SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA


Put ka novim investicijama

Grad Smederevo je uputio javni poziv svim pravnim i fizičkim licima da prijave zemljište ili objekte koje mogu da izdaju zainteresovanim investitorima.


- Na ovaj način hteli smo da poboljšamo bazu podataka Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, kao jedan od koraka u nizu za privlačenje što većeg broja potencijalnih investitora, zainteresovanih za otvaranje malih i srednjih preduzeća u Smederevu - izjavila je danas novinarima gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović.

Ona je rekla da se lokalna samouprava odlučila na takav korak, nakon dosadašnje komunikacije sa potencijalnim investitorima, koji su zainteresovani za grinfild, kao i za braunfild projekte, a naši privatni preduzetnici imaju dosta slobodnog prostora.

- Jedna braunfild investicija je već došla. Ponudili smo slobodnu halu jednog ovdašnjeg preduzetnika i mašine za novu proizvodnju su pre nekoliko dana ocarinjene. U ovoj konfekcijskoj proizvodnji biće uposleno 40 naših sugrađana. Mislimo da je to dobar potez lokalne samouprave, da jedni drugima pomognemo - i privatnim preduzetnicima koji imaju slobodan prostor i vlasnicima parcela koje su interesantne potencijalnim investitorima, ali i da investitori pomognu Smederevu i njenim građanima - naglasila je gradonačelnica.

Ona je dodala da su, do sada, interesovanje za zemljište na teritoriji Grada Smedereva, kako u gradskim tako i u seoskim mesnim zajednicama, iskazali isključivo inostrani investitori - od francuskih, nemačkih do italijanskih investicionih grupa.

- Naravno, da bi Grad Smederevo privukao te investicije, prethodno moraju da se steknu određeni preduslovi. Podrazumevaju se čisti imovinsko-pravni odnosi, a ono što Grad Smederevo čini posebno zanimljivom poslovnom destinacijom je blizina Dunava i auto-puta, a naročito Slobodna zona. Ono na čemu će lokalna samouprava raditi u narednom periodu je stvaranje nove slobodne zone na površini od 400 hektara, za koju su zainteresovani kineski investitori - rekla je dr Jasna Avramović.

Gradonačelnica je istakla da lokalna samouprava ulaže napore sa ciljem da u Smederevo dođe što više malih i srednjih preduzeća.

- To je izlaz i put ka prosperitetu Grada Smedereva - ocenila je gradonačelnica i dodala da su pojedini investitori zainteresovani za partnerstvo u izgradnji i stvaranju industrijskih zona.

Ona je rekla da će se sve velike investicije naći pred odbornicima Skupštine grada Smedereva, koji će davati saglasnost.

- Ono što je trenutno pravno-imovinski „čisto“ je devet hektara u industrijskoj zoni, gde će za mesec dana početi izgradnja putne infrastrukture. Takođe, imamo i devet hektara u vlasništvu JKP „Zelenilo“, sa potrebnim priključcima za struju, vodu i kanalizaciju. Pravno-imovinski je regulisana parcela u Industrijskom parku, kao i parcela JKP „Vodovod“ od tri hektara - istakla je gradonačelnica Smedereva.

Gradonačelnica je rekla da se intenzivno radi na definisanju pravno-imovinskih stvari oko zanimljive lokacije kod Sportskog centra, a za sledeću nedelju je najavila sastanak sa predstavnicima NIS-a, u vezi sa izmeštanjem benzinske stanice sa ove parcele.

Ona je podsetila da će, po završetku Smederevske jeseni, 11. i 12. septembra, biti organizovana konferencija investitora iz Nemačke, Turske i Kuvajta, zainteresovanih za realizaciju projekta Smederevske marine, s obzirom da je urađena Studija izvodljivosti.

Gradonačelnica je pomenula još nekoliko zanimljivih lokacija u gradu, poput Radničkog univerziteta i nekolicine drugih koji će biti interesantni u narednom periodu - poteza Tržnice i Veslačkog kluba, kao i ORA Radinac.