SVEČANO URUČENI KLjUČEVI 20 STANOVA ZA IZBEGLICE U SMEDEREVU ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN


Otvoren renovirani deo ambulante u Osipaonici

U Osipaonici je u subotu otvorena ambulanta, koju su meštani renovirali sopstvenim sredstvima,  a lokalna samouprava je uposlila lekare sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

„Mislim da ste dočekali ovaj dan sa veseljem. Dugo godina ste želeli da dobijete ambulantu kakvu sada imate", rekla je gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović, otvarajući ambulantu u Osipaonici, zahvalila se svim donatorima i podsetila da su nedavno zaposleni svi lekari sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

"Osipaonica je u toj raspodeli dobila jednog lekara i jednog stomatologa više, kao i protetičara. Ispred Grada Smedereva mogu da obećam da ćete do 1. aprila dobiti i specijaliste, tako da više nećete morati da idete do Smedereva ili Beograda", poručila je gradonačelnica Smedereva.

 

Ona je dodala da je ova ambulanta završena zahvaljujući dobrim ljudima, meštanima Osipaonice i da se na ovom primeru pokazalo da kada ima sloge i dogovora u jednom mestu, selu, mesnoj zajednici, može i kvalitet života da se poboljša. Ona je dodala da će sledeća ambulanta biti urađena u Vranovu, pa u Maloj Krsni, Kolarima, Petrijevu, Seonama i „svuda gde bude volje da zajedno radimo, poboljšaćemo kvalitet zdravstvene usluge".

 

„Mislim da je zdravlje građana najvažnije i zbog toga će ova lokalna samouprava uložiti i sredstva i kadrove, kako bi zdravstvena usluga bila poboljšana", istakla je gradonačelnica.

 

Zdravstveni radnici biće angažovani na određeno vreme preko smederevskog Doma zdravlja, na period od 6 meseci, a sredstva za njihove zarade biće obezbeđena iz budžeta Grada Smedereva.

 

Renovirani deo ambulante, sa 15 prostorija na površini od oko 150 metara kvadratnih, otvoren je za potrebe oko 20.000 potencijalnih korisnika iz nekoliko sela moravskog kraja, a pored primarne zdravstvene zaštite, pružaće i specijalističke usluge, kao pravi mini dom zdravlja.

 

Doktor Ivica Jevtić, lekar opšte prakse u ovom moravskom selu, jedan je od najzaslužnijih koji su doprineli da se realizuje višegodišnja ideja.

 

"Vrednost celokupnih radova sa nameštajem je oko 20.000 evra, a kada budu doneseni svi aparati, vrednost će utoliko biti uvećana. Meštani Osipaonice su uložili sopstvena sredstva, oko 10.000 evra samo u novcu i još otprilike toliko u nadnicama. Majstori su radili skoro godinu dana besplatno, da bi sve ovo napravili", istakao je Jevtić.

 

On je precizirao da će to biti mini dom zdravlja sa primarnom zdravstvenom zaštitom i određenim specijalističkim uslugama za ceo moravski kraj.

 

„Radiće pedijatar, internista, ginekolog, a planiramo nabavku ultrazvučnog aparata, mini laboratorije, što će uz opštu praksu, koja će raditi celodnevno, uz postojeću apoteku, patronažu, zubnu ambulantu i protetiku, biti  velika i važna investicija za meštane ovih sela. Ne bih se postideo da ovakav mini dom zdravlja bude i u Beogradu, a ne u Osipaonici", zaključio je Jevtić.

 

Zaslužnim udruženjima i pojedincima uručene su zahvalnice, a svečanosti su, pored mngobrojnih meštana, prisustvovali Dragoljub Acković iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava i predsednik Svetskog parlamenta Roma, koji je rodom iz Osipaonice, zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović, pomoćnik gradonačelnika Saša Momić i direktorka Doma zdravlja Smederevo, dr Vesna Ivković, kojoj su uručeni ključevi renovirane ambulante.