Дан ослобођења Смедерева у Првом светском рату

30.октобар 2020.

    Данас је обележен дан ослобођења Смедерева у Првом светском рату. Венце су положили представници локалне самоуправе Весна Киш Костић, председник Скупштине града Смедерева и Славиша Стошић, члан Градског већа задужен за ресор финансија. Такође, венце су положиле делегације Војске Србије, Удруженје потомака ратника 1912-1918, Удружење потомака ратника из Липа, Градског одбора СУБНОР-а и чланови Градског одбора СПС-а.

 

 
    Споменик на који су данас на 102 годишњицу ослобођења положени венци поставњен је и освештан 1. децембра 1926. године на годишњницу оснивања Краљевине СХС, на главно тргу у Смедереву. На споменику је уклесано 288 имена палих и умрлих војних обвезника. На жалост, то није коначан списак имена свих Смедереваца страдалих у рату.
 
   
 
 

 

Пријем генералног секретара Културно-просветне заједнице Србије

23.октобар 2020.

    У среду 22. октобра 2020. године у Градској управи у Смедереву, саветник градоначелника Јасмина Војиновић примила је генералног секретара Културно-просветне заједнице Србије Живослава Ајдачића и члана Културно просветне заједнице Миомира Филиповића. Разговарали су о раду Културно уметничких друштава и Удружења жена са територије града Смедерева где су похвалили систем рада за који сматрају да је јединствен у Србији. Тема је била и такмичење села где ће Град Смедерево имати своје представнике.

 


 

 

Седница Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима града Смедерева

22.октобар 2020.

    Одржана је прва седница Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима града Смедерева. Поред сталног сазива седници су присуствовали Јован Беч, градоначелник града Смедерева и Јасмина Војиновић, саветница градоначелника и том прилоком поздравили су присутне, исказали задовољство досадашњим радом савета и пожелели много успеха у наредном периоду. Седницом је председавао председник Савета Бранислав Дробњаковић, члан Градског већа задужен за ресор саобраћај  и безбедност. На конституивној седници Савета изабран је координатор за сарадњу са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије, Дејан Стоилковић, руководилац групе за саобраћај у ГУ Смедерево. Разматран је извештај о стању безбедности саобраћаја на подручју града Смедерева за 2019. годину. Поднет је и извештај о реализацији у текућој години и планиране активности до краја године. Донет је предлог измене и допуне програма коришћења средстава за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима града Смедерева за 2020. годину.
 
 

 

Изградња постројења за пречишћавање отпадних вода града Смедерева

21.октобар 2020.

          У оквиру реализације Програма VI – Водоснабдевање и пречишћавање отпадних вода у општинама средње величине у Србији коју финансира немачка развојна банка КfW, а спроводи Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, градоначелник града Смедерева, Јован Беч, саветник градоначелника Јасмина Војиновић и представници ЈКП Водовод Смедерево одржали су радни састанак са представницима Тима за подршку Програма, на челу са господином Фрицом Швајгером.

            Тема данашњег састанка била je координација активности за припрему и реализацију Пројекта - Изградња постројења за пречишћавање отпадних вода града Смедерева, концептног извештаја за Смедерево, који Тим за техничку подршку припрема у сарадњи са представницима града Смедерева и ЈКП Водовод Смедерево.

            Презентација Концептног извештаја од стране Тима за подршку Програма очекује се крајем новембра месеца. Позитивне оцене овог извештаја биће предуслов за закључење уговора о сарадњи и финансирању изградње постројења за пречишћавање отпадних вода града Смедерева.

            На састанку је изражено обострано задовољство досадашњом сарадњом и исказана опредељеност да се, по завршетку институционалне и техничке припреме, што пре крене у реализацију ове важне инвестиције.

 

 

 

Састанак градоначелника са представницима ПКЦ-а

20.октобар 2020.

    У просторијама Градске управе Смедерево, градоначелник  Смедерева Јован Беч примио је представнике "PKC Wiring Systems" ДОО Смедерево Ненада Москића, менаџера операција и Ђорђа Зиропађу ХР менаџера. У пријатној атмосфери разговарали су о наставку успешне сарадње, као и о проширењу капацитета завршавањем нове хале. Представници компаније исказали су потребу за пријем 300 нових радника. Иначе "PKC Wiring Systems" ДОО Смедерево је компанија која има највећи промет у Слободној зони Смедерево. Градоначелник је позван да узврати посету.
 
 

 

У парку Три хероја обележен Дан ослобођења Смедерева

16.октобар 2020.

    На данашњи дан пре 76 година, након тродневних борби, Смедерево је ослобођено од окупатора у Другом светском рату. Традиционално на данашњи дан, у знак сећања, на споменике у парку „Три хероја“ венце су положили представници локалне самоуправе Весна Киш Костић, председник Скупштине града Смедерева, Бранче Стојановић, заменик председника Скупштине града Смедерева, представници Градског одбора СУБНОР-а и удружење потомака ратника 1912-1918.

          На страни ослободилаца током Другог светског рата борило се више од 6000 Смедереваца, а њих 990 није дочекало ослобођење. Тројица су проглашени за народне хероје, Иван Стефановић Срба, Миливоје Стојковић Мића, и Светомир Младеновић Света.

 

 

 

 

Свечаном академијом обележен Дан белог штапа у Смедереву

16.октобар 2020.

    У Смедереву је 15. октобра, у организацији слепих Србије, одржана свечана академија поводом обележавања 65 година постојања рада организације и Међународног дана слепих. Академији су присуствовали Биљана Барошевић, помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Милан Стошић, председних Савеза слепих Србије, Марија Марковић Ставрић, заменица градоначелника града Смедерева као и други представници локалне самоуправе.

 

 

 

 

Седница Председништва СКГО

15.октобар 2020.

    Градоначелник града Смедерева Јован Беч присуствовао је Трећој седници Председништва СКГО, која се одржала 14. октобра 2020. године у просторијама Сталне конференције градова и општина у Београду.

На седници се разматрало о следећим тачкама:

1.    Усвајање записника Друге, електронске седнице Председништва СКГО

2.    Извештај генералног секретара о спровођењу Акционог плана СКГО за имплементацију
Стратешког плана СКГО (2018-2021) за девет месеци 2020. године

3.    Најава одржавања 48. скупштине СКГО

4.    Предлог иницијативе за измене и допуне Закона о накнадама за коришћење јавних
добара

5.    Преглед финансијских кретања у локалној самоуправи у првој половини 2020. године
(презентација)

6.    Информација о новим пројектима

 

6.1.        Пројекат Јавне  и  приватне финансије за  развој  - Обезбеђивање одрживих локалних
заједница унапређивањем процеса планирања локалног развоја у Републици Србији"

6.2.        Пројекат „Подстицајно родитељство кроз игру"

 

7.  Међународна сарадња

7.1.        Предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке о поступку и критеријумима за утврђивање
предлога чланова и заменика чланова делегације Републике Србије у Конгресу локалних и
регионалних власти Савета Европе

7.2.        Предлог одлуке о расписивању јавног позива за кандидовање чланова и заменика чланова
делегације Републике Србије у Конгресу локалних и регионалних власти Савета Европе

7.3.        Информација о обнови састава делегације СКГО у Политичком комитету Савета европских
општина и региона

 

 

 

 

 

Октобар, Међународни месец борбе против рака дојке

09.октобар 2020.

    Октобар се као Међународни месец борбе против рака дојке обележава широм света. Тим поводом је саветник градоначелника града Смедерева Јасмина Војиновић са сарадницима организовала трибину која има за циљ да укаже на важност превенције код ових обољења која се могу излечити уколико се открију на време. О овој теми, на Градском тргу у Смедереву говорила је докторка Соња Дунчић, уз симболично пуштање розе балона.

 

 

 

 

Састанак са представницима Социјално хуманитарних организација

08.октобар 2020.

Данас су у просторијама ГУ Смедерево, градоначелник Јован Беч и члан Градског већа Драган Станић, задужен за ресор социјалне заштите, примили представнике Социјално хуманитарних организација са територије града Смедерева.

На састанку се разговарало о претходној, као и побољшању узајамне сарадње.

 

 

 

 

 

Састанак представника града Смедерева и представника компаније HBIS

06.октобар 2020.

    Данас је у просторијама компаније HBIS GROUP Serbia Iron & Steel д.о.о. одржан састанак представника компаније, директора Song Sihai, генералног директора Zhao Jun, помоћника генералног директора Wang Lianxi, директора сектора за односе с јавношћу Татјане Бјелић и руководства града Смедерева, градоначелника Јована Беча и саветника градоначелника Јасмине Војиновић. У пријатној атмосфери разговарали су о успешној досадашњој сарадњи, као и о обостраној жељи да се та сарадња настави и унапреди. Узајамна подршка и сарадња града и највеће компаније у региону која запошљава велики број људи је од изузетног значаја за функционисање града.
 
                  

 

Јесењи сајам цвећа, меда, зимнице и вина

03.октобар 2020.

    Данас је у Смедереву заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић отворила Јесењи сајам цвећа, меда, зимнице и вина који се одржава под покровитељством града Смедерева. Ове године спојили смо излагаче свих наведених производа са циљем да представимо Смедерево као град у коме је традиционално, осим грожђа, вина и воћа, у све већој мери заступљена и производња цвећа, меда и зимнице. Од данас па све до 31. октобра, град Смедерево ће угостити бројне реномиране цвећаре, произвођаче меда, винаре, као и вредне домаћице са зимницом. На овогодишњем сајму учествује око 50 излагача. Потрудићемо се да наредне године број оних који ће доћи на сајам буде барем још два пута већи.

 


 

 

Седми позоришни фестивал ТЕАТАР У ТВРЂАВИ

20.септембар 2020.

    Театар у тврђави одржаће се од 21. до 25. септембра 2020. године у Малом граду Смедеревске тврђаве.

На овогодишњем позоришном фестивалу очекује вас богат програм у прелепом окружењу поред Дунава.

 

Програм:

 

Понедељак, 21.09.2020.

 

Концертна дворана Центра за културу 18ч

Промоција књиге Ане Ђорђевић и Александра Милосављевића "Смедерево 1941."

Страдање глумаца СНП-а у Смедереву 1941.

На промоцији ће говорити:

Ана Ђорђевић - ауторка комада и редитељка представе

Др Зоран Ђерић - управник Српског народног позоришта Нови Сад

Александар Милосављевић - аутор текста "Страдање глумаца СНП-а у Смедереву 1941."

Милован Филиповић - глумац и директор драме Српског народног позоришта Нови Сад

 

Понедељак, 21.09.2020.

 

Мали град, Смедеревска тврђава 20ч

"Смедерево 1941."

Српско народно позориште Нови Сад

Представа је посвећена глумцима СНП-а настрадалим у смедеревској експлозији 5.јуна 1941. године.

Редитељ: Ана Ђорђевић

Играју: Милан Ковачевић, Тања Пјевац, Вукашин Ранђеловић, Алиса Лацко, Гордана Ђурђевић Димић...

 

Уторак, 22.09.2020.

 

Мали град, Смедеревска тврђава 20ч

"Два витеза из Вероне"

Вилијам Шекпир

Шабачко позориште

Режија: Миа Кнежевић

Играју: Милош Војновић, Страхиња Баровић, Кристина Пајкић, Ивана Јокић, Никола Брековић, Љубиша Баровић. Владимир Милојевић, Душан Симић...

 

Среда, 23.09.2020.

 

Мали град, Смедеревска тврђава 20ч

"М.И.Р.А"

Битеф театар

Концепт, режија и дизајн сцене: Андраш Урбан

Играју: Мирјана Карановић, Сузана Лукић, Анђела Јовановић, Исидора Симијоновић и Горица Регодић

Музичари: Данило Тирнанић и Игор Мирковић

Представа није за млађе од 18 година.

 

Четвртак, 24.09.2020.

 

Мали град, Смедеревска тврђава 18ч

"Три прасета"

Представа за децу

Крушевачко позориште

Текст: Ханс Кристијан Андересен

Режија: Зоран Лозанчић

Играју: Марија Гашић, Слађана Несторовић Ристић, Јованка Андрић, Никола Ракић

 

Четвртак, 24.09.2020.

 

Мали град, Смедеревска тврђава 20ч

"Како вам драго"

Вилијам Шекпир

Народно позориште Ниш / Крушевачко позориште

Нишвил џез театарски фестивал

Адаптација, режија, сценографија: Никита Миливојевић

Играју: Небојша Вранић, Драгослав Савић Сафа, Соња Исаиловић, Зоран Карајић, Милош Цветковић, Никола Ракић, Александра Маринковић...

 

Петак, 25.09.2020.

 

Мали град, Смедеревска тврђава 20ч

Лепа Брена проџект

Концепт и режија: Владимир Алексић и Олга Димитријевић

Текст: Олга Димитријевић, Ведранка Клепица, Слободан Обрадовић, Маја Пелевић, Тања Шљивар

Играју: Јована Гавриловић, Јасна Ђуричић, Јелена Илић, Тамара Крцуновић, Иван Марковић

 

Продајна места:

 

Билет сервис Центра за културу Смедерево

Радним данима од 10 до 20ч

Суботом и недељом од 17 до 20ч

Од 21. до 25. септембра од 10 до 18ч

 

На улазу у Мали град Смедеревске тврђаве

Од 21. до 25. септембра од 18:30 до 20ч

 

Добро дошли!

 

 

 

 

Делегација Олимпијског комитета Србије у посети Смедереву

15.септембар 2020.

    Данас је град Смедерево посетила делегација Олимпијског комитета Србије, на челу са Божидаром Маљковићем. Након обиласка просторија Веслачког клуба Смедерево, делегацији је приређен пријем у Градској управи. Славног тренера су испред града Смедерева поздравили градоначелник Јован Беч, саветник градоначелника Јасмина Војиновић и члан Градског већа Саша Бранежац. У пријатном разговору договорени су кораци како би се обезбедили најбољи могући услови за развој олимпијског спорта са циљем да Смедерево добије представника на Олимпијским играма у Токију преко смедеревског веслача Веселина Савића.

 

 

Дунав филм фест Смедерево 2020

10.септембар 2020.

    Треће издање међународног филмског фестивала Дунав филм фест у оквиру кога ће премијерно бити приказивана актуелна и значајна остварења кинематографија подунавских земаља биће одржано у периоду од 11. до 16. септембра, уз прописане мере заштите и поштовање препорука Кризног штаба везаних за спречавање ширења вируса COVID-19 и његовог сузбијања.

Током фестивала публика ће имати прилику да ужива у филмовима врхунског квалитета на три атрактивне локације. Филмска остварења у склопу такмичарске селекције, као и филмови нове продукције одабрани за специјалне пројекције биће приказивани у Малом граду Смедеревске тврђаве. Снажно филмско искуство очекује гледаоце и на Пристаништу на Дунаву где ће моћи да прате филмове у оквиру програма “Best of Europe“. На платоу код Карађорђевог дуда одиграваће се пројекције српских филмских класика. Цена улазнице по вечери за програм у Малом граду је 200 динара, док је за програме на другим локацијама улаз слободан.

У складу са савременим тенденцијама, публици је омогућено да прати одабране филмове и путем платформе Мој Оff у периоду од 12 часова до поноћи у дану када су најављени.

 

 

 

Отказана манифестација Смедеревска јесен

07.септембар 2020.

    Ове године, због повећаног ризика по здравље грађана, услед пандемије Covid-19, неће бити одржана привредно - туристичка манифестација „Смедеревска јесен“. Због мера здравствене заштите „Смедеревска јесен“ неће бити одржана на начин који је био уобичајен протеклих година, са обимом и богатством садржаја на које смо навикли. Организациони одбор одлучио је да у част најстарије градске манифестације, у четвртак, 10. септембра, градски трг буде украшен великим гроздом, као заштитним знаком „Смедеревске јесени“ у чију ће част неколико дана красити центар града, као атракција поред које ће суграђани моћи да се фотографишу. Велики грозд биће изложен на градском тргу до недеље, 13. септембра.

 

 

 

 

Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде

02.септембар 2020.

 

Кабинет председнице Владе Републике Србије припремио је Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде са циљем да информације о подстицајима и облицима подршке буду доступне на једном месту, првенствено компанијама које улажу у истраживање  и развој, па и остатку привреде.

 

https://inovacije.srbijastvara.rs/

 

Обавештење о радном времену угоститељских објеката, продавница, трговинских центара и других малопродајних трговинских објеката

01.септембар 2020.

    Влада Републике Србије изменила је и допунила Уредбу о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести Covid-19 и прописала следеће:

                „Радно време угоститељских објеката ограничава се тако да објекти који немају башту и ноћни клубови неће радити од 21.00 час до 06.00 часова наредног дана, док објекти који имају башту неће пружaти угоститељске услуге у затвореном делу објекта од 21.00 час, а у отвореном делу објекта (башти) од 01.00 часа до 06.00 часова наредног дана.“

                „Радно време продавница, трговинских центара и других малопродајних трговинских објеката ограничава се тако да ти објекти неће радити од 23.00 часа до 06.00 часова наредног дана.“

 

 

                                                                                                                   КОМАНДАНТ ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА

                                                                                                                           ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

                                                                                                                                      Јован Беч

 

Све спремно за полазак у школу

31.август 2020.

      Све школе у Смедереву спремне су за почетак нове школске године.  Образовним  установама на територији града на време су прослеђена упутства министарства просвете за организацију рада у условима епидемије вируса Covid 19. Настава је организована у складу са упутствима и уз поштовање свих мера превенције и очувања здравља ученика и запослених. Свим ученицима честитамо почетак нове школске године, а посебну добродошлицу у школе желимо свим смедеревским  првацима. Истовремено, у складу са препорукама о безбедности деце у саобраћају апелујемо на возаче на појачан опрез у зонама око школа. 

 

Одређена ресорна задужења за чланове Градског већа

28.август 2020.

    Дана 28.08.2020. године одржана је прва седница Градског већа, у новом сазиву, на којој је, између осталог, донето решење о одређивању ресорних задужења за чланове Градског већа града Смедерева.  

 

Ресорна задужења чланова Градског већа:

 

Ресор спорта и омладине САША БРАНЕЖАЦ

Ресор јавних предузећа ЧАСЛАВ ИЛИЋ

Ресор саобраћаја и безбедности БРАНИСЛАВ ДРОБЊАКОВИЋ

Ресор културе, туризма и информисања МАРИНА ТИРНАНИЋ

Ресор просвете и популационе политике АЛЕКСАНДРА МИТИЋ

Ресор пољопривреде и руралног развоја ЈОВАНА ЛУКИЋ

Ресор месних заједница и инфраструктуре ДЕЈАН МИЛЕНКОВИЋ     

Ресор урбанизма, комуналник делатности и заштите животне средине МИЛОШ ТОМОВИЋ

Ресор финансија СЛАВИША СТОШИЋ

Ресор социјалне заштите ДРАГАН СТАНИЋ

 

Донета одлука о укидању ванредне ситуације на територији града Смедерева

28.август 2020.

 

Министар Зоран Ђорђевић посетио Смедерево

27.август 2020.

Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање и борачка и социјална питања, био је данас у Смедереву где се састао са новим градским руководством. Како је изјавио на конференцији, то је и била сврха посете, да се упозна са новим људима на челу Смедерева.

     "Смедерево је перспективни, озбиљан град који је у претходном периоду привукао доста нових инвестиција и сигуран сам да ће и ново руководство радити на томе да их овде буде још више".

Посебно је истакао важност преквалификације и доквалификације око 4800 грађана који су тренутно на евиденцији Националне службе за запошљавање. Што се тиче Железаре, министар је рекао  да су јој, пре доласка кинеске компаније, дани били одбројани, да су се дугови нагомилавали, а да сада имамо компанију која остварује добит и запошљава велики број људи. То што је једна висока пећ угашена, како је рекао, није ништа необично нити алармантно, и раније је једна пећ гашена или стављана на тихи ход, због ремонта или ситуације на тржишту челика.

     "Ми се дичимо тиме да смо незапосленост смањили са 26 на 9,6 посто, нисмо задовољниса тим, врло јасну инструкцију имамо и од председника да морамо да радимо да то буде 5 посто, а да бисмо постигли тих 5 посто не можемо да допустимо да људи буду отпуштени".

Отказе у ПКЦ-у није желео да коментарише подвукавши да су у том случају поднете тужбе, те би свако њихово изјашњавање могло да се протумачи као приклањање једној од страна, а његов задатак је, како је рекао, да брине о свим радницима и послодавцима.

Министар се осврнуо и на тренутну ситуацију са корона вирусом и када је овдашњи старачки дом имао 87 заражених корисника у априлу и рекао да није било пропуста руководства и запослених у овој установи и да је у Смедерево сад све како треба, али да је опрез неопходан, посебно сада када су геронтолошким центрима дозвоњене посете.

     "Ми смо спремни као министраство и за вакцинацију против грипа, ту смо припрему урадили пре месец дана, доставили Кризном штабу како и по којим приоритетима ћемо да вакцинишемо и то ће бити основ, уколико се појави вакцина против короне, за ту вакцинацију".

 

 

Конститутивна седница Скупштине града Смедерева

26.август 2020.

На конститутивној седници Скупштине града Смедерева верификовано је 70 одборничких мандата:

1. Александар Вучић - За нашу децу. - 46 мандата

2. Ивица Дачић - "Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС) - Драган Марковић Палма" - 12 мандата

3. Метла 2020 - Професор Небојша Јовановић - 4 мандата

4. Александар Шапић - Победа за Смедерево - 4 мандата

5. Група грађана - Уједињена демократска Србија - Кључ промена - За наше Смедерево - др Иван Стевановић - 4 мандата

 

 

    Јован Беч, дипломирани инжењер менаџмента изабран је за градоначелника града Смедерева, на предлог новоизабраног председника Скупштине града Смедерева Весне Киш Костић. За заменика градоначелника изабрана је Марија Марковић Ставрић, за заменика председника Скупштине Бранче Стојановић, а за секретара Скупштине изабран је Горан Милентијевић.

    За нове чланове Градског већа изабрани су Милош Томовић, Саша Бранежац, Дејан Миленковић, Јована Лукић, Марина Тирнанић, Часлав Илић, Александра Митић, Бранислав Дробњаковић, Славиша Стошић и Драган Станић.

 

Посебне мере заштите становништва од заразних болести

17.јул 2020.

На основу Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести  COVID-19  („Службени гласник Републике Србије", број 66/2020, 93/2020, 94/2020 и 100/2020), Градски штаб за ванредне ситуације града Смедерева, на 151. седници, одржаној дана 17.07.2020. године донео је Одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији града Смедерева, број 87-1-32/2020-02.

С тим у вези Градски штаб за ванредне ситуације града Смедерева доноси следеће

  

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Примењују се следеће посебне мере заштите становништва од заразних болести:

- забрана окупљања у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите,

- у јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет лица, уз одговарајуће мере личне заштите,

- у свим затвореним просторима обавезно ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра,

- забрана организовања свечаности, као и организовања спортских и других забавних манифестација,

- ограничава се радно време угоститељских објеката који немају башту и ноћних клубова, тако да ти објекти неће радити од 21.00 часа до 06.00 часова наредног дана,

- ограничава се радно време угоститељских објеката који имају башту, тако да ти објекти неће пружати угоститељске услуге у затвореном делу објекта од 21.00 часа, а у отвореном делу објекта (башти) од 23.00 часа до 06.00 часова наредног дана,

- прилагођавање рада угоститељских објеката тако да за једним столом не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова,

- пуна примена свих превентивних мера у установама предшколског васпитања и образовања,

- у основним и средњим школама и високошколским установама одложити окупљања, а пријемне и друге испите организовати уз примену свих мера личне заштите (физичка дистанца од два метра, обавезно ношење маске и/или визира и рукавица),

- у јавном превозу обавезно ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила,

- забрана коришћења отворених и затворених базена, спа и велнес центара,

- спровођење мера заштите у верским објектима и приликом вршења верских обреда,

- спровођење мера заштите у козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама (маске и рукавице),

- честа дезинфекција свих јавних објеката,

- дезинфекција најмање једанпут дневно заједничких просторија у стамбеним зградама (препорука),

- што чешће прање улица и јавних површина уз употребу дезинфекционих средстава.

Напред наведене мере прописане су Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 („ Службени гласник Републике Србије", број 66/2020, 93/2020, 94/2020 и 100/2020).

                                                                                                                        

Комадант Градског штаба за

                                                                             ванредне ситуације града Смедерева                     

                                                                                             

                                                                                                            др Јасна Аврамовић

 

ДОНЕТА ОДЛУКА О ПРОГЛАШЕЊУ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА

17.јул 2020.

На основу члана 38. став 1. и члана 39. став 1. тачка 3. Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама ( „Службени гласник Републике Србије", број 87/2018) и члана 41. Статута града Смедерева („Службени лист града Смедерева", број 2/2019 - пречишћен текст), на предлог Градског штаба за ванредне ситуације града Смедерева са 151. седнице, одржане 17. јула 2020. године,

 

Градоначелница града Смедерева доноси

 

 

 

О Д Л У К У

О ПРОГЛАШЕЊУ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА

 

 

1. Проглашава се ванредна ситуација на територији града Смедерева, због елементарне непогоде проузроковане ширењем епидемије заразне болести COVID-19, на територији града Смедерева.

 

2. Ванредна ситуација се проглашава ради даљег спровођења превентивних мера заштите безбедности и заштите живота и здравља становништва.

 

3. Ова Одлука ступа на снагу даном доношења и биће објављена у „Службеном листу града Смедерева".

 

            Број 020-65/2020-07

У Смедереву, 17. јула 2020. године           

     ГРАДОНАЧЕЛНИЦА

     ГРАДА СМЕДЕРЕВА

                                   

                                                                                                          др Јасна Аврамовић

 

ПУ „Наша радост“ добила сагласност за пријем у радни однос на неодређено време за укупно 167 радних места

29.мај 2020.

На основу Закључка Комисије за давање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање корисника јавних средстава, број 112-4181/2020 од 26. маја 2020. године, Граду Смедереву - ПУ „Наша радост", дата је сагласност за пријем у радни однос на неодређено време за укупно 167 радних места и то:

- 46 радних места (висока стручна спрема), број извршилаца 46;

- 39 радних места (виша стручна спрема), број извршилаца 39;

- 34 радна места (средња стручна спрема), број извршилаца 34 и

- 48 радних места (нижа стручна спрема), број извршилаца 48.

 

Смедерево добија јединствен стадион у региону

28.мај 2020.

Ширење инфраструктуре у Србији за краљицу спортова се наставља. Српски Атлетски Савез / САС / данас је потписао уговор о суфинансирању пројекта за реконструкцију атлетске стазе у Смедеревској тврдјави. Уговор су потписали градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић и генерални секретар САС-а, Слободан Бранковић.

 „Очекујемо да радови почну у јулу и да се заврше током августа ове године. То ће бити јединствен атлетски објекат на свету и врло атрактиван за организацију медјународних и домаћих такмичења, јер ће бити измедју зидина Смедеревске тврдјаве“, рекао је Слободан Бранковић.

“Захваљујући упорности Српског атлетског савеза коначно ћемо успети да реализујемо овај пројекат. Пре осам година, ударили смо камен темељац (2012) , а овог августа ће сви градјани Смедерева добити један стадион на који ће бити поносни”, рекла је, поред осталог, градоначелница нашег града, др Јасна Аврамовић.

Средства за овај пројекат је поред града Смедерева дало Министарство омладине и спорта РС. као и Српски атлетски савез који ће део покрити из својих спонзорских и донаторских средстава. Поред поменутих институција огромну подршку пружио је и председник Атлетског клуба Смедерево, Дарко Савић.

 

Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем

31.март 2020.

 

     Предшколска установа

     „ Наша радост "

     Смедерево

 

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

 

 

 

      Конкурс за пријем деце у целодневни боравак (у трајању од 11 сати) за радну 2020/2021.годину Предшколскa установa „Наша радост" Смедерево је расписала од 1.априла 2020.године (пуштање услуге електронске пријаве, такође креће од 1. Априла 2020.године)

       Због актуелне епидемиолошке ситуације у Републици Србији, као и проглашења ванредног стања, захтев за упис деце у предшколску установу подноси се ИСKЉУЧИВО ЕЛЕКТРОНСКИМ ПУТЕМ ПРЕКО Е-ПОРТАЛА.

       Упуство за отварање налога на порталу можете погледати на следећем линку.

 

 

Рок пријаве се продужава до 15.05.2020.године

 

      У  циљу утвђивања приоритета за упис за децу самохраних родитеља, децу жртава насиља у породици, децу са сметњама у развоју, децу из породица које користе неки облик социјалне заштите и др. потребно је документацију фотографисати или скенирати и доставите путем мејла на  upisvrticsd@gmail.com, којом се доказује наведени статус.

   Захтеве за премештај деце из једног објекта у други објекат  доставите такође скениран путем мејла: upisvrticsd@gmail.com.

     Сва питања  Конкурсној комисији могуће је поставити електронским путем на мејл адресу: upisvrticsd@gmail.com или телефонским позивом, од 9-13 часова: 064/65-77-417 - контакт особа Јасна Реџић, телефон Установе: 026/4622-158.

     Родитељи ће имати могућност да лично поднесу захтев за упис, по завршетку ванредног стања, и то у року од 7 дана, од дана ступања на снагу Одлуке о укидању ванредног стања, сваког радног дана од 9-13 часова, објекат "Хајди" (на благајни) ул. Војводе Мишића бр. 4, Смедерево.

 

      Важна напомена:

      - деца која су корисници услуга вртића не подносе пријаве за упис

      - здравствене потврде за децу,доставиће се приликом поласка у вртић

 

      *** Линк за електронско подношење уписа преко портала Е-управе.

 

24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије

24.март 2020.

Данас се навршава 21 година од почетка НАТО агресије на нашу земљу. За 11 недеља бомбардовања погинуло је 14 припадника војске и полиције из Смедерева. То су Бранислав Николић, Радиша Ђорђевић, Млађан Радојковић, Адем Бериша, Станиша Павић, Драган Комарица, Роберт Лајчак, Благоја Радић, Ивица Серафиновић Чивија, Топлица Илић, Бојан Радојковић, Дејан Седларевић, Мирослав Милошевић и Милутин Добрић.

 

ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ

20.март 2020.

Поштовани за време трајање ванредног стања све информације о раду, одлукама, препорукама и предузетим мерама у нашем граду можете пратити на порталу:

stab.smederevo.org.rs.

 

 

 

ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката

17.март 2020.

Република Србија
ГРАД СМЕДЕРЕВО
ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Број: 87-1-3/2020-02
17. март 2020. године
Смедерево
На основу Одлуке о проглашењу ванредног стања на територији Републике Србије („Сл.гласник РС", број. 29/2020) и члана 41.став 4. Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама („Сл. гласник РС", број 87/2018), Ерадски штаб за ванредне ситуације града Смедерева, на својој 124. седници, одржаној 17. марта 2020. године, доноси

ДОПУНУ ОДЛУКЕ

која се односи на ограничавање радног времена свих угоститељских објеката (ресторана, кафића , барова и осталих угоститељских објеката) на територији града Смедерева од 08,00 до 20,00 часова. У угоститељским објектима током радног времена дозвољено је присуство највише 50 (педесет) особа, заједно са особљем објеката.
У угоститељском објекту размак између особа мора бити најмање 2( два) м, а за 1 (једно) лице које борави у објекту мора бити обезбеђен простор од 4 ( четири) м2
Власници угоститељских објеката су у обавези да испред објекта назначе укупан број лица која могу боравити истовремено унутар објекта.

 

НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА

17.март 2020.

У  Смедереву  нема  заражених вирусом  КОВИД 19 и то је добра информација. Добра је и вест да се  градски штаб за ванредне ситуације  налази у сталном заседању.

Штаб за ванредне ситуације града Смедерева  донео  је одлуку о формирању Стручно оперативног тима  и мини кризних штабова у јавним предузећима и установама , како би се обавештавали запослени о насталој ситуацији, изјавила је градоначелница и командант штаба  др Јасна Аврамовић на конференцији за новинаре.

Градоначелница је рекла да је наложено  свим  оперативним штабовима у Болници и Дому здравља  као и  ХЕС-у да што више и што чешће  контактирају са  локалкним  медијима и презентују грађанима информације које могу да им буду од  користи.

Кол центар  за све грађане којима је потребна помоћ волонтера у допремању хране или лекова, налази  се у Црвеном крсту Смедерево и његов број је 026/4622-543.

 

Ограничење рада свих угоститељских објеката

16.март 2020.

Дана 16.03.2020. одржана је 123. седница Градског Штаба за ванредене ситуације града Смедерева. Седницом је председавала Др Јасна Аврамовић градоначелница и командант Градског Штаба, Дејан Стошић заменик градоначелнице и заменик команданта Штаба. На седници је донета одлука:

 

Република Србија
ГРАД СМЕДЕРЕВО
ГРАДСКО ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Број: 87-1-2/2020-02
16.март 2020.године
Смедерево

На основу проглашења ванредног стања на територији Републике Србије, Градски штаб за ванредне ситуације града Смедерева, на својоj 123. седници, одржаној 16.марта 2020. године, доноси

ОДЛУКУ

којом се ограничава радно време свих угоститељских објеката (ресторана, кафића, барова и осталих угоститељских објеката) на територији града Смедерева од 08:00 до 20:00 часова. У угоститељским објектима током радног времена дозвољено је присуство највише 50 (педесет) особа, заједно са особљем објеката.

КОМАНДАНТ ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Др Јасна Аврамовић
 

 

 

У Смедереву нема оболелих нити инфицираних

16.март 2020.

Након што је одржан састанак градоначелнице др Јасне Аврамовић и њеног заменика у оквиру Радно-оперативне групе града Смедерева, у чијем саставу су још директори Опште болнице, Дома здравља, Центра за социјални рад, секретар Црвеног крста, начелник Градске управе и представник Сектора за ванредне ситуације, данас су и новинари, и јавност, информисани о тренутном стању у вези са епидемиолошком ситуацијом у граду и околини. Оно што је битно, у Смедереву нема оболелих нити инфицираних, један број људи се налази под стручним надзором, само једна особа је тестирана а резултат је негативан.

Сви који имају температуру, сув кашаљ и симптоме респираторних инфекција, по речима градоначелнице Смедерева, која је по струци баш специјалиста инфектолог, требало би да се јаве телефоном., да би добили све информације које су потребне за даље праћење њиховог здравственог стања. Инфективно одељење болнице у Смедереву има посебан улаз, где се примају сви пацијенти са високим температурама и симптомима респираторних инфекција, а на свим улазима су бесконтактни топломери, како би се урадила тријажа. Сва тестирања иду преко Завода за јавно здравље са седиштем у Пожаревцу, у чему помажу и два епидемиолога у Смедереву и Смедеревској Паланци. Градоначелница се као трећи инфектолог, ставила на располагање, у случају да буде потребе за ангажовањем.

Ово је била прилика и да се јавност обавести о броју телефона Завода у Пожаревцу, који је на овом подручју надлежан, а то  је 012/22-22-568. Иначе, један оболели је регистрован у Пожаревцу и он се налази на болничком лечењу.

Што се тиче смедеревске привреде, ПКЦ већ две недеље спроводи мере дезинфекције, и ту је у употреби бесконтактни топломер, свим радницима се мери температура. Током дана се пет пута дезинфикује радни простор, а сваки радник је добио гел за дезинфекцију руку и маску.  У ХБИС-у имају, по информацијама које је пренела градоначелница, довољно дезинфекционих средстава, а пре две недеље су их донирали и Ласти, која превози њихове раднике, али и остале грађана Смедерева. Аутобуси се дезинфикују после сваке туре. Уз то и информација да ће Ласта редуковати своје поласке, а сходно смањеном броју путника, с обзиром на престанак рада школа, вртића, као и да мањи број пензионера, осетило се то већ данас, користи превоз.

Када је у питању подела оброка у Народној кухињи, данас би требало да буде направљен списак свих корисника старијих од 65 година, којима ће храна бити ношена практично на кућни праг. Отворене су, у сарадњи са Црвеним крстом, и три телефонске линије за оне старије од 65 година који живе сами, не могу да се брину о себи када су набавке и све друго у питању. Бројеви телефона су: 026/4622-349, 026/4622-543 и 062/80-30-870. О старима и болеснима и свима којима треба такав вид помоћи бринуће и десет геронто-домаћица. Оне ће бити обучене у Дому здравља, након чега ће бити на терену, а локална самоуправа ће им на располагање дати одређен број возила, да би у што краћем року могле да обиђу што више оних којима су потребне.

У свим установама у граду појачана је дезинфекција свих металних површина што би требало да учине и сва предузећа, продавнице и остали, у сваком случају да то раде чешће него до сада. Апотекарска установа Смедерево, по информацијама које је изнела градоначелница, сама прави дезинфекциона средства, а добили су и извесну количину маски. Инспекцијске службе и Комунална полиција ће контролисати цене, како би се спречило њихово неоправдано повећање.

Током дана требало би да буде донета одлука о редуковању рада кафића и других угоститељских објеката, а у складу са оним што је прописала Влада Србије.

Упућен је апел Смедеревцима да без преке потребе не долазе у Градски услужни центар, да се не праве редови, с обзиром да у Градској управи функционише електронска управа и већина послова може да се заврши на тај начин.

 

 

ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ 2020

16.март 2020.

ЗАПИСНИК СА 122. СЕДНИЦЕ ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУAЦИЈЕ ГРАДА СМЕДЕРЕВА, ОДРЖАНЕ 15. МАРТА  2020. ГОДИНЕ

  

  

            Седница је почела у 22:45 часова.

            Седница је одржана  у Плавој сали Градске управе града Смедерева.

 

            Седницом је председавала др Јасна Аврамовић, градоначелница и командант Градског Штаба. Затим је констатовала да је на седници присутна већина чланова Штаба и да Штаб може пуноважно да ради и да одлучује.

 

                        Седници су присуствовали:

 

1.      Дејан Стошић, заменик градоначелнице и заменик команданта Штаба,

2.      Андријана Симоновић-Столић, начелник штаба, представник одељења Сектора за ванредне ситуације,

3.      Милко Мишковић, начелник Градске управе Града Смедерева, члан Штаба,

4.      др Ненад Ђорђевић, в.д. директора Опште болнице Смедерево, члан Штаба,

5.      др Светлана Јовановић-Михић, в.д. директора Дома здравља, члан Штаба,

6.      Томислав Живановић, секретар Црвеног крста Смедерево, члан Штаба,

7.      Милош Ђорђевић, в.д. директора Центра за социјални рад Смедерево, члан Штаба,

8.      Мирослав Илић, начелник Одељења за инспекцијске послове и послове комуналне полиције, члан Штаба.

 

            Осим чланова Штаба, седници је присуствовао и Владан Абрамовић, помоћник градоначелнице.

 

                        За седницу је једногласно утврђен

 

Д н е в н и   р е д

 

 

  1. МЕРЕ ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ВИРУСА ПОВОДОМ НОВОНАСТАЛОГ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

 

1.

 

            Седницу је отворила и председавала др Јасна Аврамовић, градоначелница Града Смедерева и командант Штаба за ванредне ситуације.

На самом почетку седнице др Јасна Аврамовић је апеловала да се у свакодневном кретању сви морају придржавати мера санитарног растојања, а посебно да се у потпуности примени наредба Владе Републике Србије, која се односи на забрану окупљања у затвореном простору са више од 50 људи.

            Такође је предложила да се оформе центри где се могу добити све додатне информације, који би били намењени за комуникацију са старим и изнемоглим лицима, старијим од 65 година, у циљу пружања неопходне помоћи при достављању најпотребнијих животних намирница и медикамената, као и то да се организује радно оперативна група.

            Томислав Живановић, секретар Црвеног крста Смедерево и члан Штаба је изјавио да ће се сви запослени Црвеног крста укључити у неопходну помоћ старим лицима, која је потребна ради превенције настанка вируса.

            Др Светлана Јовановић-Михић, в.д. директора Дома здравља Смедерево, члан Штаба, је констатовала то да се старија лица морају што мање кретати и бити у кућној изолацији.

 

            На основу наведених дискусија, Штаб је једногласно донео

 

ЗАКЉУЧАК

 

  1. Препоручује се начелнику Градске управе да у организационим јединицама Градске управе града Смедерева, у којима због природе посла долази већи број људи, организује рад и остваривање права грађана сходно препорукама Министартсва здравља, као и да обезбеди следеће:

-          већу количину дезинфекционих средстава;

-          рукавице и маске за рад службеника на шалтерима;

-          да радницима који болују од малигних и хроничних болести омогући вршење рада од куће.

  1. С' обзиром да Град Смедерево има е-Управу, препоручује се свим грађанима да своје захтеве упућују електронским путем.
  2. Препоручује се начелнику Одељења за инспекцијске послове и послове комуналне полиције да редовно контролише наредбе Владе Републике Србије и ресорних министарстава.
  3. Препоручује се в.д. директора Центра за социјални рад Смедерево да, на основу евиденције коју води Центар, утврди број корисника који би имали потребу за доставом лекова и хране и да Црвени крст Смедерево изврши доставу истих.

 

 Поводом проглашења ванредног стања на територији Републике Србије, градски Штаб за ванредне ситуације Града Смедерева је једногласно донео и следећи

 

ЗАКЉУЧАК

 

1.      Обуставиће се рад свих предшколских установа, школа и факултета до даљњег.

2.      Препорука је свим грађанима старијим од 65 година да посебно ограниче своје кретање и да у што мањој мери излазе из својих кућа будући да су они најугроженија група стновништва.

3.      Јавна предузећа и установе у складу са Одлуком о проглашењу ванредног стања на територији Републике Србије организоваће процес рада. У обавези су да примењују мере санитарног надзора за заштиту запослених.

4.      „Ласта" Смедерево руковаће своје линије у смислу укидања школских аутобуса и међуградског саобраћаја.

5.      Градски штаб ће редовно извештавати о раду свих служби, установа и предузећа и благовремено обавештавати јавност.

 

            Седница је завршена у 00:45 часова.

 

ЗАПИСНИЧАР

 Милијана Пантелић

 

 

 КОМАНДАНТ ГРАДСКОГ  ШТАБА

Др Јасна Аврамовић

 

 

 

 

Обавештење учења на даљину

16.март 2020.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ

 

 

   ОД 17.03. 2020. НА КАНАЛУ РТС 3 ПОЧЕВШИ ОД 8:00 ЧАСОВА, ШЕСТ ДАНА У НЕДЕЉИ, НА КАНАЛУ РТС 3. БИЋЕ ЕМИТОВАНИ АДАПТИРАНИ ОБРАЗОВНИ САДРЖАЈИ У СКЛАДУ СА ПРОПИСАНИМ ПЛАНОМ И ПРОГРАМОМ ЗА ПРЕДМЕТЕ СА НАЈВЕЋИМ ФОНДОМ ЧАСОВА (СРПСКИ ЈЕЗИК, МАТЕМАТИКА...)

 

   РАСПОРЕД ЕМИТОВАЊА ПО РАЗРЕДИМА ЋЕ ДАН ПРЕ ЕМИТОВАЊА БИТИ ДОСТУПАН:

   - НА САЈТУ МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ ( www.rasporednastave.gov.rs ),

   - НА САЈТУ ШКОЛЕ ( http://www.cvijiceva.edu.rs/ )

   И БИЋЕ ИСТАКНУТ НА УЛАЗУ У ШКОЛУ.

 


 

   СВИ ЕМИТОВАНИ ЧАСОВИ БИЋЕ ДОСТУПНИ И НА ПЛАТФОРMAMA РТС ПЛАНЕТА ГДЕ СЕ МОГУ НАКНАДНО И ВИШЕ ПУТА ПРЕГЛЕДАТИ, ИСТОГ ИЛИ НАРЕДНОГ ДАНА.

  ВАЖНО: ОПЕРАТЕРИ НЕЋЕ НАПЛАЋИВАТИ ПРОТОК И ПРЕНОС ПОДАТАКА ЗА НАВЕДЕНЕ ЕДУКАТИВНЕ САДРЖАЈЕ.

  НАСТАВНИЦИ И ОДЕЉЕЊСКЕ СТАРЕШИНЕ ЋЕ БИТИ ДОСТУПНИ ЗА СВАКУ ВРСТУ МОГУЋЕ ДОДАТНЕ ПОДРШКЕ И ПОМОЋИ УЧЕНИЦИМА, У САВЛАДАВАЊУ ПРЕДВИВЕНИХ САДРЖАЈА.

  У СКЛАДУ СА ДОГОВОРОМ СА НАСТАВНИЦИМА, ДОМАЋИ ЗАДАЦИ, ДОДАТНА ВЕЖБАЊА, КАО И КОНСУЛТАЦИЈЕ ЋЕ СЕ ОБАВЉАТИ ПРЕКО ГРУПА НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА ИЛИ ПУТЕМ СМС ПОРУКА.

  РОДИТЕЉИ СУ У ОБАВЕЗИ ДА САРАЂУЈУ И ДАЈУ ПОДРШКУ ОДЕЉЕЊСКИМ СТАРЕШИНАМА И НАСТАВНИЦИМА У ОСТВАРИВАЊУ КОМУНИКАЦИЈЕ СА УЧЕНИЦИМА (доступност вибер групи, фејсбук групи и сл.)

   ОВАЈ ВИД НАСТАВЕ НА ДАЉИНУ ЈЕ ОБАВЕЗАН ЗА СВЕ УЧЕНИКЕ.

  ПО ОСМИШЉАВАЊУ ОПЕРАТИВНОГ ПЛAНА НАСТАВНИЦИ ЋЕ И САМИ ДОСТАВЉАТИ ЕДУКАТИВНЕ МАТЕРИЈАЛЕ НА ОСНОВУ КОЈИХ ЋЕ ПОСТИГНУЋА УЧЕНИКА БИТИ ПРОВЕРАВАНА И ВРЕДНОВАНА.

 

Фестивал нових аутора 2

10.март 2020.

    У Народној библиотеци Смедерево се другу годину за редом одржава Фестивал нових аутра, гости су Љиљана Николић, Тамара Кучан, Милан Аранђеловић, Стефан радовић, Данило Тодоровић и Никола Думитрашковић. Сви програми почињу од 18 часова, а програме води библиотекар и писац Урош Тимић.

 


 

 

Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа

14.фебруар 2020.

 

      Град Смедерево                                                                                                             Предшколска установа

                                                                                                                                         „Наша радост" Смедерево

 

 

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

 

 

     Обавештавамо Вас да  пријаву за упис у Предшколску установу „Наша радост" Смедерево можете урадити електронским путем.

    Град Смедерево у сарадњи са Владом Републике Србије - канцеларија за ИТ и еУправу омогућила је ЕЛЕКТРОНСКУ пријаву за упис деце у Предшколску установу „Наша радост" Смедерево.

     


      Пријава се може обавити електронски на Порталу  еУправа.

      Електронско подношење пријаве се врши попуњавањем обрасца (online) на Порталу еУправе а прилагање извода из матичне књиге рођених, пребивалишта и уверења о запослењу, није потребно јер се АУТОМАТСКИ прибавља.

 

Зимска бајка у нашем граду

11.фебруар 2020.

 

 

   Обавештавамо наше суграђане да је почело са радом клизалиште на главном Градском тргу - све информације у вези цена и условима коришћења клизалишта, можете погледати овде. 

 

Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину

01.фебруар 2020.

    У скупштинској сали Градске управе одржана је свечана додела признања најбољим спортистима са територије Града Смедерева за 2019. годину. Награде су уручили чланови Градског већа, Јасмина Војиновић и Саша Бранежац.

 

 

    За најбољег спортисту проглашен је Александар Менковић светски шампион у кик боксу, члан Кик бокс клуба СД Комбат, најбоља спортисткиња Јасмина Миловановић која је испунила олимпијску норму и сви су изгледа да ћемо је гледати у Токију. Тренер годије је Дејан Павић, тренер кик бокс репрезентације Србије и светског шампиона.

    Што се клубова тиче, за најбољу мушку екипу проглашен је ОК Смедерево-Царина, за најбољу женску екипу ЖРК Млади Радник Радинац. Спортски колектив године, Рукометни клуб Смедерево.

    Награђене су и надолазеће младе наде, најбољи млади спортиста је Никола Солдативић из Веслачког клуба Смедерево, а спортисткиња Јована Ивановић из Џудо клуба Младост Царина.

    Најбоља млада женска екипа је она коју чине пионирке Планинарског клуба Челик, а мушка, четверац Веслачког клуба Смедерево.

    Награду за животно дело добио је Драгоје Чикарић из Планинарског клуба Челик, за спортски подвиг године, за организацију 10. Меморијалног турнира Воја Вакуловић награда је припала Стонотениском клубу Смедерево. Први пут је додељена награда за допринос развоја смедеревског спорта и та награда припала је Николи Стевановићу (први српски ски летач).

    Спортска личност године је Ненад Мартић који је заслужан што је Смедерево било домаћин највећих рукометних такмичења и најмасовнијег турнира за младе у Европи – Трофеја Смедерево.

    Нису заборављени ни спортисти са инвалидитетом који се такмиче у клубовима и постижу изванредне резултате. Признања су добили Зоран Петковић ДСРИ, Весна Јовановић СКОСИ „Деспот Ђурађ Бранковић“, Јелена Пантовић Стрељачки клуб Р50, Илија Петковић СУГН „Деспоти“ и Данијела Лучанин СТИКС.

 


 


 

 

 

Светосавска академија

27.јануар 2020.

     У Центру за културу, у петак 24. јануара 2020.године у оквиру Светоавских свечаности је одржана академија на којој су додељена традиционална признања Града Смедрева, Светосавска повеља и награде за стваралаштво младих.Добитник повеље је Дражен Драшковић, а награде за стваралаштво младих су додељене Шћепану Чукићу, Александри Цветковић и Александри Радојковић.Они су својим радом померили границе и својим успесима прославили име Смедерева.

    О Светој личности и светосављу је говорио беседник проф. др Александар Милановић, управник Катедре за српски језик са јужнословенским језицима на Филолошком факултету Универзитета у Београду.
Културно- уметнички програм су припремили ученици и наставници ОШ ,,Јован Јовановић Змај", овогодишњи домаћини Светосавских свечаности.Наступио је и црквени хор,,Слога" и Уметнички ансамбл Министарства одбране ,,Станислав Бинички".
 
 

 

Срећни новогодишњи и божићни празници

31.децембар 2019.

 

Идентификација напуштеног пољопривредног земљишта у државном власништву

27.децембар 2019.

Kако би помогла да се пољопривредно земљиште у Републици Србији ефикасније користи, Управа за пољопривредно земљиште, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, последњих неколико месеци интензивно је радила на идентификацији напуштеног пољопривредног земљишта у државној својини у локалним самоуправама  Алексинац, Александровац, Смедерево и Беочин. Наиме, процењује се да се од 5,6 милиона хектара пољопривредног земљишта у Републици Србији, између 200 и 350 хиљада хектара обрадивог земљишта и ливада не користи сваке године, док је површина напуштеног пољопривредног земљишта под пашњацима много већа.

Према речима, Марка Врањковића, стручњака који је учествовао у идентификацији земљишта, разлози за напуштање земљишта су вишеструки: „У појединим општинама постоје природна ограничења као што је неприступачан терен, а један од проблема је и деградација земљишта. Осим тога, постоје и разни други разлози као што су социо-економски фактори, демографска структура и институционални оквир."

Једна од мера којом надлежно Министарство подстиче пољопривредну производњу је давање пољопривредног земљишта које није било предмет пољопривредне производње три агроекономске године у закуп путем лицитације по почетној цени од 0 динара. Пољопривредници који су тим путем добили у закуп пољопривредно земљиште истакли су да им је та мера аграрне политике значајно помогла, јер су велика финансијска средства потребна да се такво земљиште приведе намени.

Циљ Управе за пољопривредно земљиште је да унапреди постојећи информациони систем за пољопривредно земљиште са подацима о напуштеном пољопривредном земљишту, а идентификација у наведене четири општине представља почетни корак.

„Теренска верификација урађена је за 1484 парцеле, од укупно 1779 предвиђених. Од тога 501 парцела може да сматра напуштеном у складу са дефинисаним критеријумима. Иако нас је време послужило за теренски рад, велики је изазов идентификовати парцеле у одређеним подручјима. Свакако, подаци до којих смо дошли говоре да се од утврђеног броја чак 983 парцеле узурпирају, односно користе за производњу. Морам да истакнем да просечна величина парцела износи око 0.7 хектара. У Смедереву је урађена идентификација највећег броја парцела (853). Такође, урадили смо и анализу земљишта одређеног броја парцела како бисмо утврдили могућности за органску производњу. Циљ нам је био да направимо базу података која ће унапредити конкурентност у руралним подручјима и привући потенцијалне инвеститоре" - наводи Врањковић.

Пројекат је заједничка иницијатива Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у оквиру програма "Подршка произвођачким капацитетима агро-индустријског сектора у Републици Србији". 

 

Дан смедеревског спорта

15.децембар 2019.

    "Дан смедеревског спорта", манифестација која за циљ има пропагирање бављења овом, за све, а поготово млађе узрасте, најздравијом активношћу, одржан је данас у Спортској хали Смедерево. Пред другарима, родитељима, родбином, комшијама и поштоваоцима спорта уопште, представило се безмало хиљаду младих спотриста из преко четрдесет клубова који делују у Смедереву и околини. Младе спотристе, међу њима готово извесно и неке будуће шампионе, исперд Градске управе поздравио је Саша Бранежац, члан Градског већа задужен за ресор спорта и пожелео им много здравља и успеха у спортским дисциплинама којима се баве. Била је ово прилика да се представе и покажу главне особине свих спортских грана заступљених на територији града Смедерева и да се спортисти међусобно упознају и друже.
 
 

 

Звонар богородичине цркве

14.децембар 2019.

    Представом "Звонар богородичине цркве" у извођењу Крушевачког позоришта, отворен Смедеревски новогодишњи програм, под покровитељством града Смедерева. Програм ће трајати до 10. јануара 2020. године. Улаз на све програме је бесплатан.

 


 

 

Годишње саветовање пчелара

30.новембар 2019.

    Годишње саветовање пчелара Подунавског округа у Скупштини града Смедерева. Присутне је поздравила Јасмина Војиновић, члан Градског већа за локални-економски развој, инфраструктуру и МЗ и пожелела им успешан рад.

 

 

 

 

 

Делегација кинеских привредника у посети Смедереву

30.новембар 2019.

    Делегација кинеских привредника и еминентних уметника је у четвородневној посети граду. Свечани пријем делегације уприличен је у Градској управи Смедерево. Разговарали су о будућој привредној и културној сарадњи двеју земаља које веже искрено пријатељство.

 

 

 

 

 

Златни одбојкаш у Смедереву

27.новембар 2019.

    Данас је у Градској управи приређен пријем Николи Пековићу, репрезентативцу Србије у одбојци и освајачу златне медаље на недавно завршеном првенству Европе у Паризу, коме су присуствовали Јасмина Војиновић и чланови Градског већа. Након тога, пехар шампиона Европе, који је освојила мушка одбојкашка репрезентација Србије, данас је могао да се види у Техничкој школи. Као и приликом боравка у ОШ "Др Јован Цвијић", и овога пута присутни ученици на трибинама Техничке школе могли су да присуствују показном тренингу одбојке који су одрадили одбојкаши и одбојкашице Смедерева, Смедерево Царине и Техничара. Либеро одбојкашке репрезентације Србије Никола Пековић захвалио се на пријему и нагласио да се сећа дана када је сала Техничке школе била једино место где се играла одлична одбојка. Поред директора школе Симе Ђорђиоског, у сали Техничке школе били су и чланови Градског већа, Саша Бранежац и Марина Тирнанић. Већ сутра пехар ће бити у сали ОШ "Димитрије Давидовић", а након тога и у ОШ "Бранко Радичевић" и на крају у ОШ "Доситеј Обрадовић".
 
 

 

Завршна манифистација књижевног конкурса

26.новембар 2019.

    На позајмном одељењу Народне библиотеке Смедерево, одржана је завршна манифестација књижевног конкурса "Реци Доста!". Госте је поздравила Марина Тирнанић, члан Градског већа задужена за ресор културе, а у име града Смедерева награде и дипломе победницима конкурса уручила је госпођа Јасмина Војиновић, члан Градског већа задужена за ресор локални-екомомски развој, инфраструктуру и МЗ. На овај начин прикључили смо се обележавању Међународног дана борбе против насиља над женама.
 
 

 

Међународни дан борбе против насиља над женама

25.новембар 2019.

     Насиље над женама представља најчешћи облик кршења људских права. Генерална Скупштина Уједињених нација је 1999. године прогласила 25. новембар за Међународни дан борбе против насиља над женама. Град Смедерево се прикључује акцији обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама, како би се подигла свест да су жене како широм света, тако и код нас жртве сексуалног, психичког, физичког, породичног насиља, злостављања и многих других видова насиља. Жене на својим пословима, руководећим местима, у политици, породици, изложене су разним видом насиља. Данас ћемо посебан акценат ставити на један вид насиља, то је породично насиље. Поражавајући податак је да је у Србији више од 30 жена убијено због насиља у породици. Стручна оргнизација цивилног друштва, које се баве питањима насиља над женама имају велики значај о спровођењу превентивних активноси у локалној заједници са циљем спречавања насиља али као и подстицај жена да пријаве насиље.

 

 

 

 

 

Веома су важне едукације грађана о правима и начинима на које да их остваре, како да препознају насиље и одговоре на адекватан начин.

 

На ту тему говорила је Весна Емершић. 

 

 

 

Смедеревци претрчали највише

24.новембар 2019.

    Данас су на 8. Сајму спорта у Београду проглашени победници изазова "Трчим за школу" у оквиру TreninGo апликације, а у организацији ОКС и делегације ЕУ. ОШ "Бранислав Нушић" из Смедерева заслужено је освојила 1. место, са претрчаних 3121 км и понела са собом вредну награду, ваучер у износу од 300.000 динара који су им уручили министар омладине и спорта Републике Србије Вања Удовичић и представник делегације ЕУ господин Енстром. Завршној церемонији присуствовали су ученици из ОШ "Бранислав Нушић", гимназијалци - ђаци репортери, иницијатори и организатори проф. Владан Живковић, Милош Дабулханић, Јелена Дабулханић, директор школе Драган Јовичић, координатор за школски спорт Подунавског округа Сандра Папић, као члан Градског већа задужен за ресор спорта Саша Бранежац.

 

 

 

Лопте на поклон школама

22.новембар 2019.

    У шопинг центру "Stop Shop" у Смедереву отворено је продајно место еминентне светске компаније "Intersport". Том приликом је Снежана Јосифовски, менаџер продаје, у присуству чланова Градског већа Марине Тирнанић и Саше Бранежца, свим основним и средњим школама са територије града Смедерева уручила пригодне поклоне у виду лопти за више врста спортова.

 

 

 

Обележен Дан града Смедерева

21.новембар 2019.

Свечаном седницом Скупштине града  обележен је Дан града Смедерева, 21. новембар.

 

Међународни дан детета

20.новембар 2019.

    Поводом Међународног дана детета у ОШ "Др. Јован Цвијић" одржана је пригодна манифестација посвећена промоцији одбојке. Пред препуном трибином ученика ове школе, на паркету фискултурне сале, нашли су се представници млађих категорија готово свих клубова у нашем граду. Посебна атракција за све присутне био је пехар европских шампиона мушке одбојкашке репрезентације Србије, специјално донет за ову прилику.

Популаризацији одбојкаског спорта присуствовали су чланови градског већа Светлана Михајловић и Саша Бранежац, као и капитен ОК Царина Петар Петровић, а све присутне поздравила је директорка школе Драгица Голубовић.

Акција се наставља посетом још 4 школе и то:

26.11. Техничка школа

27.11. ОШ "Димитрије Давидовић"

28.11. ОШ "Бранко Радичевић"

29.11. ОШ "Доситеј Обрадовић"

 

 

 

 

 

Хитна помоћ добила мобилни апарат дефибрилатор

20.новембар 2019.

    Град Смедерево је преко Савета за безбедност саобраћаја на путевима на територији града Смедерева обезбедио мобилни апарат дефибрилатор, чија вредност са пдв-ом износи око 600.000,00 динара. Апарат је намењен Хитној помоћи за случајеве приликом збрињавања настрадалих у саобраћајним незгодама. Схватајући значај ефикасне хитне помоћи за смањивање најтежих последица саобраћајних незгода, заједно са овим, у протекле 3 године донирано је укупно 5 мобилних апарата и то два дефибрилатора, два ЕКГ апарата и један аспиратор. Данас су у просторијама Хитне помоћи Дома здравља у Смедереву у присуству директорке Светлане Михић Јовановић и начелнице др. Јасмине Максимовић, апарат уручили Јасмина Војиновић, члан Градског већа града Смедерева, ресорно задужена за локални-економски развој, инфраструктуру и МЗ и Бранислав Дробњаковић, члан Градског већа града Смедерева, ресорно задужен за саобраћај и безбедност.

 

 

 

 

 

Обавештење ЈКП Водовод Смедерево

15.новембар 2019.

    ЈКП Водовод Смедерево вас обавештава да од 15-ог новембра 2019. године, можете склопити Споразум за отплату дуговања на рате без учешћа, уместо досадашњег обавезног учешћа од 20%. Такође смо омогућили да Споразум можете склопити без обзира на висину дуговања, што до сада није било могуће и важи за све категорије потрошача. Ово је још једна у низу планираних мера, са циљем да по повољним условима измирите дуговања за утрошену воду и одвођење отпадних вода. Наглашавамо да је квалитетна услуга и задовољан корисник, увек, наш примарни циљ.

    Такође напомињемо, да редовно измиривање ваших обавеза, доводи до развоја и унапређења водоводне и канализационе мреже и услуге које вам пружа јавно комунално предузеће. Позивамо вас, да нам се за сва додатна питања обратите на адреси 17. Октобра бр. 3, канцелкарија бр.3 у приземљу или нас контактирате на број телефона 026/672-960 локал 113.

 

Обновљена столарија и спортски терени у ОШ Иво Андрић у Радинцу

14.новембар 2019.

    У ОШ "Иво Андрић" у Радинцу замењена је столарија, обновљени су спортски терени у матичној школи као и издвојеном одељењу у Раљи. Средства су обезбеђена из буџета Града Смедерева.

 

 

 
 
 

 

 

Одржана студијска посета Лиону у вези са стварањем приступачног окружења

13.новембар 2019.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије је у сарадњи са Заштитником грађана организовао студијско путовање у Лион, намењено представницима и представницама јединица локалне самуправе које су 2019. године добиле Награду за допринос развоју свих облика приступачности. Студијска посета организована је како би представници/е јединица локалне самоуправе разменили/е искуства и били/е у прилици да сазнају више о примерима добре праксе града Лиона у погледу стварања окружења које је приступачно свим грађанима и грађанкама. Лион је град који је Европска комисија наградила за унапређење приступачности за 2018. годину.

 

Тхéрèсе Рабател, заменица градоначелника Лиона задужена за права особа са инвалидитетом и родну равноправност, представила је учесницима/ама састанка нормативни оквир који се тиче приступачности, као и институционалне механизме који су успостављени у Лиону. Град Лион приступачност посматра као хоризонтално питање које би требало да буде предмет јавних политика у свим областима и улаже значајне напоре у стварање подстицајног окружења за све грађане и грађанке. Како би се на адекватан начин бавили различитим аспектима приступачности, град Лион је успоставио саветодавно тело на нивоу града чија је основна надлежност рад на обезбеђивању приступачности града. Ово тело се састаје два пута годишње, а у његовом раду учествују одборници/е, представници/е лионских квартова, представници/е различитих градских служби као и представници/е преко 50 удружења грађана. Такође, успостављене су и три радне групе, чији се представници чешће састају. Прва радна група је фокусирана на објекте јавне намене, друга на различите градске просторе, а трећа на институције и садржаје у области културе.

 

Валерие Фоует, која ради на пословима у вези са унапређењем приступачности објеката јавне намене и руководи радном групом која се бави унапређивањем приступачности објеката јавне намене у Лиону, поделила је информације о Агенди за приступачност, програму за унапређење приступачности који Лион спроводи од 2016. до 2024. године. У првој фази мапирани су сви јавни објекти (школе, болнице, позоришта, музеји) и простори (паркови, баште, гробља) на чијем ће се прилагођавању радити, а циљ је да до краја трајања програма сви јавни објекти и простори у Лиону буду доступни свима.

 

Представници/е делегације су имали прилику да обиђу Музеј ликовне уметности (Мусéе дес беауx артс) и виде примере добре праксе у погледу унапређивања приступачности музеја, међу којима су информације писане једноставним језиком (енг. еасy то реад) и крупним словима, штампане на Брајевом писму, различита тактилна помагала, коришћење музике и мириса како би се дочарала атмосфера различитих уметничких дела. Такође, представљено је и неколико иницијатива које су биле намењене већем укључивању људи ниског социоекономског статуса у садржаје које музеј нуди. Францоис Флорес и Франçоис Валлин, задужени за послове који се тичу јавног саобраћаја у Лиону, спровели су делегацију кроз град користећи различите врсте превоза (аутобус, трамвај, метро) и приказали све елементе приступачности јавног превоза на којима је Лион радио у протеклом периоду. Истакли су да је градски превоз у Лиону други по величини јавни транспортни систем у Француској (након Париза) и да је мрежа јавног превоза широка - састоји се од четири метро линије, пет трамвајских линија, две линије жичаре и 122 регуларне аутобуске линије (1000 аутобуса), при чему је превоз у потпуности приступачан особама са инвалидитетом.

 

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Заштитник грађана и Стална конференција градова и општина установили су 2016. године награду за јединице локалне самоуправе које су у претходној календарској години највише допринеле развоју свих облика приступачности на њиховој територији. Циљ је промовисање примера добре праксе и јавна похвала активности локалних самоуправа које воде ка унапређењу урбаних окружења, како би она постала приступачна, безбедна и угодна за све грађане и грађанке. Такође, циљеви ове иницијативе су утврђивање стања у области приступачности и узрока због којих се у пуној мери не примењују прописи који гарантују права на приступачност јавних објеката, служби и услуга особама са инвалидитетом и тешкоћама у кретању или комуникацији, као и формулисање препорука и планова за унапређивање стања у овој области.

 

Куп Србије у каратеу за полетарце, наде и кадете почео је данас у Смедереву

09.новембар 2019.

    Куп Србије у каратеу за полетарце, наде и кадете почео је данас у Смедереву. У Дворани Смедерево током дводневног надметања продефиловаће више од 1200 српских карате нада из близу 130 клубова. На свечаном отварању, којем је поред осталих присуствовао и Слободан Пипер, потпредседник Спортског савеза Србије и председник Карате Србије, присутне учеснике поздравила је члан Градског већа Јасмина Војиновић. Она је учесницима такмичења пожелела угодан боравак у нашем граду и много успеха на овом великом такмичењу. Свечаном отварању присуствовао је и Саша Бранежац, члан Градског већа задужен за спорт који је био одушевљен амбијентом у нашој дворани, али и податком о броју карате клубова у Србији.

 

 

 

 

 

 

Завршена санација котларнице у објекту Весели цветови на Царини

08.новембар 2019.

    Чланице Градског већа града Смедерева, Јасмина Војиновић и Светлана Михајловић, данас су присуствовале обележавању завршетка друге фазе пројекта санације котларнице у објекту "Весели цветови" Предшколске установе "Наша радост", на Царини. У нову котларницу су уграђени најсавременији, дигитални уређаји, а пошто се као енергент користи биоразградива маса - пелет, задовољава и стандарде заштите животне околине.

 

 

 

 

    Санација котларнице финансијски је подржана преко Програма ЕУ ПРО и средствима буџета града Смедерева. Укупна вредност пројекта износи 87.628,40 евра, од којих је 72.585,00 евра донација ЕУ ПРО, а 15.043,40 евра је обезбедио град Смедерево.

    Подсећамо да је прву фазу санације објекта, у виду замене столарије и енергетске ефикасности, обезбедила Фондација "Новак Ђоковић". Да би прича била заокружена, средствима града Смедерева, биће замењен комплетан намештај у том објекту. Такође, Нацртом буџета града Смедерева предвиђена су средства за реновирање зграде "Монопола" и објекта у Скобаљу, како би се проширили капацитети за обављање предшколског васпитања и образовања, без листе чекања.

 

 

 

 

 

Пријем и награда за кик-боксере после успеха на Светском првенству

07.новембар 2019.

    У смедеревској Градској управи данас је приређен пријем за освајаче медаља на Светском сениорском првенству у кик-боксу, недавно одржаном у Сарајеву: Александра Менковића, освајача златне медаље у категорији до 81-ог килограма, бронзаног Николу Стошића, капитена репрезентације и Дејана Павића, главног тренера репрезентације Србије, који је на Светском првенству проглашен за најбољег тренера.

 

 

 
 

 

    На оствареном успеху, у име Града Смедерева, честитали су им чланови Градског већа, Јасмина Војиновић и Саша Бранежац, уједно им се захваливши на томе што наш град на најбољи могући начин представљају у Србији и свету.

    Овом приликом, саопштена је и одлука Града Смедерева да ове спортисте за остварени успех награди износом од 100.000 динара који ће бити уплаћени на рачун матичног клуба.

 

 

 

Десет година Регионалног центра за професионални развој

06.новембар 2019.

    Регионални центар за професионални развој је обележио пригодним програмом десет година рада. У име оснивача Града Смедерева присутне је поздравила Светлана Михајловић, чланица Градског већа за просвету и образовање. "Локална самоуправа зна вредности и значај ове установе, прати ваше активности и помаже да будете најуспешнији у Србији. Уверена сам да ћете и наредних година бележити овакве резултате јер уколико сви одговорно обављамо своје радне обавезе, успех свакако неће изостати", истакла је она и честитала десетогодишњицу рада установе.

 

 

 

 

Сајам запошљавања

06.новембар 2019.

    Национална служба за запошљавање - филијала Смедерево организовала је сајам запошљавања 06.11.2019. године са почетком у 10:00 у холу Центра за културу Смедерево. Своју понуду слободних послова представило је 17 послодаваца са потребама за више од 400 радника различитих профила и степена квалификације. Сајму је присуствовала члан Градског већа за локални-економски развој, инфраструктуру и месне заједнице Јасмина Војиновић и в.д. директор Националне службе за запошљавање Јасмина Беочанин.

 

 

 

 

 

Завршетак радова у ОШ Вожд Карађорђе у Водњу

06.новембар 2019.

    Приводе се крају радови у ОШ „Вожд Карађорђе“ у Водњу. Замењени су кровни прозори, сређен плафон, под и окречен хол школе. Преуређена је и канцеларија стручног сарадника. Купљен је комплетан намештај, клупе и столице за целу школу као и неопходна наставна средства. Средства су обезбеђена из буџета Града Смедерева.

 

 

   
           

 

Санација и рестаурација фасаде капеле Дине Манчића на Старом гробљу

05.новембар 2019.

    Радове друге фазе на реализацији Пројекта конструктивне санације и рестаурације фасадe капеле Дине Манчића на Старом гробљу у Смедереву обишао је члан Градског већа за локални-економски развој, инфраструктуру и месне заједнице Јасмина Војиновић и члан Градског већа задужен за културу Марина Тирнанић. Радови су почели дана 14.10.2019. године. Рок за завршетак радова је 90 (деведесет) календарских дана и зависиће од временских услова. За другу фазу радова Град Смедерево је обезбедио средства у износу од 4.131.930,00 динара.

 

 

 

 

 

Радови на замени столарије на Економско-трговинској школи

04.новембар 2019.

    У току су радови на замени столарије на Економско-трговинској школи. Вредност радова је 5.579.040,00 динара. Средства су обезбеђена из буџета града.

 

 

 

 

 

Рехабилитација коловоза на општинском путу Раља-Колари

02.новембар 2019.

    У току су радови на рехабилитацији коловоза на општинском путу Раља-Колари. Вредност радова је 14.922.450,00 динара без ПДВ-а. Средства су обезбеђена из буџета града, а извођач радова је "Шумадија пут". Радове је обишао члан Градског већа за локални-еконо