SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA


Počela 2. faza gasifikacije Smedereva

U naredne dve godine biće realizovana investicija vredna 30 miliona evra.

       Početkom radova u  Fočanskoj, Goričkoj i Venčačkoj ulici, počela je 2 faza izgradnje distributivne gasovodne mreže i kućnih gasnih priključaka na teritoriji grada Smedereva.
Ove tri ulice su samo početni deo mreže. Naime, po predviđenom dinamičkom planu, izgradnja kompletne gasne distributivne mreže na teritoriji grada Smedereva, uključujući i gradske i seoske mesne zajednice, trajaće dve godine. Dužina ukupne distributivne mreže biće oko 600 kilometara.
Početku radova prisustvovali su predstavnici potpisnika Ugovora: Srbijagasa, Milenijum tima i grada Smedereva.
       Jovica Budimir, izvršni direktor za investicije u Srbijagasu istakao je da je ovo nastavak već započetih radova u Smederevu. „Želja nam je da sa strateškim partnerom  i gradom Smederevom završimo kompletanu gasovodnu mrežu od 670 km i  17 merno regulacionih stanica. Nakon toga oko 30.000 domaćinstava imaće priliku da koristi gas i naravno industrijski potrošači“, rekao je Jovica Budimir izvršni direktor za investicije u Srbijagasu.

„Ovo je jedna od najvećih investicija koja je ušla u naš grad,  reč je o radovima vrednim 30 miliona evra, naglasio je Branče Stojanović, predsednik Skupštine grada Smedereva. On je istakao značaj gasifikacije, posebno s aspekta ekologije i smanjenja zagađenja.Takođe je rekao da su žitelji sela, poljoprivrednici, posebno zainteresovani za korišćenje gasa u povrtarskoj proizvodnji, tako da je ova investicija vredna i sa ekonomskog aspekata. „Građani će moći da pređu na energent koji će, nadam se u narednom periodu biti iznatno jeftiniji“, naveo je Stojanović.

„Kao strateški partner, želeo bih da kažem da ćemo sve radove izvesti u predviđenom roku, što zanči da će do kraja 2013. godine kompletno Smederevo biti gasifikovano. Nadam se da će potrošači biti zadovoljni“, rekao je pozdravljajući prisutne Stojan Vujko, generalni direktor Milenijum tima.

„Do sada smo uradili 17 kmgasovoda, a u narednom periodu uradiće se još 600 kilometara, što znači da će gas doći do svakog domaćinstva u gradu i u selu“, konstatovala je dr Jasna Avramović zamenik gradonačelnika Smedereva. Vrednost investicije je 30 miliona evra, naravno to radi Srbijagas, a ono što je povoljnost  jeste da će  660 evra biti pojedinačni priključak domaćinstva na distributivnu mrežu. Taj iznos se može podeliti na rate. Ranija cena priključka od 1.200 evra bila je visoka i to je bilo prilično skupo za naše sugrađane. Tako da je na dužini od 17 km do sada urađene gasne mreže (od Muzeja do Karađorđeve ulice) bio jako mali broj priključaka što je i  usporilo nastavak radova, smatra zamenica gradonačelnika dr Jasna Avramović

„Prvenstveno, ovu investiciju vidim kao nova radna mesta, istakao je gradonačelnik Smedereva obrazlažući da je izgradnja 600 kilometara gasovoda veliki posao koji zahteva angažovanje više stotina građevinskih radnika. Posao je nasušna potreba grada Smedereva. Milenijum tim će angažovati firme sa lokala, tako da će više stotina Smederevaca dobiti posao u naredne dve godine. U ovom kriznom periodu ova investicija može se sagledati kao veoma značajna za grad. Našli smo matematiku da cenu priključka dovedemo na prihvatljiv nivo, oko 600 evra. Naredne dve godine ogromna građevinska operativa će biti angažovana. Kao menadžer, ovu investiciju doživljavam kao veliki dobitak za grad“, istakao je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.