ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU


Predstavljen novi broj časopisa Mons Aureus

Godina 2013, donela je smederevskom časopisu za književnost, umetnost i društvena pitanja Mons Aureus dva jubileja: pre tri meseca, pojavio se drugi ovogodišnji, 40. broj smederevskog časopisa; ovih dana, navršava se deset godina od izlaska prvog broja časopisa i istovremeno, čitaocima se nudi 41. broj, što potvrđuje kontinuitet, istrajnost i doslednost u ostvarivanju značajnog kulturno-izdavačkog poduhvata.

 

Orfejevi tragovi predstavljaju poeziju Ljubiše Đidića, Bojane Stojanović Pantović, Nenada Grujičića i Radomira Videnovića. U Skriptorijumu, objavljena je priča Sijesta od utorka, latinoameričkog majstora magijskog realizma Gabrijela Garsije Markesa, u prevodu Ane Stjelje, i duža pripovetk Laze Lazića Polje šafranovo, dirljivu, poetičnu i uzbudljivu, koja nas vraća u stradalnička vremena totalitarnih režima  koji su u XX veku obeležili istoriju Evrope.

 

Aristotelov durbin otvara književnoteorijsko tumačenje Ane Trkulje Semiološka analiza mita Rolana Barta. O jednom tematskom i vrednossnom aspektu poeme Nikole Drenovca Marija Magdalena piše Voja Marjanović, a Adrijana Krajnović poredi pripovedačke zbirke Aleksandra Gatalice (Vek) i Gorana Petrovića (Porodične storije). Aktuelnu pesničku produkciju prikazuju Mićo Cvijetić, Tanja Pajić, Radomir Životić, Milica Jeftimijević Lilić, dok Anđelko Erdeljanin piše o duhovito koncipiranoj antologiji Dušana Pop Đurđeva, koji na jednom mestu okuplja „najbogatije pisce", tj. naše i strane pisce čiji se portreti nalaze na različitim monetama / novčanicama.

 

U Fokusu, Igor Živkovski, u doba kada se traže najprikladnija rešenja za reformu srpskog pravosuđa, osvetljava principe i organizacionu strukturu pravosudnog sistema u SAD. Godovi su posvećeni velikom srpskom i zavičajnom piscu Tanasiju Mladenoviću, povodom 100-godišnjice njegovog rođenja i 10-godišnjice smrti. Tu je i dosad neobjavljeni zapis istaknutog pripovedača i romansijera, Tasinog prijatelja Danila Nikolića, nastao na godišnjicu pesnikove smrti (Večiti mladić). Čisto zlato duše i poezije je beseda T. Lazarević Milošević izgovorena u okviru programa posvećenih Tanasiju Mladenoviću tokom obeležavanja Dana Narodne biblioteke Smederevo.   

 

Rubrika Snom do nedohoda posvećena je nedavno preminulom pesniku, pripovedaču, književnom i pozorišnom kritičaru Milosavu Buci Mirkoviću, stalnom saradniku časopisa. O delu, životu i višestrukom doprinosu Buce Mirkovića srpskoj kulturi i književnosti piše Boža Stamatović. Tu je i jedan od poslednjih priloga koje je Mirković namenio našem časopisu, Veliki Vladimir, nastao povodom 120 godina od rođenja V. V. Majakovskog.

 

Gradimir Stojković (Dobro) ovog puta se, duhovito i kritički, osvrće na pojavu „pisanja po preporuci" i klišea u književnosti za decu, da bi nam predstavio Snežanu Pavlović Bogojević, autorku koja, kako kaže, „ne prihvata polovična rešenja".

 

U središtu pažnje Ekslibrisa je Fond odeljenja strane knjige Narodne biblioteke Smederevo kroz prikaze bibliografsko-kataloške baze ovog Fonda koju su načinile Biljana Živanović i Jelena Jeremić. Dobrila Begenišić i Branka Ristivojević ističu vrednost koju ovo izdanje ima ne samo za rad našeg Fonda nego i za domaće bibliotekarstvo i bibliografiju u celini. Valja naglasiti da je knjiga B. Živanović i J. Jeremić Fond odeljenja strane knjige Narodne biblioteke Smederevo 2002-2012. još jedna u nizu bibliografskih publikacija kojima naša Biblioteka predstavlja svoje izuzetne fondove i smederevsku kulturnu baštinu u celini.