SVEČANO URUČENI KLjUČEVI 20 STANOVA ZA IZBEGLICE U SMEDEREVU ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN


Potpisani ugovori u okviru projekta „Sport u škole

Današnjim potpisivanjem ugovora sa 22 profesora fizičke kulture i vaspitanja, koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Smederevu, počelo je sprovođenje projekta „Sport u škole", za koji je Grad Smederevo izdvojio 5.000.000 dinara.

Lokalna samouprava će tokom jedne školske godine, finansijski podržati sprovođenje projekta „Sport u škole" u smederevskim osnovnim školama, u cilju unapređenja i razvoja sporta, pre svega bazičnog sporta kod dece nižih razreda.

Na inicijativu gradonačelnice, dr Jasne Avramović, u 2013.godini su opredeljena značajnija sredstva u korist Saveza za školska sportska takmičenja i olimpijsko vaspitanje u Smederevu, oslanjajući se na pomenuti program Ministarstva obrazovanja i Ministarstva omladine i sporta.

Tim povodom, danas je gradsko rukovodstvo prisustvovalo svečanom činu potpisivanja ugovora za nezaposlenim profesorima fizičke kulture, koji se nalaze na evidenciji smederevske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Želeli smo da proširimo ovaj program na sve osnovne škole i tako omogućimo deci pristup obrazovanju i fizičkoj kulturi, jer su prvobitno dobijena sredstva za dve škole, a nezaposlene profesore da radno angažujemo", rekla je gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović.

„Namera je da pomognemo i roditeljima, koji u ovim teškim vremenima nemaju dovoljno sredstava da omoguće deci bavljenje sportom u klubovima, gde se plaća članarina", naglasila je gradonačelnica i dodala da se u Gradskoj upravi razmišlja o nastavku ovakve dobre prakse u narednom periodu i angažovanju drugih profila i kadrova u obrazovanju dece od prvog do četvrtog razreda i najavila angažovanje profesora stranih jezika.

Gradonačelnica je pozdravile profesore koji su danas potpisali ugovore, poželevši im uspešno angažovanje na početku ovog projekta i zaključila da sada na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Smederevu nema više nezaposlenih profesora fizičke kulture i vaspitanja.

Pomoćnik gradonačelnika za omladinu i sport, Saša Momić, ponovio je da je Grad Smederevo podržao projekat finansijski i organizaciono u punom kapacitetu, što je Smederevo svrstalo u mali broj gradova koji realizuju program na ovaj način. On je podsetio da je rad sa decom najlepši, ali i najteži i najodgovorniji posao, pa će rad angažovanih profesora biti praćen i ocenjivan.

Član Gradskog veća za sport i omladinu, Nenad Maksić, poručio je profesorima svoju želju da pokušaju da nauče decu da im sport bude način života, a ne obaveza dva ili tri puta nedeljno. On je dodao da će merilo uspešnosti njihovog rada biti koliko dece budu imali i usmere ih na dalji rad i razvoj u sportskim klubovima.

Predsednik Saveza za školski sport u Smederevu, Dušan Vukoje, izrazio je zahvalnost gradskom rukovodstvu na prepoznavanju projekta i omogućavanju većem broju profesora da se uključi u ovaj program. On je takođe zamolio direktore škola i njihove nastavnike da pomognu ovim mladim ljudima oko realizacije projekta.

U projekat „Sport u škole", koji je krajem prošle godine pokrenuo Savez za školski sport Srbije, uključeno je 25 gradova, a Smederevo je rekorder po broju angažovanih profesora sa evidencije nezaposlenih lica.