SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA


Jedina ponuda Komiko Oil

Američki konzorcijum "Komiko oil" jedini je dostavio konkursnu dokumentaciju  za izgradnju rafinerije nafte uoil“ je ponudio 285.990.575 dinara za zakup 113 hektara zemljišta za izgradnju rafinerije nafte u Smederevu. Taj konzorcijum je već sa Smederevom potpisao memorandum o razumevanju za gradnju rafinerije nafte, ukupna vrednost investicije procenjena na oko 250 miliona dolara.

    Radomir Radivojević, zamenik generalnog direktora "Komiko oila" najavio je da bi izgradnja te rafinerije mogla da započne već u septembru ove godine. On je rekao da će "Komiko oil" u narednom periodu sačekati usvajanje plana detaljne regulacije, posle čega će sa gradom Smederevom potpisati ugovor o uslovima zakupa zemljišta.

    On je istakao da je to projekat, koja će biti izgradjen potpuno novom tehnologijom i da će ta rafinerija ispuniti sve standarde u pogledu zaštite životne sredine, propisane zakonima Srbije i EU.

    "Planirano je da u rafineriji nafte u Smederevu bude, po završetku njene izgradnje zaposleno oko 700 ljudi, a na samoj izgradnji rafinerije radiće oko dve hiljade radnika“, najavio je Radivojević i dodao da će rafinerija biti orijentisani ka izvozu, kao i ka snabdevanju domaćeg tržišta naftnim derivatima.

    Milijana Novaković, načelnik Gradske uprave Smedereva 
istakla je da je "Komiko oil" gradu Smederevu ponudio i druge pogodnosti, kao što su donacija budžetu grada Smedereva od 250 hiljada američkih dolara i da taj konzorcijum o svom trošku izgradi objekat površine od oko 350 metara kvadratnih za potrebe dece ometene u razvoju.

    Taj konzorcijum je gradu Smederevu ponudio da finasira i prelazak svih vozila javnog saobraćaja i javnih preduzeća u tom gradu da koriste tečni naftni gas, kao i da zamene gorionike u svih 12 kotlarnica u Smederevu kako bi one umesto mazuta, mogle da koriste gas.

    Novakovićeva, je podsetila da su sva preduzeća, zainteresovana za izgradnju rafinerije nafte u Smederevu, imala rok do danas da dostave konkursnu dokumentaciju na osnovu oglasa, koju je objavio grad Smederevo.

    Nakon otvaranja ponuda, Komisija treba da razmotri da li su ispunjeni svi uslovi, da li ponuda sadrži sve elemente koji su predvidjeni oglasom i nakon usvajanja planskog akta za izgradnju rafinerije, na osnovu predloga Komisije, gradonačelnik Predrag Umičević izabraće najboljeg ponuđača.

    O zaključivanju Ugovora o zakupu sa tim preduzećem, treba da odluče odbornici Skupštine grada, na prvoj narednoj sednici Gradske skupštine, koja još nije zakazana.

    Skupština Smedereva u septembru prošle godine donela odluku o davanju u zakup gradjevinskog zemljišta za potrebe izgradnje rafinerije. Tom prilikom gradonačelniku Smedereva dato je u nadležnost da formira Komisiju koja će raspisati oglas za davanje zemljišta u zakup.

Ovde možete preuzeti prezentaciju Comico Oil d.o.o.