ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU


Smederevci na izložbi najboljih tehnoloških inovacija

Na renomiranom takmičenju Najbolja tehnološka inovacija 2013. u prostorijama Privredne komore Srbije dva tima iz Smedereva su 27. novembra predstavila svoje inovacije.

 

Tim TEST SD2013, vođe tima Dragoslava Jovanovića, renomiranog i registrovanog inovatora iz Smedereva, prošao je u uži izbor 12 najboljih inovacija na ovom takmičenju sa inovacijom Izolaciona spojnica za trolne vodove T/oblika. Danas (3.decembra) se održava polufinale ovog takmičenja, posle koga samo 6 timova odlazi u finale koje će se održati krajem decembra sa direktnim prenosom na RTS-u.

 

Drugi tim koji je predstavio svoj projekat Didaktički robot manipulator je tim TEHSD2013 - tim Tehničke škole iz Smedereva, koga su činili učenici Dorijan Radosavljević i Jovan Petković sa svojim profesorima Vukašinom Bratićem, Nikolom Petrovićem, Aleksandrom Jovanovićem i direktorom škole Simom Đorđijevskim.

 

Nažalost, ovaj smederevski tim nije ostvario plasman u naredni ciklus takmičenja, ali treba napomenuti da tim nije prošao dalje zbog činjenice da je jedan od glavnih kriterijuma za plasman u više lestvice takmičenja tržišna realizacija. Tehnička škola iz Smedereva ne može po ovom kriterijumu da se takmiči sa registrovanim institutima, fakultetima i privatnim firmama koji su sa svojim inovacijama već prisutni na tržištu i za ovu delatnost su finasirani kroz razne inovacione i slične fondove Republike Srbije.

 

Tim škole je u toku i posle prezentacije dobio najviše aplauza i direktne i indirektne podrške, ali i ponudu da svoje izrađeno didaktičko sredstvo proda. Smederevska tehnička škola je u istorijat ovog takmičenja ušla kao prva edukacijska ustanova srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja koja je ujedno i učesnik inovatorskog takmičenja i izložbe.

 

Ovim projektom je pre svega prezentovano učešće učenika u inovativnom radu tj. zajednički inovativni projekat profesora i dece. Profesori su istakli da je motiv za učešće na ovom takmičenju inženjerske prirode, ali da je glavni cilj verifikacija škole i obezbeđivanje sredstava za njen dalji inovativni rad.

 

Za više informacija posetite sajt www.inovacija.org i Facebook profil Najbolja tehnološka inovacija...