SVEČANO URUČENI KLjUČEVI 20 STANOVA ZA IZBEGLICE U SMEDEREVU ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN


Efikasno sprovođenje romske politike u Smederevu

U Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo u sredu je održan okrugli sto na temu"Efikasno sprovođenje romske politike na nacionalnom i lokalnom nivou", u čijem radu su učestvovali i predstavnici lokalne samouprave.

 

Centar za  prava manjina sprovodi projekat "Praćenje implementacije romske politike na  nacionalnom i lokalnom nivou u Srbiji" uz finansijsku podršku Delegacije Evropske komisije u Srbiji, Fondacije za otvoreno društvo iz Beograda i Sekretarijata dekade Inkluzije Roma iz Budimpešte.Učesnici na projektu su članice Stalne konferencije romskih udruženja građana, Lige Roma.

 

Projekat se realizuje tokom 18 meseci, a opšti cilj projekta je efikasno sprovođenje romske pokitike na nacionalnom i lokalnom nivou u Srbiji. Grad Smederevo, kao primer dobre prakse, jedan je od 5 gradova u kojem se održava okrugli sto na ovu temu, a inače projektom je obuhvaćeno 70 lokalnih samouprava. Ovo je drugi po redu okrugli sto, do sada je održan u Somboru, u planu su Vranje, Prokuplje i Novi Sad, a završna konferencija biće održana u prvoj polovini decembra u Beogradu.

 

Na okruglom stolu, održanom u Centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo, govorili su Bojan Teofilović, pomoćnik gradonačelnika grada Smedereva, Sandra Abramović, direktorka Centra za prava manjina, Đulijeta Sulić i Zorica Stanojević, istraživači na projektu, predstavnici Odeljenja za urbanizam i Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Gradske uprave Smederevo.

 

Smederevo je jedan od 17 gradova u Srbiji koji ima usvojen Lokalni akcioni plan za poboljšanje položaja Roma sa izdvojenim budžetskim sredstvima.

 

Izveštaj o sprovođenju Nacionalne strategije i lokalnih planova za unapređenje položaja Roma  obuhvatiće period od usvajanja Strategije u 2009. do danas, sa pregledom ključnih dostignuća u period od 2005. do 2009. godine. Izveštaj će analizirati mere Vlade Republike Srbije i aktivnosti sprovedenih u svih 13 oblasti Strategije - obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo, stanovanje, migracije, socijalna politika, rodna ravnopravnost, kultura i informisanje, diskriminacija, kao i njihov uticaj i budžetski rashod za implementaciju Strategije Roma, kao i zadovoljstvo krajnjih korisnika.