SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA


Dunav - Made in Germany

Ambasador Nemačke nj.e. Volfram Mas otvorio izložbu fotografija na otvorenom

       U prisustvu Ambasadora Nemačke Volframa Masa i predstavnika gradskog rukovodstva na Trgu je otvorena izložba poznatog srpskog fotografa Dragoljuba Zamurovića („Art Zamur“) pod nazivom „Dunav  - made in Germany“. Smederevci će izložbu na otvorenom, moći da vide do 25. oktobra ove godine.
       Otvrajući izložbu Ambasador Nemačke u Srbiji nj.e. Volfram Mas, naglasio je da je Dunav svojevrsna spona koja nas povezuje u svakom smislu. „ Mislim da ne postoji nijedan drugi grad u Srbiji koji sam upoznao iz toliko različitih perspektiva kao što je Smederevo. Dunav, reka koja nas sve povezuje, vekovima je žila kucavica i veza najrazličitijih kultura, religija i ideja. Srbija je aktivna u Dunavskoj strategiji EU. Ova saradnja nama zemljama dunavskog sliva daje jedinstvenu šansu u političkom, kulturnom ali i ekonomskom smislu, rekao je Volfram Mas i pozvao posetioce da razgledajući fotografije, Dunavom krenu u posetu Nemačkoj.
     O tome kako je došlo do saradnje između Nemačke Ambasade i „Art-Zamura“, govorio je autor izložbe Dunav – Made in Germany, Dragoljub Zamurović. Istakao je različitosti ali i sličnosti kako Dunava tako i ljudi koji žive pored Dunava, od Dunava i sa Dunavom.
    „Dunav je najznačajnija reka jer u svom toku ima toliko različitih naroda, nacionalosti, veroispovesti. Zato je Dunav tako veliki i nijedna druga reka ne može da se meri sa njim. Povezuje ljude širom Evrope“ naglasio je autor izložbe i pozvao prisutne na ovo svojevrsno putovanje.
       „Smederevo je treći grad, posle Beograda i Novog Sada, koji ima priliku da vidi ovu izložbu, rekao je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević i zahvalio se autoru, nemačkom ambasadoru ali i kompaniji Meser koja je finansirala organizovanje izložbe, sa željom da se građanima Smedereva pribiže lokalne samouprave Nemačke koje se nalaze pored Dunava kao i naš grad.
       Izložba je realizovana na inicijativu Ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbiji, grada Smedereva i Muzeja u Smederevu, uz podršku kompanije MESSER. Postavku čini 40 fotografija Dunava u Nemačkoj, koje prikazuju ljude i pejzaže na Dunavu i pored njega. Izložba je deo programa „Nedelja Evrope“, u okviru kojeg se održavaju brojne manifestacije širom Srbije.