ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU


Dan belog štapa

Dan belog štapa

     Povodom međunarodnog Dana slepih i slabovidih osoba, u prostorijama Gradske uprave Smederevo, održan je okrugli sto. Članovi Saveza slepih pročitali su Proglas Saveza povodom Dana belog štapa. Usledilo je  izlaganje na teme " Samostalno kretanje slepih u svetlu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima" i " Novine na tržištu pomagala za kretanje slepih", nakon čega je održana i diskusija.

     Ministar rada i socijalne politike je, povodom 15. oktobra- Svetskog dana belog štapa, pustio u rad govorni semafor za pomoć slepim i slabovidim osobama. Ovaj semafor, prvi ovakav u našem gradu, postavljen je na uglu ulica 17. oktobra i Nosilaca albanskih spomenica ( kod Zelene pijace).

Ministar je istakao da bi ono što piše u Zakonima i Strategijama, trebalo da bude pretočeno u realnost, u svakodnevnom životu, pre svega, osoba sa invaliditetom.

      Postavljanje govornog semafora u Smederevu, omogućilo je Ministarstvo rada i socijalne politike.

     Svečanosti povodom puštanja u rad ovog modernog semafora, pored Rasima Ljajića, prisustvovali su i gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević, predstavnici lokalne samouprave i predstavnici Saveza slepih Srbije.

 Gradonačelnik Umičević je izrazio zadovoljstvo zato što je Smederevo dobilo govorni semafor i zahvalio se ministru Ljajiću i Ministarstvu  rada i socijalne politike, na tome što vode računa i o drugim gradovima u Srbiji, a ne samo u Beogradu. Decentralizacija vlasti predstavlja  i decentralizaciju uslova života osoba sa invaliditetom, kojih je u Smederevu registrovanih preko tri hiljade.

 Ovom prilikom će najfrekventnija raskrsnica u gradu će biti pristupačnija slepim i slabovidim osobama, koje će zahvaljujući ovom semaforu lakše obavljati svoje svakodnevne potrebe. Integracija u normalan život je zadatak za Vladu Republike Srbije, ali i za lokalnu samoupravu Smedereva, koja treba uvek da pomogne u realizaciji ovakvih projekata, istakao je gradonačelnik Smedereva.

 U Smederevu će do kraja godine biti postavljen još jedan govorni semafor kod Gimnazije, čime će se olakšati kretanje slabim i slabovidim osobama.