ГИЗ у посети Смедеревској тврђави

15.октобар 2019.

Дана 14. октобра др Јасна Аврамовић, градоначелница града Смедерева је са представницима немачке организације ГИЗ и директором Регионалног завода за заштиту споеника културе, Дејаном Радовановићем обишла радове на ревитализацији дела Смедеревске тврђаве.


У оквиру Инструмента за претприступну помоћ ИПА 2018, Европска комисија подржава пројекат јачања конкурентности економије кроз развој туризма у Рeпублици Србији. Европска Унија овај пројекат подржава са 15 милиона евра кроз инвестиције у ревитализацију културног наслеђа и комуналну инфраструктуру које доприносе развоју туризма и јачање капацитета заинтересованих страна.


 Немачка организација за међународну сарадњу (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit - GIZ) је изабрана да спроводи овај пројекат у име Европске Уније уз финансијску контрибуцију Федералног министарства за економску сарадњу Немаћке (Bundesministerium fur wirtschafliche Zusammenarbeit und Enwicklung - BMZ). Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије је главни корисник и координатор пројекта на страни Републике Србије.
Циљ посете је упознавање са локацијама, степеном припремљености пројектне документације, процесом прибављања неопходних дозвола за градјевинске радове, детаљним предметима радова и евентуалним потешкоћама у претходно наведеним активностима а све у вези што адекватније припреме за почетак спровођења пројекта.
 

Градоначелница симоболично уручила кључеве хале

11.октобар 2019.

Министар привреде у Влади Републике Србије данас је у Смедереву обишао  фабрику у којој се производе кабловски снопови за ауто индустрију ПКЦ у Смедереву и након тога присуствовао  церемонији предаје кључева хале тој финској компанији.  Обраћајући се присутнима министар  Кнежевић  је изјавио  да је најава новог инветирања од 20 милиона евра  у проширење производних капацитета и  упошљавање нових 1200 радника  велики дан за Смедерево и Србију. ПКЦ је, како је истакао 36. компанија   по реду, од укупно 200 која је одлучила да реинвестира у Србији. Србија ће ове године, како је истакао остварити  преко 4 милијарде евра инвестиција, што је више него што су оствариле укупно све земље у окружењу. Раст бруто друштвеног производа  биће између 3,5 и 4 одсто, а стопа незапослености смањиће се испод 10 одсто, најавио је министар привреде и додао да је ова инвестиција и реинвестиција показатељ да Србија има добар пословни амбијент.  Иво Волков потпредседник операција  ПКЦ  групе за Европу и Јужну Америку, коме је градоначелница симоболично уручила кључеве хале рекао је да је захваљујући подршци коју су добили од Владе Србије и од руководства града,   ПКЦ у Србији, фабрика која се највише развија у Европи.


Тудор Октавиан Керц генерални директор  ПКЦ Wиринг системс доо је за досадашња постигнућа у фабрици захвалио Влади Републике Србије, руководству града и својим радницима, јер је пре неколико дана из ове фабрике једном од купаца испоручен двадесет    милионити производ. Он је најавио и нова улагања од 20 милиона евра у проширење постојећих производних капацитета и упошљавање нових 1200 радника. Честитајући годишњицу постојања финској компанији,  градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић пожелела  је да из  њихове фабрике у Смедереву изађе и двадесет милијардити производ. Она је том приликом подсетила да је  2013. године  руководство града донело одлуку да се из кредитних средстава изгради хала за инвеститоре, добило огромну подршку  Владе Републике Србије, тадашњег премијера Александра Вучића и ресорних министарстава.  Град Смедерево је халу у којој  финска компанија ПКЦ производи кабловске снопове за возила   у Слободној зони у Смедереву,  површине око 20.000 квадрата са пратећим објектима и инфраструктуром, као и земљиштем на коме се налази,  продао за 6,3 милиона евра.

 

Санација крова Музеја

10.октобар 2019.

Започети радови на санацији крова Музеја у Смедереву. Вредност уговорених радова износи 2.094.052,80 динара. Рок за завршетак радова је 19. новембар 2019. године. Музеј ће док трају наведени радови бити затворен за посетиоце.


 

 

 

Дечја недеља

07.октобар 2019.

Данас је на градском тргу почео програм у оквиру обележавања Дечје недеље који ће трајати до краја седмице.

 

 

Предшколска установа ,,Наша радост" је организовала маскенбал под слоганом ,,Добри људи здраво, имам своје право". Костимирана деца и васпитачи су измамили осмехе Смедереваца. Радосном догађају је присуствовала Светлана Михајловић, чланица Градског већа задужена за ресор просвете и образовања.

 

Јесењи сајам цвећа, меда, зимнице и вина

04.октобар 2019.

Под покровитељством града Смедерева, данас је отворен јесењи сајам цвећа, меда, зимнице и вина.

Ове године смо спојили излагаче свих наведених производа са циљем да представимо Смедерево као град у коме је традиционално, осим грожђа, вина и воћа, у све већој мери заступљена и производња цвећа, меда и зимнице.

Од данас, па све до 31. октобра, град Смедерево ће угостити бројне реномиране цвећаре, произвођаче меда, винаре, као и вредне домаћице са зимницом.

 

 

 

Чувена пословица гласи: "у вину је истина" А истина је да је ово сајам где на једном месту можемо да уживамо у најлепшем споју, мирису цвећа и укусима меда, зимнице и вина.

На овогодишњем сајму учествује око 70 излагача. Потрудићемо се да наредне године  број оних који ће доћи на сајам буде барем још два пута већи. У недељу, 6. октобра, свим излагачима ће бити уручене пригодне Захвалнице за учешће.

 

Имамо укус меда, вина, зимнице и мирис цвећа. Како би утисак био комплетан придодаћемо и лепе звуке традиционалне музике и уживаћемо у песми и игри нашег реномираног Ансамбла народних игара и песама Смедерево.

 

Отворена нова фабрика Мајекава Срб

04.октобар 2019.

У Смедереву  је данас отворена нова фабрика Мајекаwа Срб за производњу великих расхладних система. Отварању су присуствовали амбасадор Јапана у Београду Ђунићи Марујама, градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, директори јапанске компаније из Европе  и друге званице.  Јапанска  фабрика  налази се у Слободној зони града Смедерева и за сада у постојећој хали ради 33 радника који су обучавани у Белгији.  Како је најавио генерални директор  предузећа  Жикица Андрејевић,  у плану је да  се поред постојеће  изграде још две хале у којима ће се упослити  укупно 270 радника.   Као симбол заједништва и пријатељства Србије и Јапана  у кругу фабрике,   дрво  јапанске трешње  посадили су  амбасадор Јапана у Београду  Ђунићи  Марујама, затим градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, власник  компаније Син Мајакава,  затим  директори,  за  Мајекаwа Србија  Жикица Андрејевић, његов заменик Хатанда Цујоши  и директор  Мајакава Јуропе Јан Боне. 

 

Радови на реконструкцији Кајмакчаланске улице

01.октобар 2019.

Јасмина Војиновић, члан Градског већа за инфраструктуру и Месне заједнице обишла је радове на реконструкцији Кајмакчаланске улице. Вредност радова је 18.911.722,00 са ПДВ-ом

 

 

 

Потписан уговор са ПКЦ-ом

01.октобар 2019.

Градоначелница града Смедерева Др Јасна Аврамовић и генерални директор "PKC Wiring sistems doo" Тудор- Октавиан Кертз су данас, 1. октобра 2019. године, потписали Уговор о купопродаји хале и земљишта.

 

РОМАЦТЕД Смедерево

30.септембар 2019.

Данас је у градској управи организована прва у низу  креативних  радионица у оквиру "ROMACTED" програма  чија је тема била насиље у породици. Учеснице радионице биле су чланице ЛАГ-а, као и будуће чланице ЛАГ-а "ROMACTED" програма.  У делу радионице присуствовала је и градоначелница града Смедерева др Јасна Аврамовић .  

 

Донета одлука о продаји хале и земљишта у индустријској зони

28.септембар 2019.

Одборници Скупштине града донели су  одлуку о отуђењу хале и земљишта у индустријској зони једином понуђачу - компанији „ПКЦ" за 6,3 милиона евра. Како је раније најављено, „ПКЦ" ће на овом простору проширити своје произвдоне капацитете изградњом још једне хале и у наредном периоду отворити нових 1.000 радних места.

 

 

Наиме, након што је спроведен поступак прикупљања писмених понуда, а року стигла само једна, и након разматрања Комисије,  Скупштини града је предложен нацрт одлуке којом ће „ПКЦ"-у бити продата 4 објекта и грађевинско земљиште, за 6.292.000 евра. Уговор о продаји, како се чуло током расправе, биће потписан већ у понедељак, а очекује се да одмах након тога купац уплати понуђену суму. Предвиђено је да ће за овај новац купац добити производну халу површине 19.000 метара квадратних, затим зграду портирнице, пословну зграду површине 290 квадрата и зграду Царинског терминала слободне зоне површине 114 квадрата, као и грађевинско земљиште укупне површине 5 хектара и 75 ари.

 

Град Смедерево организује Јесењи сајам цвећа, меда, зимнице и вина

27.септембар 2019.

Град Смедерево у периоду од 4. до 31. октобра 2019.године на Градском тргу организује Јесењи сајам цвећа, меда, зимнице и вина.

Свечано отварање је планирано за 4. октобар 2019. године, на Градском тргу са почетком у 14.00 часова.

Позивамо све заинтересоване излагаче да своје учешће на Сајму пријаве Милану Јовановићу на тел: 064/844 9258.

 

Посета граду Охриду

20.септембар 2019.

 

   Данашњом посетом граду Охриду је настављена сарадња културно уметничких друштава са територије града Смедерева, како на успостављању учвршћивања културних веза на бази очувања традиционалних српских и македонских фолклорних игара, тако и у другим сегментима.

 

 

    Представнике града Смедерева, на челу са Јасмином Војиновић дочекао је заменик градоначелника града Охрида, г-дин Ристо Василевски.

 

Пројекат Инклузивно предшколско васпитање и образовање

20.септембар 2019.

На Конференцији која је данас одржана у Клубу народних посланика у Београду, којој је присуствоао и Младен Шарчевић, министер просвете, науке и технолошког развоја, градононачелница града Смедерева др Јасна Аврамовић је потписала уговор о гранту са Министарством просвете, науке и технолошког развоја,  а у склопу Пројекта "Инклузивно предшколско васпитање и образовање" (Early Childhood Education and Care - ECEC). Пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање" (ЕЦЕЦ) финансира се средствима зајма (8693-YF) Светске банке (Међународне банке за обнову и развој).

Општи циљ програма грантова јесте унапређење координације и сарадње релевантних учесника у пружању холистичких и квалитетних предшколских услуга, укључујући и оне у области здравствене заштите, здраве исхране, раног откривања промена у понашању и заостајања у развоју и стимулације и учења у периоду раног развоја, родитељима и деци од рођења до узраста од 6,5 година, с нагласком на оне из најосетљивијих друштвених група. Такође, циљ програма грантова јесте оснаживање родитеља и породица деце најмлађег узраста, тј. од рођења надаље, за стварање услова за холистички развој деце кроз подизање свести о значају стимулације у периоду раног развоја код куће и кроз обезбеђивање приступа одговарајућим услугама у заједници.

Пројекат ће се реализовати у наредне три године.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ

18.септембар 2019.

Данас је у Смедереву одржан састанак Институционалне радне групе града Смедерева ROMACTED програма. Састанку су поред чланова ове групе присуствовали заменик градоначелнице господин Дејан Стошић, контакт особа Савета Европе за Србију Драган Грачанин и фасцилитатор Бајрам Мурина.

 


 

 

            У првом делу представљена је методологија ROMACTED програма, а у наставку су презентовани резултати рада Институционалне радне групе.

 

 

 

 

            Према речима контакт особе Савета Европе, град Смедерево је један од градова који је различитим мерама допринео побољшању положаја Рома у локалној заједници.

 

Градоначелница потписала Уговор за радове на рехабилитацији коловоза дела локалног пута Раља-Колари

18.септембар 2019.

Градоначелница града Смедерева др Јасна Аврамовић је данас са групом понуђача коју чине "Шумадијапут" ДОО Београд и "Еxтра-ауто транспорт" ДОО Врбас потписала Уговор за радове на рехабилитацији коловоза дела локалног пута Раља-колари.
Предмет уговора је извођење радова на рехабилитацији коловоза дела локалног пута Раља-Колари.
Рок за извођење радова је 10 календарских дана, од дана увођења у посао. Укупна вредност за изврђење набавке из овог Уговора износи 17.906.940,00 динара, са обрачунатим порезом на додатну вредност.

 

Посета Словачке делегације граду Смедереву

17.септембар 2019.

 

 

 

     Град Смедерево, данас 17. септембра 2019. године,  посетила је Словачка делагација града Лученец, коју је преводила градоначелница др Александра Пивкова.

     Са наведеном делегацијом заменик градоначелница господин Дејан Стошић је обишао центар Града и Смедеревску  твђаву.

     Приликом посете заменик градоначелника разговарао са Словачким привредницима и градоначелницом Пивковом о будућој сарадњи два града, како на нивоу локалних самоуправа тако и привредника.

 

Гости градоначелнице Смедерева представници словачког града Лученец

17.септембар 2019.

Гости градоначелнице Смедерева, Др Јасне Аврамовић, данас су били представници  словачког града Лученец, предвођени градоначелницом Александром Пивковом.

Поред  представљања  привредних и туристичких потенцијала овог словачког града, у великој Сали скупштине града Смедерева, представлајена је и монографија о војводи Јану Јискри, који је на страни угарске војске учествовао у борбама за одбрану Смедерева од Турака 1437. године.

-       Велико ми је задовољство да се налазимо у Смедереву, граду, који заузима значајно место и у историји Лученеца, јер је поред битке за Лученец, наш национални јунак, Јан Јискра, предводио  словачке витезове и у борби за Смедерево. - рекла је градоначелница Лученеца, Александра Пивкова. - Такође, жеља нам је да наша два града почну да сарађују и на другим равнима, у  привредном и туристичком повезивању, јер за то постоје објективни потенцијали. Уживамо у гостопримству градоначелнице Смедерева и искористисемо време да се ближе упознамо са историјом и културом овог значајног  српског града. - рекла је Пивкова.

Градоначелница Смедерева , др Јасна Аврамовић, такође се обратила гостима из Словачке.

-       Велико ми је задовољство да поздравим драге госте из Словачке и њихову градоначелницу, која је пожелела да током свог боравка у Србији,  посети Смедерево као посебно место у историјском и емотивном памћењу грађана Лученеца. Њихов  национални јунак, Јан Јискра, ратовао је на страни  европских краљева и царева, против Турака 1437.  године у одбрани Смедерева. Ми смо поносни на ову чињеницу, али и на  податак да Смедерево није познато у далекој  Словачкој само по  историји и култури, већ и по  привредном развоју , виногорју и туризму, о чему су гости  желели да разговарамо. Делегација из Словачке је посетила  тврђаву, а биће и гости наших винарија, са којима ће разговарати о узгоју вина, јер  су и сами почели  да се баве озбиљним виноградарством. Наравно,, наша жеља је да што више гостију из Словачке и у будућности посећује Смедерево. - рекла је на пријему за делегацију из словачког Лученеца, градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић.

На крају, после  представњања туристичких потенцијала и природних лепота овог словачког града, домаћинима и представницима  смедеревских медија представљена је и монографија о Јану Јискри, аутора Јозефа Клинде, у којој значајно место  заузима и  прича о борбама за Смедерево, против Турака, далеке 1437.  године.

 

Шаховски турнир слепих и слабовидих шахиста Србије

16.септембар 2019.

У понедељак 16.септембра 2019.године у периоду од 10-15часова Градска организација савеза слепих Србије Смедерево и Национални спортски савез слепих Србије, уз подршку Министарства за рад, запошљавање борачка и социјална питања и Града Смедерева су  организовали једнодневни појединачни шаховски турнир слепих и слабовидих шахиста Србије.

 

 Турнир је одржан у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево, Горанска б.б.

Турнир је игран у  5 кола по Швајцарском систему Југословенска кружна варијанта темпо 2 пута по 30 мин по играчу (1 сат партија).

На турниру је учествовало 14 такмичара из Београда, Велике Плане, Пожаревца, Куршумлије и Лесковца, а најбољи су били Београђани. За све такмичаре организатори су обезбедили медаље, а пехари и новчане награде припали су тројици најбољих и то: Луки Булатовићу за освојено треће место, други је био Стефан Митровић, а прво место и овога пута припало је доајену у овој древној игри Милораду Вулину.
Циљ организовања овог шаховског турнира је оснаживање слепих и слабовидих особа кроз спортске активности као и подизање свести јавности о могућностима и способностима ових особа.

 

 Овакви  турнири ће се организовати минимум једном годишње, најавили су организатори, а овогодишњи су својим присуством увеличали представници локалне самоуправе и Националног спортског савеза слепих Србије.

 

 

 

 

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

16.септембар 2019.

Дана 16. септембра 2019. године, одржана је 177. седница Градског већа града Смедерева, којом је председавао Дејан Стошић, заменик градоначелника града Смедерева.

            На данашњој седници Градског већа разматран је већи број тема које ће бити предмет разматрања на једној од наредних седница Скупштине града Смедерева.

Међу битнијим темама из надлежности Скупштине града је прихватање нацрта и утврђивање предлога:

·         ОДЛУКЕ О ДОНОШЕЊУ ПРОГРАМА ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА и

 

·         ОДЛУКЕ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О ОСТВАРИВАЊУ ПРАВА НА НАКНАДУ ТРОШКОВА ЗА ВАНТЕЛЕСНУ ОПЛОДЊУ

 

Градско веће је на данашњој седници разматрало и већи број тема из своје надлежности од којих треба истаћи доношење:

·         ОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОГРАМА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА КОЈЕ РЕАЛИЗУЈУ ЦРКВЕ И ВЕРСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА У 2019. ГОДИНИ и

 

·         ПРАВИЛНИКА О ИЗМЕНАМА ПРАВИЛНИКА О ФИНАНСИРАЊУ, НАЧИНУ РАДА И УСЛОВИМА ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА НА БЕСПЛАТАН ОБРОК (НАРОДНА КУХИЊА) НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА,

 

            Такође, Градско веће је дало сагласност на:

 

·         ЗАХТЕВ ЈАВНОГ КОМУНАЛНОГ ПРЕДУЗЕЋА ПАРКИНГ СЕРВИС СМЕДЕРЕВО ЗА ПОКРЕТАЊЕ ОТВОРЕНОГ ПОСТУПКА ЈАВНЕ НАБАВКЕ РАДОВА - УРЕЂЕЊЕ ПАРКИНГА И МАНИПУЛАТИВНОГ ПРОСТОРА (простор иза „Амана")

 

 

 

 

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

16.септембар 2019.

Градско веће града Смедерева на 177. седници одржаној 16. септембра 2019. године, којом је председавао Дејан Стошић, заменик градоначелника града Смедерева, утврдило је ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О ОСТВАРИВАЊУ ПРАВА НА НАКНАДУ ТРОШКОВА ЗА ВАНТЕЛЕСНУ ОПЛОДЊУ.

Наведеним Предлогом одлуке стварају се повољнији услови за парове који желе да се остваре као родитељи.

Наиме, изменама и допунама Одлуке предвиђа се да право на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу могу да остваре и парови који већ имају једно дете; уместо два покушаја вантелесне оплодње, убудуће би се о трошку Града суфинансирала четири покушаја вантелесне оплодње; а парови који се одлуче за поступак вантелесне оплодње, исту би могли да остваре у свим здравственим установама у Републици Србији које пружају здравствене услуге лечења неплодности поступцима биомедицински потпомогнутог оплођења.

Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о остваривању права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу, биће прослеђен Скупштини града Смедерева на разматрање и доношење.

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

16.септембар 2019.

Градско веће града Смедерева на 177. седници одржаној 16. септембра 2019. године, којом је председавао Дејан Стошић, заменик градоначелника града Смедерева, дало је сагласност на Захтев Јавног комуналног предузећа Паркинг сервис Смедерево за покретање отвореног поступка јавне набавке радова - Уређење паркинга и манипулативног простора (простор иза Амана).

 

 

 

              Процењена вредност јавне набавке је до 10.000.000,00 динара без ПДВ-а, а средства за реализацију ове набавке обезбедило је Предузеће из сопствених средстава.

             Реализацијом предметне набавке, Предузеће наставља активности на решавању дугогодишњих проблема паркирања у граду, а пре свега у самом центру, где је и највећа потреба за паркирањем.

             Уређењем простора иза Амана изградиће се паркинг са великим бројем паркинг места.

 


 

 

 

Градонацелница града Смедерева отворила једнодневни појединачни шаховски турнир слепих и слабовидих шахиста Србије

16.септембар 2019.

Градонацелница града Смедерева, др Јасна Аврамовић је повлачењем првог потеза отворила једнодневни појединачни шаховски турнир слепих и слабовидих шахиста Србије који је данас организовала Градска организација савеза слепих Србије Смедерево и Национални спортски савез слепих Србије, уз подршку Министарства за рад, запошљавање борачка и социјална питања и Града Смедерева.


Турнир се игра 5 кола по Швајцарском систему Југословенска кружна варијанта темпо 2 пута по 30 мин по играчу (1х партија).

Циљ организовања овог шаховског турнира је оснаживање слепих И слабовидих особа кроз спортске активности као И подизање свести јавности о могућностима И способностима ових особа.

 

Једносменски рад у Основној школи ,,Сава Ковачевић' - Михајловац

13.септембар 2019.

    

     У Дому ученика у Пожаревцу, дана 13.9.2019.године, одржан је састанак представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја и основних школа Школске управе Пожаревац које су у пројекту једносменског рада.У овом пројекту је и Основна школа ,,Сава Ковачевић'' из Михајловца, једина из нашег града.

    Састанку је присуствовао помоћник градоначелника за образовање Миша Ивковић и директорка школе Биљана Тодоровић.

     Овај пројекат је обухватио 204. школе у Србији. Након годину дана пилот пројекта, школа у Михајловцу биће модел школа која ће бити подршка осталим образовим установама у увођењу једносменског рада.

 

 

Уговори за 84 незапослена лица

13.септембар 2019.

Градоначелница града Смедерева др Јасна Аврамовић је, са представницима Националне службе за запошљавање Смедерево, данас уручила уговоре за 84 незапослена лица.

 

ПОЧЕТАК РАДОВА У ЂУШИНОЈ УЛИЦИ

12.септембар 2019.

Град Смедерево као инвеститор и Министарство привреде као наручилац, увели су у посао извођача радова на реконструкцији Улице војводе Ђуше у Смедереву, конзорцијум који предводи „Арбаг" д.о.о. Аранђеловац, а остали чланови су „Манес" д.о.о. Топола, ДОО Коп градња Плочица - Ковине и ГП ЛН Градња д.о.о. Костолац. Увођење извођача у посао обављено је у присуству Градоначелнице Града Смедерева Др Јасне Аврамовић, представника испред Града Смедерева као и инвеститора, представника Министарства привреде, као и именованих надзорних органа.

Радови на реконструкцији обухватају уређење Улице војводе Ђуше у целој дужини, као и тротоар Карађорђеве улице од раскрснице са Улицом Кнез Михаиловом до раскрснице са Улицом војводе Ђуше.

Према Уговору о извођењу радова ан реконструкцији, који је закључен између Града Смедерева, Министарства привреде и извођача радова, рок за завршетак посла је 45 дана.

 

Градоначелница града Смедерева је данас потписала уговоре за запошљавање незапослених лица

11.септембар 2019.

Градоначелница града Смедерева је данас потписала уговоре за запошљавање незапослених лица, а поделиће их на свечаном пријему који ће бити организован у петак, 13. септембра 2019. године, у Пленумској сали Градке управе, са почетком у 10.00 часова.

Град Смедерево је за то из локалног буџета определио 15.000.000,00 динара, а Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је на основу Локалног акционог плана за 2019. годину, одобрило додатних 9.818.181,82 динара, што  укупно износи  24.818.181,82  динара.

У току ове године, износ опредељен за мере активне политике запошљавања, биће утрошен на три мере - програм јавних радова, самозапошљавање и запошљавање лица из категорије теже запошљивих на новотвореним јавним местима.

 

Уколико буду утрошена сва опредељена средства, на краћи или дужи рок, биће упослено око 150 незапослених лица.

 

          Распоред средстава по програмима или мерама је следећи: 

 

1.    Јавни радови - 3.000.000,00 динара. За ову меру, пошто се она НЕ СУБВЕНЦИОНИШЕ ОД СТРАНЕ РЕПУБЛИКЕ , за локалне самоуправе првог и другог степена развијености, град Смедерево је определио средства из буџета.

2.    Субвенција за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих- 12.726.945,47 динара - износ довољан за запошљавање 84 лица, у појединачном износу од 150.000,00 динара.

3.    Субвенција за самозапошљавање - 9.091.236,35 динара - износ довољан за запошљавање  45 лица, у појединачном износу од 200.000,00 динара.

 

До сада  су закључени Уговори по Јавном позиву за јавне радове,  за 26 лица и њихова реализација је почела.

 

Овом приликом дели се први део Уговора по  конкурсима за самозапошљавање и новозапошљавање.

1.    Уговоре за самозапошљавање у 2019. години, за 41 лице

2.    Уговоре за новозапошљавање лица из категорија теже запошљивих,  за 37 послодавца који ће упослити 43 лица.

 

 

НАБАВЉЕНА ДВА НОВА ТЕРЕТНА ВОЗИЛА

10.септембар 2019.

Данас је Руководство града свечано уручило кључеве ЈКП Зеленилу и гробља Смедерево за два нова теретна возила Iveco kiperi носивости од 3,5 тона. Возила се финансирају из буџета града Смедерева у износу од 6 милиона динара као капитална субвеницја и предата су на управљање ЈКП Зеленилу и гробља Смедерево на даље коришћење.

 

 

 

Ово је још један у низу капиталних пројеката који је град Смедерево реализовао чиме се у великој мери побољшава стање возног парка јавног комуналног предузећа за обављеање поверених делатности.

 

 

 

 

Примопредаја изведених радова на Атлетској стази

10.септембар 2019.

Дана 02.09.2019.године градоначелница града Смедерева донела  је решење о именовању Kомисије за примопредају изведених радова на изградњи атлетске стазе у Смедереву.

            Изградња атлетске стазе је донација  ПЗП "ПОЖАРЕВАЦ" А.Д. Пожаревац.

Изграђена је по стандардима IAFA што ће омогућити организовање европских и балканских такмичења и биће стављена на располагање свим спортскимј клубовима и школама у договору са Атлетским клубом Смедерево.

            Извођач радова ПЗП "ПОЖАРЕВАЦ" А.Д. Пожаревац је дана 23.08.2019.године обавестио Град Смедерево да је окончао радове на изградњи атлетске стазе у Смедереву.

            У складу са наведеним, именована је Комисија за примопредају изведених радова коју чине представник Инвеститора, представник стручног надзора и представник Извођача радова.

            Следеће године је планиран наставак радова у сарадњи са Министарством омладине и спорта, када ће стаза бити пресвучена тартаном.

            Министарство омладине и спорта ће у овом пројекту учествовати са 17.000.000 динара док ће учешће града бити 5.000.000 динара.

 

ДАН БОКСА У СМЕДЕРЕВУ

10.септембар 2019.

Смотра младих снага бокса Србије увеличала је овогодишњу манифестацију „Смедеревска јесен" која је у нашем граду одржана по 132. пут. У славу вина и грожђа, овај пут и у славу племените вештине, преко сто учесника (боксера) био је део јавног тренинга у организацији Боксерског савеза Србије и Града Смедерева у самом центру некадашње престонице наше земље.

 


Након свечаног бокс дефилеа учесници смотре „Дан бокса у Смедереву", али и сви љубитељи племените вештине преселили су се у Спортску халу Смедерево где су са почетком од 19 часова одржане врхунске борбе. Мечевима је присуствовао председник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин који се захвалио граду Смедереву на сјајном гостопримству и што је заједничким снагама направљена једна бокс манифестација за памћење.

 

 

 

 

Мали град

07.септембар 2019.

Манифестација "Смедеревска јесен", 132. по реду је свечано отворена синоћ у дворском комплексу тврђаве деспота Ђурђа Бранковића концертом Хора и  Симфонијским оркестром РТС-а, под управом диригента Бојана Суђића.

 

 

 

Публика је уживала у репертоару "топ класикa" који укључује неке од најпопоуларнијих композиција класичне музике.

Концерт је завршен спектакуларним ватрометом.

 

 

 

 

Дефиле

07.септембар 2019.

,,Смедеревска јесен'', једна од најстаријих манифестација у Србији, почела је јуче дефилеом учесника.

 

 

 

Бројни привредници, гости, Смедеревци су уживали у поворци коју је чинило више од две хиљаде учесника. После проласка градским улицама, наступили су на централном тргу.

 

 

 

 

Привредна изложба

07.септембар 2019.

У Центру за културу 6.септембра 2019. године отворена je Привредна изложба као традиционални део привредно-туристичке манифестације ,,Смедеревска јесен''. Изложба је окупила фирме из Смедерева и околине. Било је присутно једанаест излагача, HBIS Group Serbia, највећи српски извозник, компанија ПКЦ, Желвоз, бројни привредници и велики број гостију.

 

 

Добродошлицу привредницима и гостима је пожелео Богољуб Спасојевић, председник Скупштине Смедеревa.

 

 

 

 

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

05.септембар 2019.

Дана 5. септембра 2019. године одржана је 21. седница Скупштине града Смедерева.

 На наведеној седници Скупштина града је донела Закључак о покретању поступка за отуђење из јавне својине Града Смедерева путем прикупљања писмених понуда, непокретности у Улици шалиначкој бб у Смедереву и објавила Оглас за прикупљање писмених понуда ради отуђења непокретности из јавне својине Града Смедерева, чији ће текст бити објављен у Дневном листу Курир и на званичној интернет страници града Смедерева.

 

Програмом у Винском граду почела је манифестација „132. Смедеревска јесен“

05.септембар 2019.

Синоћ су посетиоци „132. Смедеревске јесени", у оквиру програма у Винском граду, уживали у наступу тамбурашког оркестра „Банатски кицоши". Простор Винског града је био препун посетилаца који су певали и играли уз звуке оркестра.Концерт тамбурашког оркестра у Винском граду, уочи Смедеревске јесени, је већ постао традиционалан. Овим програмом, организатори су, између осталог, желели да да подсете грађане Смедерева и њихове госте на начин како се то некада давно празновало у част вина и грожђа.Та традиционална форма прослављања задржала се и до данашњих дана управо захваљујући концертима тамбурашких група у Винском граду.  Концерт „Банатских кицоша" је трајао пуна два сата.

 

 

 

 

ПОДРШКА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ИНКЛУЗИЈИ РОМА-Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома

04.септембар 2019.

            Дана 3. септембра 2019. године у просторијама Сталне конференције градова и општина у Београду, потписан је Уговор о гранту за Програм ,, Подршка Европске Уније инклузији Рома"- оснаживање локалних заједница за инклузију Рома, између Сталне конференције градова и општина и града Смедерева. Висина гранта за имплементацију пројекта ,, Ромлнк-инклузија младих Рома на тржишту рада и у заједници" је 56,390.00 евра.

            Пројектом је предвиђено отварање  Едукативно-предузетничког  центра у којем ће се обезбедити подршке младим Ромима на једном месту, кроз организовање  различитих обуке .

           Такође пројекат ће допринети запошљавању младих Рома и уопште Ромске заједнице у Смедереву, примарно кроз успостављање сета информативних алата и редовно информисање о могућностима едукације, запошљавања и услугама подршке, али и оснаживање међу-секторске сарадње свих кључних актера као предуслова за успешније мере и програме из ове области у будућности.

         У име града Смедерева Уговор о гранту потписала је градоначелница града  Смедерева др Јасна Аврамовић.

 

Отварање школе у Сараорцима

02.септембар 2019.

      Нова школска година у ОШ,, Херој Света Младеновић'' у Сараорцима је почела у комплетно реконструисаном објекту.

 

 

      Канцеларија за управљање јавним улагањима је финансирала свеобухватну реконструкцију објекта и издвојила 71 000 000 динара са ПДВ-ом. Реконструкција објекта је обухватила санацију и термоизолацију фасаде, санацију подова, зидова и плафона, реконструкцију водоводне и канализационе мреже са санацијом санитарних чворова, замена спољашње и унутрашње столарије, санација електромреже.У току су преговарачки радови за осветљење.

 

 

     Град Смедерево је издвојио 1 700 000 динара и опремио комплетан школски простор.Школа је опремљена новим намештајем, савременим наставним средствима и тиме је омогућена мултимедијална настава.На овај начин су се стекли услови да ученици похађају наставу само у једној смени што је један од циљева у образовању које је истакло Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

 

Одржана седница одбора за безбедност саобраћаја поводом одржавање 132. Смедеревске јесени

02.септембар 2019.

    

       Дана 02. септембра 2019. г., у склопу припрема за одржавање 132. "Смедеревске јесени", одржан је састанак представника града госпође Јасмине Војиновић и Бранислава Дробњаковића, чланова Градског већа града Смедерева ресорно задужених за месне заједнице и рурални развој односно саобраћај и безбедност, са представницима ПУ Смедерево на челу са начелницима Полиције и Саобраћајне полиције и руководиоцем Сектора за ванредне ситуације, представницом Хитне помоћи, представником ЈКП "Паркинг сервис"  као и представницима Градске управе, начелником Одељења за инпекцијске послове и комуналну полицију и начелником Одељења за урбанистичко-комуналне и имовинско-правне послове са сарадницима.

       

 

     На састанку су договорене мере за безбедно одвијање манифестације, јавни ред и мир, одвијање и безбедност саобраћаја, против-пожарну заштиту, интервенцију медицинсих служби и друго. Сви присутни су изразили спремност, и задовољство  да, као и ранијих година, остваре максимално ангажовање и пруже сваку помоћ у циљу успешности "Смедеревске јесени".

 

ОБАВЕШТЕЊЕ

31.август 2019.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Да је 21. седница Скупштине града Смедерева, заказана за четвртак 5. септембар 2019. године са почетком у 10 часова, са следећим

  

Д н е в н и м   р е д о м

  

1. ПРЕДЛОГ ЗАКЉУЧКА О ПОКРЕТАЊУ ПОСТУПКА ЗА ОТУЂЕЊЕ ИЗ ЈАВНЕ СВОЈИНЕ ГРАДА СМЕДЕРЕВА ПУТЕМ ПРИКУПЉАЊА ПИСМЕНИХ ПОНУДА, НЕПОКРЕТНОСТИ У УЛИЦИ ШАЛИНАЧКОЈ ББ У СМЕДЕРЕВУ И ПРЕДЛОГ ТЕКСТА ЈАВНОГ ОГЛАСА

 

НАБАВЉЕНА ТРИ ВОЗИЛА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ СЛУЖБЕ

29.август 2019.

Локална самоуправа набавила је три "Шкоде фабије" које ће у свом раду користити инспекцијске службе Градске управе.  Вредност набавке је 1,7 милиона динара, а купљена су три половна возила, чије стање и карактеристике одговарају потребама функционисања на терену. Аутомобиле је овим службама на коришћење предао заменик градоначелника Дејан Стошић.

 

 

 

-Ово је прва набавка возила за инспекцијске службе још од 2008. године, када су купљене "Заставе". Возни парк је у изузетно лошем стању и због тога је било неопходна његова обнова. У претходном, већ дужем временском периоду, инспекције Градске управе, због недостатка исправних и безбедних возила, биле су готово онемогућене да обављају свој посао на терену. Од сада ће им у том делу бити знатно лакше, јер су набављени аутомобили који су у врло добром стању, могу да користе гас и бензин, што ће допринети и извесним уштедама - рекао је заменик градоначелника Дејан Стошић.

Возила ће користити комунална полиција, комунална инспекција и грађевинска инспекција.

 

 

 

 

Конференција за новинаре поводом 132. Смедеревске јесени

28.август 2019.

Конференција за новинаре поводом 132. Смедеревске јесени

27. август 2019.

Мали град смедеревске тврђаве

Програм 132. Смедеревске јесени, која ће бити одржана од 5. до 8. септембра, представљен је на данашњој конференцији за новинаре у Малом граду Смедеревске тврђаве.

 

На конференцији, уз присуство бројних представника медија, говорили су Дејан Стошић, заменик градоначелника и председник Организационог одбора манифестације, као и чланови Одбора, Марина Тирнанић, члан Већа града Смедерева задужена за ресор културе, Јована Лукић, члан Већа задужена за ресор пољопривреде, Славиша Стошић, члан Већа задужен за ресор финансија и Драгољуб Мартић, директор Центра за културу Смедерево.

Дејан Стошић је рекао да је обавеза овог Организационог одбора да кроз манифестацију покуша да валоризује све вредности нашег града и покаже их гостима, које је позвао да посете некада престоно Смедерево од 5. до 8. септембра.

 „Смедеревска јесен" је привредно-туристичка манифестација која се одржава 132. година у Смедереву и спада у најстарије манифестације тог типа у Србији. Од свог настанка 1888. године, више пута је мењана садржина манифестације, али оно што је остало као основно обележје јесте изложба грожђа и вина.

 

 

 Марина Тирнанић је нагласила да се Организациони одбор максимално потрудио да овогодишња манифестација превазиђе по квалитету све претходне и буде импозантна, са садржајима за узрасте од 7 до 77 година и изразила наду да ћемо на прави начин представити своје воће, вино, етно село, уз бројне концерте за све укусе.

 "Програми 132. Смедеревске јесени конципирани су тако да задовоље све укусе, желимо да се дружимо са нашим гостима и желимо да покажемо све оно што ово поднебље пружа и може да произведе, а истовремено да се презентује шта је Смедерево данас и какви су потенцијали"истакао је Мартић.

 

 

 

Јована Лукић је истакла да ће у период од 6 до 8. септембра бити одржана привредна изложба, презентација села под називом "Сеоска дворишта", као и представљање градских месних заједница.У програмским активностима активну улогу имају и бројна удружења жена.

 Током трајања градског фестивала, занимљив програм, осмишљен у славу грожђа и вина, биће организован на неколико атрактивних локација, као што су репрезентативни Мали град смедеревске тврђаве, на Градском тргу, дуж обале Дунава, у просторима установа у култури и спортским теренима

 

 

 

 Поред занимљивог програма за најмлађе, планирани су и наступи фолклорних група, изложбе, радионице али и наступи афирмисаних извођача  етно и народног мелос, поп - рок музике и камерних нота - Валентино, Коло, Џенан Лончаревић, Хор и оркестар РТС-а, Биља Крстић и Бистрик, Ђорђе Давид и Ивана Негатив, Ван Гог, Амадеус, Драгана Мирковић...

 

 

 

 

ЗАВРШНО ВЕЧЕ ДОДЕЛЕ НАГРАДА “ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ СМЕДЕРЕВО 2019”

26.август 2019.

Након више од 40 пројекција актуелних филмских остварења, позитивне енергије, дружења и одличне атмосфере у протеклих шест дана и ноћи, синоћ је пред препуним простором Малог града смедеревске тврђаве, доделом награда и пројекцијом филма Педра Алмодовара „Бол и слава", за који је главни глумац Антонио Бандерас награђен на претходном филмском фестивалу у Кану, завршено друго издање ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ-а!

 

 

 

 

Нa церемонији затварања додељене су следеће награде.

 Овогодишњи млади жири у саставу Марко Грабеж, Маја Шуша, Марко Васиљевић једногласно је одлучио да  престижно признање ДУНАВСКА ЛАЂИЦА, која се додељује за најбољи филм у такмичарском програму, однесе филмско остварење ОТАЦ, бугарски филм редитеља Кристине Грозеве и Петар Валцханов

Друга награда коју додељују наши млади глумци јесте Награда за најбољег младог аутора, којем је у филму приказаном у такмичарском програму ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ-а прво или друго присуство у дугометражном играном филму током каријере. Млади жири одлучио је да ову награду однесе Милорад Крстић, за мађарски филм РУБЕН БРАНТ, КОЛЕКЦИОНАР.

Следећа награда коју је изгласао млади жири је Награда за најбоље глумачко остварење, која се додељује за глумца или глумицу коме је улога у филму, приказаном у такмичарском програму ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ-а, дебитантска односно друга улога у каријери у дугометражном играном филму. Млади жири одлучио је да награди младог глумца Франтисека Белеса, за улогу Адама у словачком филму НЕКА БУДЕ СВЕТЛОСТ.

Овај жири посебно истиче и Јонаса Даслера, који је остварио улогу Фриц Хонка у немачком филму ЗЛАТНА РУКАВИЦА, редитеља Фатиха Акина.

 

Главни жири фестивала у саставу председнице Нивес Иванковић, Радивоја Буквића и Јанка Поповића-Воларића, донео је следећу одлуку о овогодишњим главним категоријама ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ-а.

Награду за најбољу режију добио је Корнелиј Порумбоиу за филм Звиждачи који је публика имала прилику да погледа на отварању фестивала. Награду за најбољи сценарио добиле су Маја Тодоровић и Ана Марија Росси за филм АЈВАР.

Награда за најбоље глумачко остварење одлази у руке младе Хелене Зенгел, за улогу девојчице Бенни у филму ИЗВАН СИСТЕМА

И на крају, најважнију награду, која је и симбол овогодишњег фестивала, а која носи назив „Дунавска лађа" главни жири је једногласно доделио мађарском филму РУБЕН БРАНТ, КОЛЕКЦИОНАР за најбољи филм фестивала.

Након церемоније доделе награда, приказан је филм Педра Алмодовара „Бол и слава.

 

 

 

 

Поднета иницијатива за покретање поступка продаје хале у слободној зони

26.август 2019.

Градоначелница града Смедерева, др Јасна Аврамовић је 26. августа 2019. године поднела иницијативу Одељењу за урбанистичко- комуналне и имовинско- правне послове за покретање поступка отуђења непокретности у јавној својини града Смедерева, са захтевом да, у складу са важећом Одлуком, спроведе прописану процедуру.

 

Граду Смедереву обаратио  се потенцијални (заинтересовани) купац, компанија PKC WIRING SYSTEM D.O.O. за куповину парцеле 233/60 у Смедереву и објеката на наведеној парцели  (Производна хала са управном зградом, корисне површине 18.478 m2 и грађевинске површине 19.062 m2, Помоћна зграда - портирница, корисне површине 11 m2 и грађевинске површине 17  m2, Објекат електропривреде - средње напонско разводно постројење, Зграда пословних услуга - Слободна зона, корисне површине 235 m2 и грађевинске површине 290 m2 и Зграда пословних услуга - Царински терминал слободне зоне, корисне површине 88 m2 и грађевинске површине 114 m2).  Град Смедерево је закључио Уговор за набавку услуге процене тржишне вредности непокретности, комплекс објеката осталих индустријских делатности - производне хале са управном зградом са присутним саобраћајницама, помоћне зграде портирнице и две зграде пословних услуга, као и портирнице и вагарске кућице и земљишта на К.П. број 233/60, по наведеном Уговору овлашћени и изабрани проценитељ извршио је процену наведене парцеле и објеката у износу од 6.292.000 евра, односно 741.037.783 динара.

 

Како је град Смедерево приходовао по основу закупа хала на катстарским парцелама 233/60 и 233/70 укупно 416.730.385 динара и потенцијални мининални приход од продаје катастарске парцеле 233/60 и објеката на истој износи 741.037.783 динара, финансијски je оправдано извршити наведено отуђење непокретности. Граду Смедереву остаје у власништво хала на натастарској парцели 233/70 као и сва пратећа инфрструктура која је изграђена из средстава кредита.

 

 

ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ ОБИШЛА ЗАВРШНЕ РАДОВЕ НА ИЗГРАДЊИ ТЕРЕТНЕ ПРУГЕ У СМЕДЕРЕВУ

23.август 2019.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, у пратњи начелника Подунавског управног округа Небојше Павловића, заменика градоначелника Дејана Стошића и чланице Градског већа Јасмине Војиновић, обишла је завршне радове на изградњи нове станичне зграде и теретне пруге у Смедереву.

Захваливши се присутним представницима извођача радова, округа и локалне самоуправе, потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић истакла је да је изградња 7,5 километара пруге, којом је повезана индустријска зона са коридором 10, стратешки најважнија ствар за овај део Србије. То је, навела је, значајно и за развој туризма у нашем граду, јер је потребно, како је истакла, да о Смедереву не размишљамо само као о граду челика, пошто овде има толико тога што треба и може да се види. Важно је и то, додала је, да ће на овај начин бити измештена и пруга из центра града.

„Стратешки гледано, оно што ми радимо у сектору саобраћаја у нашој земљи јесте да покушамо да повежемо бар неколико видова саобраћаја и за нас ово много значи, јер значи повезивање и водног и железничког саобраћаја. Ми смо земља која је коначно 2104. године почела да улаже и у водни саобраћај, тога није било раније, улагања су била једнака нули. Ми данас улажемо 380 милиона евра у водни саобраћај, а ова веза нам говори и значи много, због тога што ће се врло брзо почети са изградњом и луке у Смедереву. Ова железничка веза и изградња луке, за коју очекујем за 20-ак дана расписвање тендера и почетак радова у марту, омогућиће практично да овај део Србије буде чвориште када говоримо управо о овој врсти теретног саобраћаја. Са друге стране, свака врста улагања у путеве, железницу и воднои саобраћај доводи до тога да људи остају овде, али и да нам нове инвестиције долазе у сваки део Србије, па и овде" рекла је потпредсеница Владе Србије Зорана Михајловић.

 

 

 

Додала је и да је реч о пројекту о чијем значају су говорили многи претходници, али је он тек сада реализован.  

„Подсетићу вас само, о овој прузи је говорио рецимо и Коштуница како је треба изградити када је био премијер, па је причао и Тадић када је био председник, на крају, ево изградили смо је ми. Када је Александар Вучић био председник Владе, тада је покренута  прича о изградњи ове пруге, јер се схватио њен стратешки значај. Ово није локална тема, ово је државна и националана тема и веома важна за развој Србије - истакла је потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

„Коначно смо добили нову теретну пругу у Смедереву. То је велика ствар за наш град и за грађане Смедерева, јер ћемо коначно, после 50 година, иселити пругу из центра града. Ангажовањем нашег председника Александра Вучића и државе, обезбеђивањем партнера за Железару, вратили смо сигурност грађанима Смедерева. Овим инфраструктурним пројектом, као што су железница и лука, и као што ће бити нови кинеско-српски индустријски парк, чија изградње почиње следеће године, је велика ствар за грађане Смедерева, јер ће омогућити бољи живот у нашем граду", рекла је Јасмина Војиновић, чланица Градског већа задужена за месне заједнице, инфраструктуру и рурални развој.  

О техничким детаљима пројекта за чију реализацију је држава издвојила 9 милиона евра говорио је руководилац на саобраћајницама „Штрабага" Марко Дишић.

„Ми смо овде изградили пројекат јавне железничке пруге, од постојеће пруге Смедерево-Мала Крсна до индустријског колосека луке Смедерево. Дужина је 5.530 метара јавне железничке пруге и 1.15о метара индустријског колосека. Завршена је контактна мрежа, електрифицирана је, пројекат се приводи крају. Урађен је и објекат нове станичне зграде, као и четири објекта скретничких блокова који служе за сигнализацију као и три железничка моста, различитих распона од 15 до 24 метра, и пет пропуста", рекао је Дишић.

Обраћајући се присутнима начелник Подунавског управног округа небојша Павловић истакао је да је ово већ трећа посета потпредседнице Владе Србије Зоране Михајловић нашем округу, а да је пре шест месеци овде био и председник Србије Александар Вучић.

„То је била иницијална каписла за покретање многих пројеката, од којих се један данас реализује, други су у припреми, неки су завршени, и то је оно што је за кратак временски период покренуто - од путне инфраструктуре, деоница Велика Плана-Смедеревска Паланка, до локалних путева, и то је прави пример како се држава односи према локалним самоуправама у Подунавском округу. То грађани Подунавског округа препознају и то је оно што на крају цене и поштују", рекао је Павловић.

 

 

 

 

Смедерево рукометна престоница Европе

23.август 2019.

По седми пут Смедерево ће од среде до недеље угостити близу 2000  рукометаша и рукометашица узраста од 9 до 19 година. Са 105 екипа из 17 земаља Европе и Африке, међу којима ће се по први пут надметати и сениорке,   "Трофеј Смедерево" спада у један од најмасовнијих турнира не само на Балкану, већ и на целом континенту.

Поред четвородневног такмичења организатор РК Смедерево, уз свесрдну помоћ Градске управе, планира и садржаје забавног карактера. У четвртак ће се од 20 часова на градском тргу одржати пена парти, а на истом месту и у исто време за петак је после дефилеа заказана велика журка. Затварање турнира обавиће се у недељу, по окончању финалних утакмица, а поред уручења признања, планиран је и велики ватромет.

 

 

 

 

Потписан уговор о донацији за Пројекат ,,Без алата нема ни заната“

23.август 2019.

22.08. 2019. године градоначелница града Смедерева, др Јасна Аврамовић потписала је уговор о донацији са организацијом Swiss PRO за Пројекат ,,Без алата нема ни заната" којим је Град Смедерево конкурисао код UNOPS a у оквиру програма Swiss PRO и који ће се спроводити са Савезом социјално хуманитарних организација.

 Донатор је одлучио да финасира пројекат града у износу од 12.540,00 долара.

   Пројекат има за циљ обучавање особа са инвалидитетом за рад на производњи предмета ручних радиности, вођење посла и израду бизнис плана као и за израду пројеката њихових организација. Такође, организоваће се сајам произведених предмета особа са инвалидитетом на којем би требало да производи пронађу свој пут до тржишта.

Пројекат ће се спроводити у наредном периоду. Заинтересовани полазници ових обука могу се јавити Савезу социјално хуманитарних организација на телефон 4631-536 ili  email: info@savezosi.org.

 

 

 

 

Свечано отварање Дунав филм феста

21.август 2019.

Пројекцијом филма "Звиждачи" румунског редитеља Корнелија Порумбојуа, у Малом граду смедеревске тврђаве, у уторак вече је почео "Дунав филм фест", а публика ће до 25. августа имати прилике да види више од 40 остарења. 

На отварању фестивала, у име града Смедерева, публици се најпре  обратила Светлана Михајловић, чланица Градског већа задужена за ресор просвете  образовања која је истакла значај фестивал за град.

"Славимо уметност и културу, поштујмо их, јер су они најбољи део свих нас.  Због тога је град Смедерево препознао филмску уметност и овај фестивал као један од најбољих начина да се промовишу културни и туристички потенцијали града.

Дунав филм фест се родио у нашем граду са циљем да промовише не само филмску уметност, већ и вредности нашег града, а пре свега Смедеревску тврђаву." рекла је Светлана Михајловић.

 

 

 

Идејни творац фестивала Игор Станковић казао је да Дунав филм фест већ надилази локалне и државне оквире. 

"Ово је јако важан фестивал који има изузетан програм. Сјајну идеју о филмској смотри на смедревској трврђави успели смо да претворимо у стварност", реко је Станковић.

Публици се обратио и директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић који је уједно и гост селектор "Дунав филм феста". 

"Велико ми је задовољство што имамо изузетан избор филмова у Смедереву. Осим остварења из подунавских земаља имамо неколико разлицитих пратећих програма међу којима су Алмодоварово остварење, филмови из Југословенске кинотеке, нови филм једног од најзначајнијих европских аутора Фатиха Акина", рекао је Пантелић.


Пре пројекције филма Звиждачи публика на смедеревској тврђави имала је прилику да види кратки филм из 1915., чији су протагонисти српски војници, Арчибалд Рајс и један од најодликованијих српских официра Александар Срб. То је први сачувани филм на коме је снимак Смедеревске тврђаве.Пројекција овог филма је поклон Југословенске кинотеке фестивалу.

 

Награду "Дунавска лађа", за најбољи филм у такмичарској селекцији, бираће трочлани жири који чине Јанко Поповић Воларић, Радивоје Раша Буквић и Нивес Иванковић. Поред официјелног жирија другог "Дунав филм феста", ове године о најбољима први пут одлучиће и млади фестивалски жири. 

Најбољи филм, најбољег младог аутора и глумачко остварење у Смедереву ће одабрати трочлани жири који чине Марко Грабеж, Марко Васиљевић и Маја Шуша.

 

 

 

 

 

ГРАД ПРОДУЖАВА СЕЋАЊЕ НА МИЊУ

16.август 2019.

Меморијални турнир Милутин Поповић - Миња одржава се четрнаесту годину заредом. Уз помоћ Мињиних пријатеља, подршку локалне самоуправе и заљубљеника у баскет одржава се успомена на њега. Турнир ће се одржати од 16. до 18. августа. Уз додатне напоре које је уложио сам град Смедерево, реновиран је терен и успомена на преминулог смедеревског баскеташа наставља да живи и живеће још дуги низ година.

 

 

 

 

 

Уређење и модернизација путних прелаза

16.август 2019.

Град Смедерево је у сарадњи са предузећем ''Инфраструктура Железнице Србије'' обезбедио да се у наредном периоду на територији града уреде и модернизују три путна прелаза преко железничке пруге, чије ће радове финансирати ''Инфраструктура Железнице Србије''. Реч је о савременој хоризонталној и вертикалној саобраћајној сигнализацији, која се - према речима надлежних из ''Инфраструктуре Железнице Србије'' - до сада показала као врло ефикасан начин обезбеђења путних прелаза и повећања безбедности, како друмског тако и железничког саобраћаја. Сигнализација подразумева сет флуоресцентних вертикалних саобраћајних знакова који ће бити постављени на саобраћајницама обострано испред путних прелаза, као и постављање вибро трака на коловозу, које служе за успоравање друмског саобраћаја у близини путних прелаза. Уређењем и осавремењавањем неких од најкритичнијих и најпрометнијих путних прелаза на територији града - чије ће локације бити утврђене у сарадњи са стручним службама ''Инфраструктуре Железнице Србије'' - безбедност одвијања друмског саобраћаја преко ових прелаза, али и безбедност железничког саобраћаја подићи ће се на знатно виши ниво.  

 

 

 

РЕКОНСТРУКЦИЈА ДОДАТНИХ 500 МЕТАРА У КОЛАРСКОЈ УЛИЦИ

13.август 2019.

Радови на реконструкцији Коларске улице биће изведени на деоници укупне дужине 3,3, уместо 2,8 километара, колико је првобитно планирано.

Наиме, за реализацију овог посла обезбеђена су средства у износу од 26,5 милиона динара, али је, Влада Србије издвојила додатна 3 милиона динара (укупно 29,5 милиона динара), што омогућава да се уради реконструкција на још 500 метара Коларске улице.

 

 

 

На овој саобраћајници ради се санација постојећег коловоза, биће постављен нови хабајући слој асфалта, а планирана је израда хоризонталне сигнализације, банкине и аутобуског стајалишта.

Очекује се да ће радови бити завршени 27. августа.

 
 

 


 

Обавештење

13.август 2019.

Обавештавамо грађане Смедерева да почињу радови на чишћењу водотока II реда на територији града Смедерева. Извођач радова је "Gradcoop"doo, Београд.

Вредност радова је 2.946.660динара, са ПДВ-ом.

 

Завршено првенство у баскету Рода 3х3 у Смедереву

11.август 2019.

Победник првог 3х3 Рода првенства Србије у баскету, који је јуче одржан у Смедереву на главном Градском тргу, је екипа Сарајева која је у врло узбудљивом финалу победила Анонимусе из Смедерева резултатом 18:17. Треће место припало је кинеској репрезентацији до 23 године, а четврто седмоструком освајачу турнира у Србији екипи Армагедон. У јуниорској конкуренцији победила је екипа Смедерево 1953.

 

1

 

Први турнир овакве врсте у Смедереву, иако организован пред крај сезоне (следеће недеље се у Новом Саду игра финални турнир), изазвао је велико интересовање. Пријавило се 13 екипа, десет из Србије и три из иностранства. Осим Кине U23 која је до полуфинала стигла супериорно и показала да ће ускоро и у овом спорту играти значајну улогу, љубитељима 3х3 баскета у Смедереву представиле су се екипе из Сарајева и Македоније. Значајно је да су се појавиле и четири екипе из Смедерева, а Анонимуси, у саставу Стојановић, Торбица, Костић и Шпаровић, су уз велику подршку многобројне публике која је у вечерњим сатима испунила Градски трг, стигли до саме завршнице. У мечу за прво место мало више среће било је на страни одличне екипе из Сарајева.

Турнир у Смедереву оправдао је очекивања организатора, али и учесника који из нашег града носе лепе успомене. Иницијатива Савеза спортова Смедерево да се овако нешто организује у Смедереву, прихваћена је од градских власти, а Национални спортски савез 3х3 одушевљен је амбијентом на Градском тргу. Слике са терена и дрона то најбоље потврђују. 

Наградни фонд за овогодишњи турнир био је 160.000 динара. 120.000 динара за прво место, 20.000 динара за друго место и 10.000 динара за победника у јуниорској конкуренцији. Трећепласирана екипа у сениорској конкуренцији добила је вечеру у неком од смедеревских ресторана.

 

2
 

 

Током посете Смедереву челни људи Националног спортског савеза 3х3 су у разговору са руководством Савеза спортова Смедерево изразили жељу да се прво Балканско првенство у 3х3 баскету организује у смедеревској Тврђави, односно Малом граду.

 

3х3 Рода баскет првенство Србије

09.август 2019.

Смедерево ће у суботу 10. августа, од 10 до 23 сати по први пут бити домаћин 3x3 Рода баскет првенства Србије. Турнир Б категорије одржаће се на главном Градском тргу уз учешће 16 екипа (12 у сениорској и 4 у јуниорској конкуренцији). Учешће је потврдило неколико најбољих наших екипа, које се припремају за завршни турнир у Новом Саду, а смедеревским љубитељима овог спорта представиће се и кинеска репрезентација у овом спорту до 23 године. Очекује се и наступ неколико домаћих екипа.

 

РОМАЦТЕД СМЕДЕРЕВО

09.август 2019.

Дана 9. августа у просторијама градске управе Смедерево одржан је састанак Институционалне радне групе Програма Ромацтед. Циљ Програма "РОМАЦТЕД"  је  јачање посвећености институција, њихових капацитета, знања и вештина у раду на инклузији Рома и Ромкиња, Састанку су у име институционалне радне групе присуствовали Јасмина Војиновић координаторка радне групе , Виолета Максимовић, Весна Киш Костић, Ђулијета Сулић. Такође састанку су присуствовали и чланови локалне акционе групе Дејан Стојковић, Јелена Радуловић и фасцилитатор  Бајрам Мурина. На састанку је усвојен заједнички акциони план који ће се спровести у наредном период.

sl5 

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е - ЈКП ВОДОВОД

08.август 2019.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

 

 

 

Због најаве високих дневних темепература у наредном периоду, ЈКП Водовод Смедерево ће на локацији код Градске пијаце у улици 17.Октобра поставити цистерну пијаће воде, сваког дана у времену од 10 до 17 часова.  На локацијама испред Центра за културу, Опште болнице Свети Лука у Кнез Михајловој улици и на раскрсници улица Карађорђеве и Кнез Михајлове , на постојећим надземним хидрантима постављене су чесме које грађани могу користити.  Такође све јавне чесме на територији Града су у функцији и могу се користити.

 

sl1

 

 

sl2

 

 

sl3

 

 

 

ЈКП Водовод Смедерево

 

Доспеће III квартала за плаћање пореза на имовину

07.август 2019.

 

     ГРАД СМЕДЕРЕВО                                                                           

     ГРАДСКА УПРАВА

     Одељење за финансије и локалну пореску администрацију

     Број: Службено/2019-04

     Дана: 06. август 2019.године

                               

 

                               Доспеће III квартала за плаћање пореза на имовину

 

 

Подсећамо грађане да се порез на имовину плаћа квартално током године, а доспеће сваке рате је средином квартала. Трећи квартал за текућу годину доспева за плаћање 14. августа 2019.године. Сви грађани могу до овог датума да измире своје обавезе без обрачуна затезне камате. За све уплате после овог рока зарачунаваће се затезна камата која износи 13% на годишњем нивоу.

Висина треће рате пореза на имовину за 2019.годину износи једну четвртину прошлогодишњег задужења. Са измиривањем треће рате потребно је измирити и евентална дуговања уколико постоје како би се избегао поступак принудне наплате.

Обвезници пореза на имовину могу стање својих обавеза да провере у Локалној пореској администрацији сваког радног дана у периоду од 7,30 – 15,30 часова лично или путем телефона 026 / 613-269.

Непријављена имовина подлеже кажњавању !

Позивамо све грађане који до сада нису поднели пореску пријаву за плаћање пореза на имовину ( објекти и земљиште ) да то учине у најкраћем року обзиром да непријављивање имовине представља порески прекршај из члана 180. Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

 

 

 

                                                                                                               НАЧЕЛНИК

 

                                                                                                  Дамњан Стајић, дипл.економиста

 

 

 

Одржана церемонија полагања камена темељца за иградњу новог постројења Агломерације компаније „Хбис гроуп Сербиа" у Железари Смедерево

24.јул 2019.

Данас је у Смедереву одржана церемонија полагања камена темељца за иградњу новог постројења Агломерације компаније „Hbis group Serbia" у Железари Смедерево.

            Свечаној церемонији су присуствовали Председник Републике Србије Александар Вучић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре др Зорана Михајловић, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар за заштиту животне средине Горан Триван, амбасадорка Кине у Србији Чен Бон, градоначелница града Смедерева др Јасна Аврамовић.

            Ова велика инвестиција је од изузетног значаја, не само за град Смедерево, већ и за све грађане Србије.

 

Одржана 10 седница Савета за безбедност саобраћаја на путевима града Смедерева

18.јул 2019.

           Дана 16 јула 2019. године, у Регионалом центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево је одржана 10 седница Савета за безбедност саобраћаја на путевима града Смедерева на којој су, поред чланова Савета, присуствовали представници Агенције за безбедност собраћаја Републике Србије, Ауто-мото савеза Србије, Националне академије возача, Савета за безбедност саобраћаја града Пожаревца, чланице Градског већа града Смедерева, госпође Светлана Михајловић и Марина Тирнанић, представници Саобраћајне полиције ПУ Смедерева, ЈП „Урбанизам" Смедерево, ЈКП „Паркинг сервис" Смедерево, ЈКП „Зеленило и гробља", Групе за саобраћај и Одељења за инспекцијске послове ГУ Смедерево као и представници Д.О.О. „Селма" Суботица и „МРГ" Београд. Председавао је Бранислав Дробњакоић, председник Савета и члан градског Већа задужен за ресор саобраћаја и безбедности.

 

Том приликом су присутни упознати са стањем у безбедности саобраћаја у првој половини 2019. године од стране представника Саобраћајне полиције ПУ Смедерево. Констатовано је да је безбедност саобраћаја ове године била на знатно већем нивоу него у истом периоду претходне године. Ни једно лице није погинуло (претходне године 2) а такође је смањен број повређених лица. Само је у малом проценту порастао број саобраћајних незгода само са материјалном штетом. Од стране Саобраћајне полиције је откривено и санкционисано више прекршаја.

 

Савет је усвојио извештај о раду и реализацији Програма коришћења средстава за финансирање безбедности саобраћаја на путевима на подручју града Смедерева у првих шест месеци ове године као и усвојио свој Програм рада до краја године.

 

Донет је предлог измена и допуна Програма коришћења средстава за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима на подручју града Смедерева за 2019. годину који ће, заједно са другим материјалима, бити достављен Градском већу града Смедерева на усвајање.

 

Представници Агенције за безбедност саобраћаја на челу са г. Бранком Стаматовићем, начелником Одељења за локалне самоуправе, и г. Душком Пешићем, начелником Одељења за превенцију, су изразили задовољство радом и резултатима рада Савета за безбедност саобраћаја града Смедерева истакавши да се он, као Координационо тело за безбедност саобраћаја на локалном нивоу, налази међу најбољима у Републици. Такође су истакли да је Смедерево на првом месту у Србији по подели ауто-седишта за новорођене бебе и по управљању брзинама кретања возила системом камера али су истакли и потребу још већег ангажовања у области саобраћајног васпитања и образовања, едукацији свих категорија учесника у саобраћају као и у научном раду у овој области.

 

Руководилац Центра за возила Ауто-мото савеза, др. Драгослав Кукић, је изнео пример добре сарадње локалног тела за безбедност саобраћаја и АМС Србије и изразио наду да ће се то и наставити у обостраном интересу.

 

Г. Благоје Милинић испред НАВАК-а је изнео изузетно позитивне оцене о раду Савета за безбедност саобраћаја Смедерева и организацији и реализацији ове седнице.

 

На седници је извршена презентације развоја система за управљање брзинама у граду Смедереву - система за аутоматску детекцију саобраћајних прекршаја са препознавањем регистарских таблица и наставка развоја система - мерење просечних брзина возила и комбинованог стационарног и мобилног сстема за аутоматску контролу и документовање саобраћајних прекршаја. Презентације су извршене од стране представника Д:О:О: „Селма" Суботица и Д:О:О: „МРГ" Београд, реномираних произвођача и испоручиоца најмодернијих система у овој области. Обе презентације односно презентовани системи су оцењени од стране присутних са највећим оценама.

 

 

Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву

05.јул 2019.

Смедерево је у петак, 5. jула 2019. године посетила висока делегација HBIS Group, предвођена председником Групе, г-дином YU Yongom.  Осмочлану делегацију, поред г-дина YU, чинили су и представници HBIS Serbian Company и Tangsteel subsidiary. Госте из Кине примила је Градоначелница Смедерева Др Јасна Аврамовић са сарадницима и представницима Министарства привреде. Градоначелница је изразила захвалност председнику Групе, а посебно председнику Народне Републике Кине г-дину  Xi Jinpingu и председнику Републике Србије г-дину Александру Вучићу. Истакла је да је доласком HBIS Group у Смедерево 5.000 радника добило сигурност, миран сан и осмех на лицу. Град Смедерево ће увек подржавати рад HBIS Serbian Company, захвалан је на свему што кинеска корпорација чини за локалну заједницу, са жељом да HBIS Serbian Company сваке године бележи раст у производњи челика. Г-дин YU Yong се захвалио радницима железаре на стручности, марљивости и преданости у раду, као и подршци председника Александра Вучића и Xi Jinpinga. Посебну захвалност је изразио Градоначелници, као и локалној самоуправи на великој подршци, у уверењу да ће се таква подршка наставити и у будућности.

 

Граду Смедереву додељена је награда за допринос развоју информационо-комуникационе приступачности

21.јун 2019.

            Јуче у посланичком клубу у Београду додељене су награде градовима и општинама од стране Заштитника грађана за залагање и рад на уклањању баријера ка нормалном приступу особама са инвалидитетом односно бољој приступачности одређених места и услуга.

Награђен је град Смедерево за бесплатан знаковни језик за све глуве и наглуве особе и за постављење индукционих уређаја у свим важнијим институцијама.

            Заштитник грађана, у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина, додељује награде градовима, општинама и градским општинама у Републици Србији који су у претходној години највише допринели развоју свих облика приступачности на својој територији, односно у свом окружењу.

            Заштитник грађана је желео да промовише примере добре праксе у области приступачности на локалном нивоу, као и да оствари бољу међусобну сарадњу  са градовима и општинама у Републици Србији у циљу утврђивања стања у области приступачности и узрока због којих се, у пуној мери, не примењују прописи који гарантују права на приступачност јавних објеката, служби и услуга особама са инвалидитетом и тешкоћама у кретању или комуникацији, као и на формулисање препорука и планова за њено унапређивање у оквиру своје надлежности.

 

На јавни позив за награду пријавило се 17 градова, општина и градских општина. Награде су добили  градови Лесковац, Сомбор, Смедерево, Лозница и ГО Врачар.

 

Градоначелница др Јасна Аврамовић потписала је Меморандум о разумевању са програмом Свис ПРО у области доброг управљања

03.јун 2019.

Дана 29. маја 2019. представници 96 локалних самоуправа из Србије, међу којима и град Смедерево, потписали су Меморандум о разумевању са програмом Свис ПРО (Swiss PRO) у области доброг управљања, који подржава Влада Швајцарске.

Тај документ ће бити основа за изградњу капацитета за добро управљање у раду локалних администрација, што би за резултат требало да има побољшано и квалитетније пружања услуга грађанима.

У локалним самоуправама биће формирани сервиси за добро управљање који ће стално да  унапређује рад ЈЛС у смислу повећања одговорности и транспарентности, као и унапређења учешћа грађана.

Стална конференција градова и општина (СКГО) и Министарство државне управе и локалне самоуправе развили су Индекс добре управе на локалном нивоу, који пружа објективну слику стања и конкретне препоруке за унапређење рада локалних самоуправа, док програм Свис ПРО, у сарадњи са овим институцијама ради на унапређењу поступања локалних самоуправа у складу са принципима доброг управљања рекао је Министар.

Директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу при Амбасади у Србији, Урсула Лојбли, истакла је да је добро управљање велики изазов, да је веома корисно за локалну заједницу и њену економију. „Добро управљање је предуслов за развој. Ми то добро знамо из швајцарског искуства дугог више од 200 година", казала је она и додала да добро управљање подразумева квалитетније и праведније услуге за све грађане.

Шеф програма Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у Србији Марко Вујачић оценио је да увођењу начела доброг управљања у свакодневну праксу омогућава реформу јавног сектор што води ка бољитку читавог друштва.

Национална менаџерка програма Свис ПРО Ана Недељковић Беља казала је да ће се посебно радити на унапређењу еУправе, а конкретизација доброг управљања у пракси спровешће се кроз ПАКЕТЕ ПОДРШКЕ општинама како би се покренуле реформе локалног управљања.

Пројекти одабрани путем јавних позива, ће се у највећој мери спроводити у складу са методологијом доделе бесповратних средстава. На овај начин институције кориснице средстава имају пуну контролу над реализацијом пројекта, док УНОПС прати спровођење и пружа техничку подршку.

Програм се ослања на добре праксе и остварене резултате својих претходника, развојних програма  ЕУ ПРОГРЕС-а и Европског ПРОГРЕС-а.

Наставиће се и са активностима примене доброг управљања у спровођењу инфраструктурних пројеката - област по којој је Свис ПРО препознатљив.

Програм подршке Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености - Свис ПРО треба да допринеце побољшању квалитета живота грађана Србије, нарочито оних који припадају рањивим друштвеним групама, кроз унапређење владавине права на локалном нивоу, јачање друштвене кохезије и повећање одговорности, транспарентности, ефикасности и делотворности локалних самоуправа, као и учешћа становништва у процесима доношења одлука.

Програм Свис ПРО се спроводи у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије.

Активности програма Свис ПРО, Влада Швајцарске подржава са укупно 5,8 милиона евра, а спроводи УНОПС у партнерству са СКГО.

У име града Смедерева Меморандум о разумевању у области доброг управљања потписала је градоначелница, др Јасна Аврамовић. На свечаности је локалним самоуправама, тако и граду Смедереву,  додељен Сефтификат о сарадње у области доброг управљања.

 

 

Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево

15.мај 2019.

            На основу дописа Општег удружења предузетника Смедерево, градоначелница града Смедерева, др Јасна Аврамовић, дана 13. маја 2019. године одржала је састанак са представницима наведеног Удружења, којем су присуствовали и начелник Градске управе града Смедерева, начелник Одељења за урбанистичко-комуналне и имовинско-правне послове и начелник Одељења за инспекцијске послове и послове комуналне полиције.

            Том приликом је разматрана Одлука о накнадама за коришћење јавних површина за територију града Смедерева и одлучено је да Радна група размотри сугестије, примедбе и предлоге и да након тога да своје мишљење о евентуалним изменама и допунама наведене Одлуке.

 

Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше

14.мај 2019.

Град Смедерево, уз суфинансирање Министарства привреде Републике Србије, покренуо је активности на реконструкцији Улице Војводе Ђуше у Смедереву.

Пројекат реконструкције израдило је у 2018. години Јавно преузеће ''Урбанизам Смедерево'', а почетком 2019. године Министарство привреде је у оквиру свог годишњег позива за учешће у пројекту ''Градимо заједно'' одобрило средства за суфинансирање радова на реконструкцији.

Након спроведеног  избора извођача радова од стране Министарства, 7. маја градоначелница града Смедерева Др Јасна Аврамовић потписала је Уговор о извођењу радова између Министарства, Града Смедерева и изабраног извођача радова.  

Почетак радова на реконструкцији очекује се до краја маја, а трајање радова је предвиђено 45 дана.

 

У великој сали Скупштине града Смедерева извршена је по 18. пут подела ауто-седишта родитељима новорођених беба

25.април 2019.

Дана 24. априла 2019. године у великој сали Скупштине града Смедерева извршена је по 18. пут подела ауто-седишта родитељима новорођених беба. Овог пута је подељено 137 седишта односно све укупно од почетка акције 2687. Акција се спроводи већ трећу годину за редом. Ова акција, коју спроводи град Смедерево преко Савета за безбедност саобраћаја на путевима, има за циљ како да да подстрек односно награди родитеље за допринос наталитету града тако и да родитеље превентивно усмери на обавезу коришћења ауто-седишта приликом превоза те исте деце аутомобилима пре свега из разлога њихове безбедности.

 

У том смислу град Смедерево убедљиво предњачи у Србији како због броја подељених седишта  тако и због континуитета а нарочито због свеобухватности јер се не прави разлика по томе да ли родитељи имају возила или не. Једини услов је да је беба рођена на подручју града односно да су родитељи житељи истог.

 

Присутне је поздравио у име града и у име Савета за безбедност саобраћаја Председник Савета и члан Градског већа града Смедерева задужен за саобраћај и безбедност, господин Бранислав Дробњаковић. Подели је присуствовала и госпођа Јасмина Војиновић, чланица Градског већа задужена за месне заједнице и рурални развој.     

 

С обзиром на значај правилне употребе ауто-седишта за бебе за њихову безбедност а с обзиром на чињеницу да је утврђено да већина родитеља не користи седишта на правилан начин то је Савет за безбедност саобраћаја приликом ове поделе организовао, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја републике Србије и Центром за промоцију безбедности саобраћаја из Новог Сада, обуку родитеља за њихову правилну употребу. Предавачи, госпођа Ивана Михајловић из Центра за промоцију безбедности саобраћаја и господин Душко Пешић, начелник Одељења за превенцију и едукацију у Агенцији за безбедност саобраћаја, су одржали изузетно интересантна и квалитетна предавања на ову тему која су побудила велико интересовање присутних родитеља.

 

Родитељима је, поред седишта, подељена и брошура Агенције за безбедност саобраћаја о њиховој правлној употреби.

 

Акција ће се наставити и даље уз организовање обавезне обуке за коришћење ауто-седишта.

 

Локални медији су и овог пута пратили реализацију акције дајући на  тај начин велики допринос њеном промовисању а све у циљу повећања безбедности деце у саобраћају.

 

 

Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја

14.фебруар 2019.

 

      Дана 12 фебруара 2019. године, у Регионалом центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево је одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја на путевима града Смедерева на којој су, поред чланова Савета, присуствовали представници Агенције за безбедност собраћаја Републике Србије, Ауто-мото савеза Србије, Саобраћајне полиције ПУ Смедерева, ЈП „Урбанизам“ Смедерево, ЈКП „Паркинг сервис“ Смедерево, Дома здравља Смедерево, као и Групе за саобраћај и Одељења за инспекцијске послове ГУ Смедерево. Председавао је Бранислав Дробњакоић, председник Савета и члан градског Већа задужен за ресор саобраћаја и безбедности.

      Том приликом су присутни упознати са стањем у безбедности саобраћаја у 2018. години. Савет је усвојио извештај о раду и реализацији Програма коришћења средстава за финансирање безбедности саобраћаја на путевима на подручју града Смедерева у 2018. години.  Савет је усвојио и Програм рада у 2019. години.

 

 

      Представници Агенције за безбедност саобраћаја на челу са Бранком Стаматовићем, начелником Одељења за локалне самоуправе, су изразили задовољство радом и резултатима рада Савета за безбедност саобраћаја града Смедерева истакавши да се он, као Координационо тело за безбедност саобраћаја на локалном нивоу, налази међу најбољима у Републици. Бранко Стаматовић је посебно истакао да је Смедерево на првом месту по подели ауто-седишта за новорођене бебе и по управљању брзинама кретања возила системом камера. Напоменуо је неопходност још већег ангажовања у области саобраћајног васпитања и образовања као и едукацији свих категорија учесника у саобраћају. Такође је рекао да се, уз поделу ауто-седишта, треба извршити и обука за њихово коришћење у чему је обећао, као и у другим акцијама, помоћ Агенције за безбедност саобраћаја.

      Руководилац Центра за возила Ауто-мото савеза, др Драгослав Кукић, је изнео своје задовољство оним што је чуо и видео на седници Савета. Рекао је да би сарадња Савета и Ауто-мото савеза у наредном периоду требала бити значајнија.

     Сви остали присутни испред Саобраћајне полиције, Јавних предузећа, Дома здравља и Градске управе су истакли одличну сарадљу са Саветом за безбедност саобраћаја и заједничко учешће у реализацији бројних активности како превентивних тако и на побољшању саобраћајне инфраструктуре.

       На седници је извршена презентације развоја система за управљање брзинама у граду Смедереву  и Пројекта успостављања локалне базе података о обележјима безбедности саобраћаја у који је укључено Смедерево међу још десет градова или општина у Репубчлици.

     Презентације су извршили  Дејан Стоилковић из Градске управе и др Драгослав Кукић из Ауто-мото савеза Србије.

 

Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету

08.фебруар 2019.

 

       Смедерево ће бити домаћин финалног Купа Србије у рукомету  и за женске  и за мушке екипе. Уговор између Града Смедерева и Рукометног савеза Србије о домаћинству  финала купа за мушкарце и жене потписали су градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић, вршилац дужности секретара Рукометног савеза Србије, Мазлам Џемаилоски и председник Рукометног клуба  Смедерево, Ненад Мартић.

 

 

     Уговор су  потписали  градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић, вршилац дужности секретара Рукометног савеза Србије, Мазлам Џемаилоски и председник Рукометног клуба  Смедерево,Ненад Мартић.

     - Град Смедерево  је увек  знао да препозна  врхунске  спортске и друге изазове, који афирмишу  потенцијале наше средине и отварају могућности  за економски и сваки други развоја. Наша интенција је да развијамо спортски туризам,  што ћемо ове године чинити и кроз трофеје Смедерева, када у град долазе хиљаде младих из целе Европе и света, посебно кроз светско првенство у средњевековним  борбама почетком маја, али и кроз организацију овог  рукометног такмичења, који ће окупити  најбоље  рукометаше Србије у мушкој и женској конкуренцији. - рекла је приликом потписивања уговора градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић.

      Турнир ће бити организован у два викенда,  у фебруару  и марту. Први фајнал фор на програму  је већ следећег викенда, 16. и 17. фебруара.

 

Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица

07.фебруар 2019.

 

     У Градској управи Смедерево представљен је пројекат „Трајна решења за интерно расељена лица и повратнике кроз партнерство"

      Пројекат заједнички реализују УГ Иницијатива за развој и сарадњу, Град Смедерево и општине Смедеревска Паланка, Велика Плана и Ковин. Пројекат финансира ЕУ путем делегације Европске уније у Србији, у оквиру програма „ЕУ подршка одрживим решењима за интерно расељена лица и реинтеграцију повратника", укупне вредности 5,65 милиона евра.

 

 

      На конференцији присутнима су се најпре обратили др Јасна Аврамовић, градоначелница Смедерева,  и Иван Гергинов, помоћник комесара Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, који су говорили о важности регионалне сарадње и донаторске подршке за побољшање услова живота социјално рањивих група на локалу.

     Представници Смедерева и општина Смедеревска Паланка, Велика Плана и Ковин представили су улогу и значај који овај пројекат има за становништво њихових локалних самоуправа. Такође, позвали су своје суграђане да се путем сајтова и огласних табли локалних самоуправа детаљније информишу о отвореним јавним позивима за интерно расељена лица и повратнике по Споразуму о реадмисији за доделу помоћи у грађевинско материјалу  и пакетима економског оснаживања.

    Потенцијалним корисницима на располагању у ове четири локалне самоуправе стоје и повереници за избеглице и миграције, од којих могу добити све потребне информације у процесу конкурисања.

     Јавни позиви за доделу помоћи отворени су до 4. марта, а ускоро ће бити отворени и позиви за помоћ у виду куповине сеоских домаћинстава за интерно расељена лица и повратнике по споразуму о реадмисији.

      Пројекат, иначе, почива на регионалном приступу и тежи да одговори на потребе најугроженијих породица са територије ове четири локалне самоуправе. За 48 породица у оквиру пројекта биће обезбеђена трајна стамбена решења. Од тога за 13 породица кроз куповину сосоког домаћинства и мали грант за адаптациоју и опремање домаћинства,а за 35 породица кроз набавку пакета грађевинског материјала за адаптацију постојећих стамбених услова.

      У оквиру пројекта 40 корисника добиће помоћ у виду пакета економског оснаживања, који се састоји из обуке и гранта за набавку основних средстава за покретање бизниса.

 

Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину

06.фебруар 2019.

 

ГРАД СМЕДЕРЕВО                                                                           

ГРАДСКА УПРАВА

Одељење за финансије и локалну пореску администрацију

Број: Службено/2019-04

Дана: 05. фебруар 2019.године

                        

 

             Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину

 

 

          Подсећамо грађане да се порез на имовину плаћа квартално током године, а доспеће сваке рате је средином квартала. Први квартал за текућу годину доспева за плаћање 14. фебруара 2019.године. Сви грађани могу до овог датума да измире своје обавезе без обрачуна затезне камате. За све уплате после овог рока зарачунаваће се затезна камата која износи 13% на годишњем нивоу.

 

          Висина прве рате пореза на имовину за 2019.годину износи једну четвртину прошлогодишњег задужења. Са измиривањем прве рате потребно је измирити и евентална дуговања уколико постоје како би се избегао поступак принудне наплате.

 

          Обвезници пореза на имовину могу стање својих обавеза да провере у Локалној пореској администрацији сваког радног дана у периоду од 7,30 - 15,30 часова лично или путем телефона 026 / 613-269.

 

          Позивамо све грађане који до сада нису поднели пореску пријаву за плаћање пореза на имовину ( објекти и земљиште ) да то учине у најкраћем року обзиром да непријављивање имовине представља порески прекршај из члана 180. Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

 

 

 

 

                                                                                                                                     НАЧЕЛНИК

                                                                                                                 Дамњан Стајић, дипл.економиста

 

 

Градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић обишла васпитаче и децу у вртићу Сањалице

05.фебруар 2019.

 

Градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић обишла је  васпитаче и децу у  вртићу Сањалице, у новом објекту у Цвијићевој улици. Од ове недеље педесет малишана узраста од пет и по година борави у овом вртићу. Градоначелница се  упознала са условима смештаја деце  и најавила да Град наставља да улаже у популациону политику отварањем вртића за све узрастне групе.

 

 

- Моја жеља је била да покажемо свим Смедеревцима  да град  и локална самоуправа  мисле на децу. Нама су деца и омладина најбитнији сегменти друштва. Овај објекат од 300 квадрата је урађен  у склопу проширења  објеката матичне устнаове  Наша радост. Јако је важно  да што пре сместимо сву децу која чекају на смештај у неки од објеката. Тренутно се 250 деце налази на листи чекања и ја очекујем да врло брзо  отворимо објекат од скоро 700 квадрата на Тргу републике, изнад некадашње Београдске банке, где ће такође бити мешовита група и јаслице и вртић за децу до пет и по година старости. Захваљујем се  свима који су учествовали у опремању овог објекта, али најпре родитељима који су имали стрпљења да сачекају отварање овог вртића. Јако је важно да се све више деце рађа и да се све више људи запошљава.  Такође, желим да  саопштим добру вест за  Радинчане:  град је добио средства од републике за изградњу и  опремање вртића у Радинцу. То је био дугогодишњи сан свих Радинчана, који ће коначно бити остварен. - истакла је градоначелница.

 

Повеља припала Милићу

28.јануар 2019.

Традиционалном академијом, у завршницу су ушле 30. Светосавске свечаности. Након химне у извођењу Црквеног хора „Слога", овогодишњу беседу казивао је Горан Ђорђевић, књижевник и директор фестивала „Смедеревска песничка јесен". У наставку су за ову прилику посебно приређен програм извели ђаци школе „Илија Милосављевић Коларац" из Колара, овогодишњег домаћина Светосавских свечаности, а потом је саопштена одлука Комисије за доделу признања и награда. Светосавска повеља, овога пута је припала можда и најмлађем добитнику од како се ово признање додељује. Наиме, тридесетогодишњи Угљеша Милић је, након завршених редовних и мастер студија на ЕТФ-у у Београду, прошле године одбранио докторску тезу пред стручњацима ИТ сектора у Барселони што га је, уз остала постигнућа, кандидовало за Светосавску повељу. Награде за стваралаштво младих добило је петоро Смедереваца, при чему су сви „вуковци" и ученици Гимназије који су матурирали школске 2017/2018: Емилија Ђорђевић, Софија Ђурић, Александар Ракић, Јована Симић и Милица Ивковић.

„Хвала вам што сте нашли као оправдано и сходно да нама доделите ову награду. Можда ће неко од ових младих награђених, сутра, као ја сада, добити и Повељу" - казао је Милић овом приликом.  Честитајући добитнику, градоначелница Смедерева му је пожелела да свој радни век настави подједнако успешно, а осталима поручила да Милићев пример може бити подстицајан и за њих.  


 

ПОТПИСАНИ НОВИ УГОВОРИ О ФИНАНСИРАЊУ ВАНТЕЛЕСНЕ ОПЛОДЊЕ

04.јануар 2019.

Последњег дана године за нама градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић потписала је са пет парова уговоре о накнади трошкова за вантелесну оплодњу. За ту намену у 2018. години одобрена је новчана помоћ у укупном износу од милион динара, тако да ће сваки пар добити накнаду од по 200 хиљада динара.

  

„Желела сам да последњи дан у овој години завршимо једним лепим догађајем, да кренете у реализацију онога што сте замислили, да се остварите као родитељи, јер нема лепшег дара и поклона, да у 2019. години добијемо пет принова, да се увећамо бројчано за по једну бебу, а неко можда и са две, јер никад се не зна... Иначе, од 2008. године до сада укупно смо помогли 84 пара, било је 18 успелих поступака и рођене су 24 бебе", рекла је др Јасна Аврамовић приликом уручивања уговора.

Град Смедерево се, иначе, међу првима у Србији укључио у акцију стимулисања и финансирања трошкова вантелесне оплодње за све парове који због стерилитета или привремене неплодности немају децу.

Из буџета града од 2008. године до сада за финансирање вантелесне оплодње исплаћен је 21 милион 913 хиљада динара.

У складу са Одлуком о остваривању права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу, право на учешће у накнади трошкова могу да остваре парови за услуге које се пружају у здравственим установама које имају закључане уговоре са Републичким фондом за здравствено осигурање.

Право на учешће у накнади трошкова вантелесне оплодње пар може да оствари највише за два покушаја на терет средстава из буџета града Смедерева.

Учешће у накнади трошкова утврђује се највише до висине важеће услуге која се признаје за финансирање програма за вантелесну оплодњу на терет средстава Репоубличког фонда за здравствено осигурање.

Према истој Одлуци, Град финансира учешће од 200 хиљада динара по пару, с тим да су парови у обавези на основу уговора о вантелесној оплодњи да у року од пет месеци од дана исплате доставе рачуне и фактуре о утрошеним средствима.

 

 

Одобрен пројекат у оквиру грант шеме Програма Еxцханге 5

26.децембар 2018.

Пројекат „Управљање имовином за будуће кориснике" град Смедерево спроводи са партнерским оптинама Жабари и Мало Црниће, у оквиру грант шеме Еxchange 5. 21. децембра 2018. године градоначелница града Смедерева, др Јасна Аврамовић, је потписала Уговор о донацији у Сталној конференцији градова и општина.

Иначе, у оквиру грант шеме Програма Еxchange 5 одобрено је спровођење 18 пројеката у области управљања имовином на локалном нивоу. Укупна вредност уговорених пројеката износи преко 3,5 милиона евра, од чега донација Европске уније износи око 3 милиона евра, а остатак представља суфинансирање од стране корисника. Просечна вредност појединачног гранта је око 165.000 евра, а предвиђено трајање пројеката је 12-18 месеци.

Програм Еxchange 5 финансира Европска унија из средстава ИПА 2014, Министарство државне управе и локалне самоуправе је корисник у смислу индиректног управљања средствима, уговарачко тело је Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ при Министарству финансија, док је Стална конференција градова и општина имплементациони партнер. Корисници Програма, унапређеног управљања имовином и пружања односних услуга од стране локалне управе су локалне самоуправе.  

Град Смедерево са партнерским општинама Жабари Мало Црниће  реализоваће Пројекат „Управљање имовином за будуће кориснике".

Циљеви пројекта су: јачање капацитета за боље управљање и успешнији локални економски развој, као и побољшање ефикасности и пружања услуга у области управљања имовином.

Циљне групе Пројекта су: запослени у релевантним одељењима све три локалне самоуправе, као и доносиоци одлука.

Крајњи корисници су општинске/градска управа, пословни сектор и пољопривредни произвођачи, потенцијални инвеститори, локално становништво, као и Републички геодетски Завод.

Реализацијом Пројекта очекује се повећани капацитети за ефикасно управљање имовином и побољшане базе података и евиденција локалне јавне својине.

Главне активности су: ажурирање имовине, побољшање ИТ структура за управљање имовином, утврђивање вредности имовине, промоција и видљивост активности.

Трајање Пројекта 15 месеци.

Укупан буџет пројекта: 174.500,00 евра, од чега средства Европске Уније 152.984,15 евра (87,67%).

 

Анализа процене јавних финансија на локалном нивоу и креирање ранг-листа јединица локалних самоуправа на основу извештаја ДРИ

18.децембар 2018.

Град Смедерево је пример добре праксе у управљању јавним финансијама, на основу извештаја Државне ревизорске институције Републике Србије. Ово истраживање омогућено је кроз Пројекат Унапређење ревизије на локалном нивоу за ефикасније управљање јавним финансијама које спроводи Програм Уједињених нација за развој (UNDP), уз подршку Швајцарске владе.

            Представници града Смедерева свечано је уручено признање за пример добре праксе, у петак 14. децембра 2018. године у Београду.

            Примери добре праксе у управљању јавним финансијама изабрани су на основу извештаја о ревизији јединица локалних самоуправа које је објавила Државна ревизорска институција и анализе процене јавних финансија на локалном нивоу. Критеријуми за рангирање:

1)      Обим и финансијски утицај неслагања (неправилности) утврђених током редовних ревизија у односу на укупно извршење буџета,

2)      Врста ревизорског мишљења израженог након обављене ревизије,

3)      Статус ангажовања интерних ревизора у јединицама локалних самоуправа,

4)      Степен ефикасности у исправљању грешака (неправилности) након обављене ревизије,

5)      Степен извршења буџета у односу на план,

6)      Обим мера предузетих у поступку ревизије и

7)      Потраживања по основу пореза на имовину у односу на приходе од пореза на имовину.

            Наведена анализа односи се на детаљно анализирање свих седам критеријума по свакој од 119 ревидираних јединица локалних самоуправа у последње четири године. Наиме, 2014. године ревидирано је 27 јединица локалних самоуправа, 2015. године ревидирано је 34 јединица локалних самоуправа, 2016. године ревидирано је 26 јединица локалних самоуправа и 2017. године ревидирано је 32 јединица локалних самоуправа.

            Током обављања анализе, вршено је консултовање и одржаване су редовне комуникације са Државном ревизорском институцијом Републике Србије.

            Град Смедерево је први на ранг листи и има 174 бода.

Табела бр. 1. Редослед ЈЛС према успешности или висини додељених бодова

Ред.

бр.

Година ревидирања

Редослед ЈЛС

Висина бодова

1

2

3

4

1

2016

СМЕДЕРЕВО

174

2

2015

ПАНЧЕВО

174

3

2016

ПИРОТ

171

4

2016

ЗРЕЊАНИН

168

5

2013

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

164

6

2014

БЕОГРАД

162

7

2016

КРУШЕВАЦ

161

8

2016

ПЛАНДИШТЕ

160

9

2013

ПАРАЋИН

159

10

2015

СУБОТИЦА

158

 

 

Уговор за извођење грађевинских радова на санацији и реконструкцији објекта Гиманзија Смедерево

16.новембар 2018.

 Градоначелница града Смедерева, др Јасна Аврамовић и директор предузећа Инвестградња доо Лесковац, Горан Петровић у име групе понуђача, потписали су данас Уговор за извођење грађевинских радова на санацији и реконструкцији објекта Гиманзија Смедерево.  

Потписивању је присуствовао и директор Гимназије у Смедереву Александар Маринковић.

По речима директора Гимназије средства су обезбеђена преко Канцеларије за управљање јавним улагањима из средстава међународне развојне помоћи, финансијских и нефинансијских донација  и кредита као и из буџета Републике Србије, а у складу са  Програмом о изменама и допунама Програма обнове и унапређења објеката јавне намене у јавној својини у области образовања, здравства и социјалне заштите, усвојен Закључком Владе 28. августа 2018. године, а  који се односи на санацију и реконструкцију објекта „Гимназија" у Смедереву. Укупна цена радова са обрачунатим ПДВ-ом износи 168.794.272,92 динара. Рок за извођење радова је 300 календарских дана од дана увођења у посао.

 

Санација дивљих депонија

19.октобар 2018.

Предузеће ЈКП Зеленило и гробља је, не тако давно, покренуло програм чишћења и уклањања дивљих депонија у околним селима. Очишћене су депоније у Сараорцима, Осипаоници, Лугавчини и Скобаљу, а управо је завршена санација дивље депоније и у Михајловцу. Овим програмом чишћења дивљих депонија биће обухваћена и остала села: Удовице, Мала Крсна, Суводол, Вучак, Враново...

 

Обнова механизације

19.октобар 2018.

Главни циљ нашег предузећа је да наши корисници буду задовољни пруженим услугама, да град буде чист и уредан и да сви живимо у здравој средини. Како би унапредили рад и ефикасност Службе за изношење и депоновање комуналног отпада, набављен је нов ауто подизач за пражњење бункера од пет кубика. Предузећу пуно значи када добије нову механизацију јер се тиме повећава продуктивност рада, а и запосленима је лакше да обављају свој посао.

 

Синиша Мали посетио Слободну зону Смедерево

16.октобар 2018.

Министар финансија Синиша Мали обишао је у пратњи  градоначелнице Смедерева, Др Јасне Аврамовић,  Слободну зону . Обраћајући се медијима, истакао  је  значај слободних зона за привлачење нових инвеститора и за привредни раст, те поручио да ће се заједно са Владом РС и председником Александром Вучићем и даље борити за сваку нову фабрику и инвестицију.

- Овде у овој слободној зони број запослених у последњих пет година порастао је 20 пута, укупан обим производње порастао је 30 пута, а укупан извоз порастао 39 пута. То су огромне цифре. Зато ћемо се борити за сваку слободну зону и за сваку фабрику - рекао је министар приликом обиласка Слободне зоне Смедерево .

Настављајући да говори у нумеричким показатељима, министар финансија у Влади Републике Србије, упоредио је зараду свих слободних зона у Србији, која је у последњих шест година- удвостручена!

- 2012. године све слободне зоне у Србији , правиле су  2,5 милијарде евра прихода. Сада је то достигло 5 милијарди, тачније 4,9 милијарди евра. Имали смо тада 25 производних компанија у свим слободним зонама, а данас имате 80 производних компанија. Србија се мења и иде напред, важне су нам слободне зоне, битна нам је свака нова фабрика која долази у нашу земљу а за Смедерево и за целу Србију свакако долазе бољи дани -истакао је министар.

 

Синиша Мали похвалио је и приступ града Семдерева и градоначелнице Јасна Аврамовић, која је све време напорно радила на довођењу нових инвестиција, схватајући значај стварања повољног амбијента за

- Ништа од овога што сада видите није било овде. Ту је била само пољана, а 2013. године градоначелница Смедерева и ја смо били део тима који се изборио за прву инвестицију која је дошла овде, финску компанију ПКЦ. Данас овде има осам производних компанија, које запошљавају 2300 људи, а остале се баве складиштењем робе - рекао је министар.

Он је подсетио да је 2012. године била знатно другачија ситуација у Србији - постојала је рекордна незапосленост у нашој земљи, имали смо високи буџетски дефицит и јавни дуг.

- Погледајте сада, јавни дуг нам пада, смањили смо незапсленост која је са 26 одсто пала испод 12 одсто. Имамо суфицит у насем буџету трећу годину за редом и боримо се за сваког новог инвеститора, за сваку нову фабрику -рекао је министар.

Министар је након обиласка Слободне зоне Смедерево одржао састанак са градоначелницом Смедерева Јасном Аврамовић, директором Управе за слободне зоне Миланом Ристићем, директорком Слободне зоне Смедерево Милицом Мијатовић и другим представницима Градске управе Смедерево.

 

-Те 2013. године,  тадашњи специјални саветник премијера Вучића за инвестиције, Синиша Мали и ја кренули смо у велики посао  прављења и попуњавања ове Слободне зоне.  Са ПКЦ-ом је то све почело, а видите и званични показатељи то данас говоре, да је ова Слободна  зона мотор развоја Србије! - рекла је обраћајући се медијима, градоначелница Смедерева, Др Јасна Аврамовић. Од 2013. године до сада  20 хиљада  људи је нашло посао у Смедереву и сада на евиденцији Националне службе за запошљавање имамо тек нешто више од 5 хиљада људи. Али ми ту нећемо стати и желимо нове инвестције.- рекла је градоначелница Смедерева.

 

Бесплатни конверзацијски курсеви енглеског и италијанског језика

08.октобар 2018.

            На иницијативу градоначелнице Града Смедерева, др Јасне Аврамовић, Град Смедерево ће у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево организовати курсеве основне усмене комуникације на енглеском и италијанском језику за грађане Смедерева који поседују основношколско и средњошколско знање ових језика, односно који су похађали курс на нивоима A1 i A2.             Циљ је да полазници курсева разбију евентуалне психолошке баријере у активној комуникацији на страном језику, као и развијање вештине комуникације и конверзације о различитим темама, од општих до пословних.

            Курс основне усмене комуникације на енглеском или италијанском језику обухвата 30 часова у трајању од сат времена по часу, са могућношћу даљег усавршавања конверзацијских вештина након овог почетног курса.

            Часови ће се одржавати у просторијама Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево, адреса: Горанска б.б. (некадашња зграда "Монопола") у групама до 5 полазника.

 

            Рок за пријаву: 31. 10. 2018.

            Информације на телефон: (026) 619906 сваког радног дана од 08.00 до 14.00 часова или на мејл nmaksovic@rcsmed.edu.rs, mprzic@rcsmed.edu.rs

 

            КУРСЕВИ СУ БЕСПЛАТНИ.

 

Магија науке и одушевљење посетилаца на „Ноћи истраживача“ у Смедереву

02.октобар 2018.

Одушевљење и радост стотине посетилаца различитог узраста, много позитивне енергије и сјајна забава при откривању магије науке - тако би у једном кратком коментару били сажети многобројни позитивни утисци након првог обележавања европске манифестације „Ноћ истраживача" у Смедереву 28. септембра 2018. године.

Богатство и разноврсност многобројних радионица и огледа, које су са много ентузијазма и креативности припремили смедеревски учитељи и наставници, привукли су, након бројних програма током целе протекле недеље, у великом финалу „Недеље истраживача" на централном догађају у холу Центра за културу Смедерево огроман број љубитеља науке, како малишана предшколског узраста и ученика нижих и виших разреда основних школа, тако и средњошколаца и старијих Смедереваца који су се заједно са децом и омладином одлично забављали учествујући у интерактивним програмима „Ноћи истраживача".

Миљана Кравић, в. д. директора Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево, званично је отворила програм „Ноћи истраживача" у присуству Бојана Теофиловића, заменика градоначелника и чланова Градског већа, великог броја ученика и наставника, пожелевши присутнима да уживају у чарима науке богатећи своје знање и ширећи сазнајне видике.

 

На радионици Двoрскa кaнцeлaриja дeспoтa Ђурђa Брaнкoвићa" Вишња Васиљевић, професор Историје, и Мирослав Миленковић, професор Ликовне културе, упознали су ученике са плeмeнитом вeштином кaлигрaфскoг писaњa. Развијајући естетски укус, стрпљење и прецизност, учесници радионице су усвајали основне потезе писања кроз практичан рад, а на крају са поносом своје прве калиграфске радове изложили и препустили одушевљењу публике.

Чаробне кутије у којима се налазе сакривени музејски предмети представљале су прави изазов за мале истраживаче, а дигитални микроскоп био је очекивана атракција на радионици Oд кaквих мaтeриjaлa je нaшa културнa бaштинa". Кроз истраживачку авантуру учеснике су вешто водили идејни творци и реализатори Невена Перић и Милан Марковић од којих смо сазнали много о материјалима кojи су сe кoристили у свaкoднeвнoм живoту људи у прoшлoсти. Велико одушевљење публике изазвала је и модна ревија „Материјали и мода" у којој су мали манекени, ученици ОШ „Јован Јовановић Змај" у Смедереву, приказали развој материјала кроз епохе од настанка цивилизације до данас.

                Пратећи овогодишњу тему „Ноћи истраживача" посвећене културном наслеђу, присетили смо се локалних митских предања о дунавском чудовишту на радионици „Измаштај своју Кемзу" уз помоћ наставника Милоша Дунчевића. Подстакнути фантастичним причама о змајевима, аждајама и чудовиштима, они најмлађи, радознали и узбуђени „змајолози", сатима су маштали и претварали своју машту у дивне цртеже показујући притом невероватну креативност.

            Велика гужва владала је и на радионици „Смедерево у слици" на којој смо од Соње Милетић и Невене Перић научили како се у сликарству могу применити природне боје настале из сокова поврћа, воћа и чајева. И млади и старији изводили су једноставне огледе додавањем лимунске киселине у сокове и филтрирајући чајеве, а потом су од добијених боја сликали смедеревску тврђаву, Дунав и све оне друге дивне пределе који су симбол нашег града учећи како да боје правилно нијансирају.

            Огромно интересовање владало је и за радионицу „Мода на деспотовом двору". Сатима су на овој радионици гости експерти Милица Луковић и Ана Ђорђевић несебично преносиле малишанима своје умеће у прављењу средњовековног накита. Било је дивно видети како од картона, папира у боји, перлица и тракица настају реплике круна деспота Ђурђа и деспотице Јерине, минђуше и наруквице којима су своју лепоту истицале дворкиње на деспотовом двору у Смедереву, а најлепшу слику у холу Центра за културу чинило је  много малих деспота и деспотица који су са поносом прошетали своје круне и накит настали као производ ове креативне радионице.

Поред радионица и огледа посвећених културном наслеђу Смедерева, које су припремили учитељи и наставници смедеревских школа са својим ученицима у оквиру пројекта ,,ReFocus 2.0", редови посетилаца били су и на штанду наших гостију, представника пројекта „SCIMFONICOM" где су огледе изводили истраживачи Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и Факултета за физичку хемију у Београду. Играли смо се биљкама на огледу „Изолујте хлорофил", увијали, померали и обликовали кинетички песак и радознало посматрали ферофлуиде који се групишу у близини полова снажног магнета.

Овације и узвици усхићења чули су се и са платоа испред Центра за културу где је оглед „Поглед на Смедерево кроз балон" учитељице Соње Милетић окупио многобројне малишане, ученике, али и оне старије који су се са нескривеним задовољством подсетили игара из детињства правећи балоне од сапунице. Свако од присутних желео је да научи рецептуру прављења сапунице и да онда практично употреби направљену смешу трудећи се да направи што већи балон кроз који је и поглед на Смедерево лепши и ведрији.

 

Осмеси на дечјим лицима и узбуђење које их носи пред научним открићима доказ су да Научни клуб РЦ Смедерево и сви његови партнери на овом пројекту могу да буду поносни и радосни што су се уложен труд, залагање, жеља и ентузијазам који је покретао читав тим исплатили и резултирали великим успехом.

 

ДЕЛЕГАЦИЈА ПОКРАЈИНЕ ХЕБЕИ ИЗ КИНЕ У СМЕДЕРЕВУ

26.септембар 2018.

Градоначелница  Смедерева, др Јасна Аврамовић, са сарадницима и руководством ХБИС Група Србија јуче је примила високу делегацију покрајине Хебеи из Кине. Том приликом се разговарало о даљем унапређењу и  развоју  пријатељских односа између Града Смедерева  и ове североистичне  кинеске  покрајине , у којој се налази и седиште компаније ХБИС, која је власник смедеревске железаре.

 

  Делегацију  кинеске  покрајине Хебеи  предводио је  господин Сун Руибин, потпредседник Хебеи провинцијског одбора Кинеске народне политичке консултативне конференције.

Гостима из Кине, представљени су економски  и  привредни потенцијали Смедерева, као и туристичке , културне и традиционалне вредности  града на Дунаву.

 

Европски дан без аутомобила у Смедереву

22.септембар 2018.

У више од  2 хиљаде европских градова данас је спроведена  акција Еворопске недеље мобилности, чији је слоган ,, Комбинуј и крећи се ,,  и подразумева  комбиновање разних видова превоза, који користе људски локомоторни систем као  једини или основни погон.

Ова акција у Србији носила је  назив  Дан без аутомобила , а у Смедереву је почела као  недеља мобилности и здравог начина кретања и живота, још претпрошлог викенда, организовањем  Дана пешачења, до Дунавског парка, преко околних брда, у четири дужинске трасе. Недеља мобилности настављена је  прошле недеље организвоањем Дана за децу, у којем су малишани на централном градском тргу показали своја  ,,превозна средства,, -  ролере,  тротинете, мале бицикле  или скејтбордове. У понедељак је отворен ликовни конкурс у две смедеревске основне школе - ОШ Димитрије Давидовић и ОШ Др Јован  Цвијић на тему здравног начина живота и кретања . Најбољи радови  у петак  су изложени у холу градске управе у Смедереву.

Централни  догађаји  Дана без аутомобила  били су предвиђени за данас. Сви запослени у градској управи на посао су дошли пешице, бициклом  или  градским  превозом, а овдашње саобраћајно предузеће ,,Ласта-Смедерево,, обезбедило је бесплатан превоз  за све грађане у јутарњем и поподневном шпицу, од 8 до 12 и од 16 до 20 часова.

На централном градском тргу, екипа Наших новина срела је градоначелницу Смедерева, др Јасну Аврамовић, која је  овог јутра пут од куће до посла прешла пешице.

-           Ја волим да ходам и многи Смедеревци ме често могу видети на пијаци, у шетњи по граду,  у продавницама. На ногама сам стално и волим да пешачим.- каже градоначелница Смедерева -  Уосталом, ја сваког јутра обилазим бројна градилишта у Смедереву и градјани могу да ме виде са изводјачима радова, свуда где се нешто ради у Смедереву и околини. Ових дана сам често  на локацији Шешковац , где се гради ново централно гробље, а обилазим често и школу у Сараорцима, где се ради на великом пројекту  повећања  енергетске ефикасности, за шта је новац обезбедила Републичка канцеларија за јавна улагања. - рекла је градоначелница .

 

Европска недеља мобилности у Смедереву

20.септембар 2018.

Овогодишња Европска недеља мобилности организује се у периоду од 16. до 22. септембра, под слоганом „Комбинуј и крећи се!"

 

Смедерево је један од две хиљаде градова који разним акцијама и манифестацијама обележавају Европску недељу мобилности, чији је основни циљ промовисање алтернативних видова превоза, односно смањење коришћења путничких аутомобила и побољшање услова за јавни саобраћај, кретање бициклиста и пешака.

 

Прва активност је одржана у недељу, 16. септембра на Градском тргу, где су деца вожњом ролера, тротинета, бицикли, упутили јавни апел својим суграђанима да подрже ову манифестацију, која ће бити обележена и другим активностима: радионицама на часовима ликовног о теми ,,Комбинуј и крећи се!", као и вожњом бициклима до 7 км и дружењем (полазак са Градског трга, 20. септембра у 1500 сати).

 

Дан без аутомобила се одржава у оквиру обележавања Европске недеље мобилности и тим поводом је Стална конференција градова и опшптина у Србији позвала све градоначелнике и председнике општина да личним примером подрже ову акцију, тако што ће 21. септембра на посао доћи без аутомобила (пешице, јавним превозом, бициклом).

 

Позивамо наше суграђане да дају свој допринос реализацији овогодишње Европске недеље мобилности и да у Дану без аутомобила, у петак 21. септембра, за превозно средство не користе аутомобиле, већ да пешаче или да користе градски превоз, своје бицикле, ролере, скејтове, ...

Тог дана, између 8:00 и 12:00 сати и између 16:00 и 20:00 сати, Саобраћајно предузеће ,,Ласта", у договору и у сарадњи са Градом Смедеревом, бесплатно ће превозити грађане на градским и приградским линијама.

 

Уручени уговори за запошљавање 158 лица у Смедереву

19.септембар 2018.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић свечано је уручио уговоре за запошљавање 158 лица, који се односе на самозапошљавање, запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих на новоотвореним радним местима и на јавне радове у Смедереву.

 

Министар Ђорђевић похвалио је начин на који се Град Смедерево опходи према својим грађанима истичући да он представља прави пример свима другим локалним самоуправама које желе да смање незапосленост и пруже прилике својим суграђанима да се запосле и напредују у својој каријери.

Он је нагласио да је са евиденције незапослених лица са подручја града Смедерева регистровано 2.394 случаја запошљавања од којих је  41,4% младих до 30 година.

 

„У Смедереву имамо изразито смањење незапослености и желимо да и остали градови у Србији следе њихов начин функционисања. Жеља нам је такође да Смедерево буде међу првим градовима у Србији који неће имати незапосленост, а да све оне који се истичу у свом раду и наградимо", рекао је министар.

 

Ђорђевић је подсетио да се Влада Србије активно залаже за смањење незапослености и стварање прилика за све оне који желе да раде и усавршавају се, што је и задатак који је поставио председник Републике Србије Александар Вучић још 2014. када је био на челу Владе Србије.

 

„Позивам све незапослене да узму учешће у овој борби и пробају да преквалификацијом унапреде своје вештине, јер тиме не само да ће бити конкуретни на тржишту рада, већ ће моћи да обављају боље послове за које ће бити и боље плаћени. Сви заједно морамо да се боримо за већи стандард свих наших грађана, да се боримо против сиве економије и сиромаштва, а једини начин за то јесте да дамо прилику свим грађанима да раде, да улажемо у њихову едукацију и образовање", нагласио је Ђорђевић.

 

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је да проценат смањења броја незапослености у Смедереву много већи у односу на просек у Србији с обзиром на многобројне стране инвестиције.

 

„Број незапослености од прошле године смањен је за око 20 одсто у филијали НСЗ Смедерево и то је оно што и у наредном периоду треба ставити у врх приоритета", рекао је Мартиновић и захвалио се послодавцима који НСЗ и град виде као своје партнере и користе њихове подстицаје.

 

На евиденцији Филијале Смедерево (стање на дан 31.08.2018. године) евидентирано је 11.860 незапослених лица, што представља смањење за 12,2% у односу на исти месец претходне године, док је у периоду од 01.01. до 31.08.2018. године регистровано 4.666 случаја запошљавања, што представља повећање за 9,9% у односу на исти период претходне године.

 

Градоначелница Града Смедерева Јасна Аврамовић истакла је да се препород Смедерева десио оног момената када је председник Србије Александар Вучић посетио овај град.

 

„Разним инвестицијама решени су проблеми у ПКЦ-у, али и у Смедеревској Железари, чиме је 5200 грађана добило могућност да ради", рекла је Аврамовић.

 

Министар Ђорђевић свечано је уручио 41 уговор за сапозапошљавање у вредности од 7.420.000 динара, 55 уговора за 64 лица за  запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих на новоотвореним радним местима у вредности од 9.600.000 динара, као и 12 уговора за 53 лица за јавне радове у вредности од 5.401.615.


 

У Влади Србије уручени уговори о суфинансирању израде планских докумената

22.август 2018.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић уручила је данас уговоре о суфинансирању планских докумената председницима и градоначелницима 26 локалних самоуправа у Србији, укупне вредности од 30 милиона динара. У име града Смедерева уговор је примила градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић.

 

Приликом уручивања уговора потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, истакла је да ће Влада Републике Србије ове, као и прошле, године суфинансирати израду планских докумената, јер, како је рекла,  „желимо да помогнемо грађанима да лако дођу до локацијских услова и започну градњу".

Данас  су уговори уручени за 26 локалних самоуправа, међу њима и граду Смедерево, а које су се јавиле на јавни конкурс Министарства и добиле средства за тај посао.

Потпредседница Владе  је такође истакла да без уређења планских докумената нема ни планске градње, те да је у овом тренутку око 70 одсто локалних самоуправа покривено планском документацијом.

„Као што уређујемо грађевинске дозволе и систем катастра, тако желимо и електронске планове, како би грађани што лаганије дошли до локацијских услова. Циљ нам је да, након 30 година у којима се нико није бавио овом облашћу, коначно имамо сређену планску документацију и да урбанизам подигнемо на виши ниво", рекла је Зорана Мијаловић, истакавши да ће се Министарство потрудити да и следеће године обезбеди средства за суфинансирање планских докумената, за локалне самоуправе које то још нису учиниле.

 

Отворен Дунав Филм Фест

20.август 2018.

Први фестивал „Дунав Филм Фест - Смедерево 2018" отворен је 18. августа у Малом граду Смедервске тврђаве пројекцијом филма „Сви знају" Асгара Фархадија. Свечаном отварању присуствовала је и др Јасна Аврамовић, градоначелница Смедерева

 

Током трајања фестивала, до четвртка, 23. августа, публика ће на четири локације моћи да погледа укупно 35 филмова из десет земаља. Реч је о најзначајнијим актуелним остварењима седме уметности подунавских земаља.

Љубитељи филма имаће прилике да погледају и филмове који су премијерно приказани на највећим европским фестивалима ове године, као што је филм "Злогоње", Рашка Миљковића, док ће југословенски класик „Варљиво лето 68", који је дигитално рестауриран у оквиру пројекта „Вип кинотека", затворити манифестацију.

Најбоље остварење у такмичарском делу понеће награду „Дунав 2860" која симболично означава дужину реке Дунав у километрима од извора до мора, као и дужину трајања фестивала у минутима филмова.

Награду „Дунав 2860" за најбољи филм фестивала доделиће жири који чине глумица Јелена Гавриловић, познати хрватски глумац Горан Богдан и глумац Славен Дошло.

Гост - селектор је Југослав Пантелић уметнички директор Феста и директор

Југословенске кинотеке.

 

Одржана 15. седница Скупштине града Смедерева

14.август 2018.

15. седница Скупштине града настављена је у петак, 10. августа, уз две допуне дневног реда - избвор нових чланова Градског већа и директора ЈП Паркинг сервис. 

 

Тајним гласањем за нове чланове Градског већа изабрани су Марина Тирнанић,  Милош Томовић, Владан Поповић, Дејан Спасић и Владимир Јањић. Ресори које ће покривати биће накнадно утврђени, а са њихоим кратким биографијама одборнике је упознала градоначелница Смедерева докторка Јасна Аврамовић.

У наставку седнице одборници су усвојили предлог одлуке о приступању промени Статута града Смедерева, а затим прешли на разматрање тема из области финансија. Реч је о предлозима одлука о Завршном рачуну буџета града за 2017., са Извештајем независног ревизора о обављеној ревизији консолидованог завршног рачуна, затим о изменама и допунама одлуке о буџету града за 2018. годину, као и о информацији о оствареним приходима и расходима и извршеним издацима буџета града за првих шест месеци ове године.

У основној одлуци о буџету града за ову годину планирани приходи износили су од око 3, 9 милијарди динара, а првим ребалансом биће у нивоу од нешто више од 4 милијарде, што представља номинално повећање за 155 милиона динара.

Основни разлози за доношење ребаланса буџета огледају се углавном  у потреби планирања нових пројеката који се, пре свега, финансирају из средстава ЕУ.

Што се тиче завршног рачуна буџета града за 2017. годину, планиран је у износу од око 3,6 милијарди, док је извршење било око 2,9 милијарди, или 81,67 одсто од плана.

Што се тиче извештаја независног ревизора по обављеној ревизији консолидованог завршног рачуна за 2017. годину, независна ревизија дала је позитивно мишљење на финансијске извештаје..

Сет финансијских тема заокружен је информацијом о оствареним приходима и примањима и извршеним расходима и издацима буџета града за првих шест месеци ове године. Приходи и примања из буџета са пренетим средствима из претходне године укупно износе око 1,6 милијарди, односно 40,82 одсто планираних средстава по Одлуци о буџету града за 2018. годину.

У наставку заседања одборници су прихватили предлог плана детаљне регулације за изградњу пратећих садржаја аутопута Е-75, на петљи "Колари", као и предлоге одлука о правима социјалне заштите и утврђивању закупнина за пословни простор у јавној својини града Смедерева.

Парламент је донео такође одлуку о  промени пословног имена ЈП Градска стамбена агенција у ЈП Градско стамбено и дао сагласност на предлоге одлука о избору најбољег понуђача и прибављању непокретности у јавну својину града.

 Усвојено је и решење о давању сагласности на Правила о раду дистрибутивног система ЈП Грејање Смедерево.

Прошлогодишњи финансијски извештаји са извештајима овлашћеног ревизора и извештајима о степену реализације програма пословања јавних и јавних комуналних предузећа чији је оснивач град били су такође предмет разматрања на 15. седници Скупштине града. Притом одборници су дали сагласност и на одлуке надзорних одбора о расподели добити предузећа -  Урбанизам, Водовод, Зеленило и гробља, Грејање Смедерево и ЈП Градска стамбена агенција.

Скупштина је потом усвојила измене и допуне програма пословања ЈКП Зеленило и гробља за 2018. годину и овогодишњих финансијских планова  Предшколске установе Наша радост, Регионалног центра за за професионални развој запослених у образовању и Дома здравља Смедерево.

Прихваћена је такође иницијатива за прибављање у јавну својину града пословног простора на Тргу Републике број 5 у Смедереву и грађевинског земљишта Саобраћајног предузећа Ласте АД Београд на Папазовцу.

Скупштина је потом усвојила извештај о резултатима референдума о увођењу самодоприноса за подручје МЗ Липе, као и више предлога решења о именовању чланова школских одбора , и то у основним школама Бранко Радичевић у Смедереву, Ђура Јакшић у Малој Крсни, као и у Текстилно-технолошкој и пољопривредној школи Деспот Ђурађ и смедеревској Гимназији.

На крају заседања за новог в.д. директора ЈП Паркинг сервис изабран је Јован Беч.

 

Први подземни контејнери постављени у Смедереву

26.јул 2018.

У циљу ефикаснијег и бољег одржавања хигијене града, постављени су први подземни контејнери у Смедереву. Постављена су за сада четири, а у току је набавка још 15 таквих контејнера. Идеја за постављање подземних контејнера, што ће значајно допринети лепшој и здравијој животној средини, потекла је од градоначелнице др Јасне Аврамовић.

 

 

Два подземна контејнера постављена су на тргу Николе Крге, а два на паркингу код Градске управе. То ће много значити, јер , како кажу у ЈКП Зеленило и гробља, капацитет једног таквог контејнера замена је за три надземна. Сем тога реч је о затвореном простору, што значи да ветар више неће разносити смрад наоколо, а пси луталице смеће.

Након постављања прва четири, сада је у току јавна набавка за још 15 подземних контејнера. Намера је, кажу у предузећу, да се са постављањем подземних контејнера почне од центра града, свуда где се буде могло због подземних инсталација, а тамо где то није изводљиво биће постављено више надземних контејнера.

У ужем центру контејнери се празне два или три пута дневно. Са употребом подземних контејнера у ЈКП Зеленило и гробља се надају да ће сада бити довољно да се једном дневно износи смеће.

По речима Виолете Максимовић набављен је и нов ауто подизач за пражњење бункера од пет кубика. Он стиже 1. августа, а средином месеца и надоградња за један мали аутосмећар за пражњење контејнера који може да улази у уске улице.

Нaпредују и радови на новом гробљу у Шешковцу. Прва фаза радова је у току, а реч је о изградњи капеле и ограде. На капели се стигло до прве плоче, а постављање ограде почиње следеће недеље. Готови су и  радови на увођењу водоводне и канализационе мреже. Иако је реч је о великој инвестицији, у ЈКП Зеленило и гробља се надају да ће Централно гробље бити у функцији до краја године.  Истовремено приводе се крају и радови на новој огради Старог гробља.

Све парковске површине покривене су цвећем,  а  радници Зеленила и гробља ангажовани су и на сређивању дечијих игралишта, поправци и фарбању мобилијара и опреме.

 

Гости Смедерева – ученици и професори из Румунске општине Гилад

24.јул 2018.

У оквиру пројекта „Водени спортови – здрава будућност за нашу децу“, до петка 27. јула, гости летњег кампа у Смедереву су деца школског узраста и њихови професори из партнерске општине Гилад, а њихови домаћини деца из смедеревских школа са професорима физичког васпитања.

 

 

 

У оквиру летњег кампа данас су учесници обишли Смедерево и упознали се са знаменитостима нашег града. Среда, 25. јул, посвећена је спортским активностима, у оквиру којих ће деца, уколико временске прилике дозволе, посетити Градски базен и присуствовати показној вежби спасавања и школи пливања. Потом је у Спортској хали планирано дружење кроз учешће у спортским активностима осимишљеним од стране професора физичког васпитања из смедеревских школа, сарадника на пројекту „Водени спортови – здрава будућност за нашу децу“.

Четвртак, 26. јул, биће посвећен култури. Наиме, учесници кампа присуствоваће концерту Ансамбла народних песама и игара Смедерево у Центру за културу и посетити смедеревски Музеј.

У мају наредне године смедеревски ученици биће гости другара из Румуније на летњем камп у Гиладу.

Иначе, пројекат „Водени спортови - здрава будућност за нашу децу“, град Смедерево спроводи у сарадњи са општином Гилад из Румуније, у оквиру реализације Интеррег-ИПА Програма прекограничне сарадње Румунија-Србија, финансираног од стране Европске Уније.

Пројекат има за циљ да мотивише младе да се посвете образовању, спорту и здравијем начину живота, проширује њихове хоризонте кроз упознавање различитих култура и развија заједничке активности међу ученицима сличног узраста.

Овај пројекат ће допринети бољој умрежености између територија које су обухваћене овим програмом (Подунавског округа и округа Тимиш).

Такође, са реализацијом пројектних активности биће обезбеђена основна инфраструктура за водене спортове, а млади људи на овој територији ће бити боље повезани и мотивисати се за развој колективних водених спортова и других активности.

Заједничка акција која ће се спровести довешће до превенције раног напуштања школе и смањења употребе дрога, алкохола и  цигарета међу младима.

Главни резултати спровођења пројекта „Водени спортови – здрава будућност за нашу децу“ су изграђени водени центар за децу у Гиладу, израђена техничка документација за затворени базен у Смедереву, подигнута свест младих и њихових родитеља о погодностима које доносе водени спортови и здрав животни стил.

Пројектом је предвиђено да се први камп одржи у Смедереву, а други у Гиладу, Румунија. Циљ активности је да се школска деца и њихови професори/наставници из Србије и Румуније повежу и упознају са различитим културама.

 

Презентација идејног решења за затворени базен

10.јул 2018.

У Градској управи у Смедереву градоначелници др Јасни Аврамовић, са сарадницима, архитектонско идејно решење за изградњу затвореног базена представио је стручни тим пројектантске куће Елкомс д.о.о. Београд.

Израда пројектно техничке документације за затворени базен је саставни део пројекта – „Водени спортови – здрава будућност за нашу децу“, који град Смедерево спроводи у сарадњи са општином  Гилад,  у оквиру реализације  Интеррег- ИПА програма прекограничне сарадње Румунија – Србија, финансираног од стране ЕУ.
-Смедерево је један од ретких градова ове величине који нема затворени базен, а познато је колико је један такав објекат потребан за развој и здравље деце, омладине и одраслих. Локална самоуправа ће се зато потрудити да већ током следеће године обезбеди потребна средства, да ли преко ИПА фондова или развојних агенција, и уз учешће града, како би овај пројекат могао да се реализује до краја. Смедерево и Смедеревци заслужују, не један, већ више овакавих објекаата, и ја сам пресретна да смо кренули у његову реализацију, мада је ово тек први корак до коначног циља. Кажу „да сваки дуги пут почиње првим кораком“. После чекања дугог 50 година направили смо тај први корак, али боље икада него никада. Стога хвала свима који су уложили своје знање, искуство и енергију да на потесу где се Језава улива у Дунав, што је својеврсни изазов због специфичности конфигурације тла, и близине Тврђаве, сачине квалитетно идејно архитектонско решење за овако значајан пројекат – рекла је др Јасна Аврамовић.
Градоначелница је посебно истакла да су следећа фаза развоја Смедерева туризам, култура, подизање животног стандарда људи, а овакви објекти, након стабилизације индустрије и привреде, саставни су део те нове визуре развоја нашег града.
Архитектонско идејно решење затвореног базена у Смедереву представио је проф. Борислав Петровић, са Архитектонског факултета у Београду, са сарадницима. Поред осталих, презентацији су присуствовали Снежана Јејић, стручни сарадник у Републичком заводу за заштиту споменика културе, и Дејан Радовановић, директор Регионалног завода за заштиту споменика културе.

 

Изградња канализационе мреже и вакуумске станице у Малом Криваку

09.јул 2018.

У петак 6. јула 2018. године градоначелница града Смедерева, др Јасна Аврамовић и Бранко Његовановић, представник фирме „ Телекомуникације ДОО" из Блаца, потписали су уговор за изградњу вакуумске канализације која је употпуњена са вакуумском станицом као неопходаним елементом за функционисање канализационог система. Предвиђена је изградња канализационе мреже у трајању од 6 месеци и у укупној дужини од 2900 м.

 

Потписани Уговор један о корака у реализацији пројекта „Унапређење инфраструктуре у једном од највећих  насеља Рома у Србији", који Град Смедерево спроводи у сарадњи са Министатарством финанасија, са којим је потписао уговор 6. јуна 2017. године за добијање бесповратних финансијских средстава Европске Уније ИПА 2013  у оквиру програма „Обезбеђење трајних стамбених решења и унапређење физичке инфраструктуре у ромским насељима у трајању од 20 месеци укупне вредност 1.282.738,24 ЕУР, средства добијена од Министарства финансија су 1.000.000,00 ЕУР док  је учешће града Смедерева 282.738,24 ЕУР.

 

Савез ромских невладиних организација "Смедеревски форум", као ко-апликант игра кључну улогу у пружању трајних контаката са локалном ромском популацијом и корисницима у целој локалној заједници. Они су првенствено задужени за спровођење мера информисања, организацију локалних састанака, посета, прослеђивања брошура и пружања активности видљивости пројекта.

 

Циљ пројеката је побољшање услова за социјално укључивање Рома у Републици Србији, усредсређујући се на животне услове и социјално укључивање Рома у Смедереву. Овим пројектом Град Смедерево ће побољшати услове живота 329 домаћинстава и 2.500 Рома у подстандардном насељу Мали Кривак, једном од највећих ромских насеља у Србији изградњом канализационог система у насељу. Систем канализације ће бити таквог капацитета да ће имати велики утицај на целокупну локалну заједницу. Први степен решавања проблема инфраструктуре у наредном периоду ће утицати на економски развој града са повезивањем индустријске зоне у близини. Поред побољшања инфраструктуре, пројекат ће допринети већем умрежавању институција како би се повећао ниво информисаности у ромској заједници. Учесници пројекта су град Смедерево, удружења, друге ромске невладине организације и релевантне институције које ће подржати имплементацију кроз повећање свести ромске популације о значају и ефекту пројекта.

 

Овај пројекат је део пре свега програма Европске Уније у пружању подршке инклузије Рома у Србији. Програм се бави декадом за инклузију Рома и Стратегијом за укључивање Рома Владе Србије.            

 

Председник Вучић у Смедереву

06.јул 2018.

Председник Србије Александар Вучић посетио је Смедерево и обишао погон Топле ваљаонице компаније "HBIS Group Serbia". Он се том приликом посебно захвалио Кинезима који су сачували смедеревску железару.

„Ово је прича о променама у Србији, ово је прича о успеху Србије, ово је прича о непретку Србије. И ми то не бисмо могли да урадима без председника Си Ђинпинга, без подршке НР Кине, и бескрајно смо им захвални на томе, иако, не само код нас Срба, већ у свету постоји пословица да „ништа краће од захвалности не траје", код нас Срба захвалност је, рекао бих трајна, јер сте овде сачували посао за више од 5.200 људи, а они данас отворено говоре да имају више вере у будућност него што су имали раније, да су сигурнији у себе, у свој град и у своју земљу. Само захваљујући том успеху град Смедерево на годишњем нивоу има 3,8 милиона евра директни приход који добија само од железаре. Да не говоримо о индиректним приходима, кооперантским предузећима, о више хиљада људи који раде заједно са железаром или уз железару. Ово је отворило и различите друге могућности да са Кинезима још успешније послујемо. Ми очекујемо да се једна од кинеских компанија јави и на тендер за РТБ Бор, који ће бити расписан за десетак дана, а сматрам да се Србија показала као гостопримљива земља, земља која уме да поштује кинеске радне навике, марљивост, посвећеност и верујем да ће  резултати бити још бољи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је најавио да ће се крајем лета или почетком јесени у Пекингу сусрести са кинеским председником Си Ђинпингом.

Председнику Србије домаћин у обилску железаре био је директор те компаније Siha Song, а са њима су били и амбасадор Кине у Србији Li Mančang и градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић .

 

Отворен Дунавски еко парк у Смедереву

03.јул 2018.

Поводом прославе Међународног Дана Дунава, у Смедереву је свечано отворен Дунавски еко парк. Ово је један од седам еко паркова које „Coca-Cola sistem" поклања грађанима Србије, као наставак промоције очувања водних ресурса и слива једне од највећих европских река.

 

-С разлогом смо изабрали Смедеревску тврђаву за место на којем ће бити изграђен Дунавски еко парк, јер смо желели да највећу равничарску тврђаву у Европи приближимо нашим суграђанима.Сваки парк, свако дечије игралиште нам доста значи, то је простор на којем се деца и омладина окупљају, релаксирају и едукују и место које би требало да буде опремљено по најсавременијим техничким стандардима. Дунавски еко паркпре свега промовише здрав живот и значај очувања животне средине-истакла је градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић.

Парк је прилагођен окружењу и изграђен је на површини од 400  квадратних метара,  у складу са високим еколошким стандардима. Уз соларно лед осветљење, у парку се налази и дечији плато са клацкалицама и љуљашкама, као и клупа која својим обликом симболизује ток Дунава као и кутак за одлагање отпада за рециклажу.

 „Дунавски еко паркови које смо до сада поклонили грађанима Србије су места дружења и едукације кроз забаву. Грађане Новог Сада, Апатина и Сомбора смо до сада инсприсали да активније допринесу заштити животне средини и сигурни смо да ће и становници Смедерева у овом парку добити мотивацију да додатно допринесу очувању Дунава и окружења. То ће бити наша заједничка мисија и радује нас што из године у годину окупљамо све већи број малишана, младих и одраслих који препознају значај ове иницијативе", изјавила је Јована Туфегџић, представник „Coca-Cola Sistema" у Србији.

Парк је изграђен у сарадњи са Управом града, НАЛЕД-ом и Светском организацијом за природу (WWФ). „Coca-cola sistem" у Србији традиционално организује Међународни Дан Дунава, у сарадњи са Републичком дирекцијом за воде и бројним партнерима.Овогодишња прослава обележена је у партнерству са компанијом „Metro Cash&Carry Srbija".

 

 

Семинар за васпитаче у организацији Савета за безбедност саобраћаја

26.јун 2018.

На иницијативу Савета за безбедност саобраћаја Града Смедерева у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању за групу од 30 васпитача Предшколске установе „Наша радост" у Смедереву организован је семинар „Безбедни простори за игру деце", један од девет програма Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије који се налазе на листи програма од јавног интереса, јер својим садржајима, циљевима и исходима доприноси системском развоју и унапређивању образовно-васпитног рада и безбедности деце у саобраћају.На почетку семинара смедеревским васпитачицама и васпитачима обратио се Бранислав Дробњаковић, председник Савета за безбедност саобраћаја Града Смедерева, који је, поздравивши у име др Јасне Аврамовић, градоначелнице Смедерева, истакао да су малишани најмлађи и најважнији учесници у саобраћају које треба заштитити и да је едукација васпитача, учитеља и наставника о значају безбедности саобраћаја од приоритетне важности ради превентивног деловања.

Да се култура понашања у саобраћају развија од најранијег узраста деце и да је стога посебно значајно континуирано присуство тема безбедности саобраћаја у целокупном школовању, потврдио је у свом обраћању и Милан Илић, саветник директора Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, изразивши задовољство што борави у Смедереву на позив градског Савета за безбедност саобраћаја, са којим републичка Агенција има изузетну сарадњу, и што ће смедеревски васпитачи имати прилику да стекну нова знања која ће им помоћи у раду са малишанима.

У име домаћина госте и васпитаче поздравила је и Миљана Кравић, в. д. директора Регионалног центра Смедерево, која је изјавила да ће се ова градска образовна установа потрудити у наредном периоду да подржи организацију што више акредитованих обука са циљем побољшања потребних знања и вештина како просветних радника, тако и васпитача и стручних сарадника, будући да се перманентним учењем просветних радника умногоме унапређује непосредни рад са малишанима и ученицима.

Након реализованог првог дана семинара, у којем су презентовани проблеми страдања деце, грешке и околности које доводе до саобраћајних незгода, утисци предавача Милана Илића и Јелене Милошевић, стручног сараднике Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, били су веома добри, првенствено због квалитетне интерактивне атмосфере у раду, мотивисаности и посвећености смедеревских васпитачица и васпитача, а затим и због изузетних услова за реализацију обуке у нашој установи.

За седам дана, колико је предвиђено за израду задатака добијених током првог дана обуке, семинар „Безбедни простори за игру деце" наставиће се. Тада ће пажња бити посвећена обликовању планова за рад са децом и родитељима, као и размени идеја и материјала. Према речима задовољних учесника семинара, резултати ове обуке допринеће у будућности свакако унапређењу безбедности најмлађих у саобраћају на територији Смедерева којима васпитачи од најранијег узраста преносе различита знања и искуства.

 

Одржан други дефиле културно-уметничког стваралаштва

25.јун 2018.

Други дефиле културно-уметничких друштава са територије нашег града одржан је у суботу, 23. јуна. Учествовала су 22 регистрована друштва са више од 800 чланова, и то из Михајловца, Колара, Доброг Дола, Сараораца, Мале Крсне, Скобаља. Лугавчине, Раље, као и КУД-ови Кантакузина, Јерина,...

 

Дефиле културно-уметничких друштава саставни је део програма Културног лета у Смедереву и њихови наступи одвијаће се на Градском тргу током целог лета. Окупљање учесника било је на платоу испред „Француске капе", одакле се колона кретала шеталишном стазом, улицама Деспота Ђурђа и Краља Петра Првог, до централног Градског трга.

На Градском тргу учесницима дефилеа и великом броју окупљених грађана обратила се градоначелница др Јасна Аврамоввић.

-Нема већег задовољства него када вас, пуног срца, гледам овде у оволиком броју. Чувајте традицију, негујте љубав и пријатељство. Дружите се, играјте, певајте и смејте се... Заљубите се, волите. Жените се, удајте и рађајте децу. Дружећи се, уз игру и песму, ствараће се многе љубави, ширити позитивна енергија, и, што је најбитније, сачуваћемо нашу традицисју. Град је ту да вам помогне, сваке године све више и више, у жељи да и ми једног дана имамо професионално културно-уметничко друштво, које ће бити репрезент и Смедерева и Србије. Хвала вам на свему што чините за ваша места, за наш град и Србију, а ми ћемо већ изнаћи начин да вам узвратимо на пригодан начин - рекла је др Јасна Аврамовић.

Након обраћања градоначелнице сви учесници дефилеа, фолклораши, њихови родитељи и други грађани, одиграли су заједничко коло које се развило целим Градским тргом.

На овогодшњем, другом по реду, дефилеу, који је организован уз подршку Града Смедерева, учествовала су 22 културно - уметничка друштва са више од 800 учесника. Први дефиле, одржан прошле године, организован је као подршка акцији Министарства културе и информисања Републике Србије, у циљу афирмације аматерског културно-уметничког стваралаштва, уз учешће близу 500 чланова из 12 културно-уметничких друштава.

 

 

Смедерево апсолутни шампион Србије у примени еЗУП-а

21.јун 2018.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић посетила је Градску управу у Смедереву како би одала признање градоначелници др Јасни Аврамовић и њеним сарадницима на изузетно успешним резултатима постигнутим у функционисању Информационог система за електронску размену података (еЗУП). У пратњи премијерке био је и Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе.

Посету Смедереву председница Владе Републике Србије Ана Брнабић започела је састанком са градоначелницом др Јасном Аврамовић и представницима Градске управе. Након састанка, премијерка Ана Брнабић и министар Бранко Ружић присуствовали су демонстрацији рада Информационог система за електронску размену података (еЗУП) у Услужном центру Градске управе Смедерево.

Центар у Смедереву ради шест месеци и знатно је поједноставио процедуре пружања услуга грађанима и привреди, скратио време чекања на шалтерима, а резултат тога је титула апсолутног шампиона у Србији у примени еЗУП-а.

-Најбоља смо градска управа у републици у примени еЗУП-а на задовољство свих грађана и привредника нашег града. Ову ласкаву титулу смо заслужили, јер смо поштовали сва упутства и препоруке Владе Републике Србије, пре свега председника државе и председнице владе, али и свих министарстава. Цео тај пројекат добио је и политичку подршку у Смедереву, јер су грађанин и његово време нама на првом месту. Они сада по службеном поступку, у најкраћем року, за свега пар минута, могу да добију сву документацију која им је потребна - рекла је градоначелница др Јасна Аврамовић.

Премијерка Републике Србије Ана Брнабић указала је најпре да је до ове посете дошло сасвим спонтано, након што је са својим тимом гледала податке о томе како се након годину дана од увођења користи електронски систем за размену података међудржавних органа и локалних самоуправа, а чији је највећи значај у томе што ставља грађанина на прво место.

-Увођењем електронске размене података 1. јуна прошле године грађани су престали да буду „курири" државе, више не морају да иду од шалтера до шалтера и сами скупљају потребне папире, већ сада локална самоуправа и државна управа уместо њих прикупљају све податке и на истом месту у исто време пружају грађанима све услуге које су им потребне. Дакле, електронскла управа служи томе да имамо брзу, транспарентну, ефикасну јавну управу, и много мање корупције, јер се све завршава на једном месту - истакла је Ана Брнабић.

Упоређујући затим податке о томе колико се сада користи електронски систем размене података, премијерка Брнабић истакла је спознају да након годину дана имамо 275 државних органа и локалних самоуправа који користе еЗУП.

-Тих 275 органа прикупило је више од 230.000 података, односно папира које грађани више нису морали сами да сакупљају. На тај начин уштедели смо отприлике око 500.000 сати чекања грађана Србије, колико им је било потребно да иду од шалтера до шалтера и прикупљају своје податке, а за државну управу и локалну самоупрвау уштедели смо преко 20 милиона динара само на штампу и слање папира поштом који се сада аутоматски размењују. И, када сам питала мој тим ко је највише користио еЗУП од тих 230.000 података и 275 органа, рекли су ми да је то, ван сваке сумње, Град Смедерево. Због тога сам позвала градоначелницу и дошла у Смедерево да се заједно са министром Бранком Ружићем захвалим градоначелници, начелници Градске управе и целом тиму, јер су се борили да чак 45 одсто заапослених у Градској управи Смедерева има сертификат и користи овај систем - нагласила је Ана Брнабић.

По њеним речима, Град Смедерево је више од 20.000 података прикупио аутоматским путем, а следећа локална самоуправа са око 13.000 подтака је Град Београд.

Има, на жалост, и даље државних органа и локалних самоуправа где грађани морају сами да прикупљају све податке, упозорила је, такође, Ана Брнабић, и додала:

-У овом тренутку у још седам локалних самоуправа у Србији није уведен електронски систем размене података, и са овог места, из Смедерева, који је апсолутни шампион у овом послу, желим да им поручим да имају на располагању Владу Републике Србије, Канцеларију за информационе технологије, Министарство за државну управу и локалну самоуправу, све нас, који им служимо да крену путем Смедерева да би сви заједно били на услузи грађанима - рекла је Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије.

 

Косидба на Плавинцу – поново оборен рекорд

18.јун 2018.

Традиционална, 19. по реду, „Косидбa на Плавинцу", која симболично представља мобу и свечани завршетак кошења ливада, одржана је на падинама Горанског гаја у недељу, 17. јуна. Поред града Смедерева, који је и ове године био покровитељ манифестације, косидбу је po први пут подржало Министарство за државну управу и локалну самоуправу. Манифестацију је отворио министар Бранко Ружић, а косидби је присуствовала и градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић.

 

Житељи Плавинца пре пуних 19 година дошли су на идеју да уреде и покосе падине Горанског гаја, један од најлепших предела Смедерева, те да косу као средство рада, начин како некада косило, али и дружило, отргну од заборава и пренесу младим нараштајима.  

Временом „Косидба на Плавинцу", не само да је постала један од заштитних знакова нашег града, већ је по броју такмичара израсла у највећу манифестацију те врсте, не само у Србији, него и читавој Европи.

Прошле године падине Горанског гаја, изнад којег се простиру чувени "Краљеви виногради", са прелепом вилом династије Обреновића, косило је преко 190 косача из 30 градова Србије и неколико држава у окружењу. Ове је оборен нови рекорд по броју такмичара, са тачно 200 пријављених косача, међу којима је и све већи број жена, које по умећу баратања косом ни мало не заостају за мушкарцима. Најбројнији су били такмичари из Србије, а дошли су и косачи из Црне Горе и Републике Српске, али и Македоније и Аустрије. Најмлађи учесник имао је седам, а најстарији 80 година.

Пореда града Смедерева, иза овогодишње „Косидбе на Плавинцу" употпуности  је стало и Министарство за државну управу и локалну самоуправу, што представља посебно признање сложној дружини Удружења косача Плавинац, која пуних 19 година у готово истом саставу организује косидбу Горанског гаја. Њихова неизмерна љубав према Плавинцу и косидби, сврстала је ову манифестацију и у програм Туристичке организације Смедерева.

Поред великог броја косача, који се из године у годину перманентно повећава, овогодишњу косидбу обележио је такође велики број посетилаца, али и других учесника у програму.

По традицији „Косидба на Плавинцу" почела је свечаним дефилеом учесника, подизањем заставе и певањем косачке химне код споменика подигнутог поводом пошумљавања четристохиљадитог хектара шума у Србији.

Отварајући манифестацију Бранко Ружић, министар за државну управу и локалну самоуправу, позвао је организаторе и косаче да наставе са овим што успешно чине пуних 19 година, да у ова модерна времена сачувају традиционалне народне вештине од заборава, а министарство ће настојати да помаже „Косидбу на Плавинцу" и наредних година.

Титула победника косидбе поново је припала Славиши Пуповићу из Пљеваља, други је био Вук Вучковић из Чачка, а трећи Милорад Гатић, такође из Пљеваља. Код жена најбоља је била наша суграђанка Слободанка Кошутић.

Поред такмичарског дела, током којег се оцењује брзина, техника и квалитет откоса, за посетиоце је као и ранијих године приређен разноврстан културно-уметнички програм. Удружења жена представила су своја умећа, а свим посетиоцима бесплатно су дељени кулинарски специјалитети из котлића - рибља чорба, чорбаст пасуљ, и други специјалитети

 

Потписан споразум о братимљењу Смедерева и Тангшана

06.јун 2018.

Градоначелници Смедерева и Тангшана - др Јасна Аврамовић и Динг Ксијуфенг, потписали су Споразум о братимљењу два града. Иницијатива о братимљењу покренута је током прошлогодишње посете председника Србије Александра Вучића НР Кини и боравка у Тангшану.

 

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић изразила је задовољство што је кинеска делегација опет у нашем граду. -Ваша делегација је у априлу 2017. године посетила Смедерево и Железару и тада је потекла иницијатива о зближавању наша два града. Много тога нас спаја, од Железаре и металске индустрије, културе, пољопривреде, здравства, све су то теме о којима ћемо разговарати након потписивања споразума на радном састанку. Ми поштујемо све оно што је НР Кина урадила за Смедерево и Србију, захвални смо вашем председнику Си Ђинпингу на разумевању и што је заједно са нашим председником Александром Вучићем посетио наш град - додала је др Јасна Аврамовић и позвала кинеске пријатеље да Смедерево поново посете током „Смедеревске јесени", када ће бити у прилици да се упознају и са привредом нашег краја.

Градоначелник Динг Ксијуфенг узвратио је позив др Јасни Аврамовић да посети Тангшан и изразио неизмерно задовољство што је био у прилици да маја прошле године угости председника Србије Александра Вучића током његове посете Кини, када је између две државе потписана иницијатива о братимљењу Смедерева и Тангшана.

 Градоначелник Тангшана указао је такође на значај пројекта железаре у Смедереву, у шта се, како је рекао, уверио и председник НР Кине Си Ђинпинг током боравка у Србији и Смедереву.

Динг Ксијуфенг није пропустио да помене и то како је представу о нашој земљи стекао много раније,  још из времена Југославије, гледајући наше филмове. Затим је нагласио да је после прошлогодишњег обиласка железаре делегација Тангшана овај пут дошла у Смедерево са циљем да се сарадња два града подигне на још виши ниво.

-Кроз пројекат Хестил Групе већ сарађујемо, а потписивање споразума о братимљењу наших градова значиће нови почетак и подизање сарадње на још виши ниво. Не само у области индустрије, већ и у осталим областима - пољопривреди, кинеској медицини. Иако сам први пут у Смедереву ја већ осећам да припадам овом граду - истакао је градоначелник Ксијуфенг.

Након потписивања споразума сусрет делегација два града настављен је састанком у циљу дефинисања даљих корака проистеклих из споразума о братимљењу.

Тангшан је вишемилионски град из провинције Хебеј, одакле долази и Хестил група, власник смедеревске Железаре, град са огромним привредним и економским потенцијалима. Његов годишњи БДП износи чак 100 милијарди евра. Из провинције Хебеј потичу највећи кинески рудници, а у Тангшану је направљен и најбржи воз на свету.

Смедерево и Тангшан повезују и две трагедије - Петојунска експлозија у Смедереву и један од најразорнијих земљотреса у историји човечанства, који је 28. јула 1976. године погодио Тангшан, и однео између 500 и 600 хиљада људских живота. Отуда жеља више да се блискост озваничи споразумом о високом уважавању, пријатељству и посебним везама, односно братимљењу Смедерева и Тангшена..

 

Обележена 77. годишњица Петојунске трагедије

06.јун 2018.

Парастосом код костурнице изгинулим грађанима на Старом гробљу и комеморацијом и полагањем венаца на споменик Пети јун, обележена је 77. годишњица од апокалиптичне  експлозије муниције ускладиштене у смедеревској Тврђави у Другом светском рату, једне од највећих трагедија у историји Смедерева.

Звучни сигнал у 14 часова и 14 минута, када се догодила експлозија, подсетио је окупљене Смедеревце да је 5. јуна 1941. године готово пола града сравњено са земљом и прекинут живот на хиљаде људи. Међу њима били су сељаци који су се враћали са пијаце својим кућама, гимназијалци који су управо подигли своја сведочанства, глумци новосадског Народног позоришта које је тог дана гостовало у нашем граду... И многи други. Узрок трагедије, као и тачан број погинулих, до данас нису утврђени.

Одајући пошту страдалима, Богољуб Спасојевић, председник Скупштине града, подсетио је управо на те чињенице, и додао:

-  И после 77 године од катастрофалне експлозије у нашој средњевековној тврђави, окупили смо се да са дужним пијатетом одамо пошту нашим невиним жртвама. Сигнал воза, минута ћутања и поглед на зидине древног смедеревског града, које су сведок многобројних патњи и страдања, говоре више од било којих речи. Постоје људи, места и догађаји који се никада не заборављају и трају у народу и историји. Обележавањем 5. јуна желимо да сачувамо од заборава и пренесемо на нове генерације традиционалне вредности, јер народ који не чува своју прошлост не може очекивати ни сигурнију и извеснију будућност. И овог 5. јуна клањамо се сенима невино пострадалих, клањамо се древном граду - рекао је Богољуб Спасојевић.

У име града Смедерева венац на споменик Пети јун положили су Богољуб Спасојевић, председник Скупштине града и Мирко Ђурић, члан Градског већа. Венце и цвеће положили су, такође, представници Градског одбора СПС, делегација Градског одбора СУБНОР-а, као и представници више других удружења која негују традиције ослободилачких ратова Србије, а самим тим и Смедерева.

Пригодан програм извели су ученици смедеревске Гимназије и хор ученика ОШ Димитрије Давидовић.

Претходно на Старом гробљу код костурнице изгинулим грађанима, која је подигнута 1942. године и на којој је уписано само 485 имена страдалих, одржан је парастос и положени венци и цвеће.

 

Рехабилитација Коларске улице

05.јун 2018.

Путари у нашем граду приводе крају радове на саобраћајницама који су били део прошлогодишњих, а убрзо ће се кренути у реализацију овогодишњих уговорених обавеза.

 

Управо је завршена рехабилитација коловоза у Коларској улици, у дужини од 650 метара, а ових дана треба да почну радови у Пролетерској улици на Царини. Инвестиција се процењује између пет и шест милиона динара.

Од овогодишњих уговорених обавеза један од важнијих послова који ће започети наредних дана биће рехабилитација улица под коцком. Овај посао вредан је 12 милиона динара. Коцка ће се мењати и препакивати у шест улица -  Балканској и улици Доситеја Обрадовића на Царини, затим у Кајмакчаланској, где се овај посао обавља  на деоници од 250 метара. Реч је о наставку  рехабилитације  ове улице. Такође, предвиђена је замена коцке у Стеријиној и улици Војводе Миленка, као и  Устаничкој улици.

Радиће се врло брзо и на рехабилитацији  коловоза на локалним путевима. Недавно је изабран извођач радова на рехабилитацији локалног пута Суводол-Друговац - Бадљевица, затим  пута Ландол-Колари и дела Београдског пута. Реч је о послу вредном 19,8 милиона динара.

У току је и припрема јавне набавке за периодично одржавање градских саобраћајница.

 

ХБИС Србија - почео нови циклус обуке железараца

04.јун 2018.

У Центру за обуку и информисање радника у компанији ХБИС Србија у Смедереву организована је свечаност поводом почетка обуке у примени међународних стандарда квалитета и технолошких процеса за нову групу радника.

 

Свечаност је одржана је на другу годишњицу преузимања смедеревске Железаре од стране кинеске компаније ХБИС. Поред представника Министарства трговине и Академије за међународну трговину, Амбасаде НР Кине у Београду и компаније ХБИС Србија, свечаности је присуствовала и градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић,  .

Градоначелница Смедерева захвалила се кинеским пријатељима на досадашњој успешној сарадњи и изразила уверење да ће се наставити на обострано задовољство.

„Желим, пре свега, да се захвалим нашем председнику Александру Вучићу и председнику НР Кине Си Đин Пингу на добро склопљеном послу, успешном покретању производње у нашој Железари и сигурном послу за 5200 наших радника. Желим да се захвалим и за осмех који је враћен на лица мојим Смедеревцима, а читавом менаџменту што добро води ову фабрику и бележи изузетне резултате, на задовољство свих нас заједно".

Градоначелница Смедерева поручила је пријатељима из Кине да је Смедерево сада и њихов град, истакавши да је сарадња града и менаџмента ХБИС-а на највишем нивоу.  Радницима на обуци је поручила „да је лепо учити од оних који знају више од нас", а за 5. јун најавила долазак градоначелника кинеског града Тангшана, са којим се Смедерево побратимило.

„Данас је двогодишњица оснивања Железаре Смедерево. За ове две године капацитет производње је све бољи, а губитак се претворио у добитак. Како се развијала железара, тако су се развијали приходи. Ми Кинези имамо једну изреку која каже - „Видео сам очима, али сам срећан у срцу". Када погледамо данас железару зар немате исти осећај!? За кратак период од две године железара је доживела велике промене. Најпре због узајамног поштовања и бриге председника двеју земаља. Председник Ђи Пинг је 2016. године посетио Србију, Смедерево и нашу железару, упознао се са ситуацијом и више пута тражио да му се поднесу извештаји. Председник Вучић је исто тако био заинтересован за стање у железари, и, колико сам чуо, неколико пута интервенисао када је било потребно", рекао је Tang Хiadong, аташе за економске и трговинске послове у амбасади НР Кине у Београду.

„У нашим очима Србија је изузетно важна држава у овом делу Европе и представља практично земљу савезницу НР Кине. Осамдесетих година прошлог века су у НР Кини спровођене реформе, а успешни примери и искуства српског народа били су нам тада драгоцени узор. Данас се традиционално српско-кинеско пријатељство појачава из дана у дан, продубљују се везе и повећава обим сарадње две државе", истакао је Liu Mingzhe, из Министарства трговине НР Кине и председник Академије за међународну трговину.

„У ово дивно годишње доба окупили смо се у овом месту близу обала Дунава у челичани ХБИС Србија која већ 100 година даје незамењив допринос развоју српске економије да би присуствовали церемонији отварања првог циклуса обуке у оквиру међународне сарадње у области индустријске производње „Србија 2018". Као компанија која је предводник у области интернационализације пословања у области производње челика, ХБИС је енергично одговорио на иницијативу „Један појас, један пут", у складу са принципима заједничке изградње, обостране користи и заједничког коришћења", поручио је Qi Yuezhang, заменик секретара Одбора ХБИС групе.

По преузимању железаре кинеска компанија уложила је око 300 хиљада евра у постројења, машине и обуку запослених, са циљем да се некадашњем гиганту врати стари сјај. Улагања сваког дана расту, али и профит фабрике. У јануару ове године смедеревска железара остварила је историјски извоз, који је био већи за 80,7 милиона евра у односу на исти период прошле године.

У смедеревској железари тренутно се ради на изради петогодишњег плана којим ће бити предвиђене све активности, како запослених, тако и менаџмента. Циљеви су повећање обима производње, а један од услова за то је изградња нове теретне луке која би значајно олакшала транспорт руде и извоз готових производа.

 

Бицикле - поклон града смедеревским основцима

28.мај 2018.

Град Смедерево, преко Савета за безбедност саобраћаја, поклонио је овдашњим основним школама бицикле који ће се користити у образовном процесу ученика из области саобраћаја.

 

Бицикле су уручили градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић  и члан Градског већа и председник Савета за безбедност саобраћаја Бранислав Дробњаковић. Примопредаја је обављена у скупштинској сали, а превозна средства која треба да помогну ученицима да лакше савладају правила и прописе у области саобраћаја преузели су директори основних школа.

„Град Смедерево мисли на своју децу и чини све да у што бољим условима похађају наставу. Видиљиво је то и кроз набавку спортске опреме и опремање школа другим неопходним реквизитима, кроз подизање енергетске ефикасности школа на чему, такође, интензивно радимо. Потписали смо уговор за реновирање комплетне школе у Сараорцима, а за који дан биће потписан и за Гимназију. Радимо и на пројектима за озбиљније реновирање још четири градске школе, све у циљу да нам деца у што бољим условима раде и уче. Желимо да децу извучемо са улице, да ради што више спортских и других секција по школама које ће окупљати што већи број деце. Зато смо и набавили спортску опрему за школе и запослили 20-ак професора физичког васпитања. Посебну бригу водимо и о безбедности деце у саобраћају, преко Савета за безбедност саобраћаја града Смедерева. Свим школама данас поклањамо бицикле, помоћу којих ће деца да вежбају и уче саобраћајне прописе. Надам се и апелујем да овај поклон града Смедерева и Савета за безбедност саобраћаја искористите на најбољи могући начин", рекла је на примопредаји др Јасна Аврамовић.

О важности неговања саобраћајне културе  и учења саобраћајних правила и прописа  у школском узрасту, али и значају безбедности деце у саобраћају, говорио је и Бранислав Дробњаковић, члан Градског ве ћа и председник Савета за безбедност саобраћаја

„ Наш једини интерес у овоме што радимо је повећање безбедности деце у саобраћају, а ово је један од начина да унапредимо и развијамо њихово саобраћајно васпитање и образовање. Почели смо у том смислу да спроводимо одређене активности и са децом предшколског узраста. У жељи да стимулишемо рад у области безбедности саобраћаја, ове године смо се определили за бицикле, сматрајући да је то значајан материјални издатак за школе. Важно је да наша деца науче и да пишу и да рачунају, али морамо и да их научимо како да се безбедно понашају у саобраћају. Зато апелујем на директоре и наставнике да повећамо ниво тог облика васпитања и образовања ученика и да се убудуће у пројекат "Шта знаш о саобраћају" укључи много више деце са територије нашег града", рекао је Дробњаковић.

Осим бицикала директорима и наставницима подељени су приручници Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, из којих се може научити како се треба понашати у саобраћају као бициклиста.

Примопредаји бицикала присуствовали су, такође, Миша Ивковић, помоћник градоначелнице за област образовања, чланови Градског већа - Светлана Михајловић и Јасмина Војиновић, и Миљана Кравић, в.д. директора Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању.

 

 

Међународни скуп васпитача у Смедереву

22.мај 2018.

БАПТА – Балкански савез удружења васпитача (Balkanski savez udruženja/udruge vaspitača/odgajatelja / Balkans Alliance of Preschool Teacher's Associations) у сарадњи са ПУ Наша радост" Смедерево, у оквиру вишедневних програма посвећених предшколском образовању и васпитању, организовао је у нашем Центру округли сто ,,Програми у предшколском васпитању и образовању" са циљем размене стручних искустава васпитача балканских земаља. 

Скуп међународног карактера одржан је 17. маја у Регионалном центру Смедерево, а гости наше установе и нашег града били су васпитачи из Србије, Федерације Босне и Херцеговине, Републике Српске, Словеније, Македоније и Црне Горе, као и директори свих предшколских установа из Подунавског округа.

 

У име ПУ „Наша радост“ присутне васпитаче поздравила је директорка Мирјана Ћосић која је са поносом истакла да је Смедерево домаћин овог међународног скупа који је од релевантног значаја за развој предшколског образовања и васпитања.

Миша Ивковић, помоћник градоначелнице за образовање, поздравио је госте у име др Јасне Аврамовић, градоначелнице Смедерева и локалне самоуправе, рекавши у коликој мери наш град улаже значајна средства у развој предшколског образовања и васпитања, не само када је реч о отварању или обнављању ресурса вртића, него и када је реч о квалитету услуга.

Пожелевши успешан рад на округлом столу и квалитетне дискусије и презентације, Миљана Кравић, в. д. директора РЦ Смедерево, истакла је да су васпитачи особе које брину о деци током њиховог боравка у предшколској установи, али и особе које децу негују, образују и усмеравају на прави пут од почетка живота. Према речима Миљане Кравић сложена и одговорна функција васпитача одређена је особинама васпитача, његовим способностима и знањем и управо зато су овакви сусрети, на којима се размењују искуства из праксе, важни за успешно деловање васпитача и побољшање квалитета рада на корист наших малишана у савременом добу које пред нас поставља нове изазове.

Васпитаче Балкана поздравио је и Алија Лапо, председник Скупштине Балканског савеза удружења васпитача, Љиљана Тодоровић, председник Скупштине Савеза удружења васпитача Србије, и Слободанка Радосављевић, председник Управног одбора Савеза удружења васпитача Србије и председник Управног одбора Балканског савеза удружења васпитачa, која је са радошћу и поносом закључила да је Смедерево добар домаћин овог значајног скупа, као и да су васпитачи они на којима се темељи будућност генерација.

Округли сто представљао је завршницу сусрета васпитача Балкана у Смедереву који су претходних дана имали прилику да се у објектима ПУ „Наша радост“ упознају са методама и иновацијама у раду наше установе, али и да смедеревским васпитачима пренесу своја драгоцена искуства. У даљем току рада на округлом столу, након презентације ПУ „Наша радост“, говорило се о вредносним димензијама програма предшколског образовања и васпитања, полазиштима у основама програма којима се омогућава интегрисана брига за дете и породицу у контексту друштвеног окружења и о компетентности васпитача за примену Програма предшколског васпитања и образовања.

            Великим скупом међународног карактера и разменом искустава унапређена је у огромној мери сарадња васпитача Србије и земаља у окружењу, а према речима гостију након завршене диксусије, сви су понели дивне утиске из Регионалног центра и Смедерева.

 

 

У складу са жељама суграђана

18.мај 2018.

Поштујући мишљења многих наших суграђана, градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић покренула је две значајне иницијативе - за Фонтану на Градском тргу и за подизање споменика Деспоту Ђурђу и његовој породици у Смедереву.

Истовремено градоначелница др Јасна Аврамовић формирала је стручне комисије са задатком да утврде критеријуме, и, у складу са њима, објаве конкурсе и изврше избор најбољег идејног решења за Фонтану на Градском тргу и за подизање споменика Деспоту Ђурђу и његовој породици у нашем граду.
Комисију за избор најбољег идејног решења за Фонтану чине - Снежана Чупић, дипломирани архитекта у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Владислава Ристовић Живановић, главни урбаниста града Смедерева, и Весна Јанковић, дипломирани грађевински инжењер у Јавном предузећу Урбанизам Смедерево.
Комисију за избор најбољег идејног решења за подизање споменика Деспоту Ђурђу и његовој породици у Смедереву чине - Вељко Лалић, редовни професор на Факултету ликовних уметности, Власта Филиповић, вајар, Владислава Ристовић Живановић, главни урбаниста града Смедерева, Татјана Гачпар, директорка Музеја у Смедереву, и Дејан Радовановић, вршилац дужности директора Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево.

 

Трка мира прошла кроз Смедерево

18.мај 2018.

Светска трка мира, која се ове године организује по 31. пут, прошла је данас кроз Смедерево.

На централном градском тргу носиоце бакље мира из бројних светских земаља дочекали су и поздравили представници локалне самоуправе, ученици и спортисти нашег града.

У име локалне самоуправе и градоначелнице др Јасне Аврамовић добродошлицу носиоцима бакље мира пожелела је Миљана Кравић, чланица Градског већа ресорно задужена за образовање, изразивши радост што је Смедерево један од градова домаћина једне дивне приче која, како је рекла, преноси истинске поруке љубави, пријатељства и мира.

У име смедеревских спортиста, бакљу са пламеном љубави, пријатељства и мира међу свим људима и нацијама света преузео је млади смедеревски стрелац Петар Адамовић, који је са другим успешним младим спортистима нашег града Светску трку мира наставио према Пожаревцу и даље према Кладову, где се завршава пролазак највеће глобалне спортске манифестације посвећене миру кроз Србију.

Овогодишња Светска трка мира почела је у Софији 27. фебруара, а европском трасом дугом 46 хиљада километара завршиће се у Лисабону 8. октобра. Трка кроз Србију траје до 19. маја, а проћи ће кроз 15 општина и градова.

Трка се заснива  на доброј вољи учесника и нема комерцијални карактер, већ је основни циљ искрена тежња и неодложна потреба за успостављањем основних људских  вредности, попут мира, љубави и пријатељства међу свим људима света.

 

Предавање матурантима о безбедности у саобраћају

18.мај 2018.

Унапређење безбедности саобраћаја ученика завршних разреда средњих школа, са посебним акцентом на кључне проблеме у дане прослава краја школовања и матура, тема је предавања које је одржано у скупштинској сали града за ученике две смедеревске средње школе - Деспот Ђурађ и Техничке школе.

 

Предавање је организовано у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја града Смедерева, а предавачи су били представници републичке Агенције за безбедност саобраћаја, Савеза параплегичара квадриплегичара Србије. Предавању су се придружили и припадници Полицијске управе Смедерево који су, поред тема о безбедности саобраћаја, младима презентовали и друге елементе битне за њихову општу безбедност.

Оваква и слична предавања се реализују на територији целе Србије, у периоду завршетка школске године за матуранте средњих школа, односно у периоду када се одржавају матурске прославе, а са циљем да се матуранти подстакну да због очекиване конзумације алкохола на матурској вечери не управљају аутомобилом. Указано им је и на неке друге безбедносне аспекте којих се ученици требају придржавати да би избегли све неугодне ситуације које би могле да угрозе њихову и општу безбедност у дане прослава краја школовања и матура.

Пре почетка предавања у име локалне самоуправе ученике, њихове професоре и госте поздравио је Бранислав Дробњаковић, члан Градског већа и председник Савета за безбедност саобраћаја града Смедерева.

Иначе, поред едукације кроз различита предавања, град Смедерево, преко Савета за безбедност саобраћаја, организује и предузима низ других превентивних мера у циљу повећања нивоа безбедности младих и других учесника у саобраћају.

Када је реч о младима, Савет је донео и одлуку да свакој основној школи поклони по један бицикл, како би основци, кроз обавезну наставу, што више научили о правилима учешћа бициклом у саобраћају. Наставља се и акција даривања безбедносних седишта за бебе, која у овом случају има образовно васпитни карактер за њихове родитеље.

Савет је, такође, набавио рефлектујуће прслуке за децу предшколског узраста, како би били што уочљивији код учесника у саобраћају приликом обиласка града, а биће им ускоро и подељена на пригодан начин.

У току је и набавка апарата за контролу употребе психогених средстава за потребе смедеревске Саобраћајне полиције, са којом Савет има изванредну сарадњу.

Савет за безбедност саобраћаја града Смедерева посебно се поноси чињеницом која уједно и обавезује.  Од 2012. године на територији града Смедерева ни једно дете до 14 година није погинуло, нити је страдало у саобраћају у школским зонама.

 

 

 

Одржана 14. седница Скупштине града

15.мај 2018.

Одборници су на 14. заседању градског парламента разматрали 20 тачака дневног реда. Након усвајања предлога одлуке о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета града за 2017. годину, и више предлога одлука о изради планова детаљне регулације за поједине делове Индустријске зоне,  одборници су се сагласили са изменама одлуке о неопходности исељења, са планом пресељења ради изградње пруге, од постојеће Смедерево - Мала Крсна до Индустријске зоне.

Градски парламент изгласао је затим одлуку о доношењу Акционог плана побољшања положаја Рома у Смедереву за период до 2021. године, предлог одлуке о увођењу месног самодоприноса у МЗ Липе, као и предлоге одлука о доношењу програма комасације за делове катастарских општина Скобаљ и Осипаоница.

У наставку заседања донета је одлука којом су дефинисане минималне висине износа трошкова за текуће и инвестиционо одржавање заједничких делова зграда, као и висина накнаде за принудно постављене професионалне управнике, у складу са новим Законом о становању и одржавању стамбених објеката. Према тој одлуци, рецимо, месечна накнада за принудно постављене професионалне управнике зграда на територији града Смедерева износиће од 203 до 285 динара по стану, док ће власници станова бити у обавези да на име минималних трошкова за текуће одржавање заједничких делова зграда месечно издвајају од 305 до 397 динара.

Скупштина је дала сагласност и на измене одлуке о праву првенства закупа пољопривредног земљишта у државној својини и прогласила пет локација за споменике природе,  међу њима и „Карађорђев дуд".

Одборници су се сагласили и са предлозима Оперативног плана за одбрану од поплава и Годишњег програма мера и радова на смањењу ризика од поплава на водотоцима другог реда на територији града Смедерева за 2018. годину, а усвојени су, такође, извештаји о раду Градског штаба за ванредне ситуације за прошлу и ову годину.

Након разматрања измена и допуна програма пословања ЈКП Зеленило и гробља и ЈП Урбанизам Смедерево, као и овогодишњих финансијских и  планова рада Центра за социјални рад, Дома здравља и Апотеке Смедерево, усвојени су такође извештаји о прошлогодишњем раду и финансијском пословању установа културе и свих других установа чији је оснивач град.

На дневном реду нашла су се и питања из области пољопривреде и руралног развоја, односно извештај о спровођењу мера у тим областима за прошлу годину и програм подршке за спровођење пољопривредне и политике руралног развоја за ову годину.

Скупштина је, такође, позитивно оценила извештај о стању безбедности саобраћаја на подручју града Смедерева за прошлу годину.

На крају заседања за в.д. директора Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању постављена је Миљана Кравић,  пошто је њен претходник Борко Јаношевић отишао у пензију.

У градском парламенту на 14. седници формирана је и нова одборничка група - „Будимо Смедерево", коју чине пет одборника са листе „Доста је било".

 

Обележен Дан победе над фашизмом

10.мај 2018.

Полагањем венаца у спомен парку Три хероја и одавањем почасти жртвама Другог светског рата у Смедереву је обележен 9. мај - Дан победе над фашизмом.

Програм обележавања овог значајног историјског датума пред бистама три народна хероја - Ивана Стефановића Србе, Миливоја Стојковића и Светомира Младеновића Свете, почео је интонирањем химне "Боже правде", а потом су присутни минутом ћутања и полагањем венаца одали пошту борцима палим у Другом светском рату и свим жртвама које су деле своје животе за највећу људску вредност - слободу.

У име локалне самоуправе венац су положили Богољуб Спасојевић, председник Скупштине града, и Мирко Ђурић, члан Градског већа за ресор инфраструктуре, месних заједница и спорт.

Уколико данашње генерације желе да опстану, морају одлучно да се одупру новим облицима фашизма који су присутни широм света, рекао је Ранко Вишекрунић, потпредседник СУБНОР-а Смедерево.

„Девети мај - Дан победе над фашизмом представља један од најсветлијих датума светске историје. Тај дан је симбол победе над силама мрака, тираније и варварства, симбол слободе над ропством и угњетавањем, правде над злом и неправдом. Нека је вечна слава свим жртвама палим у беспоштедној борби за слободу", нагласио је Вишекрунић.

 

У пуном јеку сезона радова на уређењу путне мреже

10.мај 2018.

Асфалтне базе раде пуном паром, а путари у Смедереву имају пуне руке посла. Многи радови на градским и приградским улицама већ су започели, а врло брзо почеће да се ради и на рехабилитацији локалних путева.

  

Завршени су радови у Јагодинској улици, у дужини од 320 метара, а настављени у Вучачкој у дужини од 754 метара, са ивичњацима и тротоаром дуж једне стране улице. Прошле године радило се на рехабилитацији старог Вучачког пута, у дужини од 204 метра, тако да ће са овим радовима асфалтом у том делу града бити пресвучено укупно 754 метра коловоза. Вредност инвестиције је око 14, 5 милиона динара.

У плану је и рехабилитација коловоза у  Пролетерској улици, као и дела Коларског пута, у дужини од 650 метара. Такође, ускоро би требало да почне  реконструкција  дела  Кнез Михајлове улице,  у дужини од 300 метара.

Један од важнијих послова биће и рехабилитација улица под коцком, односно замена и препакивање постојећих, док се не стекну услови за потпуну реконструкцију. Коцка ће се мењати и препакивати у Балканској и улици Доситеја Обрадовића на Царини, као и у Кајмакчаланској улици. Замена коцке планирана је и у Стеријиној, Устаничкој и улици Војводе Миленка. Овај посао вредан је око 12 милиона динара.

Такође је расписана јавна набавка за асфалтирање дела Кајмакчаланске улице, од улице Ослобођења у дужини од око 260 метара.

За наставак континуитета радова на уређењу атарских и њивских путева у градском буџету већ су опредељена одређена средства, а у том послу очекује се и додатна финансијска помоћ из републике.

 

ФИЛМСКА ТУРНЕЈА СЛОБОДНА ЗОНА У СМЕДЕРЕВУ

10.мај 2018.

Смедерево је један од градова у којима ће се одржати програм Турнеје филмског фестивала Слободна зона.

 

Ове године, у оквиру мајског програма, пред биоскопском публиком у Центру за културу Смедерево наћи ће се пет филмова са прошлогодишњег издања Слободне зоне, одржаног током новембра у Београду, Новом Саду и Нишу, по избору публике и селектора фестивала.

Мисија Турнеје Слободне зоне јесте да најширој публици у градовима и местима широм Србије понуди на увид врхунски фестивалски филмски програм и да популаризује квалитетне игране и документарне филмове који нису део уобичајеног биоскопског репертоара, чиме се доприноси децентрализацији културе. Турнеја је једина филмска манифестација оваквог карактера у земљи.

Програм Турнеје у Смедереву ће 14. маја отворити документарни филм „Дан ослобођења", чија је тема наступ групе „Лајбах" у Северној Кореји.

Други у низу филмова који ће бити приказани у оквиру Турнеје Слободна зона је документарни филм „Чавела". Пројекција филма одржаће се 15. маја. Уз помоћ своје лирске структуре, ово остварење пружа гледаоцима надахњујуће и интелектуално изазовно путовање кроз живот музичке иконе и велике инспирације Педра Алмодовара, Чавеле Варгас.

Играни филм „Ћамбра" који је ће бити приказан 21. маја упознаје гледаоце са ликом четрнаестогодишњака који живи у малој ромској заједници Ћамбри у Камбрији. Када његов старији брат нестане, Пио жели да покаже да је спреман да га замени у процесу који ће га натерати да се замисли да ли је заиста спреман да буде одрастао.

Пријатељство дечака и једног олињалог пса у далеким пределима Аустралије и са њим повезана авантура која мења живот темe су играног филма „Црвени пас: прави плави" кога ће публика моћи да погледа у бископу Центра за културу 22.маја.

Програм Турнеје биће закључен 23. маја пројекцијом филма „500 година". Овај документарац приказује процес који је довео Гватемалу до одлучујуће тачке у њеној историји од суђења бившем диктатору генералу Риосу Монту за геноцид до народног покрета који је свргао с власти тадашњег председника Отоа Переза Молину.

 

Све пројекције почињу у 20 сати, а улаз је слободан.

 

Завршен 35. Фестивал „Нушићеви дани“

30.април 2018.

Свечаним програмом доделе фестивалских награда у Центру за културу Смедерево  завршени су 35. „Нушићеви дани", који су  се ове године одвијали под слоганом „Нушићева ера, наша мера".

Нушићева награда за најбољу представу у целини по оцени стручног жирија припала је представи „Корешподенција", према делу Борислава Пекића у извођењу Звездара театра, а у режији Горчина Стојановића.

Стручни жири за доделу награде за најбољу представу и награде „Милосав Буца Мирковић" за најуспешније глумачко остварење на фестивалу ове године радио је у саставу - Горан Јевтић, драмски уметник, председник жирија, Снежана Тришић, редитељка и Тања Шљивар, драмски писац.

Нушићева награда за најбољу представу у целини на основу гласова публике, припала је представи „Ожалошћена породица" по делу Бранислава Нушића, у извођењу Народног позоришта у Београду, а у режији Јагоша Марковића. Просечна оцена коју је добила представа је 4,62 чиме је она, у погледу суда публике, надмашила остале представе у фестивалском програму.

Награда за најуспешније глумачко остварење на фестивалу по оцени стручног жирија, која носи име Милосава Буце Мирковића, есејисте, позоришног и књижевног критичара, песника и публицисте, дугогодишњег сарадника фестивала „Нушићеви дани" додељена је Борису Исаковићу за улоге Стевана Савића и Тодора Ивковића у представи „Под жрвњем" Југословенског драмског позоришта, по тексту Драгослава Ненадића, а у режији Егона Савина.

Добитник Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару је драмски уметник Александар Берчек, а Нушићеве награде за афирмацију драмске класике на театарским сценама у земљи и иностранству редитељ Јагош Марковић.

Жири за доделу Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару, као и за доделу Нушићеве награде за афирмацију драмске класике на театарским сценама у земљи и иностранству радио је у следећем саставу: Љиљана Стјепановић, драмска уметница (председница жирија) и чланови: Радмила Живковић, драмска уметница, Миљана Кравић, професор-мастер српског језика и књижевности и члан Градског већа задужена за ресор просвете и образовања и др Зоран Максимовић, театролог.

Аутори награда су вајари мр Власта Филиповић и др Зоран Кузмановић.

Специјално признање за колективну глумачку игру и савремено редитељско тумачење Нушића додељено је, према ставу жирија у коме су Горан Јевтић, Снежана Тришић и Тања Шљивар, представи "Жалујоча дружина", по тексту Бранислава Нушића, у режији Игора Вука Торбице, у извођењу Словенског људског гледалишча из Цеља и Прешерновог гледалишча из Крања .

У оквиру свечаног програма доделе награда и затварања фестивала изведен је кабаре „Нушићу у част" у коме су учествовали Вања Милачић, Небојша Дугалић и Земунски камерни оркестар.

 Плакете са ликом Бранислава Нушића за најбоље глумачко остварење вечери по  оцени публике добили су Аница Добра за улогу Милице Његован у представи „Корешподенција", Небојша Илић за улогу Косте у представи „Уренбесна трагедија", Нела Михаиловић за улогу Виде у представи „Ожалошћена породица", Борис Исаковић за улогу Стевана Савића и Тодора Ивковића у представи „Под жрвњем" и Дарја Рајхман за улогу Симке у представи „Жалујоча дружина" („Ожалошћена породица").

 

 

 

Да наш град буде чистији и лепши

27.април 2018.

У оквиру пролећног сређивања Града Смедерева екипе ЈКП Зеленило и гробља Смедерево увелико раде на бројним локацијама.

 

Радници су већ неко време на терену,а после почетне фазе која обухвата машинско и ручно кошење зелених површина, чишћење и прање саобраћајница, уследило је улепшавање нашег града.

У току је припрема земљишта око дрворедних садница након чега следи садња цвећа. Разнобојно мирисно цвеће красиће и металне конструкције на тргу - пирамиде, ћупове и лук изнад фонтане, као и метално дрво код Гимназије, где ће се садња пролећног расада са централног дела проширити и на периферне делове града.

Ради се и на обнављању постојећег парковског и другог мобилијара.
ЈКП Зеленило и гробља Смедерево, такође, организовано односи смеће са целе територије града, ради се у три смене, свом механизацијом и радницима, a ове недеље очишћене су и дивље депоније дуж Годоминске улице и Ковинске обилазнице, као и стари Шалиначки пут (Индустријска зона).

Редовне услуге чишћења и прања асфалтираних, бетонских и других површина за јавне намене обављају се сваког дана по годишњем плану и програму. Стога апелујемо на грађане да уклоне непрописно паркирана возила како би дошло до квалитетне реализације свих послова и несметаног рада Службе за одржавање хигијене у граду. Позивамо, такође, грађане да својим примером дају допринос у борби против дивљих депонија смећа тако што ће свој комунални отпад одвозити на Градску депонију (у улици Годоминској бб.

Контакт телефон је 026 / 46-30-200

 

У селу Липе одата почаст палим херојима

19.април 2018.

Комеморацијом и полагањем венаца обележена је 19. годишњица од погибије официра 250. ракетне бригаде ПВО - потпуковника Благоје Радића и капетана прве класе Роберта Лајчака. У име локалне самоуправе венац су положили Богољуб Спасојевић, председник Скупштине града и Радиша Јовановић, члан Градског већа.

  

Извршавајући борбени задатак у атару села Липе, 19. априла 1999. године, од НАТО бомбе погинули су наши суграђани - потпуковник Благоја Радић и капетан прве класе Роберт Лајчак. Тим поводом сваке, па и ове године, окупили су се код спомен обележја у Липама представници Војске Србије, локалне самоуправе,  бројних удружења и организација, како би, у присуству чланова породица Радић и Лајчак, минутом ћутања и полагањем венаца одали почаст палим херојима.

„У одбрани отаџбине, уз свој народ и војску, извршавајући борбени задатак одговорно, професионални и часно, наше колеге дале су највредније што су имали, дали су свој живот. Дело наших хероја постало је звезда водиља свима нама којима су патриотизам и отаџбина дубоко у срцу. Морамо бити одлучни и јаки као што су и они били. У знак сећања на њих , као симбол незаборава, подигнуто је ово спомен обележје које подсећа народ овог краја да су неки млади животи заложени за слободу и бољу будућност свих нас. Чувајмо успомену на наше погинуле, јер су они својим животима себе уградили у будућност и живот Србије. Док будемо чували успомену на наше погинуле колеге, њихова жртва неће бити узалудна. Брига, поштовање и обавеза коју имамо према њима никада неће и несме престати. Слава им и хвала", рекао је у обраћању присутнима Предраг Курћубић, командант 1. ракетног дивизиона ПВО.

  

Потпуковник Благоја Радић рођен је 20. новембра 1961. године. У 250. ракетној бригади ПВО обављао је дужност командира батерије за вођење ракета и заменика команданта шестог ракетног дивизиона у Смедереву. На ватреном положају у селу Липе 19. априла 1999. године од НАТО бомбе је тешко рањен. Одмах је превезен на ВМА, али је убрзо подлегао повредама. Постхумно је одликован Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности првог степена.

 

Роберт Лајчак рожен је 19. јануара 1968. Године. Официрску каријеру започео је у шестом ракетном дивизиону ПВО у Смедереву на дужности командира батерије. На ватреном положају у селу Липе 19. априла 1999. године директан погодак авио-бомбе Роберту је одузео живот. Постхумно је одликован Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности првог степена.

 

 

Бијенална награда - Јагошу Марковићу

17.април 2018.

Бијенална награда за позоришну режију - Нушићева награда за афирмацију драмске класике на театарским сценама у земљи и иностранству за 2018. годину, коју додељује Фестивал „Нушићеви дани" у Смедереву, према једногласној одлуци жирија у саставу: председница Љиљана Стјепановић, глумица, и чланови: Радмила Живковић, глумица; Миљана Кравић, члан Градског већа задужена за ресор просвете и образовања Града Смедерева и театролог др Зоран Максимовић, додељује се позоришном редитељу веома особене, богате и маркантне  поетике ЈАГОШУ МАРКОВИЋУ.

Како стоји у образложењу „Марковићев велики таленат и занатска професионалност током богате и плодне вишедеценијске уметничке каријере у служби су разоткривања апсурда садашњег времена и његових (наопаких) вредности. Његово уметничко делање, како сâм каже,  покрећу и мотивишу љубав, позориште, уметност и публика. Сматра да су питања смисла и лепоте кључна питања којима би позориште требало да се бави. Снажно обележје већине Марковићевих представа су тужно-смешне, наказно-комичне и горке парадигматичне приче".

У образложењу ће бити изнето и примећивање да „сви они који цене уметност режије Јагоша Марковића, и критика и гледаоци, сматрају да када он поставља представу, непогрешиво налази адекватан редитељски кључ, а затим - одговарајућим сценским средствима и прецизном поделом улога - постиже завидне уметничке резултате."

 

Александру Берчеку - награда за животно дело

17.април 2018.

Жири за доделу Нушићеве награде за животно дело глумцу-комичару за 2018. годину, коју додељује Фестивал „Нушићеви дани" у Смедереву, у саставу: председница Љиљана Стјепановић, глумица, и чланови: Радмила Живковић, глумица; Миљана Кравић, члан Градског већа задужена за ресор просвете и образовања Града Смедерева; и др Зоран Максимовић, театролог, једногласно је одлучио да се она додели великану нашег глумишта АЛЕКСАНДРУ БЕРЧЕКУ.

У образложењу ове одлуке истиче се да је Берчек „пре свега непоколебљиви човек и уметник, суверени владалац театарском сценом. У осврту на Берчеков рад и однос према уметности датом у склопу образложења, о великом глумцу реченo је следеће: „Уверен да је уметност најважнија, доследан је противник позоришне рутине. Његов глумачки таленат одликују аутентично тумачење улога, висока глумачка интелигенција, интуитивност, инвентивност и креативност, те велика способност импровизације, лакоћа трансформације, професионалност и особен сценски шарм. Берчек својој глуми даје и посебан печат препознатљив по мајсторском коришћењу сведених глумачких средстава."

 

„НУШИЋЕВА ЕРА, НАША МЕРА“

17.април 2018.

Под слоганом „Нушићева ера, наша мера" у Смедереву се од 16.до 28. априла одржава 35. позоришни фестивал „Нушићеви дани".

 

Програмски сегмент „ У сусрет Нушићевим данима" започео је 16. априла пројекцијом играног филма „Народни посланик"  снимљеног 1964. године по комедији Бранислава Нушића. Редитељско остварење Столета Јанковића које даје комичне портрете бескруполозних каријериста окупило је великане глуме као што су Мира Ступица, Мија Алексић, Павле Вуисић, прошлогодишња добитница Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару Милена Дравић...

Градско позориште „Театар 91" из Алексинца гостује 17. априла са представом „Ухваћен у мрежу" коју је према тексту енглеског писца, глумца и редитеља Реја Кунија режирао Бранислав Недић. Најављена као урнебесна комедија, представа „Ухваћен у мрежу" упознаје публику са перипетијама и комичним обртима до који долази услед жеље за међусобним упознавањем деце рођене из две паралелне љубавне везе главног лика.

„Српска драма" Синише Ковачевића у извођењу аматерског позоришта „Обилић" из Крњева биће на великој сцени Центра за културу Смедерево 18. априла. Према речима редитеља Предрага Живановића, дело је мотивисано и обавезом према нашим прецима, јунацима који су исписали најсветлије странице српске историје, борећи се за слободу и идеале.

Почетак претфестивалског програма, 19. априла. позоришној публици доноси две представе. Једна од њих је представа за децу „Несрећна Кафина", рађена у копродукцији Центра за културу Ваљево и Шабачког позоришта која нуди позоришну обраду дела Јована Јовановића Змаја, и, према сведочењу редитеља Небојше Савића, говори о срећи водећи малишане на средњовековни двор и кроз заплет у коме дворска луда добија руку једне принцезе.

Истога дана у Смедереву гостује Народно позориште „Стерија" из Вршца са представом „Едмунд Кин" по тексту Хадија Курића, а у режији Ирфана Менсура. Тематизујући побуну, представа кроз лик глумца Едмунда Кина, романтика и ексцентрика, покреће питања о идеалима, вредностима и смислу преузимања ризика.

„Женидбу и удадбу" према чувеном комаду Јована Стерије Поповића извешће глумци Крушевачког позоришта 20. априла. Представа у режији Бојана Вељовића упућује на унутрашњи сукоб људских нагона и друштвених конвенција.

 Представа „Мој деда је аут" Београдског драмског позоришта биће у оквиру претфестивалског програма играна 21. априла. Ради се о комаду који отвара тему признавања хомосексуалне оријентације у породици и који, како указује  писац комада Душан Јанковић, испитује границе искључивости и разумевања. Представу која на духовит начин дочарава конфликт унутар породице режирала је Ђурђа Тешић.

Последња у низу претфестивалских представа је „Источни анђео", према тексту Љиљане Лашић, а у режији Драгослава Илића. Ово дело бави се горућим темама данашњице, као што су однос према Балкану и Европи у трагикомичним маниру, а ликове тумаче Љиљана Лашић, Љиљана Стјепановић и Стеван Пиале.

У понедељак, 23. априла, биће и званично отворени 35. „Нушићеви дани". Након програма свечаног отварања, који укључује и отварање изложбе „Савремени Нушић" студената Факултета примењених уметности у Београду, биће изведена прва у низу представа укључених у овогодишњу фестивалску селекцију- „Корешподенција" Звездара театра по делу Борислава Пекића, у драматизацији Борислава Михајловића Михиза и у режији Горчина Стојановића. Образована ритмом дописивања чланова имућне трговачке породице Његован, предства је окренута питањима митоманије, револуције, везе између власти и народа, али и породичних несугласица. Ликове на сцени оживеће уметници добро познати широј публици- Бранислав Лечић, Аница Добра, Славко Штимац, Бранко Видаковић, као и Јелена Ступљанин и Јоаким Тасић.

Представа „Урнебесна трагедија" по тексту Душана Ковачевича" у извођењу Атељеа 212, на репертоару „Нушићевих дана" је 24. априла. Кроз комичне, духовите, апсурдне, па и трагичне ситуације, ова представа отвара питања порекла, генерацијског наслеђа, кривице и идентитета, и према сугестији редитеља Марка Манојловића,  девијације интимног под притиском друштвеног. У представи играју Бранислав Трифуновић, Катарина Жутић, Небојша Илић, Бранимир Брстина, Аница Добра и други

Са редитељским третманом Нушићеве „Ожалошћене породице" од стране Јагоша Марковића фестивалска публика ће се упознати 25. априла када ће наступити глумци Народног позоришта у Београду. Представа која кроз монументалне слике прича о похлепи, грамзивости, моралној наказности, ипак ће оставити простора и за светлост духа. Уметници потврђене величине и снаге као што су Радмила Живковић, Небојша Дугалић, Саша Торлаковић, Слободан Бештић тумаче ликове у овој представи која нас подсећа на Нушићеву неисцпрну актуелност и релевантност.

Исте вечери, након представе, у амбијенту кафане „Дарданели" биће поводом обележавања 150 година Народног позоришта музичко-поетски кабаре „Да, то су били дани" у коме учествују Небојша Дугалић, Борис Пинговић,  Нина Ћосић и Воја Савић.

У такмичарски програм укључена је и представа „Под жрвњем" Југословенског драмског позоришта", коју је истакнути редитељ Егон Савин режирао према делу Драгослава Алексића. Ова представа, које ће бити изведена 26. априла открива свет периферије, уморно вегетирање у влажним и прљавим страћарама и запуштеним двориштима, полусвет са својим разореним породицама, спреман на све: на нож, крађу, простистуцију, подвођење...На сцени ће те програмске вечери наступити Борис Исаковић, Анита Манчић, Марко Јанкетић, Ненад Јездић, Весна Станковић и други.

Последње вече фестивалског програма, 27. априла, биће у знаку још једног савременог читања  „Ожалошћене породице" Бранислава Нушића, коју ће извести уметници из Словеније, заједничког подухвата Словенског људског гледалишча из Цеља и Прешерновог гледалишча из Крања, са којима је као редитељ сарадњу остварио Игор Вук торбица. Представа која доноси позоришни приказ једне психопатолошке комуне без морала у хладном амбијенту моћи ће да се прати са српским титлом.

Завршне вечери 36. „Нушићевих дана" биће свечано додељена Нушићева награда за животно дело глумцу комичару која је, према одлуци жирија, ове године припала глумцу Александру Берчеку, затим Нушићева награда за ревитализацију драмске класике на театарским сценама у земљи и иностранству чији је добитник редитељ Јагош Марковић. Биће проглашени и добитници Нушићеве награде за најбољу представу у целини по оцени стручног жирија, Нушићеве награда за најбољу представу у целини на основу гласова публике, као и Награде „Милосав Буца Мирковић" за најуспешније глумачко остварање фестивала по оцени стручног жирија.

Након доделе награда, публика ће имати прилику да ужива у кабареу „Нушићу у част" у коме учествују  Небојша Дугалић и Вања Милачић са Земунским камерним оркестром.

Жири који ће ове године вредновати представе и глумачка остварања и одлучивати о томе коме ће бити додељена Нушићева награда за најбољу представу у целини по оцени стручног жирија, као и Награде „Милосав Буца Мирковић" за најуспешније глумачко остварање фестивала чине: Горан Јевтић, глумац, Снежана Тришић, редитељ и Тања Шљивар, драмски писац.

 

Представници јапанске компаније „Маyекаwа“ посетили Смедерево

13.април 2018.

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић примила је данас представнике јапанске компаније „Mayekawa"- Tsuyosi Hattandu, генералног директора „Mayekawa Europa", Toshiyuki Osawu, директора одговорног за грађевинске пројекте у компанији „Mayekawа"  и  Жикицу Андрејевића, директора „Mayekawa SRB".

 

Јапанска компанија „Mayekawa бави се производњом расхладних система, уређаја и компресора, а сусрет са градоначелницом др Јасном Аврамовић био је само један у низу разговора око доласка ове светски познате компаније у Смедерево.

Како је рекао Tsuyosi Hattandu, генерални директор „Mayekawa Еуропе", данас „Mayekawa" има производњу у 38 земаља света, основана је 1924. године, а 1971. оснива своју фирму у Белгији, околини Брисела, како би крајњи купци и у Европи били задовољни производима и услугама те компаније.

„У међувремену наши постојећи производни капацитети су толико испуњени да смо почели да размишљамо о отварању нових капацитета и проширењу делатности. Одлучено је да то буду Србија и Смедерево, пре свега због мноштва досадашњих добрих релација, међу којим важно место заузима дугогодишња успешна сарадња са Жикицом Андрејевићем, односно фирмом „Клима" из Смедерева, са којом „Mayekawa" послује од 1993. године", додао је Tsuyosi Hattandu.

Почетком године „Mayekawa" је након расписаног тендера откупила земљиште у Индустријској зони, а потом је регистрована и стопостотно српска компанија „Mayekawa SRB".

„Битно је да смо кренули, да су нам притом локална самоуправа и др Јасна Аврамовић помогли  око регистрације и куповине земљишта, као и израде свих пројеката везаних за изградњу производног објекта. Надамо се да ће таква добра сарадња да се настави и да ћемо у што краћем року да завршимо објекат. Новац је за ту намену одређен, инвестиција у првој фази је око два милиона евра, а објекат ће се градити у три фазе. Након завршетка прве планирамо запошљавање 15-30 радника, следеће године 30-70, затим 70-100, а на крају и преко 200 радника. Циљ нам је да се полако осваја производња, јер се ради о изузетно одговорном, компликованом и високо технолошком производу који ће се монтирати у Смедереву. Иначе, у Индустријској зони већ се налази смедеревска компанија „Ем Дип", која ће производити судове под притиском за потребе „Mayekawa SRB", што, уз сарадњу са фирмом „Клима", читавом пројекту даје додатну вредност.

Ова фабрика неће бити неки индустријски гигант, али ће бити посебно занимљива са аспекта квалитета, организације и знања. И у њој неће бити флуктуације радне снаге, јер је политика „Mayekawе" таква да радници морају да буду стимулисани што се тиче плата и услова рада. Унутар хале неће бити постављене камере, јер се на тај начин нарушава приватност запослених. Тако Јапанци размишљају, њихова свест им то не дозвољава", рекао је Жикица Андрејевић, директор „Mayekawa SRB".

Утисци Јапанаца о Смедереву су веома добри, а слична су и размишљања др Јасне Аврамовић о компанији „Mayekawа".

„Ми смо захваљујући Влади Србије и сада председнику Србије Александру Вучићу 2014. године добили на потезу Слободне зоне 39 хектара земље. Свакако да ја као градоначелник не желим да та земља буде празна, желим што више фабрика на том потезу, а наравно свака фабрика носи и одређени број радника који ће се ту запослити. Свако радно место је нама битно. Ми смо презадовољни што је „Mayekawа" дошла и што прави гринфилд халу код нас, с обзиром да знамо да је више година уназад  „Mayekawа" успешно сарађивала и са „Ем Дипом" и фирмом „Клима". Задовољни смо што ће једна тако велика корпорација имати своју халу код нас и ширити своју производњу. У првој фази ће се саградити хала од 2000 квадрата, друга и следећа фаза предвиђа градњу још толико производног простора, тако да ми очекујемо на крају пројекта око 6000 квадрата и упошљавање око 200 до 300 радника. Наравно, реч је о специфичним занатима, занатима који се добро плаћају. Као и сваком другом инвеститору и компанији„Mayekawа" смо пружили максималну подршку и логистику у добијању свих дозвола на изради пројеката и припреми других услова за рад у жељи да се фабрика што пре направи. И докле год и једна парцела у Индустријској зони буде слободна трудићу се да доводим инвеституре и запошљавам наше људе", рекла је др Јасна Аврамовић.

 

Спортска опрема за основце и средњошколце

13.април 2018.

У циљу развоја спорта деце и омладине и развоја школског спорта, Град Смедерево обезбедио је функционалне справе и реквизите за 23 основне и средње школе са подручја града Смедерева.

Свакој од 22 школе опредељена је спортска опрема у вредности до 500 хиљада динара, а подељена је директорима школа и наставницима физичког васпитања на свечаности у просторијама Градске управе.

Отварајући скуп, Миљана Кравић, чланица Градског већа за ресор просвете и образовања рекла је да је град Смедерево, као одговорна локална самоуправа, која изузетно води рачуна о деци и омладини и њиховом развоју, набавила вредну спортску опрему, која ће данас бити уручена представницима 19 основних и четири средње школе на територији нашег града.

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић подсетила је најпре присутне да већ три године Градска управа упошљава све професоре физичког васпитања са евиденције Националне службе за запошљавање, као наставак пројекта који су започели Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство за омладину и спорт.

„Овог тренутка локална самоуправа плаћа 30 професора, који спроводе наставу за децу од првог до четвртог разреда. Жеља нам је да деца од најранијег узраста крену са спортским образовањем, да себе пронађу у неком спорту и временом постану врхунски спортисти".

Градоначелница је затим нагласила да дуги низ година уназад локална самоуправа није имала акцију набавке спортске опреме за сваку школу, како сеоску, тако и градску, а у договору са професорима.

Договорено је, такође, да школе које су ушле у програм реновирања и енергетске ефикасности, при чему уређују и своје фискултурне сале, нису добиле у опрему у потребном обиму, а то су Гимназија и основна школа у Сараорцима. Све остале школе добиле су сву опрему коју су тражиле, у вредности до 500 хиљада динара.

Градоначелница др Јасна Аврамовић нагласила је, такође, да ово није једина акција овог типа коју ће град спроводити, те да су подељене справе и реквизити врхунског квалитета, што су потврдили и стручњаци из Министарства за омладину и спорт.

Помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић истакла је, пре свега, значај једне овакве акције, јер, како је рекла, веома је важно да локалне самоуправе препознају правац и смер у ком Министарство све време иде, а град Смедерево управо то и чини.

„Министарство просвете има три приоритета, а један од њих свакако је спорт и здравље, повезано са безбедношћу деце у сваком случају, јер безбедност је неодвојива од било ког циља. Други правац је дигитализација и трећи је реформа образовања коју смо, надам се, успешно почели од септембра. Овде смо данас у просторији препуној спортских реквизита. Када смо говорили о слободном креирању часова физичког било је разних недоумица, али смо стално истицали потребу да професори физичког буду креативни, да ангажују децу у сваком тренутку, да деца треба да буду у школским двориштима и природи, да буду што више заједно, да их учимо социјализацији, јер ако имамо здрав спорт, онда немамо насиље. Надам се да ће вам ови реквизити омогућити да на један лепши и лакши начин одржавате часове. Наставник је најважнији у учионици, увек то тврдим, све остало су помоћна средства, али је много лепо када их имамо", нагласила је Весна Недељковић.

Свечаности поделе спортске опреме присуствовали су, такође, проф.др. Ана Ланговић Милићевић, државни секретар Министарства просвете, Милош Ковачевић, саветник министра за омладину и спорт, и Миша Ивковић, помоћник градоначелнице за образовање.

 

 

 

 

 

Смедеревска тврђава – од престонице до споменика културе

13.април 2018.

Поводом Дана Музеја, који ове године слави 68. рођендан, свечано је отворена нова изложбена поставка - „Смедеревска тврђава - од престонице до споменика културе".

 

Поред великог броја сарадника и других гостију, свечаности су присуствовали др Јасна Аврамовић, градоначелница Смедерева, мр Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја у Београду, и Данијела Ванушић, помоћница министра за заштиту културног наслеђа у Министарству културе и информисања Републике Србије.

Поставка је реализована захваљујући финансијској подршци Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Смедерева, а велику захвалност Музеј дугује и бројним сарадницима који су помогли у реализацији овог пројекта и на тај начин поделили своју љубав према историјском и културном наслеђу Смедерева..

 „Изложба Смедеревска трвђава - од престонице до споменика културе је нова поставка смедеревског музеја којом смо желели да афирмишемо комплексно наслеђе овог изузетног локалитета, као једног од незаобилазних на мапи Србије, и најпрепознатљивијег симбола Смедерева. Историја смедеревске Тврђаве уједно је и историја настанка и развоја града Смедерева. Прича о Тврђави уједно је прича о Србији 15. века, деспоту Ђурђу Бранковићу и „проклетој" Јерини, кулучењу под Турцима, разарању у Првом и Другом светском рату, односу према споменицима културе и њиховој улози у урбаном пејзажу данашњице", рекла је, између осталог, Татјана Гачпар, директорка Музеја у Смедереву.

Новом поставком, додала је Татјана Гачпар, дали смо најцеловитији приказ смедеревске Тврђаве и креирали нов оквир за њено упознавање и разумевање.

 „Новом изложбом желели смо да редефинишемо схватања интерпретације смедеревске Тврђаве у меморији заједнице. Осим тога намера нам је да реафирмишемо вредност коју Тврђава има, али и да позиционирамо Музеј као централно место за креирање идентитета Смедерева и његове околине због тога што је то важан предуслов за квалитетнији и динамичнији рад са публиком и повећање броја посетилаца. Уверени смо да ће изложба Смедеревска тврђава - од престонице до споменика културе бити подједнако значајна и интересантна као и претходна поставка музеја која је успешно комуницирала са публиком и одолевала времену више од четири деценије", нагласила је директорка Музеја.

Градоначелница др Јасна Аврамовић  поручила је да ће град  Смедерево увек подржавати,и, колико год може, помагати Музеј, јер Музеј је наша историја и традиција.

„Оно што је императив ове локалне самоуправе и Владе Србије јесте измештање колосека испред Тврђаве, јер када их будемо уклонили, а на добром смо путу да то коначно учинимо, досањаћемо сан свих Смедереваца да Тврђава дође под окриље УНЕСКА и да је рестаурирамо на начин који заслужује. Имамо највећу равничарску тврђаву на Балкану, њоме се поносимо и дичимо, и трудићемо се да из године у годину још више улажемо у реновирање наше тврђаве и културу уопште", рекла је, између осталог, др Јасна Аврамовић.

Директорка Народног музеја у Београду мр Бојана Борић Брешковић  рекла је да нова изложбена поставка Музеја за потку има њено трајање, исказујући циљ музејских прегалаца да се Музеј постави као средишње место препознавања укупног идентитета Смедерева и његове околине, да на нови начин приступи интерпретацији наслеђа и да тако допринесе промени доживљаја Музеја.

„Јасно постављени циљ је успешно остварен, и пред нама је изузетан пример једне атрактивне, савремене музејске поставке која ће несумњиво стећи наклоност великог броја посетилаца"

Помоћница министра културе и информисања Републике Србије Данијела Ванушић подсетила је да је афирмација наслеђа један од важних стратешких циљева Министарства културе и информисања, које се посебно залаже да културни живот у Србији буде богатији, разноврснији, и, пре свега, децентрализован.

„Смедерево је један светао пример како се негују културне вредности и потребе локалне заједнице, а које се после преносе и на цело друштво.Ова поставка, како и њен наслов говори, даје најцеловитији приказ смедеревске Тврђаве до сада и креира нови оквир за њено познавање и разумевање. Сачувана сећања на њену историју, изграђена вредност културног наслеђа, које се брижљиво чува и преноси са генерације на генерацију, обогаћује не само нашу већ и европску цивилизацију и културу".

Помоћница министра за заштиту културног наслеђа подсетила је, такође, да је ово министарство у протеклих пет година издвојило за рестаораторско-конзерваторске  радове на обнови Тврђаве више од 56 милиона, док је за реализацију пројекта и радова на згради Музеја издвојено око осам ипо милиона динара.

На крају свечаности додељене су захвалнице за дугогодишњу успешну сарадњу и подршку у реализацији пројекта реконструкције сталне поставке Музеја у Смедереву. Међу добитницима су академик Момчило Спремић, градоначелница др Јасна Аврамовић , Град Смедерево, Министарство културе и информисања, Народни музеј у Београду, Музеј српске православне цркве, Републички завод за заштиту споменика културе, Амбасада Савезне Републике Немачке, и многи други.

У музичком тренутку наступиле су чланице Црквеног хор „Слога" Саборног храма светог Георгија у Смедереву.

 

 

 

 

ЈП Грејање – Грејна сезона протекла без већих проблема

12.април 2018.

Грејна сезона се званично завршава 15. априла, али због високих спољних температура постројења ЈП Грејање од 10. априла нису у погону. Остаје, међутим, законска обавеза по којој морају бити у приправности све до краја овог месеца.

„У овом тренутку постројења нису у погону, јер је спољна температура 20-ак степени, а уколико се овакав тренд настави грејна сезона биће практично завршена закључно са 10. априлом. Пратимо, наравно, временску прогнозу и реаговаћемо уколико буде потребно", каже Владимир Кулагић, директор ЈП Грејање.

По његовим речима, ова зима била је блажа од претходне, што је видљиво и по потрошњи енергента. Посебан куриозитет ове грејне сезоне је што је март 2018. године, укупно посматрано, био за 25 - 30 одсто хладнији него лане - за толико је већа потрошња енергента. У сваком случају сезона је протекла без неких већих проблема у техничком погледу.

„Потешкоћа је било, али све су отклањане у ходу, углавном ноћу како то не би осетили корисници наших услуга. Лично мислим да је већина корисника, не могу да кажем сви, задовољна пруженим услугама. Неки су то задовољство лично исказали, има наравно и оних који су били мање задовољни, али сигуран сам да је најмањи број незадовољних нашим услугама", истиче Кулагић.

Блажа зима условила је и мању потрошњу мазута. Коначан извештај биће познат након 15. априла, када се званично завршава грејна сезона, а незванично потрошено је око 4000 тона мазута, што је у односу на претходну годину мање за 15-20 процената.

Посебно радује солидан проценат наплате последњих година. За 2017. кретао се између 85 и 90 одсто, а разлози томе су редовност испоруке топлотне енергије и стандардни квалитет услуга који пружа ЈП Грејање. Сем тога све је већи број корисника заинтересованих за могућност репрограма дуга за испоручену топлотну енергију, што такође има утицај повећање процента наплате.

До краја месеца у ЈП Грејање биће завршен План ремонтних активности, како би до почетка наредне грејне сезоне сва постројења била спремна и безбедна за рад. Програмом пословања дефинисане су такође инвестиције, а међу њима Владимир Кулагић издваја набавку већих количина топлотних циркулационих пумпи са фреквентном регулацијом.

„Неколико година уназад није довољно улагано у тај сегмент опреме. Више смо били усмерени ка уградњи СКАДА система, односно развоју централног надзора и управљања радом топлотних подстаница. Близу смо да тај посао приведемо крају, а сада је неопходно да сукцесивно започнемо замену циркулационих пумпи. Не зато што постојеће нису исправне, већ зато што су технички превазиђене. Нове штеде електричну енергију и дају боље резултате.У плану је и реконструкција неколико котлова, што сваке године радимо, две деонице топловода, као и друге активности које ћемо, верујем, успети да реализујемо до почетка наредне грејне сезоне".

У ЈП Грејање посебно истичу веома добру сарадњу и коректне односе са оснивачем - Градом Смедеревом, и очекују да буде још успешнија у наредном периоду.

 

Уручени уговори стрелцима за предстојећу противградну сезону

10.април 2018.

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић уручила је стрелцима уговоре за предстојећу сезону одбране од града.

 

Град Смедерево је међу првим градовима у Србији који додатно стимулише рад стрелаца. У протеклој сезони надокнада је износила 10, а ове ће стрелцима месечно из градског буџета бити исплаћивано по 12 хиљада динара.

Приликом поделе уговора градоначелница др Јасна Аврамовић захвалила се стрелцима на досадашњем раду и залагању, професионалности коју су показали, помажући на тај начин граду и свим становницима Смедерева.

„Ценећи ваш досадашњи рад и помоћ, да сте на располагању и дању и ноћу, за разлику од стрелаца у неким другим градовима, донели смо одлуку да вам ове године повећамо месечну надокнаду на 12 хиљада динара, а потрудићемо се да следеће сезоне буде још већа", рекла је др Јасна Аврамовић.

Иначе, уз ова средства, Републички хидрометеоролошки завод стрелцима исплаћује месечно четири хиљаде динара, а уговор траје шест месеци - од 15. априла до 15. октобра.

На територији града Смедерева има 17 лансирних станица (све су активне ) са 34 стрелца, што нас сврстава у ред неколико градова са максималним бројем извршилаца.

Током прошле сезоне одбране од града са смедеревских лансирних станица испаљено је 119 ракета, а преосталих 68 распоређено је по станицама.

У Републичком хидрометеоролошком заводу планирају да ове године обезбеде дупло више ракета него лане, па ће свака лансирна станица на територији града Смедерева на почетку сезоне у просеку располагати са по 10 ракета.

Ове године за набавку нових количина противградних ракета у буџету града планирано је око четири милиона динара.

 

Обележена Градска слава – Васкрсни понедељак

09.април 2018.

Литијом, сечењем славског колача и светом архијеријском литургијом у Храму светог великомученика Георгија, уз пригодно послужење и културно-уметнички програм, Град Смедерево обележио је данас своју славу - Васкрсни понедељак.

Литијом, која се од Храма светог великомученика Георгија кретала централним градским улицама, поред Гимназије, до Карађорђевог дуда, затим улицом Радосава Мирковића, па Кнез Михаиловом улицом назад до Храма светог Георгија, данас је обележена Градска слава - Васкрсни понедељак.
Обележавању славе, осим руководства града, свештенства и представника привредног, културног и јавног живота Смедерева, присуствовао је велики број грађана.
Обред освештења славског колача и свету архијерејску литургију у Храму светог Георгија служило је његово преосвештенство владика браничевски Игњатије, са свештенством Српске православне општине смедеревске, а после службе градоначелница др Јасна Аврамовић, са сарадницима, поделила је верницима и грађанима ускршња јаја, славски колач, жито и друго послужење које су припремиле вредне руке чланица удружења жена са територије града Смедерева.
Честитајући Смедеревцима Васкрс и Градску славу, градоначелница др Јасна Аврамовић пожелела је свима добро здравље, дуг живот и благостање.
„Обележавањем славе желимо да у наш град вратимо осећај заједништва, да једном у години, на једном месту, пожелимо једни другима и нашем граду даљи напредак који је евидентан последњих година. Желимо да се сваком Смедеревцу врати осмех на лице, да сачувамо породице и вратимо заједништво, јер само заједништвом можемо много тога да постигнемо у интересу грађана", поручила је др Јасна Аврамовић.
Обележавање Градске славе окончано је пригодним културно-уметничким програмом, у извођењу чланова Ансамбла народних игара и песама Смедерево.

 

Распоред богослужења о Васкршњим празницима

02.април 2018.

Српска православна општина смедеревска објавила је распоред богослужења у Саборном храму светог великомученика Георгија поводом предстојећих Васкршњих празникa.

Јуче, на празник Цвети, 1. априла, којим  се обележава улазак Христов у Јерусалим, одржани су света литургија и Вечерње.

На Велики четвртак (Велико бденије), 5. априла, света литургија Василија Великог почеће у 8 и 30, а Треће бденије (Дванаест јеванђеља) у 18 часова.

Сутрадан, на Велики петак, 6. априла, Вечерње (Изношење плаштанице) биће служено од 16 сати, исповест је од 16 и 30 до 19 и 45, а опело Христово (плач Мајке Божије) почеће у 20 сати.

На Велику суботу - Благовести, 7. априла, за 8 часова заказана је света литургија Василија Великог.

У недељу, 8. априла, на Васкрс богослужења почињу Јутрењем у 7 сати, потом ће се од 8 и 30 одржати света литургија Јована Златоуста, а Вечерње (Девтеропасха) од 16 сати.

Други дан Васкрса - Светли понедељак, 9. априла, је слава Града Смедерева, а биће обележена градском литијом од 7 и 45, резањем славског колача и светом архијерејском литургијом од 8 и 30, а служиће је његово преосвештенство владика Игњатије.

Истог дана од 18 часова биће одржано Вечерње.

На Светли уторак - трећег дана Васкрса, 10. априла, у 8 и 30 почеће света литургија, а Вечерње у 18 часова.

 

Одржано такмичење рецитатора „Песниче народа мог“

30.март 2018.

На традиционалној градској смотри рецитатора „Песниче народа мог", одржаној 29. марта у Центру за културу Смедерево, учествовао је укупно 91 ученик. У категорији ученика нижег узраста (од првог до четвртог разреда основне школе) такмичило се 46 ученика. У категорији средњег узраста, у којој су своје рецитаторско умеће демонстрирали пријављени ученици од петог до осмог разреда, учествовало је 34 ученика, а ове године песме је у оквиру смотре говорило и 11 средњошколаца.

Квалитет рецитације процењивао је трочлани жири кога су чиниле Ивана Стевовић, наставник српског језика и књижевности у ОШ „Бранко Радичевић" у Лугавчини, Јелена Хајошевић, професор српског језика и књижевности у Економско-трговинској школи и Биљана Косановић, професор разредне наставе у ОШ „Димитрије Давидовић".

Узимајући у обзир акцентуацију и дикцију, остваривање мисаоно-емотивних садржаја песме, природност, изражајност и сугестивност рецитације, доживљајну снагу, жири је донео одлуку о томе којих се пет такмичара из сваке категорије издвојило по квалитету и пласирало на Окружну смотру рецитатора у Великој Плани.

Прво место у категорији нижег узраста припало је Милени Менчанин (ОШ „Доситеј Обрадовић") , другопласирана је Анђелина Бељић (ОШ „Димитрије Давидовић"), треће место освојила је Мила Симић ( ОШ „Др Јован Цвијић"), четврто је припало Борису Ђорђевићу (ОШ „Димитрије Давидовић"), док је пето место жири доделио Анастасији Стојићевић (ОШ „Вук Караџић" у Липама).

У категорији ученика од петог до осмог разреда прво место припало је Јелени Пецељ (ОШ „Димитрије Давидовић"), друго је освојила  Ангелина Вучковић (ОШ „Бранко Радичевић"), а на трећем месту нашла се Ленка Станојевић (ОШ „Димитрије Давидовић"). Четврто место припало је Борису Бјелићу (ОШ „Доситеј Обрадовић"), а пето Милени Наранџић (ОШ „Свети Сава" ).

Најуспешнију рецитацију међу ученицима средњих школа остварила је, према процени жирија, Анита Дабић (Гимназија). Друго место заузео је Милија Војиновић (Гимназијa), док је трећа позиција припала Дуњи Петковић (Музичкa школa „Коста Манојловић"). Никола Петровић ( Техничкa школa) освојио је четврто место, док је пето заузела Анђелина Живковић ( Техничкa школа).

 

 

На градском такмичењу у склопу пројекта „НаПред - научи предузетништво“ најбољи тимови Економско-трговинске школе

29.март 2018.

На такмичењу ученика смедеревских средњих школа у изради бизнис планова и вештинама њиховог презентовања, у оквиру националног пројекта „НаПред" - научи предузетништво", своје пословне идеје и бизнис планове презентовало је 15 тимова, а  поред професора Високе школе за пословну економију и предузетништво из Београда и представника локалне самоуправе, оцењивали су их представници компанија „ПКЦ", „Каизен", „Фрувита" и „Томи Трејд". Оне су,такође, најуспешнијим тимовима обезбедиле пригодне награде. 

На отварању, у име градоначелнице др Јасне Аврамовић и локалне самоуправе, учеснике је поздравила Миљана Кравић, чланица Градског већа за ресор просвете и образовања.

"Препознајући значај развоја предузетничког духа код наше омладине, Град Смедерево је са задовољством дао подршку пројекту "НаПред - научи предузетништво". Победиће најбољи међу најбољима, али важније од награда је да је наша омладина учешћем у овом пројекту научила да развија све оне вештине које нису важне само за област предузетништва него и за све области живота, попут креативности, предузимљивости, ефективног управљања временом, способности планирања и вештине комуникације", рекла је, између осталог, Миљана Кравић.

Прва три места припала су ученицима Економско-трговинске школе. Најбољи је био тим "Сфентером" (Ања Васиљевић, Ана Илић, Теодора Гајин, Ирена Петровић, ментор наставник Марина Златановић), друго место освојила је екипа под називом „БиоЛанд" (Сара Милојковић, Милица Стоиљковић, Невена Стошић, Стеван Вуковић, ментори наставници Слободанка Суботић и Сузана Кулагић), док је треће место припало тиму "Залогајчић" ( Верица Терзић, Сара Добрић, Слађана Стевановић, Милена Живоиновић, Лазар Николић, ментор наставник Биљана Марковић).

Пројекат „НаПред - научи предузетништво" покренула је Висока школа за пословну економију и предузетништво, уз финансијску подршку Развојне агенције Србије и подршку пословне заједнице организоване у оквиру Привредне коморе Србије.

За нешто мање од осам месеци, колико траје пројекат, сарадња је успостављена са 17 локалних самоуправа у Србији и више од 50 средњих школа, док је радионицама о "Изради бизнис плана" и "Вештини презентовања" обухваћено више од 2000 средњошколаца. 

Финално такмичење на националном нивоу биће организовано крајем априла у Београду.

 

 

Пројекат „НаПред - научи предузетништво“

26.март 2018.

У склопу пројекта „НаПред - научи предузетништво" 14 тимова смедеревских средњих школа и ове године представиће на градском такмичењу своје бизнис-планове и пословне идеје пред професорима и представницима из света реалног бизниса.

Пројекат „НаПред-научи предузетништво" осмислила је Висока школа за пословну економију и предузетништво (ВШПЕП ) из Београда, у сарадњи са Развојном агенцијом Србије, а у оквиру сарадње факултета, средњих школа и локалних самоуправа.

Реализује се у 36 средњих школа из 17 градова и општина Републике Србије, међу којима је и Смедерево.

Такмичење тимова ученика средњих школа Смедерева одржаће се у среду, 28. марта, у Концертној сали Центра за културу Смедерево, са почетком у 10 часова.

Pоред професора ВШПЕП и представника локалне самоуправе своје учешће у раду жирија такмичења потврдиле су компаније „Каизен", „ПКЦ" и приватни предузетници „Фрувита" и „Томи трејд".

Циљ пројекта је афирмацијa предузетништва и образовања за предузетничке вештине средњошколаца на националном нивоу и својеврсни је наставак прошлогодишњег пројекта „Млади предузетник".

Област предузетништва је на нивоу целог друштва препозната као питање од виталног значаја. Прошлу годину Влада Републике Србије означила је годином предузетништва, а читаву наредну деценију деценијом предузетништва.

 

Смедерево одало почаст погинулима у НАТО агресији

24.март 2018.

Комеморативним скупом и полагањем венаца у Смедереву су обележени Дан сећања на страдале суграђане и 19. годишњица од почетка НАТО агресије на тадашњу Савезну Републику Југославију. Венац у име града Смедерева положили су Богољуб Спасојевић, председник Скупштине града, и Дејан Миленковић, члан Градског већа.
Поред представника локалне самоуправе, припадника Војске Србије - Команде Гарнизона Пожаревац и Полицијске управе Смедерево, комеморацији су присуствовали чланови породица страдалих, представници борачких удружења и цивилних организација.
О данима агресије, страдањима и жртвама које су поднели припадници војске и полиције, али и цивили, говорио је Богољуб Спасојевић, председник Скупштине града.
Он је подсетио да су НАТО агресија и бомбардовање незабележених размера у досадашњој историји ратовања уследили без одлуке Савета безбедности УН, да су се наша војска и полиција ефикасно супроставили агресору, гушећи истовремено оружану побуну  Албанаца на Косову и Метохији, те да су временом мета агресора све чешће били и циљеви који се никако не могу сврстати у војне.
„И данас, 19 година касније, из подсвести још увек допиру до нас заглушујући звуци сирена, претеће брујање авиона, експлозије,...И питање - зашто? Зашто су нас напали и убијали, зашто је НАТО алијанса напала нашу малу и поносну земљу!? Ваљда ће неко, сада или некада, доћи до одговора. Тугу и бол за настрадалима нико и никада неће нам надоместити", рекао је, између осталог, Богољуб Спасојевић
Имена наших суграђана жртава НАТО агресије исписана су на спомен обележју палим ратницима, делу академског вајара Зорана Кузмановића. Реч је о припадницима полиције и војске -  Браниславу Николићу, Радиши Ђорђевићу, Млађану Радојковићу, Адему Бериши, Станиши Павићу, Драгану Комарици, Роберту Лајчаку, Благоји Радићу, Ивици Серафиновићу - Цивију, Топлици Илићу, Бојану Радојковићу, Дејану Седларевићу, Мирославу Милошевићу и Милутину Добрићу.
Подсетимо, првог дана ваздушног напада НАТО авијације око 20.10 сати гађана је ракетна база у селу Вучак код Смедерева, а за 11 недеља бомбардовања и трајања операције "Милосрдни анђео" гађани су мост на Дунаву, Индустријска зона, главна трафо-станица Железаре, постројења Југопетрола.

 

Деца су наше највеће богатство

23.март 2018.

Град Смедерево је по први пут пут ове године обрадовао родитеље поделом ауто-седишта за бебе, а 12-ти пут од 2016. године, када  је почела да се спроводи ова акција на иницијативу градоначелнице др Јасне Аврамовић и Савета за безбедност саобраћаја. Данас су подељена 203, а укупно до сада 1834 седишта. Oвом али и многим другим акцијама локална самоуправа је још једном показала да на прави начин води рачуна о најмлађима, њиховој безбедности у саобраћају, али и повећању наталитета.

 „Влада Републике Србије и наш председник Александар Вучић улажу много напора да се деца код нас што више рађају. Зато са радошћу могу да кажем да је Смедерево град у којем се наталитет прошле у односу на претходну годину повећао, али и да ту не треба да станемо", изјавила је др Јасна Аврамовић, градоначелница Смедерева обраћајући се родитељима.

 Градоначелница је такође подсетила да се у Смедереву отварају нова радна места и стичу  све бољи услови за стварање породица, тако да више нема места разним „оправдањима" за нерађање деце, обећавши да ће за Смедерево и убудуће од приоритетне важности бити деца и стварање што бољих услова за њихов развој.

Уз честитке и жеље за добро здравље градоначелница је упутила позив родитељима да учине све како би Смедерево временом постало рекордер и у рађању.

„Ако смо рекордери у фабрикама и броју запослених, хајде да будемо рекордери и у броју беба. Свако дете које родите и ишколујете то је и ваша лична фабрика, јер то ће дете сутра стварати капитал, радиће и вама помагати. Онако како сте се ви бринули о њима кад су били мали, тако ће они да се брину о вама када ви остарите. Према томе много су нам битна деца, она су наше највеће богатство", нагласила је др Јасна Аврамовић.

Градоначелница је указала и на податак да од 2012. године у Смедереву није било деце погинуле у саобраћају, чему је допринела ова, али и све остале акције које се спроводе у Смедереву у циљу подизања нивоа безбедности у саобраћају.

Ова акција, не само да повећава безбедност најмађих путника у саобраћају, што је најбитније, него представља и помоћ родитељима, имајући у виду да набавка ауто-седишта представља значајан трошак.

По речима др Јасне Аврамовић  град Смедерево планира да настави ову акцију, тако да ће и убудуће свака новорођена беба добити сигурносно ауто седиште.

Право на доделу ауто седишта остварује свака породиља која на дан рођења детета има пребивалиште на територији Смедерева.

 

ЈКП Зеленило и гробља – снег се даноноћно чисти са јавних површина

23.март 2018.

Екипе Зимске службе ЈКП Зеленило и гробља Смедерево ангажоване су даноноћно на рашчишћавању саобраћајница и других јавних површина од снега и леда. Ради се по утврђеним приоритетима, а поред градских проходни су и сеоски путеви.

До сада су потрошене 122 тоне мешавине агрегата, а само претходне ноћи 54 тоне. За одржавање јавних пешачких површина, односно тргова, тротоара и степеништа, утрошено је око 500 литара течног калцијума и тона гранула.

ЈКП „Зеленило и гробље" апелује на суграђане да  редовно чисте чисте снег са прилазних путева, стаза и тротоара испред својих кућа, зграда или пословних простора, те да уклоне непрописно паркирана возила како би се квалитетно реализовали сви планирани послови на одржавању хигијене града у зимским условима.