SVEČANO URUČENI KLjUČEVI 20 STANOVA ZA IZBEGLICE U SMEDEREVU ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN


PATOSINEMA!

PATOS - Pokretni alternativni teatar omladine Smederevo ove nedelje prikazuje još 4 filma novije nemačke produkcije.

 

 

ČETVRTAK U 21:00

 

Film: POLSKA LOVE SERENADE  (Nemačka, 75', 2004) - komedija

Režija: Monika Ana Vojtilo

Uloge: Klaudija Ajzinger, Sebastijan Švarz, Katarina Vakernagel...

Nešto pre božićne proslave Maks i Ana se voze manje ili više dobrovoljno u trošnom Volkswagen Golfu kroz Poljsku. Dok budući advokat Mau u Poljskoj istražuje porodično imanje, studentkinja Ana želi da joj ukradu njenog trošnog Golfa kako bi naplatila novac od osiguranja. Iako ni jedno od njih to ne želi, oboje završavaju na tradicionalnoj poljskoj božićnoj proslavi gde se zbližuju.

 

 

PETAK U 21:00

 

Film: POPODNE (Nemačka, 97', 2006) - drama

 

Režija: Angela Šanelec

Uloge: Jirka Cet, Mirjam Horvic, Angela Šanelec...

Pozorišni komad Antona Čehova „Galeb" u slobodnoj, samostalnoj interpretaciji, prenesen u trenutak sadašnjosti. Irene, glumica u pozorištu, odlazi u kuću na jezeru u blizini Berlina gde žive njen stariji brat Aleks i njen sin Konstantin. Leto, sunce, jezero. Spolja posmatrano idiličan scenario, ali figure su povučene u sebe i iznad svakodnevnih prizora stoji tmurna atmosfera, tuga i izgubljena ljubav: „Tri letnja dana i kraj jedne porodice koja egzistira samo od ostataka" (Šanelec).

 

SUBOTA U 21:00

Film: ZOFI ŠOL: POSLEDNjI DANI (Nemačka, 121', 2005)

Režija: Mark Rotemund

Uloge: Julija Jenč, Fabijan Hinrihs, Gerald-Aleksandar Held...

Februar 1943. Prilikom akcije podele letaka protiv nacističke diktature na Univerzitetu u Minhenu, mlada Zofi Šol zajedno sa svojim bratom Hansom biva uhapšena. Svakodnevna ispitivanja u Gestapou razvijaju se u psiho-duele između studentkinje i oficira Roberta Mora. Zofi se prvo bori za svoju slobodu i slobodu svoga brata. Na kraju ipak priznaje krivicu kako bi zaštitila članove Bele ruže i ne odustaje od svojih ubeđenja, čak ni onda kada bi to moglo da joj spasi život...

 

NEDELjA U 21:00

Film: NA DRUGOJ STRANI (Nemačka/Turska, 122', 2007)

Režija: Fatih Akin

Uloge: Baki Davrak, Nejat Aksu, Nursel Keze, Hana Šigula...

"Ljubav, smrt i đavo" tako Fatih Akin naziva svoju trilogiju koju je započeo sa više puta nagrađivanom, preteranom Amour-Fou dramom "Glavom kroz zid" (2003.) a nastavio sa šestočlanim rondom koji je zapanjujuće drugačije intoniran: teče mirno i ide filozofski u dubinu. Šest sudbina koje se prepliću na relaciji Hamburg - Istanbul, koje se prilikom susreta sa smrću menjaju i sazrevaju. „Moj najduhovniji film", rekao je Akin.