SVEČANO URUČENI KLjUČEVI 20 STANOVA ZA IZBEGLICE U SMEDEREVU ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN


Položen kamen temeljac za izgradnju fabrike vode

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović i rukovodilac sektora za Evropu, Bliski istok i Aziju, Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke, Uta Belhof sa saradnicima, položili su danas u Šalincu kamen temeljac za izgradnju buduće fabrike vode za piće koja će snabdevati moravski kraj.

 

Visoka predstavnica nemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj, Uta Belhof, predstavnici nemačke ambasade u Beogradu i predstavnici nemačke Ka-ef-ve razvojne banke, posetili su danas pre podne projekat Vodovoda u Smederevu, koji se finansira uz pomoć nemačkih sredstava.

 

U prisustvu gradonačelnice Smedereva, dr Jasne Avramović, predsednika Skupštine Brančeta Stojanovića i direktora JP Vodovod Smederevo, Vladimira Krstina, nemački partneri obišli su izgrađene bunare i simbolično predali poslednji deo transportnog cevovoda, koji vodi od mesta sa bunarima do grada, čime započinju radovi na budućoj fabrici za preradu vode.

 

„Danas je veliki dan za Smederevo. Posle otpočinjanja radova na cevovodu, koji će vodu sa ove tačke odvesti do poslednje kuće u moravskim selima, danas su počeli radovi na izgradnji fabrike vode. Ceo projekat se radi u saradnji sa Ka-ef-ve bankom i zaista smo zahvalni Vladi Nemačke, koja nam je dala maksimalnu podršku i zahvaljujući sredstvima koja ćemo zajedno uložiti, pijaća voda stići će do svake kuće u moravskim selima", izjavila je gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović.

 

Za poboljšanje vodosnabdevanja grada Smedereva i okolnih sela, kako je saopštila Ambasada Nemačke u Beogradu, Nemačka je izdvojila ukupno 7,1 miliona evra, od toga više od polovine kao donaciju. Okončanjem radova snabdevanje Smedereva i brojnih okolnih sela čistom vodom za piće biće znatno sigurnije. Istovremeno će se smanjiti gubici u celom sistemu, a JP Vodovod će znatno poboljšati nivo svojih pruženih usluga.

 

„Današnjim polaganjem kamena temeljca za izgradnju fabrike vode biće obezbeđeno da svaki dom u moravskom pravcu, od Male Krsne do Saraoraca, dobije pijaću vodu, kao i sela Lipe, Ralja, Vranovo i Radinac, koja planiramo da priključimo na gradski  sistem vodosnabdevanja. Fabrika će biti kapaciteta 200 litara u sekundi, što je sasvim dovoljno za kvalitetno vodosnabdevanje ovog dela Smedereva", rekao je direktor JKP Vodovod Smederevo, Vladimir Krstin.

 

Ove mere su deo znatno obuhvatnijeg programa vrednosti preko 88 miliona evra, u kome učestvuje 13 gradova iz Srbije. Projekte sa nemačke strane sprovodi razvojna banka KfW.

 

"Glavni fokus nemačke ekonomsko-razvojne saradnje sa Srbijom u sektoru voda je bolje i pouzdanije snabdevanje. Trenutno korist od ovog našeg zajedničkog programa snabdevanja ima preko 640.000 građana širom Srbije. Programi su se pokazali značajnim i za razvoj samih Vodovoda sa ciljem da sve investicije budu rentabilne i održive. Očekujemo da ćemo naše zajedničke napore veoma brzo proširiti i na oblast otpadnih voda, i ubeđeni smo da će rezultati biti takođe veoma pozitivni. Sa ovakvim aktivnostima Srbija pravi značajan korak na svom putu ka Evropskoj uniji stanovništva Smedereva i drugih srpskih gradova koji učestvuju u programu", izjavila je rukovodilac sektora za Evropu, Bliski istok i Aziju, Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke, Uta Belhof.

 

Nemačka Savezna Vlada je u dogovoru sa Vladom Republike Srbije odredila prioritete za ekonomsko-razvojnu saradnju: razvoj sektora vode i energije, održivi privredni razvoj kao i razvoj demokratije, civilnog društva i javne uprave.

 

Nemačka je od 2000. godine pružila  više od 1,5 milijardi evra pomoći i time je najvažniji bilateralni donator Srbije. Pored toga Nemačka učestvuje sa dodatnih 825 miliona evra pomoći kroz Evropsku uniju.

 

Delegacija Vlade Nemačke obišla je danas i smederevsko vodoizvorište sa bunarskim poljima, izgrađenim u okviru prve faze saradnje sa Ka-ef-ve bankom.