смедерево, Дома здравља Смедерево, као и Групе за саобраћај и Одељења за инспекцијске послове ГУ Смедерево. Председавао је Бранислав Дробњакоић, председник Савета и члан градског Већа задужен за ресор саобраћаја и безбедности.

      Том приликом су присутни упознати са стањем у безбедности саобраћаја у 2018. години. Савет је усвојио извештај о раду и реализацији Програма коришћења средстава за финансирање безбедности саобраћаја на путевима на подручју града Смедерева у 2018. години.  Савет је усвојио и Програм рада у 2019. години.

 

 

      Представници Агенције за безбедност саобраћаја на челу са Бранком Стаматовићем, начелником Одељења за локалне самоуправе, су изразили задовољство радом и резултатима рада Савета за безбедност саобраћаја града Смедерева истакавши да се он, као Координационо тело за безбедност саобраћаја на локалном нивоу, налази међу најбољима у Републици. Бранко Стаматовић је посебно истакао да је Смедерево на првом месту по подели ауто-седишта за новорођене бебе и по управљању брзинама кретања возила системом камера. Напоменуо је неопходност још већег ангажовања у области саобраћајног васпитања и образовања као и едукацији свих категорија учесника у саобраћају. Такође је рекао да се, уз поделу ауто-седишта, треба извршити и обука за њихово коришћење у чему је обећао, као и у другим акцијама, помоћ Агенције за безбедност саобраћаја.

      Руководилац Центра за возила Ауто-мото савеза, др Драгослав Кукић, је изнео своје задовољство оним што је чуо и видео на седници Савета. Рекао је да би сарадња Савета и Ауто-мото савеза у наредном периоду требала бити значајнија.

     Сви остали присутни испред Саобраћајне полиције, Јавних предузећа, Дома здравља и Градске управе су истакли одличну сарадљу са Саветом за безбедност саобраћаја и заједничко учешће у реализацији бројних активности како превентивних тако и на побољшању саобраћајне инфраструктуре.

       На седници је извршена презентације развоја система за управљање брзинама у граду Смедереву  и Пројекта успостављања локалне базе података о обележјима безбедности саобраћаја у који је укључено Смедерево међу још десет градова или општина у Репубчлици.

     Презентације су извршили  Дејан Стоилковић из Градске управе и др Драгослав Кукић из Ауто-мото савеза Србије.

 

Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету

08.фебруар 2019.

 

       Смедерево ће бити домаћин финалног Купа Србије у рукомету  и за женске  и за мушке екипе. Уговор између Града Смедерева и Рукометног савеза Србије о домаћинству  финала купа за мушкарце и жене потписали су градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић, вршилац дужности секретара Рукометног савеза Србије, Мазлам Џемаилоски и председник Рукометног клуба  Смедерево, Ненад Мартић.

 

 

     Уговор су  потписали  градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић, вршилац дужности секретара Рукометног савеза Србије, Мазлам Џемаилоски и председник Рукометног клуба  Смедерево,Ненад Мартић.

     - Град Смедерево  је увек  знао да препозна  врхунске  спортске и друге изазове, који афирмишу  потенцијале наше средине и отварају могућности  за економски и сваки други развоја. Наша интенција је да развијамо спортски туризам,  што ћемо ове године чинити и кроз трофеје Смедерева, када у град долазе хиљаде младих из целе Европе и света, посебно кроз светско првенство у средњевековним  борбама почетком маја, али и кроз организацију овог  рукометног такмичења, који ће окупити  најбоље  рукометаше Србије у мушкој и женској конкуренцији. - рекла је приликом потписивања уговора градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић.

      Турнир ће бити организован у два викенда,  у фебруару  и марту. Први фајнал фор на програму  је већ следећег викенда, 16. и 17. фебруара.

 

Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица

07.фебруар 2019.

 

     У Градској управи Смедерево представљен је пројекат „Трајна решења за интерно расељена лица и повратнике кроз партнерство"

      Пројекат заједнички реализују УГ Иницијатива за развој и сарадњу, Град Смедерево и општине Смедеревска Паланка, Велика Плана и Ковин. Пројекат финансира ЕУ путем делегације Европске уније у Србији, у оквиру програма „ЕУ подршка одрживим решењима за интерно расељена лица и реинтеграцију повратника", укупне вредности 5,65 милиона евра.

 

 

      На конференцији присутнима су се најпре обратили др Јасна Аврамовић, градоначелница Смедерева,  и Иван Гергинов, помоћник комесара Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, који су говорили о важности регионалне сарадње и донаторске подршке за побољшање услова живота социјално рањивих група на локалу.

     Представници Смедерева и општина Смедеревска Паланка, Велика Плана и Ковин представили су улогу и значај који овај пројекат има за становништво њихових локалних самоуправа. Такође, позвали су своје суграђане да се путем сајтова и огласних табли локалних самоуправа детаљније информишу о отвореним јавним позивима за интерно расељена лица и повратнике по Споразуму о реадмисији за доделу помоћи у грађевинско материјалу  и пакетима економског оснаживања.

    Потенцијалним корисницима на располагању у ове четири локалне самоуправе стоје и повереници за избеглице и миграције, од којих могу добити све потребне информације у процесу конкурисања.

     Јавни позиви за доделу помоћи отворени су до 4. марта, а ускоро ће бити отворени и позиви за помоћ у виду куповине сеоских домаћинстава за интерно расељена лица и повратнике по споразуму о реадмисији.

      Пројекат, иначе, почива на регионалном приступу и тежи да одговори на потребе најугроженијих породица са територије ове четири локалне самоуправе. За 48 породица у оквиру пројекта биће обезбеђена трајна стамбена решења. Од тога за 13 породица кроз куповину сосоког домаћинства и мали грант за адаптациоју и опремање домаћинства,а за 35 породица кроз набавку пакета грађевинског материјала за адаптацију постојећих стамбених услова.

      У оквиру пројекта 40 корисника добиће помоћ у виду пакета економског оснаживања, који се састоји из обуке и гранта за набавку основних средстава за покретање бизниса.

 

Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину

06.фебруар 2019.

 

ГРАД СМЕДЕРЕВО                                                                           

ГРАДСКА УПРАВА

Одељење за финансије и локалну пореску администрацију

Број: Службено/2019-04

Дана: 05. фебруар 2019.године

                        

 

             Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину

 

 

          Подсећамо грађане да се порез на имовину плаћа квартално током године, а доспеће сваке рате је средином квартала. Први квартал за текућу годину доспева за плаћање 14. фебруара 2019.године. Сви грађани могу до овог датума да измире своје обавезе без обрачуна затезне камате. За све уплате после овог рока зарачунаваће се затезна камата која износи 13% на годишњем нивоу.

 

          Висина прве рате пореза на имовину за 2019.годину износи једну четвртину прошлогодишњег задужења. Са измиривањем прве рате потребно је измирити и евентална дуговања уколико постоје како би се избегао поступак принудне наплате.

 

          Обвезници пореза на имовину могу стање својих обавеза да провере у Локалној пореској администрацији сваког радног дана у периоду од 7,30 - 15,30 часова лично или путем телефона 026 / 613-269.

 

          Позивамо све грађане који до сада нису поднели пореску пријаву за плаћање пореза на имовину ( објекти и земљиште ) да то учине у најкраћем року обзиром да непријављивање имовине представља порески прекршај из члана 180. Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

 

 

 

 

                                                                                                                                     НАЧЕЛНИК

                                                                                                                 Дамњан Стајић, дипл.економиста

 

 

Градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић обишла васпитаче и децу у вртићу Сањалице

05.фебруар 2019.

 

Градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић обишла је  васпитаче и децу у  вртићу Сањалице, у новом објекту у Цвијићевој улици. Од ове недеље педесет малишана узраста од пет и по година борави у овом вртићу. Градоначелница се  упознала са условима смештаја деце  и најавила да Град наставља да улаже у популациону политику отварањем вртића за све узрастне групе.

 

 

- Моја жеља је била да покажемо свим Смедеревцима  да град  и локална самоуправа  мисле на децу. Нама су деца и омладина најбитнији сегменти друштва. Овај објекат од 300 квадрата је урађен  у склопу проширења  објеката матичне устнаове  Наша радост. Јако је важно  да што пре сместимо сву децу која чекају на смештај у неки од објеката. Тренутно се 250 деце налази на листи чекања и ја очекујем да врло брзо  отворимо објекат од скоро 700 квадрата на Тргу републике, изнад некадашње Београдске банке, где ће такође бити мешовита група и јаслице и вртић за децу до пет и по година старости. Захваљујем се  свима који су учествовали у опремању овог објекта, али најпре родитељима који су имали стрпљења да сачекају отварање овог вртића. Јако је важно да се све више деце рађа и да се све више људи запошљава.  Такође, желим да  саопштим добру вест за  Радинчане:  град је добио средства од републике за изградњу и  опремање вртића у Радинцу. То је био дугогодишњи сан свих Радинчана, који ће коначно бити остварен. - истакла је градоначелница.

 

Повеља припала Милићу

28.јануар 2019.

Традиционалном академијом, у завршницу су ушле 30. Светосавске свечаности. Након химне у извођењу Црквеног хора „Слога", овогодишњу беседу казивао је Горан Ђорђевић, књижевник и директор фестивала „Смедеревска песничка јесен". У наставку су за ову прилику посебно приређен програм извели ђаци школе „Илија Милосављевић Коларац" из Колара, овогодишњег домаћина Светосавских свечаности, а потом је саопштена одлука Комисије за доделу признања и награда. Светосавска повеља, овога пута је припала можда и најмлађем добитнику од како се ово признање додељује. Наиме, тридесетогодишњи Угљеша Милић је, након завршених редовних и мастер студија на ЕТФ-у у Београду, прошле године одбранио докторску тезу пред стручњацима ИТ сектора у Барселони што га је, уз остала постигнућа, кандидовало за Светосавску повељу. Награде за стваралаштво младих добило је петоро Смедереваца, при чему су сви „вуковци" и ученици Гимназије који су матурирали школске 2017/2018: Емилија Ђорђевић, Софија Ђурић, Александар Ракић, Јована Симић и Милица Ивковић.

„Хвала вам што сте нашли као оправдано и сходно да нама доделите ову награду. Можда ће неко од ових младих награђених, сутра, као ја сада, добити и Повељу" - казао је Милић овом приликом.  Честитајући добитнику, градоначелница Смедерева му је пожелела да свој радни век настави подједнако успешно, а осталима поручила да Милићев пример може бити подстицајан и за њих.  


 

ПОТПИСАНИ НОВИ УГОВОРИ О ФИНАНСИРАЊУ ВАНТЕЛЕСНЕ ОПЛОДЊЕ

04.јануар 2019.

Последњег дана године за нама градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић потписала је са пет парова уговоре о накнади трошкова за вантелесну оплодњу. За ту намену у 2018. години одобрена је новчана помоћ у укупном износу од милион динара, тако да ће сваки пар добити накнаду од по 200 хиљада динара.

  

„Желела сам да последњи дан у овој години завршимо једним лепим догађајем, да кренете у реализацију онога што сте замислили, да се остварите као родитељи, јер нема лепшег дара и поклона, да у 2019. години добијемо пет принова, да се увећамо бројчано за по једну бебу, а неко можда и са две, јер никад се не зна... Иначе, од 2008. године до сада укупно смо помогли 84 пара, било је 18 успелих поступака и рођене су 24 бебе", рекла је др Јасна Аврамовић приликом уручивања уговора.

Град Смедерево се, иначе, међу првима у Србији укључио у акцију стимулисања и финансирања трошкова вантелесне оплодње за све парове који због стерилитета или привремене неплодности немају децу.

Из буџета града од 2008. године до сада за финансирање вантелесне оплодње исплаћен је 21 милион 913 хиљада динара.

У складу са Одлуком о остваривању права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу, право на учешће у накнади трошкова могу да остваре парови за услуге које се пружају у здравственим установама које имају закључане уговоре са Републичким фондом за здравствено осигурање.

Право на учешће у накнади трошкова вантелесне оплодње пар може да оствари највише за два покушаја на терет средстава из буџета града Смедерева.

Учешће у накнади трошкова утврђује се највише до висине важеће услуге која се признаје за финансирање програма за вантелесну оплодњу на терет средстава Репоубличког фонда за здравствено осигурање.

Према истој Одлуци, Град финансира учешће од 200 хиљада динара по пару, с тим да су парови у обавези на основу уговора о вантелесној оплодњи да у року од пет месеци од дана исплате доставе рачуне и фактуре о утрошеним средствима.

 

 

Одобрен пројекат у оквиру грант шеме Програма Еxцханге 5

26.децембар 2018.

Пројекат „Управљање имовином за будуће кориснике" град Смедерево спроводи са партнерским оптинама Жабари и Мало Црниће, у оквиру грант шеме Еxchange 5. 21. децембра 2018. године градоначелница града Смедерева, др Јасна Аврамовић, је потписала Уговор о донацији у Сталној конференцији градова и општина.

Иначе, у оквиру грант шеме Програма Еxchange 5 одобрено је спровођење 18 пројеката у области управљања имовином на локалном нивоу. Укупна вредност уговорених пројеката износи преко 3,5 милиона евра, од чега донација Европске уније износи око 3 милиона евра, а остатак представља суфинансирање од стране корисника. Просечна вредност појединачног гранта је око 165.000 евра, а предвиђено трајање пројеката је 12-18 месеци.

Програм Еxchange 5 финансира Европска унија из средстава ИПА 2014, Министарство државне управе и локалне самоуправе је корисник у смислу индиректног управљања средствима, уговарачко тело је Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ при Министарству финансија, док је Стална конференција градова и општина имплементациони партнер. Корисници Програма, унапређеног управљања имовином и пружања односних услуга од стране локалне управе су локалне самоуправе.  

Град Смедерево са партнерским општинама Жабари Мало Црниће  реализоваће Пројекат „Управљање имовином за будуће кориснике".

Циљеви пројекта су: јачање капацитета за боље управљање и успешнији локални економски развој, као и побољшање ефикасности и пружања услуга у области управљања имовином.

Циљне групе Пројекта су: запослени у релевантним одељењима све три локалне самоуправе, као и доносиоци одлука.

Крајњи корисници су општинске/градска управа, пословни сектор и пољопривредни произвођачи, потенцијални инвеститори, локално становништво, као и Републички геодетски Завод.

Реализацијом Пројекта очекује се повећани капацитети за ефикасно управљање имовином и побољшане базе података и евиденција локалне јавне својине.

Главне активности су: ажурирање имовине, побољшање ИТ структура за управљање имовином, утврђивање вредности имовине, промоција и видљивост активности.

Трајање Пројекта 15 месеци.

Укупан буџет пројекта: 174.500,00 евра, од чега средства Европске Уније 152.984,15 евра (87,67%).

 

Анализа процене јавних финансија на локалном нивоу и креирање ранг-листа јединица локалних самоуправа на основу извештаја ДРИ

18.децембар 2018.

Град Смедерево је пример добре праксе у управљању јавним финансијама, на основу извештаја Државне ревизорске институције Републике Србије. Ово истраживање омогућено је кроз Пројекат Унапређење ревизије на локалном нивоу за ефикасније управљање јавним финансијама које спроводи Програм Уједињених нација за развој (UNDP), уз подршку Швајцарске владе.

            Представници града Смедерева свечано је уручено признање за пример добре праксе, у петак 14. децембра 2018. године у Београду.

            Примери добре праксе у управљању јавним финансијама изабрани су на основу извештаја о ревизији јединица локалних самоуправа које је објавила Државна ревизорска институција и анализе процене јавних финансија на локалном нивоу. Критеријуми за рангирање:

1)      Обим и финансијски утицај неслагања (неправилности) утврђених током редовних ревизија у односу на укупно извршење буџета,

2)      Врста ревизорског мишљења израженог након обављене ревизије,

3)      Статус ангажовања интерних ревизора у јединицама локалних самоуправа,

4)      Степен ефикасности у исправљању грешака (неправилности) након обављене ревизије,

5)      Степен извршења буџета у односу на план,

6)      Обим мера предузетих у поступку ревизије и

7)      Потраживања по основу пореза на имовину у односу на приходе од пореза на имовину.

            Наведена анализа односи се на детаљно анализирање свих седам критеријума по свакој од 119 ревидираних јединица локалних самоуправа у последње четири године. Наиме, 2014. године ревидирано је 27 јединица локалних самоуправа, 2015. године ревидирано је 34 јединица локалних самоуправа, 2016. године ревидирано је 26 јединица локалних самоуправа и 2017. године ревидирано је 32 јединица локалних самоуправа.

            Током обављања анализе, вршено је консултовање и одржаване су редовне комуникације са Државном ревизорском институцијом Републике Србије.

            Град Смедерево је први на ранг листи и има 174 бода.

Табела бр. 1. Редослед ЈЛС према успешности или висини додељених бодова

Ред.

бр.

Година ревидирања

Редослед ЈЛС

Висина бодова

1

2

3

4

1

2016

СМЕДЕРЕВО

174

2

2015

ПАНЧЕВО

174

3

2016

ПИРОТ

171

4

2016

ЗРЕЊАНИН

168

5

2013

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

164

6

2014

БЕОГРАД

162

7

2016

КРУШЕВАЦ

161

8

2016

ПЛАНДИШТЕ

160

9

2013

ПАРАЋИН

159

10

2015

СУБОТИЦА

158

 

 

Уговор за извођење грађевинских радова на санацији и реконструкцији објекта Гиманзија Смедерево

16.новембар 2018.

 Градоначелница града Смедерева, др Јасна Аврамовић и директор предузећа Инвестградња доо Лесковац, Горан Петровић у име групе понуђача, потписали су данас Уговор за извођење грађевинских радова на санацији и реконструкцији објекта Гиманзија Смедерево.  

Потписивању је присуствовао и директор Гимназије у Смедереву Александар Маринковић.

По речима директора Гимназије средства су обезбеђена преко Канцеларије за управљање јавним улагањима из средстава међународне развојне помоћи, финансијских и нефинансијских донација  и кредита као и из буџета Републике Србије, а у складу са  Програмом о изменама и допунама Програма обнове и унапређења објеката јавне намене у јавној својини у области образовања, здравства и социјалне заштите, усвојен Закључком Владе 28. августа 2018. године, а  који се односи на санацију и реконструкцију објекта „Гимназија" у Смедереву. Укупна цена радова са обрачунатим ПДВ-ом износи 168.794.272,92 динара. Рок за извођење радова је 300 календарских дана од дана увођења у посао.

 

Санација дивљих депонија

19.октобар 2018.

Предузеће ЈКП Зеленило и гробља је, не тако давно, покренуло програм чишћења и уклањања дивљих депонија у околним селима. Очишћене су депоније у Сараорцима, Осипаоници, Лугавчини и Скобаљу, а управо је завршена санација дивље депоније и у Михајловцу. Овим програмом чишћења дивљих депонија биће обухваћена и остала села: Удовице, Мала Крсна, Суводол, Вучак, Враново...

 

Обнова механизације

19.октобар 2018.

Главни циљ нашег предузећа је да наши корисници буду задовољни пруженим услугама, да град буде чист и уредан и да сви живимо у здравој средини. Како би унапредили рад и ефикасност Службе за изношење и депоновање комуналног отпада, набављен је нов ауто подизач за пражњење бункера од пет кубика. Предузећу пуно значи када добије нову механизацију јер се тиме повећава продуктивност рада, а и запосленима је лакше да обављају свој посао.

 

Синиша Мали посетио Слободну зону Смедерево

16.октобар 2018.

Министар финансија Синиша Мали обишао је у пратњи  градоначелнице Смедерева, Др Јасне Аврамовић,  Слободну зону . Обраћајући се медијима, истакао  је  значај слободних зона за привлачење нових инвеститора и за привредни раст, те поручио да ће се заједно са Владом РС и председником Александром Вучићем и даље борити за сваку нову фабрику и инвестицију.

- Овде у овој слободној зони број запослених у последњих пет година порастао је 20 пута, укупан обим производње порастао је 30 пута, а укупан извоз порастао 39 пута. То су огромне цифре. Зато ћемо се борити за сваку слободну зону и за сваку фабрику - рекао је министар приликом обиласка Слободне зоне Смедерево .

Настављајући да говори у нумеричким показатељима, министар финансија у Влади Републике Србије, упоредио је зараду свих слободних зона у Србији, која је у последњих шест година- удвостручена!

- 2012. године све слободне зоне у Србији , правиле су  2,5 милијарде евра прихода. Сада је то достигло 5 милијарди, тачније 4,9 милијарди евра. Имали смо тада 25 производних компанија у свим слободним зонама, а данас имате 80 производних компанија. Србија се мења и иде напред, важне су нам слободне зоне, битна нам је свака нова фабрика која долази у нашу земљу а за Смедерево и за целу Србију свакако долазе бољи дани -истакао је министар.

 

Синиша Мали похвалио је и приступ града Семдерева и градоначелнице Јасна Аврамовић, која је све време напорно радила на довођењу нових инвестиција, схватајући значај стварања повољног амбијента за

- Ништа од овога што сада видите није било овде. Ту је била само пољана, а 2013. године градоначелница Смедерева и ја смо били део тима који се изборио за прву инвестицију која је дошла овде, финску компанију ПКЦ. Данас овде има осам производних компанија, које запошљавају 2300 људи, а остале се баве складиштењем робе - рекао је министар.

Он је подсетио да је 2012. године била знатно другачија ситуација у Србији - постојала је рекордна незапосленост у нашој земљи, имали смо високи буџетски дефицит и јавни дуг.

- Погледајте сада, јавни дуг нам пада, смањили смо незапсленост која је са 26 одсто пала испод 12 одсто. Имамо суфицит у насем буџету трећу годину за редом и боримо се за сваког новог инвеститора, за сваку нову фабрику -рекао је министар.

Министар је након обиласка Слободне зоне Смедерево одржао састанак са градоначелницом Смедерева Јасном Аврамовић, директором Управе за слободне зоне Миланом Ристићем, директорком Слободне зоне Смедерево Милицом Мијатовић и другим представницима Градске управе Смедерево.

 

-Те 2013. године,  тадашњи специјални саветник премијера Вучића за инвестиције, Синиша Мали и ја кренули смо у велики посао  прављења и попуњавања ове Слободне зоне.  Са ПКЦ-ом је то све почело, а видите и званични показатељи то данас говоре, да је ова Слободна  зона мотор развоја Србије! - рекла је обраћајући се медијима, градоначелница Смедерева, Др Јасна Аврамовић. Од 2013. године до сада  20 хиљада  људи је нашло посао у Смедереву и сада на евиденцији Националне службе за запошљавање имамо тек нешто више од 5 хиљада људи. Али ми ту нећемо стати и желимо нове инвестције.- рекла је градоначелница Смедерева.

 

Бесплатни конверзацијски курсеви енглеског и италијанског језика

08.октобар 2018.

            На иницијативу градоначелнице Града Смедерева, др Јасне Аврамовић, Град Смедерево ће у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево организовати курсеве основне усмене комуникације на енглеском и италијанском језику за грађане Смедерева који поседују основношколско и средњошколско знање ових језика, односно који су похађали курс на нивоима A1 i A2.             Циљ је да полазници курсева разбију евентуалне психолошке баријере у активној комуникацији на страном језику, као и развијање вештине комуникације и конверзације о различитим темама, од општих до пословних.

            Курс основне усмене комуникације на енглеском или италијанском језику обухвата 30 часова у трајању од сат времена по часу, са могућношћу даљег усавршавања конверзацијских вештина након овог почетног курса.

            Часови ће се одржавати у просторијама Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево, адреса: Горанска б.б. (некадашња зграда "Монопола") у групама до 5 полазника.

 

            Рок за пријаву: 31. 10. 2018.

            Информације на телефон: (026) 619906 сваког радног дана од 08.00 до 14.00 часова или на мејл nmaksovic@rcsmed.edu.rs, mprzic@rcsmed.edu.rs

 

            КУРСЕВИ СУ БЕСПЛАТНИ.

 

Магија науке и одушевљење посетилаца на „Ноћи истраживача“ у Смедереву

02.октобар 2018.

Одушевљење и радост стотине посетилаца различитог узраста, много позитивне енергије и сјајна забава при откривању магије науке - тако би у једном кратком коментару били сажети многобројни позитивни утисци након првог обележавања европске манифестације „Ноћ истраживача" у Смедереву 28. септембра 2018. године.

Богатство и разноврсност многобројних радионица и огледа, које су са много ентузијазма и креативности припремили смедеревски учитељи и наставници, привукли су, након бројних програма током целе протекле недеље, у великом финалу „Недеље истраживача" на централном догађају у холу Центра за културу Смедерево огроман број љубитеља науке, како малишана предшколског узраста и ученика нижих и виших разреда основних школа, тако и средњошколаца и старијих Смедереваца који су се заједно са децом и омладином одлично забављали учествујући у интерактивним програмима „Ноћи истраживача".

Миљана Кравић, в. д. директора Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево, званично је отворила програм „Ноћи истраживача" у присуству Бојана Теофиловића, заменика градоначелника и чланова Градског већа, великог броја ученика и наставника, пожелевши присутнима да уживају у чарима науке богатећи своје знање и ширећи сазнајне видике.

 

На радионици Двoрскa кaнцeлaриja дeспoтa Ђурђa Брaнкoвићa" Вишња Васиљевић, професор Историје, и Мирослав Миленковић, професор Ликовне културе, упознали су ученике са плeмeнитом вeштином кaлигрaфскoг писaњa. Развијајући естетски укус, стрпљење и прецизност, учесници радионице су усвајали основне потезе писања кроз практичан рад, а на крају са поносом своје прве калиграфске радове изложили и препустили одушевљењу публике.

Чаробне кутије у којима се налазе сакривени музејски предмети представљале су прави изазов за мале истраживаче, а дигитални микроскоп био је очекивана атракција на радионици Oд кaквих мaтeриjaлa je нaшa културнa бaштинa". Кроз истраживачку авантуру учеснике су вешто водили идејни творци и реализатори Невена Перић и Милан Марковић од којих смо сазнали много о материјалима кojи су сe кoристили у свaкoднeвнoм живoту људи у прoшлoсти. Велико одушевљење публике изазвала је и модна ревија „Материјали и мода" у којој су мали манекени, ученици ОШ „Јован Јовановић Змај" у Смедереву, приказали развој материјала кроз епохе од настанка цивилизације до данас.

                Пратећи овогодишњу тему „Ноћи истраживача" посвећене културном наслеђу, присетили смо се локалних митских предања о дунавском чудовишту на радионици „Измаштај своју Кемзу" уз помоћ наставника Милоша Дунчевића. Подстакнути фантастичним причама о змајевима, аждајама и чудовиштима, они најмлађи, радознали и узбуђени „змајолози", сатима су маштали и претварали своју машту у дивне цртеже показујући притом невероватну креативност.

            Велика гужва владала је и на радионици „Смедерево у слици" на којој смо од Соње Милетић и Невене Перић научили како се у сликарству могу применити природне боје настале из сокова поврћа, воћа и чајева. И млади и старији изводили су једноставне огледе додавањем лимунске киселине у сокове и филтрирајући чајеве, а потом су од добијених боја сликали смедеревску тврђаву, Дунав и све оне друге дивне пределе који су симбол нашег града учећи како да боје правилно нијансирају.

            Огромно интересовање владало је и за радионицу „Мода на деспотовом двору". Сатима су на овој радионици гости експерти Милица Луковић и Ана Ђорђевић несебично преносиле малишанима своје умеће у прављењу средњовековног накита. Било је дивно видети како од картона, папира у боји, перлица и тракица настају реплике круна деспота Ђурђа и деспотице Јерине, минђуше и наруквице којима су своју лепоту истицале дворкиње на деспотовом двору у Смедереву, а најлепшу слику у холу Центра за културу чинило је  много малих деспота и деспотица који су са поносом прошетали своје круне и накит настали као производ ове креативне радионице.

Поред радионица и огледа посвећених културном наслеђу Смедерева, које су припремили учитељи и наставници смедеревских школа са својим ученицима у оквиру пројекта ,,ReFocus 2.0", редови посетилаца били су и на штанду наших гостију, представника пројекта „SCIMFONICOM" где су огледе изводили истраживачи Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и Факултета за физичку хемију у Београду. Играли смо се биљкама на огледу „Изолујте хлорофил", увијали, померали и обликовали кинетички песак и радознало посматрали ферофлуиде који се групишу у близини полова снажног магнета.

Овације и узвици усхићења чули су се и са платоа испред Центра за културу где је оглед „Поглед на Смедерево кроз балон" учитељице Соње Милетић окупио многобројне малишане, ученике, али и оне старије који су се са нескривеним задовољством подсетили игара из детињства правећи балоне од сапунице. Свако од присутних желео је да научи рецептуру прављења сапунице и да онда практично употреби направљену смешу трудећи се да направи што већи балон кроз који је и поглед на Смедерево лепши и ведрији.

 

Осмеси на дечјим лицима и узбуђење које их носи пред научним открићима доказ су да Научни клуб РЦ Смедерево и сви његови партнери на овом пројекту могу да буду поносни и радосни што су се уложен труд, залагање, жеља и ентузијазам који је покретао читав тим исплатили и резултирали великим успехом.

 

ДЕЛЕГАЦИЈА ПОКРАЈИНЕ ХЕБЕИ ИЗ КИНЕ У СМЕДЕРЕВУ

26.септембар 2018.

Градоначелница  Смедерева, др Јасна Аврамовић, са сарадницима и руководством ХБИС Група Србија јуче је примила високу делегацију покрајине Хебеи из Кине. Том приликом се разговарало о даљем унапређењу и  развоју  пријатељских односа између Града Смедерева  и ове североистичне  кинеске  покрајине , у којој се налази и седиште компаније ХБИС, која је власник смедеревске железаре.

 

  Делегацију  кинеске  покрајине Хебеи  предводио је  господин Сун Руибин, потпредседник Хебеи провинцијског одбора Кинеске народне политичке консултативне конференције.

Гостима из Кине, представљени су економски  и  привредни потенцијали Смедерева, као и туристичке , културне и традиционалне вредности  града на Дунаву.

 

Европски дан без аутомобила у Смедереву

22.септембар 2018.

У више од  2 хиљаде европских градова данас је спроведена  акција Еворопске недеље мобилности, чији је слоган ,, Комбинуј и крећи се ,,  и подразумева  комбиновање разних видова превоза, који користе људски локомоторни систем као  једини или основни погон.

Ова акција у Србији носила је  назив  Дан без аутомобила , а у Смедереву је почела као  недеља мобилности и здравог начина кретања и живота, још претпрошлог викенда, организовањем  Дана пешачења, до Дунавског парка, преко околних брда, у четири дужинске трасе. Недеља мобилности настављена је  прошле недеље организвоањем Дана за децу, у којем су малишани на централном градском тргу показали своја  ,,превозна средства,, -  ролере,  тротинете, мале бицикле  или скејтбордове. У понедељак је отворен ликовни конкурс у две смедеревске основне школе - ОШ Димитрије Давидовић и ОШ Др Јован  Цвијић на тему здравног начина живота и кретања . Најбољи радови  у петак  су изложени у холу градске управе у Смедереву.

Централни  догађаји  Дана без аутомобила  били су предвиђени за данас. Сви запослени у градској управи на посао су дошли пешице, бициклом  или  градским  превозом, а овдашње саобраћајно предузеће ,,Ласта-Смедерево,, обезбедило је бесплатан превоз  за све грађане у јутарњем и поподневном шпицу, од 8 до 12 и од 16 до 20 часова.

На централном градском тргу, екипа Наших новина срела је градоначелницу Смедерева, др Јасну Аврамовић, која је  овог јутра пут од куће до посла прешла пешице.

-           Ја волим да ходам и многи Смедеревци ме често могу видети на пијаци, у шетњи по граду,  у продавницама. На ногама сам стално и волим да пешачим.- каже градоначелница Смедерева -  Уосталом, ја сваког јутра обилазим бројна градилишта у Смедереву и градјани могу да ме виде са изводјачима радова, свуда где се нешто ради у Смедереву и околини. Ових дана сам често  на локацији Шешковац , где се гради ново централно гробље, а обилазим често и школу у Сараорцима, где се ради на великом пројекту  повећања  енергетске ефикасности, за шта је новац обезбедила Републичка канцеларија за јавна улагања. - рекла је градоначелница .

 

Европска недеља мобилности у Смедереву

20.септембар 2018.

Овогодишња Европска недеља мобилности организује се у периоду од 16. до 22. септембра, под слоганом „Комбинуј и крећи се!"

 

Смедерево је један од две хиљаде градова који разним акцијама и манифестацијама обележавају Европску недељу мобилности, чији је основни циљ промовисање алтернативних видова превоза, односно смањење коришћења путничких аутомобила и побољшање услова за јавни саобраћај, кретање бициклиста и пешака.

 

Прва активност је одржана у недељу, 16. септембра на Градском тргу, где су деца вожњом ролера, тротинета, бицикли, упутили јавни апел својим суграђанима да подрже ову манифестацију, која ће бити обележена и другим активностима: радионицама на часовима ликовног о теми ,,Комбинуј и крећи се!", као и вожњом бициклима до 7 км и дружењем (полазак са Градског трга, 20. септембра у 1500 сати).

 

Дан без аутомобила се одржава у оквиру обележавања Европске недеље мобилности и тим поводом је Стална конференција градова и опшптина у Србији позвала све градоначелнике и председнике општина да личним примером подрже ову акцију, тако што ће 21. септембра на посао доћи без аутомобила (пешице, јавним превозом, бициклом).

 

Позивамо наше суграђане да дају свој допринос реализацији овогодишње Европске недеље мобилности и да у Дану без аутомобила, у петак 21. септембра, за превозно средство не користе аутомобиле, већ да пешаче или да користе градски превоз, своје бицикле, ролере, скејтове, ...

Тог дана, између 8:00 и 12:00 сати и између 16:00 и 20:00 сати, Саобраћајно предузеће ,,Ласта", у договору и у сарадњи са Градом Смедеревом, бесплатно ће превозити грађане на градским и приградским линијама.

 

Уручени уговори за запошљавање 158 лица у Смедереву

19.септембар 2018.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић свечано је уручио уговоре за запошљавање 158 лица, који се односе на самозапошљавање, запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих на новоотвореним радним местима и на јавне радове у Смедереву.

 

Министар Ђорђевић похвалио је начин на који се Град Смедерево опходи према својим грађанима истичући да он представља прави пример свима другим локалним самоуправама које желе да смање незапосленост и пруже прилике својим суграђанима да се запосле и напредују у својој каријери.

Он је нагласио да је са евиденције незапослених лица са подручја града Смедерева регистровано 2.394 случаја запошљавања од којих је  41,4% младих до 30 година.

 

„У Смедереву имамо изразито смањење незапослености и желимо да и остали градови у Србији следе њихов начин функционисања. Жеља нам је такође да Смедерево буде међу првим градовима у Србији који неће имати незапосленост, а да све оне који се истичу у свом раду и наградимо", рекао је министар.

 

Ђорђевић је подсетио да се Влада Србије активно залаже за смањење незапослености и стварање прилика за све оне који желе да раде и усавршавају се, што је и задатак који је поставио председник Републике Србије Александар Вучић још 2014. када је био на челу Владе Србије.

 

„Позивам све незапослене да узму учешће у овој борби и пробају да преквалификацијом унапреде своје вештине, јер тиме не само да ће бити конкуретни на тржишту рада, већ ће моћи да обављају боље послове за које ће бити и боље плаћени. Сви заједно морамо да се боримо за већи стандард свих наших грађана, да се боримо против сиве економије и сиромаштва, а једини начин за то јесте да дамо прилику свим грађанима да раде, да улажемо у њихову едукацију и образовање", нагласио је Ђорђевић.

 

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је да проценат смањења броја незапослености у Смедереву много већи у односу на просек у Србији с обзиром на многобројне стране инвестиције.

 

„Број незапослености од прошле године смањен је за око 20 одсто у филијали НСЗ Смедерево и то је оно што и у наредном периоду треба ставити у врх приоритета", рекао је Мартиновић и захвалио се послодавцима који НСЗ и град виде као своје партнере и користе њихове подстицаје.

 

На евиденцији Филијале Смедерево (стање на дан 31.08.2018. године) евидентирано је 11.860 незапослених лица, што представља смањење за 12,2% у односу на исти месец претходне године, док је у периоду од 01.01. до 31.08.2018. године регистровано 4.666 случаја запошљавања, што представља повећање за 9,9% у односу на исти период претходне године.

 

Градоначелница Града Смедерева Јасна Аврамовић истакла је да се препород Смедерева десио оног момената када је председник Србије Александар Вучић посетио овај град.

 

„Разним инвестицијама решени су проблеми у ПКЦ-у, али и у Смедеревској Железари, чиме је 5200 грађана добило могућност да ради", рекла је Аврамовић.

 

Министар Ђорђевић свечано је уручио 41 уговор за сапозапошљавање у вредности од 7.420.000 динара, 55 уговора за 64 лица за  запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих на новоотвореним радним местима у вредности од 9.600.000 динара, као и 12 уговора за 53 лица за јавне радове у вредности од 5.401.615.


 

У Влади Србије уручени уговори о суфинансирању израде планских докумената

22.август 2018.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић уручила је данас уговоре о суфинансирању планских докумената председницима и градоначелницима 26 локалних самоуправа у Србији, укупне вредности од 30 милиона динара. У име града Смедерева уговор је примила градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић.

 

Приликом уручивања уговора потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, истакла је да ће Влада Републике Србије ове, као и прошле, године суфинансирати израду планских докумената, јер, како је рекла,  „желимо да помогнемо грађанима да лако дођу до локацијских услова и започну градњу".

Данас  су уговори уручени за 26 локалних самоуправа, међу њима и граду Смедерево, а које су се јавиле на јавни конкурс Министарства и добиле средства за тај посао.

Потпредседница Владе  је такође истакла да без уређења планских докумената нема ни планске градње, те да је у овом тренутку око 70 одсто локалних самоуправа покривено планском документацијом.

„Као што уређујемо грађевинске дозволе и систем катастра, тако желимо и електронске планове, како би грађани што лаганије дошли до локацијских услова. Циљ нам је да, након 30 година у којима се нико није бавио овом облашћу, коначно имамо сређену планску документацију и да урбанизам подигнемо на виши ниво", рекла је Зорана Мијаловић, истакавши да ће се Министарство потрудити да и следеће године обезбеди средства за суфинансирање планских докумената, за локалне самоуправе које то још нису учиниле.

 

Отворен Дунав Филм Фест

20.август 2018.

Први фестивал „Дунав Филм Фест - Смедерево 2018" отворен је 18. августа у Малом граду Смедервске тврђаве пројекцијом филма „Сви знају" Асгара Фархадија. Свечаном отварању присуствовала је и др Јасна Аврамовић, градоначелница Смедерева

 

Током трајања фестивала, до четвртка, 23. августа, публика ће на четири локације моћи да погледа укупно 35 филмова из десет земаља. Реч је о најзначајнијим актуелним остварењима седме уметности подунавских земаља.

Љубитељи филма имаће прилике да погледају и филмове који су премијерно приказани на највећим европским фестивалима ове године, као што је филм "Злогоње", Рашка Миљковића, док ће југословенски класик „Варљиво лето 68", који је дигитално рестауриран у оквиру пројекта „Вип кинотека", затворити манифестацију.

Најбоље остварење у такмичарском делу понеће награду „Дунав 2860" која симболично означава дужину реке Дунав у километрима од извора до мора, као и дужину трајања фестивала у минутима филмова.

Награду „Дунав 2860" за најбољи филм фестивала доделиће жири који чине глумица Јелена Гавриловић, познати хрватски глумац Горан Богдан и глумац Славен Дошло.

Гост - селектор је Југослав Пантелић уметнички директор Феста и директор

Југословенске кинотеке.

 

Одржана 15. седница Скупштине града Смедерева

14.август 2018.

15. седница Скупштине града настављена је у петак, 10. августа, уз две допуне дневног реда - избвор нових чланова Градског већа и директора ЈП Паркинг сервис. 

 

Тајним гласањем за нове чланове Градског већа изабрани су Марина Тирнанић,  Милош Томовић, Владан Поповић, Дејан Спасић и Владимир Јањић. Ресори које ће покривати биће накнадно утврђени, а са њихоим кратким биографијама одборнике је упознала градоначелница Смедерева докторка Јасна Аврамовић.

У наставку седнице одборници су усвојили предлог одлуке о приступању промени Статута града Смедерева, а затим прешли на разматрање тема из области финансија. Реч је о предлозима одлука о Завршном рачуну буџета града за 2017., са Извештајем независног ревизора о обављеној ревизији консолидованог завршног рачуна, затим о изменама и допунама одлуке о буџету града за 2018. годину, као и о информацији о оствареним приходима и расходима и извршеним издацима буџета града за првих шест месеци ове године.

У основној одлуци о буџету града за ову годину планирани приходи износили су од око 3, 9 милијарди динара, а првим ребалансом биће у нивоу од нешто више од 4 милијарде, што представља номинално повећање за 155 милиона динара.

Основни разлози за доношење ребаланса буџета огледају се углавном  у потреби планирања нових пројеката који се, пре свега, финансирају из средстава ЕУ.

Што се тиче завршног рачуна буџета града за 2017. годину, планиран је у износу од око 3,6 милијарди, док је извршење било око 2,9 милијарди, или 81,67 одсто од плана.

Што се тиче извештаја независног ревизора по обављеној ревизији консолидованог завршног рачуна за 2017. годину, независна ревизија дала је позитивно мишљење на финансијске извештаје..

Сет финансијских тема заокружен је информацијом о оствареним приходима и примањима и извршеним расходима и издацима буџета града за првих шест месеци ове године. Приходи и примања из буџета са пренетим средствима из претходне године укупно износе око 1,6 милијарди, одно