ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU


Položeni venci na spomen obeležje oficirima 250. raketne brigade pvo stradalim u NATO agresiji 19. aprila 1999. godine na položaju u selu Lipe kod SmederevaNa položaju na Visu, u ataru sela Lipe, na današnji dan pre 11 godina poginuli su naši sugrađani potpukovnik Blagoja Radić i kapetan I klase Robert Lajčak.Kod spomen obeležja u obliku rakete i danas su se, kao i prethodnih godina, s dužnim poštovanjem okupili predstavnici lokalne samouprave, meštani Lipa i Smedereva, predstavnici  250. raketne brigade PVO Vojske Srbije, učenici OŠ Vuka Karadžić, delegacije brojnih udruženja i organizacija, da sa porodicama Radić i Lajčak posete mesto gde su, braneći otadžbinu, živote izgubili naši sugrađani.

"Poštovane porodice Radić i Lajčak, uvaženi gosti, starešine i vojnici  19. aprila 1999. godine služeći otadžbini, rame uz rame sa svojim ratnim drugovima, potpukovnik Blagoja Radić i kapetan prve klase Robert Lajčak dali su najviše što čovek može, u odbrani svoje zemlje, dali su svoj život. Naš narod je kroz istoriju prošao kroz mnoga iskušenja. I tih dana, 1999.  ovo je bila zemlja hrabrih. Na žalost junaštvo nikad nije bilo bez žrtava takao i na današnji dan pre 11 dana kada su braneći nebo nad Srbijom, Smederevom, Lipama hrabro  poginuli Blagoja i Robert. Njihov narod, njihova zemlja i saborci odužili su im se nezaborovom čiji je simbol i ovo spomen obeležje", rekao je između ostalog major Zvonko Marić i pozvao je prisutne da minutom ćutanja odaju poštu stradalima.

 
 Vence su u ime grada Smedereva
položili gradonačenik
Predrag Umičević
i predsednik Skupštine grada,
Goro Redžić.

"Danas je dan kada se prepliću dva osećenja, osećanje tuge i osećanje ponosa. Ponosni smo što smo kao mali narod u svojoj istoriji uvek vodili odbrambene ratove, nikada nismo bili okupatori, rekao je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević i dodao: " Branili smo ono što  čovek može da brani - svoju zemlju, grad i svoje ognjište. Pre 11 godina desilo se nešto što u istoriji nije zabeleženo u Evropi a možda i u svetu. Srbija je napadnuta od strane NATO alijanse. Srbija je dala mnoge žrtve, pretrpeli su i društvo i vojska i pojedinci... i svakako ovde u Smederevu porodice Radić i Lajčak. Te žrtve su obaveza za sve nas da se saćamo, negujemo ono što su ti ljudi dajući svoje živote vrednovali. U ovo teško vreme, kada je svetska kriza ophrvala sve države sveta, možda zaboravimo na neke vrednosti koje su vrlo važne - osećaj i volja za slobodom, želja de se živi u slobodnom društvu. Radić i Lajčak su pre 11 godina u jednom takvom uvrenju dali svoj život.
Srpski narod ima sve one vrednosti koje imaju ostali  evropski narodi, a naša konačna pobeda će biti kada oni koji su nas napali  priznaju svoju grešku. Verujući u tu pobedu možemo da se obavežemo da ćemo  se  sećati onih koji su dali svoje živote da bismo mi danas živeli u slobodi i da ćemo pomagati njiohovim porodicama", istakao je gradonačelnik Predrag Umičević.

Branče Stojanović, zamenik predsednika Skupštine grada podsetio je prisutne da je u izveštajima zabeleženo: poginuli prilikom bombardovanja NATO avijacije izvšavajući borbeni zadatak.
"Ušli su u istoriju u beskrajne kolone onih koji nisu ustukli pred jačim, braneći svoja ognjišta i svoju zemlju. Ostali su privrženi idealima slobode i humanosti. Bili su jednostavni, principijelni i hrabri ljudi, privrženi profesiji i svojim principima. Kao takvi ostali su u sećanju svojih porodica i sugrađana", rekao je Stojanović dodajući da je prošlo 11 godina, vreme karatko za istoriju, ali dovoljno da se zaboravlja taj rat, njegovi učesnici, žrtve i njihovi cinični dželati...
" Nedavno je Madlen Olbrajt izjavila da je najteži njen zadatak bio da izrežira humanitarnu katastrofu na Kosovu. Potom su brže bolje rekli da je u pitanju bio lapsus. Naravno da je lapsus cela istina. Ne smemo da zaboravimo. Pravda je često veoma spora, ali dostižna", istakao je zamenik predsednika Skupštine grada, Branče Stojanović

U ime žitelja Lipa prisutne je pozdravio Milutin Branković, čalan MO MZ Lipe. U programu su učestvovali učenici OŠ "Vuk Karadžić" .
Vence su potom položili predstavnici Komande 250. raketne brigade protivvazduhoplovne odbrane, a u  ime grada Smederva gradonačenik Predrag Umičević i predsednik Skupštine grada, Goro Redžić. Vence i cveće položili su predstavnici brojnih udruženja i organizacija, Socijalističke partije Srbije, SUBNOR-a, MZ Lipe, OŠ Vuk Karadžić i naravno porodice Radić i Lajčak.