SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA


Počela adaptacija 3. sprata Monopola

U četvrtak je počela adaptacija trećeg sprata Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.


Plan je da se treći sprat zgrade “Monopola”, u kojoj se nalazi Regionalni centar, adaptira i opremi, kako bi se stvorili celodnevni uslovi smeštaja i ishrane polaznika seminara na prostoru od 600 metara kvadratnih.
 
„Time će biti upotpunjena ponuda Regionalnog centra, za smeštaj 32 učesnika. Na ovaj način ćemo postati jedan od retkih centara u Srbiji, koji će korisnicima ponuditi i smeštajne kapacitete”, rekao je direktor Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, Borivoje Janošević.
 
Jedini Regionalni centar sa smeštajnim kapacitetima u Srbiji, trenutno se nalazi samo u Nišu.

U Smederevu je krajem marta potpisan ugovor o donaciji Agencije za razvoj i saradnju Švajcarske, namenjenoj adaptaciji trećeg sprata “Monopola” za potrebe smeštajnih kapaciteta Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.
 
Švajcarska agencija za razvoj i saradnju se saglasila da obezbedi sredstva za rekonstrukciju i opremanje budućih smeštajnih kapaciteta Centra, u iznosu od 140.000 evra.
 
Grad je dužan da obezbedi preostala sredstva, u iznosu od pet miliona dinara.

Predstavnici Agencije za razvoj i saradnju Ambasade Švajcarske, u decembru prošle godine izrazili su spremnost da pomognu novi projekat prostornog i funkcionalnog unapređenja Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.
 
Grad Smederevo je formirao Centar 2009. godine uz pomoć i donaciju Vlade Švajcarske. Adaptaciju i opremu je, sa oko 116.000 evra, finansirala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, a lokalna samouprava je učestvovala sa oko 33.000 evra.

Pomoć se zasniva na Međudržavnom ugovoru potpisanom između vlada dveju država u oblasti unapređenja obrazovanja i vaspitanja. Treba napomenuti da ova pomoć nije bila jednokratna, već je Vlada Švajcarske Konfederacije i narednih nekoliko godina kontinuirano obezbeđivala sredstva za opremanje centra.

Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju otvorili su 25. novembra 2010. godine ministar prosvete u Vladi Republike Srbije, Žarko Obradović i ambasador Švajcarske u Beogradu, Ervin Hofer (Erwin Hofer).

Regionalni centri za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju uspostavljeni su kroz projekat Stručnog usavršavanja obrazovnog kadra (Professional Development Project - PDP) , zahvaljujući memorandumu o razumevanju, potpisanom 24. jula 2003. između vlada Švajcarske - Agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Republike Srbije - Ministarstva prosvete.

Pored Smedereva, ovakvi centri su osnovani u Nišu, Čačku, Užicu, Kikindi, Kruševcu, Šapcu, Leskovcu, Kanjiži, Kragujevcu, Knjaževcu, Novom Pazaru i Zaječaru.