SVEČANO URUČENI KLjUČEVI 20 STANOVA ZA IZBEGLICE U SMEDEREVU ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN


Nušićevi dani u znaku velikog jubileja

Manifestacija Nušićevi dani, koja se ove godine organizuje 31. put, od 1. do 17. aprila, biće u znaku obeležavanja 150 godina od rođenja velikog srpskog komediografa po kojem nosi ime, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

 

Ove godine Srbija slavi 150 godina od rođenja našeg velikog komediografa Branislava Nušića i ta proslava će početi u aprilu, upravo na smederevskim Nušićevim danima. Na festivalskom programu koji će trajati od 11. do 16. aprila, kao prva od šest planiranih predstava, naći će se najnoviji komad Dušana Kovačevića Rođendan gospodina Nušića.

 

Između 1. i 5. aprila biće održan program U susret Nušićevim danima, od 7. do 10. aprila planiran je predfestivalski program, a takmičarski deo Festivaa trajaće od 11. do 16. aprila. Dan kasnije je program svečane dodele nagrada i pozorišna predstava po izboru ovogodišnjeg dobitnika Nušićeve nagrade za životno delo, Vlaste Velisavljevića, o čijem 75-godišnjem radu je govorio profesor Svetozar Rapajić.

 

U programskom delu Nušićevih dana biće odigrano šest predstava po izboru selektora, a festivalski žiri će jednoj od njih dodeliti nagradu za najbolju predstavu festival. Pored dosadašnjih festivalskih nagrada, ove godine biće uvedena jedna nova, nagrada stručnog žirija za najbolje glumačko ostvarenje festivala i nosiće naziv Miroslav Buca Mirković, po dugogodišnjem saradniku Festivala koji je prošle godine preminuo.

 

Selektor dr Dragana  Čolić Biljanovski, teatrolog, na osnovu najnovije produkcije, različitih čitanja Nušićevih dela, kao i postavke dela na Nušićevom tragu, napravila je selekciju ovogodišnjih Nušićevih dana, navodeći da je ove godine, kada se obeležava jubilej 150 godina rođenja našeg velikog pisca i univerzalnog stvaraoca Branislava Đ. Nušića, festival Nušićevi dani, po prvi put, za 31. godinu postojanja, podržan na nacionalnom nivou.

 

U zvaničnoj selekciji je šest pozorišnih ostvarenja. Već je pomenut novi tekst Dušana Kovačevića Rođendan gospodina Nušića u režiji Nebojše Bradića i u izvođenju Zvezdara teatra, Beograd. Po tekstu Branislava Nušića, Gospođu ministarku u režiji Radoslava Milenkovića igraće Srpsko narodno pozorište, scena „Pera Dobrinović", Novi Sad. Prema tekstu Branislava Nušića Hajduke je adaptirao i režirao Darijan Mihajlović, igra Omladinsko pozorište DADOV, Beograd. Još jedna Gospođa ministarka u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigona izvodi Pozorište „ Boško Buha", Beograd. Tekst Staše Koprivice Anđeli čuvari režirao je Veljko Mićunović, aizvodi Beogradsko dramsko pozorište. Tu su i Prevaranti Vide Crnčević Basare i  Petra Jakonjića u režiji Vide Crnčević Basare i u koprodukciji Ave Serbia i Pozorišta „Slavija", Beograd.

 

U prvom programskom ciklusu biće predstavljene pozorišne predstave zabavnijeg karaktera i posvećene najmlađima, rekao je umetnički direktor Festivala, Sava Đuričić. Svečano otvaranje manifestacije je 7.aprila sa tradicionalnim polaganjem venaca na spomenik Branislavu Nušiću. U okviru ciklusa Nušićevi laureati, biće priređeno veče sa dobitnicom Nušićeve nagrade glumcu komičaru za 2006.godinu, Jelisavetom Sekom Sablić.

 

Povodom velikog jubileja, istog dana se organizuje i fotodokumentarna  izložba o Nušićevom životu i delu, autora dr Dragane Čolić Biljanovski i Mire Odavić, savetnika Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, pod nazivom Nušić i pozorište.

 

U predfestivalskom programu nastupiće amaterska pozorišta iz Srbije.

 

Pokrovitelj ovogodišnjeg festivala su Ministarstvo kulture i Grad Smederevo, a obeležavanja 150 godina od rođenja Branislava Nušića, Srpska akademija nauka i umetnosti.