ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU


Mogućnost investiranja kroz međunarodne filmske i TV projekte

Srpska filmska asocijacija dodelila je prvih 12 sertifikata gradovima, opštinama i javnim preduzećima koji su uveli procedure i standarde za izdavanje dozvola za snimanje i pružanje profesionalnih usluga i podrške filmskoj i televizijskoj industriji, među kojima je i Smederevo.

 

Obezbeđivanje poslovnog okruženja naklonjenog filmu na ovaj način omogućiće pružanje visoko kvalitetnih usluga domaćim i stranim filmskim i TV ekipama što je ključno za postizanje glavnog cilja SFA i njenih 80 članova - da Srbija dalje jača poziciju atraktivne filmske lokacije i privuče više desetina miliona evra investicija kroz međunarodne filmske i TV projekte.

 

Prvi ciklus sertifikacija rezultat je dvogodišnjeg projekta SFA i njenih partnera NALED (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj) i SIEPA (Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza), koji je finansirala Evropska unija kroz program RSEDP2 i u manjem obimu USAID kroz Projekat za razvoj konkurentnosti.

 

Tokom dve godine, SFA je komunicirala sa brojnim opštinama, državnim organima i javnim preduzećima, sakupljala informacije, vršila obuke i kreirala kompletan program i kriterijume za sertifikaciju.  Komisija je konačno procenila da je za sertifikaciju uslove za sada ispunilo 1 ministarstvo, 11 opština i 1 javno preduzeće: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Savski Venac, Vračar, Sombor, Subotica, Valjevo, Kragujevac, Smederevo, Pančevo, Topola, Požarevac i JKP Beograd-Zelenilo.

 

Božidar Laganin, direktor  SIEPA-e, jednog od partnera na ovom projektu, prilikom uručenja sertifikata 10.maja u hotelu Metropol, ocenio je da je ogroman uticaj koji investiranje u snimanje stranih filmova u našoj zemlji imaju na našu ekonomiju, upošljavanje ljudi i poboljšanje imidža Srbije i kao filmske i kao turističke, ali i kao poslovne destinacije u svetu.

 

Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu u NALED-u poručila je da, zahvaljujući programu sertifikacije koji je osmislila Srpska filmska asocijacija, u 10 opština u Srbiji se danas dozvola za snimanje filma dobija u roku od 5 dana. Dodatni podsticaji, koje država može da obezbedi, bi u ovim opštinama mogli da znače nekoliko miliona evra investicija filmske industrije."

 

Srpska filmska asocijacija koja je nosilac ovog projekta, već četiri godine veoma aktivno radi na promociji naše zemlje u svetu kao atraktivne filmske lokacije. Istovremeno, unutar zemlje, čini sve da ona bude što više otvorena da udomi i najzahtevnije filmske i televizijske projekte iz čitavog sveta. Uz mnogo rada i truda 80 članova asocijacije kao i samih zaposlenih u ovoj organizaciji, Srbija je ugostila produkcije iz Amerike, čitave Evrope pa čak i iz daleke Južne Koreje. U našoj zemlji realizovano je od 2009. godine preko 100 različitih inostranih projekata na kojima je radilo preko 2000 domaćih filmskih radnika i ostvareno skoro 50 miliona evra direktnih stranih investicija. Srbija je glumila Baltimor sredinom 19. veka, Belfast početkom 20. veka, Englesku iz 13. veka, savremeni Štokholm, Rim,  Pariz, Vašington iz 2073.