SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA


Da rastemo zajednoU Skupštini Grada je, 29. decembra, sa 19 parova potpisan Ugovor o ostvarivanju prava na nadoknadu troškova za vantelesnu oplodnju.

U skladu s populacionom politikom, iz budžeta grada Smedereva za 2008. godinu izdvojeno je 4.000.000,00 dinara za pomoć parovima bez dece, kojima je veštačka oplodnja jedini put do potomstva.

Finansijsku podršku mogu da ostvare bračni parovi koji imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva najmanje godinu dana pre podnošenja zahteva i koji ispunjavaju kriterijume definisne Pravilnikom o raspodeli sredstava za vantelesnu oplodnju. O pravu na nadoknadu troškova za vantelesnu oplodnju odlučuje Komisija koji sačinjavaju lica sa odgovarajućom stručnom spremom iz oblasti medicine i zdravstvene zaštite, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Inicijativa Grada Smedereva , koja se realizuje pod sloganom "Da rastemo zajedno", za mnoge parove bez dece, koji nisu u mogućnosti da obezbede finansijska sredstva za vantelesnu oplodnju, predstavlja jedinu mogućnost i jedini put do potomstva. Međutim, ono što ovu akciju čini jedinstvenom u odnosu na slične programe ove vrste je pružanje mogućnosti parovima da pravo na nadoknadu troškova za vantelesnu oplodnju ostvare dva puta godišnje, pod uslovom da su prethodno ispunjeni zahtevi svih parova koji su se za program besplatne vantelesne oplodnje prijavili prvi put. Pored toga, akcija "Da rastemo zajedno" odnosi se na sve parove koji imaju problema sa plodnošću, bez starosnog ograničenja, što je uglavnom jedan od osnovnih preduslova koji ostali projekti besplatne vantelesne oplodnje podrazumevaju.
S obzirom na veliko interesovanje, uprkos restriktivnoj politici, Odlukom o budžetu za 2009. godinu opredeljeno je 4.000.000,00 dinara za vantelesnu oplodnju, koja će se finansirati iz sredstava lokalne samouprave, kako bi se što većem broju parova bez dece sa teritorije grada Smedereva omogućilo da se ostvare kao roditelji.