SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA


Održana Završna konferencija projekta „Bašta Srbije“

U sredu, 05. oktobra 2011. u Požarevcu je održana Završna konferencija projekta „Bašta Srbije“ na kojoj su predstavljeni rezultati aktivnosti projekta kojeg je, proteklih 17 meseci, uspešno implementirala Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ u partnerstvu sa 7 gradova i opština iz regiona: Požarevac, Smederevo, Petrovac na Mlavi, Žagubica, Smederevska Palanka, Veliko Gradište i Velika Plana.

Konferenciju je otvorila g-đa Minja Obradović, direktorka Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“, a uvodne govore su održali g-din Adriano Martins, zamenik šefa Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji, g-đa Dijana Stojković, šef Odseka za regionalni razvoj Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, g-din Ivica Eždenci, direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj, g-đa Vukica Vasić, zamenica gradonačelnika Požarevca i g-din Martin Flaherty, vođa tima RDEPR2.

U svom govoru, g-din Adriano Martins je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se projekat „Bašta Srbije“ bavio izazovima u sektoru poljoprivredno-prehrambene industrije, koja predstavlja jedan od ključnih sektora, kako lokalnih i regionalnih, tako i nacionalne privrede, a same aktivnosti projekta odražavaju i ciljeve Zajedničke poljoprivredne politike i Politike ruralnog razvoja Evropske unije, posebno u smislu podrške primarnim poljoprivrednim proizvođačima i unapređenja konkurentnosti lanca vrednosti. „Regionalna razvojna agencija je odigrala značajnu ulogu u udruživanju niza lokalnih zainteresovanih strana iz privatnog sektora, kao i nekoliko lokalnih samouprava, na njihovu uzajamnu korist. Kroz ovaj projekat, vrednosti 435.000€ koji je odobren za finansiranje u okviru Regionalnog društveno-ekonomskog programa razvoja II. (RDEPR2), su tokom proteklih 17 meseci uloženi veliki napori na ostvarivanju osnova za unapređenje organizacionih kapaciteta i implementaciju svih neophodnih poboljšanja u oblasti kvaliteta i bezbednosti hrane, marketinških inovacija i promocije regiona“, zaključio je g-din Martins.

Predstavnica Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, g-đa Dijana Stojković je istakla značaj uloge Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“ kao nosioca projekta, ali i kao glavnog partnera u sprovođenju nacionalne politike regionalnog razvoja. U tom smislu, pozvala je lokalne samouprave da shvate značaj Regionalnih agencija i podrže ih u što skorijem završetku procesa akreditacije.

Ulogu Regionalne razvojne agencije pohvalio je g-din Ivica Eždenci, istaknuvši kako je uspešnost projekta „Bašta Srbije“ primer dobre prakse drugim regionima u Srbiji, posebno u smislu među-opštinske saradnje i konkretnih i opipljivih rezultata, poput novoosnovanih Demo-centara.

Prisutnima se obratila i zamenica gradonačelnika Požarevca, g-đe Vukica Vasić koja je izrazila zadovoljstvo učešćem Grada Požarevca kao jednog od partnera u projektu i njegovom uspešnom realizacijom, obzirom da je sektor poljoprivrede istaknut kao razvojni prioritet i u Lokalnoj strategiji održivog razvoja grada Požarevca.
G-din Martin Flaherty je izrazio svoje zadovoljstvo uspehom projekta „Bašta Srbije“, istaknuvši posebno važnost aktivnosti vezanih za razvoj ljudskih resursa i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje.

U drugom delu programa, prisutnima su rezultate projekta prezentovali direktni korisnici. G-đa Dubravka Jelić, menadžer projekta prezentovala je aktivnosti i ostvarene rezultate tokom implementacije projekta i na kraju svog obraćanja istakla, kako je svakako najveći uspeh projekta unapređena saradnja između svih aktera u sektoru poljoprivrede u regionu Braničevo-Podunavlje.

G-din Ljubomir Jelesijević, predstavnik Udruženja voćara i vinogradara „Zlatno brdo“ Udovice (Smederevo), prezentovao je proces osnivanja Demo-centra za sušenje voća u Vodnju, kao jednog od ključnih rezultata projekta. Istakao je kako je glavna svrha Demo-centra jačanje saradnje, poboljšanje kvaliteta postojećih i razvoj novih proizvoda sa dodatom vrednošću i stalno unapređenje znanja i veština proizvođača u oblasti novih tehnologija i marketinga. Takođe je izrazio svoju nadu da će dalji razvoj ovog Demo-centra otvoriti mogućnosti za nova radna mesta i posebno se zahvalio Agrarnom fondu grada Smedereva koji je izdvojio sredstva za dodatne radove na objektu Demo-centra.

U sledećem obraćanju prisutnima, g-dina Jovica Stojanović, pčelar i predstavnik opštine Žagubica, prezentovao je aktivnosti i uspehe projekta u oblasti pčelarstva. Istakao je kako su pčelarima bile posebno korisne studijske posete, stručne edukacije i povrh svega, osnivanje laboratorije i nabavka opreme za testiranje i utvrđivanje kvaliteta meda. Na pomenute rezultate nastavlja se i drugi projekat „Moj pčelinjak, moja kancelarija“ finansiran takođe sredstvima Evropske unije, koji je nedavno započeo sa implementacijom i predviđa formiranje pčelarskog edukativno-uslužnog centra, formiranje oglednih pčelinjaka, edukacije i škole pčelarstva.

Kao predstavnik korisnika iz sektora cvećarstva, u svom kratkom govoru, g-đa Jasna živić, član Udruženja proizvođača i ljubitelja cveća „Smederevski đurđevak“ iz Smedereva, naglasila je potrebu saradnje i udruživanja i u sektoru cvećarstva koji je u regionu Braničevo-Podunavlje relativno mlad sektor, ali poseduje velike potencijale za uspešan razvoj. Takođe je istakla kako su brojne aktivnosti bile izuzetno korisne članovima Udruženja, a posebno izrada Biznis plana i formulacija daljih smerova razvoja kroz izradu sektorskog Marketing plana.

Kratku prezentaciju održao je i g-din Nebojša Đinović, direktor preduzeća Superior d.o.o. iz Velike Plane, koje je takođe bilo aktivno uključeno u realizaciju projekta. On je posebno istakao kako je projekat „Bašta Srbije“ dokazao postojanje potencijala da proizvodnju i pokrenuo šanse za izvoz poljoprivrednih proizvoda, posebno kroz organizovane edukacije i saradnju sa stručnjacima, studijske posete i prenos iskustava iz drugih zemalja.

U okviru trećeg dela programa, o konkretnim smernicama za dalji razvoj odabranih sektora cvećarstva, pčelarstva, povrtarstva i voćarstva, govorio je g-din Nemanja Jovičić, jedan od ključnih stručnjaka angažovanih na projektu „Bašta Srbije“, istaknuvši potrebu marketinški orijentisanog i strateškog pristupa razvoju, kao i umrežavanja i tržišnog organizovanja proizvođača i prerađivača na lokalnom i regionalnom nivou, poput, kroz projekat predloženog, modela klastera „Bašta Srbije“.

Na samom kraju, učesnicima 6 specijalizovanih obuka podeljeni su sertifikati, nakon čega je g-đa Obradović zaključila Konferenciju i zahvalila se na saradnji tokom implementacije projekta svim učesnicima - korisnicima, trenerima, stručnjacima, firmama i posebno partnerskim opštinama i lokalnim koordinatorima koji su posvetili svoje vreme i trud uspešnoj realizaciji „Bašte Srbije“.

Konferenciji je prisustvovalo više od 120 zvanica, među kojima i predsednici opština Braničevsko-Podunavskog regiona, predstavnici Regionalnih razvojnih agencija iz zemlje, lokalni koordinatori na projektu, treneri i angažovani stručnjaci i korisnici projekta. Projekat „Bašta Srbije“ se završava 31. oktobra 2011. godine, a ako je suditi po komentarima učesnika i korisnika projekta, njegovi rezultati će se i ubuduće nadograđivati, kako u smislu saradnje unutar sektora poljoprivrede, tako i u smislu novih projekata.