ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU


Prva srpska nagrada Dini Čolić

Nagradu „Branislav Mane Šakić", koja se 16. put dodeljuje za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora u elektronskim medijima Srbije, uručena je u subotu u Narodnoj biblioteci Smederevo, televizijskom novinaru i voditelju, Dini Čolić (RTS), "za celokupan radni doprinos", obrazložio je žiri.

 

"Ovo je prva srpska nagrada koju sam dobila. Velika mi je čast što sam dobitnik ove prestižne nagrade koja dolazi od kolega. Otac naše nacije, sveti Simeon Mirotočivi je rekao da narod koji izgubi veru, zemlju i jezik, više ne postoji. Ovo je mladima amanet da sačuvaju Srbiju", rekla je Čolić prilikom dodele nagrade.

 

Na svom profesionalnom putu, na koji je zakoračila još kao devetogodišnjakinja, bavila se voditeljstvom, novinarstvom i uređivanjem kolažnih emisija, kulturno-zabavnog karaktera, na radiju i televiziji, tokom većeg dela karijere, gde stiče popularnost u jugoslovenskim okvirima.

 

Za svoj bogati višedecenijski kreativni rad, ali i negovanje i očuvanje kulture govora i jezika, dobila je nagradu „Gordana Boneti" i priznanje „Dama sa stilom" Radio Indeksa. Ipak, ono čime je Dina  Čolić najzadovoljnija u svom poslanju je srpski psaltir „Molitve na jezeru" Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, koji je 2010. snimila u izdanju manastira Rukumija.

 

Želeći da podstakne očuvanje srpskog jezika, štiteći ga od stranih uticaja negovanjem pravilnog govora, posebno u elektronskim medijima Srbije, gde je uloga spikera, voditelja i novinara od posebne važnosti, 1998. godine ustanovljena je nagrada „Branislav Mane Šakić", sa namerom da se dodeljuje za vrhunski domet i izuzetnu profesionalnost u ovom poslu.

 

Podsećanja radi, ovo priznanje su dobili : Danica Lekić, spiker Radio Smedereva,  koja je sa kolegom  Šakićem u ovoj medijskoj kući bila od njenog osnivanja, potom Draga Jonaš  (Radio Beograd),  Marija Slavković   (Radio Beograd),  Duško Marković  (Radio Beograd),  Snežana Živković  (RTV Novi Sad), Vinka Knežević (RTV Kragujevac), Žarko Obraćević  (Radio Beograd), Tomislav Bogdanović (RTV Kruševac), Dušanka Kalanj (Radio televizija Srbije), Svetlana Aleksić (RTV Panonija, Novi Sad), Aleksandar Gajšek (Televizija Studio B, Beograd), Stevo Obrić (RTV Kragujevac), Miloje Mića Orlović (Radio televizija Srbije), Miroslav Vojvodić (Radio Beograd) i Desanka Milosavljević (Radio Kosovska Mitrovica).

 

Nagrada „Branislav Mane Šakić" je do 2010. godine tradicionalno uručivana 16. oktobra, na dan osnivanja Radio Smedereva (1972. godine), da bi nakon privatizacije ovog lokalnog glasila, Fond preuzeo celokupnu organizaciju dodele nagrade, u cilju očuvanja jezika i kulture govora u elektronskim medijima Srbije, kao i uspomene na kolegu Branislava Maneta Šakića, istinskog zaljubljenika u čistotu govora.

 

Značaj odličja je utoliko veći ukoliko se zna da je prvo i jedino te vrste na području bivših država SRJ i SCG, kao i Srbije, čemu u prilog govori i kontinuitet dodele tokom proteklih petnaest godina. Nagradu čine plaketa i novčani iznos.