ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU


Ambasadorka Meri Vorlik posetila Sigurnu kuću u Smederevu

Ambasadorka SAD Meri Vorlik posetila je 19. oktobra, nedavno otvorenu Sigurnu kuću za žene i decu žrtve porodičnog nasilja.  Uz pomoć donacije Vlade SAD u iznosu od 25,000 dolara kuća je opremljena nameštajem i belom tehnikom.  Ambasadorka Vorlik, zajedno sa gradonačelikom Smedereva Predragom Umičevićem, obišla je zgradu i razgovarala sa ženama i decom koji su tu smešteni.

    „Bila sam duboko dirnuta pričama žena žrtava porodičnog nasilja ali mi je takođe bilo drago da čujem da se ovde osećaju sigurno.  Želim da ohrabrim Vladu Srbije i grad Smederevo da pruže što veću podršku onima kojima je zaštita najpotrebnija.  Takođe želim da čestitam gradu Smederevu i gradonačelniku Umičeviću na posebnom zalaganju za rešavanje problema izbeglih i raseljenih lica”, izjavila je ambasadorka Vorlik.

O uslovima za boravak žena i dece žrtve nasilja u porodici govorio je gradonačelnik Smedereva. Umičević se zahvalio ambasadorki Vorlik na svesrdnoj pomoći i donaciji  zahvaljujući kojoj su, praktično od danas, udvostručeni kapaciteti Sigurne kuće.

Sigurna kuća pruža privremeni smeštaj i utočište, kao i psihološko savetovanje i pravnu pomoć ženama i deci žrtvama porodičnog nasilja koji su u statusu izbeglice ili raseljenog lica, ali takođe i lokalnom stanovništvu iz grada Smedereva i okolnih opština. Sigurna kuća raspolaže  kapacitetom od 50 kreveta, a korisnice mogu da borave u njoj do tri meseca.

Kancelarija za stanovništvo, izbeglice i migracije u okviru Stejt dipartmenta finansirala je opremanje skloništa u saradnji sa predstavništvom nevladine organizacije CRS (Catholic Relief Services) u Beogradu i Visokim komesarijatom UN za izbeglice u Srbiji.  Grad Smederevo obezbedio je zgradu sa odgovarajućom infrastrukturom i obavezao se da će pokrivati sve tekuće troškove održavanja, dok će lokalni Center za socijalni rad rukovoditi radom Sigurne kuće.
Sigurnu kuću u Smederevu posetili su takođe njkv princ Vladimir i princeza Brigita Karađorđević. Oni su između ostalog izjavili da su problemi u vezi sa nasiljem u porodici prisutni u svim zemljama, ali se razlikuje način i volja da se žrtvama nasilja pomogne.
Zadovoljstvo zbog toga kako je Sigurna kuća opremljena i u kakvim uslovima žive štićenici, izrazili su prilikom jučerašnje posete Sigurnoj kući, predstavnici UNHCR-a i Nevladine organizacije CRS.