SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA


Izložba povodom Dana grada Smedereva

Muzej u Smederevu i Narodna biblioteka Smederevo, povodom Dana grada Smedereva, organizovaće u sredu 20. novembra u 13 časova u prvoj sali osnovne izložbene postavke Muzeja u Smederevu izložbu pod nazivom Dimitrije Davidović.

 

Izložba se priređuje u čast Dimitrija Davidovića, utemeljivača modernog srpskog novinarstva, književnika, publiciste, političara i diplomate, a u sklopu svečanosti kojima se obeležava Dan grada Smedereva.

Ove godine navršava se 245 godina od pojave prvog srpskog lista u Veneciji, 200 godina od izlaska prvog broja Novina Serbskih koje je u Beču pokrenuo Dimitrije Davidović i 175 godina od njegove smrti. Tim povodom je 2013. godina proglašena Godinom Dimitrija Davidovića i modernog novinarstva.

Izložba je podeljena u nekoliko segmenata: od opšteg karaktera, koji predstavlja svojevrstan pregled kulturne istorije Kragujevca od 1818. do 1841. godine, preko segmenta u okviru kojeg su izloženi hronološkim redom najvažniji podaci iz biografije Dimitrija Davidovića, do periodičnih publikacija koje je izdavao Dimitrije Davidović, rada Državne štamparije (tipografije) u Kragujevcu (1833-1835) i pokretanja Novina srbskih 1834. godine. Poslednja peta celina posvećena je savremenicima Dimitrija Davidovića.

Priređivači izložbe su Istorijski arhiv Šumadije Kragujevac, Narodna biblioteka „Vuk Karadžić" Kragujevac i Narodni muzej Kragujevac, a autori izložbe su: Goran Milosavljević, Marko Milivojević i Gordana Vučković.

 

Izložba će biti otvorena do 2. decembra 2013, a ulaz je slobodan.