ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU


Salatara u Dvorani Smederevo

Jedan od najstarijih i najlepših pehara na svetu, trofej Dejvis kupa pred Smederevcima

      Protekla tri dana Salataru, jedan od najstarijih i najlepših pehara na svetu, imali su prilike da vide i Smederevci. Trofej Dejvis kupa bio je u holu Dvorane Smederevo. Tim povodom grad Smederevo, Dvorana i Teniski klub "Gem" organizovali su prijem za velikana srpskog tenisa Radmila Aremenulića i Dušana Orlandića generalnog direktora Teniskog saveza Srbije. Prijemu su prisustvovali gradonačelnik Predrag Umičević, predsednik Skupštine grada Branče Stojanović, pomoćnik gradonačelnika za kulturu i obrazovanje Dragan Stanić, član GV za sport i omladinu Nenad Maksić, Predstavnici sportskih organizacija kao i članovi TK Gem.

Nekadašnji selektor teniske reprezentacije Srbije, Radmilo Armenulić je pozdravljajući napore grada u pogledu razvoja teniskog, i sporta uopšte, dao inicijativu da se u Tvrđavi, po kojoj je Smederevo čuveno, osnuje Teniski klub.

Posetioci su i ovoga puta imali priliku da se fotografišu pored popularne Salatare. U znak sećanja na dan kada je svetski poznati trofej bio u našem gradu, od Teniskog kluba Gem, najmlađi posetioci dobili su teniske loptice.

   Daleke 1888. godine trofej su osmislili studenti Harvarda, predvođeni teniserom Dvajtom Dejvisom. Bio  je tek 33 centimetra visok, ali je tokom čitavog veka pehar rastao beležići imena pobednika nejprestižnijeg reperezentativnog takmičennja u tenisu. Danas je popularna Salatara visoka 110 cm i teška oko 105 kilograma. Pehar 7. maja nastavlja put po Srbiji.