SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA


Potpredsednik Vlade Republike Turske obišao Smederevsku tvrđavu

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović razgovarala je u nedelju sa potpredsednikom Vlade Republike Turske Bekirom Bozdagom o mogućnostima saradnje Smedereva i Turske.

 

Potpredsednik Vlade Republike Turske Bekir Bozdag sa saradnicima, među kojima su bili poslanici parlamenta Republike Turske, delegacija Agencije za razvoj i koordinaciju Turske (TIKA), ambasador Turske u Beogradu, u okviru prve posete Srbiji, obišao je Smederevsku tvrđavu u društvu domaćina, gradonačelnice dr Jasne Avramović i zamenika gradonačelnika Bojana Teofilovića.

 

Gradonačelnica Smedereva je upoznala gosta sa aktuelnim radovima na restauraciji i konzervaciji Smederevske tvrđave i „obnavljanju svega što je zub vremena uništio, kako bi je sačuvali za naredne generacije".

 

„Nakon ovih radova, želimo da napravimo infrastrukturu, neophodnu za ozbiljniju turističku prezentaciju i kvalitetnije sadržaje u samoj tvrđavi, koja nas povezuje kroz istoriju i ostaće večna veza između Smedereva i Turske i to je mesto gde možemo da sarađujemo", naglasila je gradonačelnica.

 

Vicepremijer Turske se saglasio sa gradonačelnicom Smedereva i dodao da su narodi dve zemlje prijateljski i bratski, a Smederevska tvrđava je povod da učvrstimo saradnju u budućnosti.

 

„Tvrđava je simbol bratstva, prijateljstva, lepih odnosa između naroda Srbije i Turske, kao što je bilo u prošlosti, tako bi trebalo da bude danas i u budućnosti. Dobio sam detaljne informacije od ambasadora Turske u Beogradu i predsednika i direktora TIKE. Mislim da u narednom periodu možete zajedno raditi na potrebnoj restauraciji, pogotovo Turskog hamama i Turske kule. Budite u kontaktu sa ambasadom Turske u Beogradu i razvijajte saradnju, a ja sam njima dao sve potrebne direktive", rekao je potpredsednik Vlade Turske.

 

 

On je okupljenim novinarima rekao da je u petak imao sastanke u Beogradu na visokom nivou, sa predsednikom Vlade Srbije, potpredsednicima i ministrima, na kojima su razmenjena mišljenja o saradnji na mnogim poljima i preneo utiske, koji su ga obradovali, da su vlade obe zemlje zainteresovane za produbljenje i razvoj saradnje.

 

„Naša dva naroda spaja ista kultura, ista tradicija, isti običaji i zajednička istorija, što je samo povod da u budućnosti još bolje sarađujemo i budemo još bliži i bolji prijatelji. Naša saradnja na ekonomskom polju nije na zadovoljavajućem nivou, imajući u vidu ekonomske potencijale ove zemlje, ali vidim da postoji jednaka volja za zajedničkim delovanjem i saradnjom, jer samo tako možemo našu saradnju da uvećamo 2-3 puta više i uverio sam se da je ovaj narod spreman za to, kao i turski narod. Mi ohrabrujemo i podržavamo sve turske investitore da dođu i investiraju u svim segmentima društva u Srbiji", istakao je potpredsednik Vlade Republike Turske Bekir Bozdag.

 

Na kraju obilaska Smederevske tvrđave razmenjeni su prigodni pokloni.

 

Povod dolaska Potpredsednika Vlade Republike Turske u Srbiju je sastanak sa predsednikom Vlade Srbije i otvaranja dva objekta u našoj zemlji, Šejh Mustafino turbe u Beogradu i osnovne škole u Novom Pazaru.

 

Visoka delegacija Republike Turske, pre Smederev,a posetila je Ramsku tvrđavu, gde je potpredsednik Vlade Turske Bekir Bozdag, obećao kompletnu restauraciju ovog kulturno istorijskog objekta na obali Dunava.