SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA


Nagrada

Književnik Goran Đorđević iz Smedereva dobitnik je nagrade "Rade Tomić" za 2013. godinu i sveukupni pobednik istoimenog pesničkog konkursa koji organizuje knjaževački Književni klub "Branko Miljković".

 

Na ovogodišnjem konkursu učestvovalo je 198 autora iz Srbije i inostranstva sa 69 rukopisa pesničkih zbirki i 129 ciklusa pesama.

 

Stručni žiri koji su činili književnici Srba Ignjatović, Stojan Bogradnović i Obren Ristić prvu  nagradu Goranu Đorđeviću dodelio je  za rukopis "Dodirnuti tišinu", dok je prva nagrada u kategoriji ciklusa pesama dodeljena ravnopravno Radojici Perišiću iz Nove Varoši za "Dolazak po vencu" i Mileni Marković iz Gornjeg Milanovca za "Ovenčani večnik".

 

Ovogodišnji pobednik konkursa "Rade Tomić", Goran Đorđević, rođen je u Kolarima 1952. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Smederevu, a studije jugoslovenske književnosti i srpsko-hrvatskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Piše poeziju, književnu kritiku i radove iz istorije književnosti. Dobitnik je većeg broja domaćih i inostranih nagrada nagrada za književno stvaralaštvo. Dugogodišnji je direktor Međunarodnog festivala poezije "Smederevska pesnička jesen".

 

Nagrade su autorima svečano uručene na književnoj večeri u Domu kulture, na kojoj su knjaževačanima predstavili deo svog pesničkog stvaralaštva.

 

Književni konkurs "Rade Tomić" pokrenuli su članovi knjaževačkog Književnog kluba "Branko Miljković" u znak sećanja na svog sugrađanina, pesnika Radeta Tomića, poreklom iz sela Papratna, koji je svoj životni vek posvetio poeziji.