SVEČANO URUČENI KLjUČEVI 20 STANOVA ZA IZBEGLICE U SMEDEREVU ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN


PREDSEDNIK SRBIJE BORIS TADIĆ POSETIO SMEDEREVO

Poslednje sate mandata, predsednik Srbije Boris Tadić, proveo je u našem gradu
     

       Predsednik Srbije Boris Tadić  posetu Smederevu počeo je obilaskom Železare, koja je od 31. januara u vlasništvu Vlade Republike Srbije. U fabrici su ga dočekali predsednik Skupštine društva Železara Smederevo d.o.o. gradonačelnik Smedereva, Predrag Umičević, direktor Železare Smederevo Ivan Milošević, kao i  menadžment kompanije.
Predsednik Tadić obišao je Toplu valjaonicu u kojoj nastaje najprodavaniji proizvod kompanije, toplovaljana traka. Gosti su imali priliku da vide predprugu, završnu prugu i motalice na Toploj valjaonici gde se formira kotur koji, kao krajnji proizvod ide u prodaju, ili u dalji proces prerade.
    Vlada Srbije će raspisati tender za pronalaženje strateškog partnera za Železaru Smederevo, poručio je Tadić nakon obilaska pogona tople valjaonice i ocenio da će se pokazati da je odluka države da stane iza te kompanije bila opravdana i isplativa.
Predsednik je rekao da očekuje da u kratkom roku može da se pronađe partner za železaru, a da bi bilo dobro da taj partner ima svoju koksaru, jer će tako železara biti konkurentnija na tržištu, i da uvede mogućnost procesa galvanizacije kako bi proizvedeni limovi mogli da se ugrađuju u karoserije automobila koji se proizvode u Srbiji.
Istakao je da je Železara strateško preduzeće zato što na sebi drži čitav metalski kompleks i podsetio da ona plasira veliki procenat svojih proizvoda na tržište Srbije, ali i da od nje zavise mnoge druge domaće firme. Upravo zbog toga, dodao je predsednik, država mora da pomogne Železari i da ima strategiju razvoja metalske industrije.
"Nije slučajno kompanija 'Danijeli' došla u Srbiju. To je zato što Srbija ima razvijenu metalsku industriju i zato što imamo strategiju. Upravo zato je država stala iza Železare", naveo je Tadić.
"Bitno je da nastavimo da radimo ovi tempom. Sve što smo do sada uspeli, uspeli smo zahvaljujući pomoći države", rekao je Ivan Milošević, direktor Železare. Milošević je predsednika Srbije upoznao sa proizvodnim procesom i vrednostima koje se afirmišu u kompaniji, a posebno je istakao značaj očuvanja radnih mesta u fabrici.