SVEČANO URUČENI KLjUČEVI 20 STANOVA ZA IZBEGLICE U SMEDEREVU ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN


Izložba Ere Milivojevića u Smederevu

U Galeriji savremene umetnosti Smederevo možete da posetite izložbu Slobodana Ere Milivojevića pod nazivom Svakodnevnica - Konceptualna istorija, koja će biti otvorena do 16. jula.

  

Umetnik se u Galeriji savremene umetnosti Smederevo predstavlja u raznorodnim medijima. Sa potpunom kontrolom u koncipiranju, kako svakog rada tako i cele izložbe, umetnik se trudio da percipira i objasni virtuelni prostor, elektronsku sliku i digitalno vreme u različitom izrazu. Počevši od klasičnog sve do konceptualnog rada on se izražava u slici, fotografiji, videu, foto instalaciji, prostornoj instalaciji, bilbordu i performansu.

 

Galerijski prostor je podeljen u nekoliko celina sa radovima koji obrađuju nekoliko egzaktnih tema, realizovanih u različitom mediju. Centralni deo prostora čini instalacija svakodnevnice njegovog ateljea kao i instalacija slika gosta izložbe (Lav Aleksa Kuzmanović).

 

Slikarsku okosnicu izložbe čini  analiza meča (šest partija) koju je Gari Kasparov odigrao sa IBM-ovim kompjuterom Deep Blue i izgubio. Na ovim radovima slikarskom tehnikom Milivojević linearno povlači šahovske poteze na slici-šahovskoj tabli i tim putem grafički oblikuje sliku svih odigranih poteza. Ovako dobijen izraz Milivojević naziva Supermat.

 

Na frizu prikazanih fotografija Milivojević obrađuje tehnološki postupak nastanka livene skulpture, dok na foto instalaciji prikazuje motive sa njegovog putovanja po Švedskoj.    

 

Slobodan Era Milivojević je rođen 1944. godine. Diplomirao je 1965. godine na Školi za primenjenu umetnost u Novom Sadu. Od 1965. do 1970. godine studirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Diplomirao je na odseku za slikarstvo u klasi prof. Stojana Ćelića 1971. godine. Dobitnik je više nagrada. Njegovi radovi nalaze se u Muzeju savremene umetnosti Beograd, Muzeju grada Beograda, Muzeju savremene umetnosti Banja Luka i drugima kao i u mnogim privatnim kolekcijama. U periodu od 1969. do 2013. godine uzastopno ostvaruje veliki broj izložbi i performansa u zemlji i inostranstvu.

 

Milovojević je začetnik konceptualne umetnosti kod nas i deo čuvene šestorke umetnika koji su sedamdesetih godina prošlog veka u galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu stvarali umetnost novih medija. U tom periodu on je bio glavni protagonista i vodeći predstavnik nove umetničke prakse i umetnosti ponašanja. Perioda koji predstavlja jedan krupan rez kako u svetskoj tako i u domaćoj umetnosti ukupne klime „velikog odbijanja" sa kraja šezdesetih godina.

 

Sve do danas, Era Milivojević je zadržao umetnički kvalitet, koncepcijsku utemeljenost i vernost avangardnoj ekskluzivnosti i kao takav otvorio put generacijama mlađih umetnika koji se danas u većini slučajeva upravo izražavaju na ovakav način.