SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA


PATOSINEMA! vas vodi u operu

U petak i subotu, ove nedelje PATOSINEMA! vas vodi u operu. Tačnije slušaćete italijansku operu i dela jednog od njenih najpoznatijih kompozitora, Đuzepe Verdija. U saradnji sa Italijanskim kulturnim institutom iz Beograda, Smederevo će imati prilike da uživa u dve ekranizacije najboljih Verdijevih opera - Travijata i Rigoleto.

 

Ne propustite ovu izuzetnu prikiku da slušate i uživate u zvucima predivnih arija koje poseduju ove dve opere, koje su obe izvedene pod dirigentskom palicom velikog Zubina Mehte i snimljene na najlepšim, autentičnim lokacijama.

 

Takođe, posebno vas pozivamo da u terminima od 20:15, pogledate dokumentarne filmove od 20 minuta, koji će vas pre opere uvesti u svet italijanske renesanse i umetnosti.

 

PETAK U 20:15

 

Film: STUDIOLO U GUBIJU FEDERIKA OD MONTEFELTRA (Italija, 25', 2009) - dokumentarni

Režija: Adrio Testaguca

 

Studiolo Vojvodske palate u Gubiju, koji je naručio Federiko da Montefeltro izmedu 1479. i 1482, urađen je prema modelu Studiola Vojvodske palate u Urbinu, od kojeg se razlikuje po dekoraciji koja slavi Vojvodu, koji je ujedno bio i vojskovođa, vladar i humanista. Studiolo je bogato ukrašen intarzijma prema crtežima Franceska di Ðorda. Izvodaci su bili majstori firentinske radionice Ðulijana Maijana.Studiolo, osim toga što cini izuzetan primer umetnosti intarzije, predstavlja i amblemski spomenik filozofiji i stilu života prosvetljene gospode XV veka, koji su formirali plodno tle za veliki univerzalni fenomen kao što italijanska Renesansa.

 

 

PETAK U 21:00

 

Film: TRAVIJATA U PARIZU (Italija, 115', 2002) - filmska opera

Režija: Đuzeđe Patroni Grifi

Uloge: Eteri Gvacava (sopran), Hose Kura (tenor)

 

U skorije vreme su razni režiseri, od Ingmara Bergmana do Karlosa Saure i Dejvida Kronenberga, stvarali filmove prema operama. Opera se, dakle, često pojavljuje na velikom platnu ali uvek u konvencionalnom formatu spektakla koji se realizuje na sceni, bilo da se radi o teatru koji je Bergman rekonstruisao za svoju "Čarobnu frulu", ili o scenografijama koje je Zefireli reprodukovao u filmskom studiju. Za razliku od prethodnih filmova, "Travijata u Parizu", u režiji Đuzepea Patronija Grifija, direktno je predstavljanje Verdijeve opere u čijem je središtu ljubavna priča Violete Valeri i Alfreda Žermona, rekonstruisana i predstavljena tako da prati vreme i mesta dešavanja originalne radnje. Ova raskošna verzija čuvene opere Đuzepe Verdija je osvojila nagradu EMI i PRIX ITALIA.

 

 

SUBOTA U 20:15

 

Film: HUMANIZAM I RENESANSA NA CENTRALNIM APENINIMA (Italija, 30', 2009) - dokumentarni

Režija: Adrio Testaguca

 

U drugoj polovini XIV veka papsko sedište je ponovo vraćeno u Rim nakon dugog perioda u Avinjonu. Razne porodice koje su branile interese papstva dobile su titulu "papskog legata", kao na primer porodica Gvidi u Kazentinu, porodica Ordelafi u Forlivezeu, Malatesta na obali Romanje, u okrugu Cezene i Fosombroneu, a naročito porodica Montefeltro u Urbinu. Moć ovih porodica nije se pokazivala samo oružjem, već i promovisanjem i razvojem humanisticke kulture. Na području Apenina rodeni su ljudi koji su bili predodređeni da postanu veliki umetnici svoga vremena: Pjero di Benedeto de Franceski, Mikelanđelo Buonaroti, Rafaelo. Ovaj film predstavlja putovanje kroz ovu veličanstvenu epohu i predivnu regiju Centralnih Apenina.

 

 

SUBOTA U 21:00

 

Film: RIGOLETO U MANTOVI (Italija, 129', 2010)

Režija: Marko Belokjo

Uloge: Plasido Domingo, Julija Novikova, Vitorio Grigolo

 

"Rigoleto u Mantovi", produkcija RAI-a koja je putem mondovizije prikazana u 148 zemalja po ideji Andree Andermana i u režiji Marka Belokja, posle "Toske" 1992. u Rimu i "Travijate u Parizu" 2000, obe u režiji Djuzepea Patronija Grifija, zatvara trilogiju pod nazivom "Put muzike". Rigoleta tumači Plasido Domingo, tenor u ulozi napisanoj za baritona. Zubin Mehta diriguje Nacionalnim simfonijskim orkestrom RAI-a koji svira u Teatru Bibijena. Putem mondovizije direktno je preneta magija i atmosfera Verdijeve opere, u skadu sa mestima i vremenom iz libreta, odnosno postujući ritam pripovedanja takav kakvim ga je zamislio libretista Frančesko Marija Pjave.