SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA


Novi život stare industrijske zone

Ministar Dragan Šutanovac i gradonačelnik Predrag Umičević, otvorili Slobodnu zonu Smederevo

„Novi život stare industrijske zone“, slogan je pod kojim su Slobodnu zonu Smederevo, zavnično proglasili otvorenom Ministar Dragan Šutanovac i gradonačelnik Predrag Umičević, u prisustvu ambasadora Belgije Alena Kundinckog i brojnih zvanica.
      Specifičnost  Slobodne zone je što obuhvata i staru industrijsku zonu i firme koje u njoj rade. Slobodna zona startovala je na površini od 100 hektara što je čini jednom od najvećih u Srbiji.
„Ovakve slobodne zone podstiču ekonomski razvoj, omogućavaju privlačenje investicija, kako domaćih tako i inostranih, ali i da se lokalno stanovništvo  zaposli i stekne ekonomsku stabilnost“, rekao je  ministar Šutanovac dodajući da je zahvaljujući planiranoj politici, zasnovanoj na potrebama ekonomije ali  regionalnog razvoja Vlada Srbije donela odluku o otvaranju 12 ovakvih lokacija.
„Smederevo je strateški izuzetano važan grad za Srbiju, naša najveća luka ali i grad koji je u proteklom periodu imao najveći izvoz zahvaljujući Železari Smederevo“. Šutanovac je podsetio da je Vlada Srbije podržala „Želvoz“i Železaru Smederevo“ kako bi se pronašao način da ove fabrike funkcionišu do naredne privatizacije, kako bi radnici i dalje ostali na poslu.
Događaju je prisustvovao i njegova ekselencija, ambasador Belgije Alen Kundincki koji je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je belgijska firma “Meteh“, jedan od osnivača Slobodne zone Smederevo, i pre njenog otvaranja radila na razvoju ekonomskih odnosa dve zemlje.
„ Danas je veliki dan za grad Smederevo jer završavamo važan posao“, rekao je pozdravljajući prisutne gradonačelnik Predrag Umičević.
„Postoje dva pristupa – grinfild da na slobodnom prostoru napravite infrastrukturu i privučete partnere, kao što su to radile neke zemlje ranije u okruženju, ili da pogledate šta imate u svom dvorištu, vidite šta je od toga slobodan kapacitet i od toga napravite dobro mesto za investicije. Mi smo uradili oba ova posla, odnosno spojili smo ta dva prostora i napravili nukleus Slobodne zone Smederevo. Naša percepcija je da ovo može narasti na preko 200 hektara, došli su investitori koji traže i više od toga“,
naglasio je Umičević.

O prednostima Slobodne zone i dosadašnjim iskustvima  govorio je Zoran Vučić, pomoćnika direktora Uprave za slobodne zone u Ministarstvu finansija. On je između ostalog rekao da je Vlada Republike Srbije 12. aprila donela rešenje o ustanovljavanju područja Slobodne zone Smederevo. Inače, od donošenja novog zakona o slobodnim zonama, 2006. godine do danas, ukupan promet roba i usluga, sa 400 miliona evra porastao je na milijardu i dvesta a broj radnika je udesetostručen ( od 800 do 8 000 zaposlenih ), naglasio je direktor Uprave za slobodne zone.
Nakon presecanja vrpce prisutni su obišli proizvodni pogon
firme METEH .