SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA


Dan grada


Dan grada

Polaganjem venaca na spomen ploču kod Karađorđevog duda i svečanom sednicom Skupštine grada, 21. novembra obeležen je Dan Smedereva. Na taj dan, nakon 346 godina ropstva, Smederevo je oslobođeno od Turaka. Na Aranđelovdan pre 204 godine Muharem Guša predao je po dudom ključeve grada voždu Karađorđu.

Vence su u ime lokalne samouprave položili gradonačelnik Predrag Umičević i predsednik Skupštine Goro Redžić, predstavnici Vojske Srbije i delegacije Požarevca, Udruženja potomaka ratnika i predstavnici SUBNOR-a.

" Danas smo ovde da se zahvalimo precima koji su nam omogućili da živimo kao slobodni ljudi, rekao je čestitajući građanima Dan grada, gradonačelnik Predrag Umičević i dodao " na taj način oni su nas obavezali da vodimo računa o ovom gradu, volimo ga i negujemo. Ova koalicija na vlasti ima obavezu da u ovom kriznom vremenu nađe ispravan put, da socijalno odgovornom politikom donese spokojstvo građanima, da radi da bi ovaj grad postao snažan, prosperitetan i razvijen. Ova lokalna samouprava je na tome predano radila poslednjih godinu dana i mislim da rezultate tog rada, veoma dobro primećuju žitelji Smedereva- rekao je Umičević.

Svečana sednica Skupštine grada počela je himnom Bože pravde, nakon čega je minutom ćutanja odata pošta patrijarhu srpskom Pavlu. Predsednik Skupštine Goro Redžić je tom prilikom između ostalog naveo: " Danas, godinu dana nakon prve svečane sednice Skupštine grada održane u čast ovog datuma, možemo sa puno argumenata da se pohvalimo postignutim rezultatima i to bez obzira na objektivne teškoće koje su kroz svetsku ekonomsku krizu zadesile i naš grad ali i celo čovečanstvo. Oni koji poznaju običan život siromaha, znaju da bez ekonomske sigurnosti sloboda ne vredi mnogo. Zbog ekonomske krize osećaj lične sigurnosti građanina opterećen je i mi, kojima je ovaj narod poklonio poverenje, imamo obavezu da učinimo maksimalan napor da pronađemo prave puteve da popravimo njegovo osećanje lične sigurnosti, rekao je Redžić i dodao - " Skupština je kroz 17 radnih sednica, pored statuta, poslovnika, budžeta i rebalansa budžeta, donela brojne odluke kojima je omogućila izgradnju infrastrukture u svim delovima grada, a donošenjem odluka o izradi brojnih planova detaljne regulacije stvorila perspektivnu osnovu za dalju izgradnju i izgradnju Smedereva.

Gradonačelnik Smedereva je uz video prezentaciju informisao prisutne o postignutom u proteklih godinu dana. Tom prilikom istakao je značaj izgradnje Dvorane Smederevo u kojoj su odigrane utakmice u okviru Univerzijade, zatim otvaranje nove Osnovne škole Sveti Sava, početak izgradnje bazena na lokaciji Sportski centar, sanaciju brojnih ulica među kojima je završena ulica Đure Daničića i otpočela rekonstrukcija glavnog gradskog šetališta - Ul.Kralja Petra I Kulturni događaj, ne samo sezone već i celokupnog kulturnog života Srbije svakako je osnivanje prvog ambijetalnog, međunarodnog pozorišnog festivala Tvrđava teatar u Smederevu, zahvaljujući kojem je naš grad bio u centru pažnje medija i celokupne javnosti. " Iako je krizna godina iza nas, Smederevo nije stalo, pri čemu su veliki doprinos dala javna preduzeća koja su stručnim radom omogućila da grad, u prethodnom periodu normalno funkcioniše ali i da se razvija, naglasio je gradonačelnik Predrag Umičević.