ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU


Obeležen Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Organizacija osoba sa amputiranim ekstremitetima u Smederevu obeležila je u sredu Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20.mart, a prisutne je pozdravila gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović.

 

„Pre svega, da vam poželim dobro zdravlje, jer zdravlje je najvažnije u životu. Dobro je da se okupljamo i da pružimo podršku onima koje je zadesila nesreća, jer je najveća nesreća kada čovek izgubi zdravlje", rekla je gradonačelnica.

 

Ona je izrazila zahvalnost Vladi i nadležnom ministarstvu za pokretanje ovakve akcije, koja iskazuje brigu o zdravlju „jer samo zdrav čovek može da ima 1.000 želja, a bolestan čovek ima jednu želju - da je zdrav!"

 

„Živimo u teškom vremenu, prepunom stresa, koji je „okidač" za mnoge maligne bolesti. Malo cenimo naše zdravlje, dok ga ne izgubimo. Dajte da jedni drugima šaljemo pozitivnu energiju, koja će nam olakšati i ovako težak život. Sa pozicije gradonačelnika ću se i dalje truditi da svi zahtevi u ovoj oblasti budu prioritetno rešeni i da mi kao lokalna zajednica pomognemo makar u delu rešavanja vaših problema", naglasila je gradonačelnica.

 

Dr Jasna Avramović je istakla važnost redovnih kontrola i ponovila da karcinom dojke, kada se otkrije na vreme, može da bude izlečiv.

 

Prisutne je, ispred Društva Srbije za borbu protiv raka, smederevske podružnice, pozdravila i dr Jelisaveta Stefanović, onkolog i govorila o edukaciji i prevenciji malignih bolesti.

 

„Maligne bolesti su u zamahu u celom svetu, ne samo kod nas. U svetu je 30 miliona obolelih od malignih bolesti, svake godine se otkrije 11 miliona novoobolelih, a umre 7 miliona. Statističke su procene da će do 2020.godine umirati po 10 miliona ljudi od malignih bolesti", upozorila je Stefanović.

 

Prema podacima koje je doktorka saopštila, u Srbiji ima 150-160 hiljada obolelih od malignih bolesti, svake godine je 30.000 novoobolelih pacijenata, a umre oko 20.000, što je zabrinjavajući podatak.

 

„To je posledica nedovoljne edukacije, neznanja šta treba uraditi i kako pomoći sebi. Zato i organizujemo predavanja da bismo uputili građane kako da pomognu sami sebi i da se pacijent uputi kako da otkrije zdravstvene probleme koje može da ima a toga nije svestan. U 80 posto slučajeva, rak dojke otkrivaju sami pacijenti. Cilj prevencije jeste da edukacijom i pregledima zdravog stanovništva otkrijemo gde se krije bolest", istakla je Stefanović.

 

Ona je dodala da se već radi skrining grlića materice i u Evropi smo nosioci neslavne titule po broju novoobolelih - 27 na 100.000 stanovnika, dok je u zapadnoevropskim zemljama taj broj daleko manji, do 5 novoobolelih, što je pokazatelj našeg nivoa zdravstvene kulture, loših zdravstvenih navika, nebrige o sebi i stresovima. Od ove godine se radi i skrining za rak dojke, što podrazumeva pregled rizičnih grupa žena, preko 50 godina starosti zbog hormonskog dizbalansa i menopauze, kada dolazi do promena na dojkama.

 

Predsednik Organizacije osoba sa amputiranim ekstremitetima u Smederevu Jovan Jovanović rekao je da se danas promoviše Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, ali i rad ove organizacije.

 

„Na području Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane ima 642 osobe sa amputiranom dojkom i prisutna je velika smrtnost. Međutim, sve osobe koje su se na vreme javile, uspešno su izlečene. Organizacija već tri godine organizuje preglede, edukaciju za učenike srednjih škola, a svaka žena je dobila besplatnu spoljnu protezu za grudi od specijalnih materijala, kao i korektivni grudnjak", rekao je Jovanović.

 

Organizacija je u proteklom periodu podelila 184 proteze i grudnjaka, a lečenje i sav ostali materijal je besplatan, kao što su kese, diskovi kod obolelih od karcinoma debelog creva, a trenutno su na raspolaganju određene količine. Prema Jovanovićevim rečima, isto važi i za dijalizirane osobe.

 

Takođe je uspostavljena direktna veza sa predsednikom Društva Srbije za borbu protiv raka, profesorom dr Slobodanom Čikarićem i svaka osoba iz Smedereva može da obavi konsultacije i zatraži savet. U okviru ove organizacije postoji Odbor, čiji su članovi osobe sa amputiranom dojkom i druge osobe sa sličnim zdravstvenim problemom, poput karcinoma debelog creva, prostate ili pluća.

 

U Srbiji je u sredu prvi put obeležen Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20. mart.

Taj dan je ustanovljen ove godine, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju prevencije raka dojke, od kojeg godišnje u Srbiji oboli 4.000 žena, a 1.600 umre.