ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU


Potpisani ugovori sa nezaposlenim lekarima i stomatolozima

U Smederevu su u petak potpisani ugovori sa nezaposlenim lekarima i stomatolozima, koji će biti angažovani za rad u seoskim ambulantama na području grada Smedereva.

 

Svečanosti su, pored potpisnika - 11 lekara i 4 stomatologa, prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, Berislav Vekić, gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović, predsednik Skupštine grada, Branče Stojanović, član Gradskog veća za zdravstvo, dr Ivica Jevtić i direktorka Doma zdravlja, dr Vesna Ivković.

 

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, Berislav Vekić ocenio je današnje potpisivanje ugovora sa lekarima i stomatolozima, koji će biti angažovani za rad u seoskim ambulantama, kao sjajan potez lokalne samouprave i jedinstven primer u Srbiji.

 

"Jedan sjajan potez lokalne samouprave koja pomaže u rešavanju problema, konkretno u zdravstvu. Zaposliti sve lekare i stomatologe sa Biroa, to je raritet na prostorima Republike Srbije, kojim treba da pođu i druge lokalne samouprave. Želim da istaknem ovaj veliki humani čin koji je napravila gradska uprava, na čelu sa gradonačelnicom, dr Jasnom Avramović i njenim kompletnim timom", naglasio je Vekić.

 

On je budućim lekarima poželeo puno uspeha u radu, da opravdaju ukazano poverenje i izrazio nadu da će se nadograđivati i stalno učiti, ali i da će biti grupa lekara koja će mnogo manje razmišljati o odlasku iz Srbije i poručio da će Ministarstvo zdravlja podržavati i dalje ovakve akcije i sve buduće napore lokalne samouprave u cilju unapređenja zdravstvene zaštite.

 

„Mislim da se u Srbiji ovakav događaj nije skoro desio, da svi nezaposleni lekari budu angažovani. Ono što je grad Smederevo želeo i godinama maštao, jeste da se rad seoskih ambulanti pojača i da više nemamo redove u ambulantama. Sledeća akcija je da svaka seoska ambulanta, koja ima uslove, dobije i određene specijaliste iz određenih oblasti - pedijatra, internistu, ginekologa, kao i ultra-zvučnu dijagnostiku", rekla je gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović.

 

Ona je čestitala mladim lekarima i stomatolozima „koji će danas početi svoj radni vek", poručila da će podržati njihovo stručno usavršavanje i poželela im da dočekaju i penziju u smederevskim zdravstvenim ustanovama.

 

„Očekujem da svoje znanje usmerite ka građanima Smedereva, sa željom da naši Smederevci budu zdravi, jer samo zdrav čovek može dobro da radi, da ima nadu i veru i da svi zajedno zdravi uđemo u reforme i boljitak", istakla je dr Jasna Avramović.

 

Gradonačelnica je za sredinu marta najavila i otvaranje hiperbarične komore u Smederevu, a za april i početak rada Zavoda za javno zdravlje u tom gradu i poručila da za ovu lokalnu vlast "ništa preče i svetije nije od ljudskog zdravlja".

 

Predsednik Skupštine grada, Branče Stojanović, podsetio je da je lokalna samouprava nedavno preuzela brigu o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koja će angažovanjem ovih mladih ljudi biti poboljšana, a postojeći lekari rasterećeni i izneo podatak da pojedini lekari imaju i po 120 pregleda.

 

Nakon potpisivanja, organizovan je obilazak renovirane ambulante u Osipaonici, koja će početi sa radom 1.marta i koja će, pored primarne zdravstvene zaštite, pružati i specijalističke usluge za meštane iz nekoliko sela moravskog kraja.

 

Zdravstveni radnici biće angažovani na određeno vreme preko Doma zdravlja, na period od 6 meseci, a sredstva za njihove zarade biće obezbeđena iz budžeta Grada Smedereva.

 

Sličnu akciju, lokalna samouprava u Smedereve realizovala je prošle godine, kada su angažovani svi profesori fizičke kulture u sklo